Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Ένα δύσκολο πρόβλημα 5 κινήσεων με καλλιτεχνική ομορφιά, αλλά και με κάτι από … Γόρδιο Δεσμό. Un problema difficile in 5 mosse con bellezza artistica, ma anche con qualcosa di... nodo Gordiano. A difficult 5-mover with artistic beauty, but also with something of ... Gordian Knot!

 [5 ΜΕΡΕΣ, 5 ...ΚΙΝΗΣΕΙΣ]


 Πάνω από μία ώρα ο υπογράφων διαχειριστής δοκίμαζε να λύσει αυτό το πεντάρι (παντελώς αγνώστου σύνθετη) και ακόμα και όταν ανακάλυψε το ωραίο, αλλά κάπως απροσδόκητο κλειδί (της πρώτης κίνησης) έσπασε τα μούτρα του για ακόμα ένα μισάωρο μέχρι να βρει τη σωστή συνέχεια, αφού έκανε το λάθος να υποδείξει στο ενεργό διάγραμμα του προβλήματος στο Gameknot την λάθος κίνηση 2.ζ6?  ...

 ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ:

 ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΕΥΚΑ. ΜΑΤ ΣΕ 5 ΚΙΝΗΣΕΙΣ (Άδηλον)

 

#5                                      7+5

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΑ!

Ιδιίτερο χαρακτηριστικό της παρούσας σύνθεσης είναι, όπως είπαμε, το κλειδί. Φυσικά, δέν θα σας το μαρτυρήσω, αλλά, όπως συχνά συνηθίζω, θα βοηθήσω --υποθέτω. 

Λοιπόν η πρώτη κίνηση των λευκών μου θύμισε τον εποικοδομητικό ιστορικο-φιλολογικό μύθο τού Γόρδιου Δεσμού! Ναι, εκείνο με το θρυλούμενο ρηθέν υπο του Αλεξάνδρου:         “ ό,τι δεν λύνεται, κόβεται”!!

Όλη αυτή η ταλαιπωρία προς την επίλυσι αποζημιώνει τελικά τον ερασιτέχνη λύτη σε περίπτωσι που το πρόβλημα είναι ευφυές και αξιόλογο ως σύνθεσι. Πράγμα που, όπως είπαμε, ισχύει στην περίπτωσί μας.

Vamos! Αξίζει η προσπάθεια!

Η λύση από όποιον φίλο αναγνώστη επιθυμεί, μπορεί να μπεί σε σχόλιo. Αν δέν, σε 4-5 μέρες (πρώτα ο Θεός - νά μαστε καλά), θα φροντίσω εγώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: