Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Για δυνατούς λύτες: Δύο δήθεν δύσκολα τακτικά και ένα πανδύσκολο σκακιστικό "Παζλ". Per giocatori forti: 2 esercizi tattiche di media difficoltà e un problema difficile a 5 mosse. For strong players and solvers: Two allegendly difficult tactical exercizes and one very hard chess "Puzzle"



Οι ασκήσεις είναι σημερινές απο το Chess.com, ενώ το σκακιστικό "πάζλ" είναι απο το Gameknot.

Οι χαρακτηρισμοί, όπως πάντα αυθαίρετοι, είναι του υποφαινομένου/υπογράφοντος διαχειριστού του "Νέου Παλαμήδη".

Τις ασκήσεις τις έλυσα επιτυχώς, ενώ το πρόβλημα 5 κινήσεων (προφανώς αδικείται απο την συνήθη εκφώνησι "Chess Puzzle" του Gameknot ) με έφερε σε κρίσι απόγνωσης.

.....................................

1η ΑΣΚΗΣΙ  - CHESS TACTIC "ELO 2250"

WHITE to PLAY  - ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΕΥΚΑ

WHITE TO PLAY

Ζητείται η καλύτερη κίνησι και η συνέχεια για τα Λευκά. 

(Βλ. την λύσι στα σχόλια).

Μου πήρε 3 και κατι λεπτά αντί για 20 και κατι δευτερόλεπτα που ζήταγε το "άριστα" απο το πρόγραμμα της Chess-Com. Αλλά δεν ανταποκρίνεται σε τέτοια δυναμικότητα το αναφερόμενο Elo...
 

2η ΑΣΚΗΣΙ  - CHESS TACTIC "ELO 2600"

BLACK to PLAY  - ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΥΡΑ 

BLACK TO PLAY

Εδώ παίζουν τα Μαύρα. Ποια είναι η καλύτερη κίνησι;

(ΣΣ. Τα μαύρα Άλογα δεν ξέρω αν είναι...δίδυμα)

 Αυτή η άσκησι μου πήρε 4-5 λεπτά αντί για 30 και κατι δευτερόλεπτα που ζήταγε το "άριστα" απο το σχετικό με τους γρίφους πρόγραμμα της Chess-Com. Αλλά και πάλι θεωρώ εξωπραγματικό το αναφερόμενο Elo...

 ...............

Το ΤΡΙΑΝΤΑΧΡΟΝΟ ΠΟΛΥΚΙΝΗΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

 Attila KORANYI (Sakkelet 1993).  ΜΑΤ σε 5 ΚΙΝΗΣΕΙΣ

 5 + 2                              #5

Το εν λόγω πεντάρι δεν κατάφερα να το λύσω χωρίς βοήθεια. =/+, -/+        Έβρισκα αρκετές βαριάντες για θεαματικά και μή Μάτ έξι κινήσεων, αλλά καμμία για το ζητούμενο...

 Θα μου πήρε πάνω απο δίωρο (?!) να παραδεχθώ οτι τελικά δεν μπορώ να λύσω αυτήν την μινιατούρα των 7 μόλις (5+2) πεσσών. Ή μάλλον, ακόμα χειρότερα, να διαπιστώσω οτι ξαναχτυπήθηκα μετα απο καιρό απο την νόσο των αδύναμων λυτών. Συχνά οι άπειροι λύτες μετα απο πολλές άκαρπες προσπάθειες να λύσουν ενα δύσκολο πρόβλημα, νομίζουν οτι έκανε λάθος ο ...συνθέτης ή έστω οτι έπεσαν θύματα κάποιου ...τυπογραφικού λάθους στην εκφώνησι!

Και για ακόμα μεγαλύτερη ειρωνεία, όταν κατέφυγα ταπεινωτικά στην ευκολία του προγράμματος του ενσωματωμένου στο chess.com (τί να είναι αυτό, Fritz ή κάποια χαμηλή έκδοσι του Stockfish;), κι αυτό στην αρχή αναγννώρισε το "puzzle" του Koranyi, ως 6 (έξι ? ) κινήσεων! (Κοιτάξτε το M6 στην κάτω αριστερά γωνία στην εικόνα):


Κι εδώ, πάντως, ας λήξει η πλάκα με την ορολογία. Δεν είναι κανένα πάζλ ή ασκησούλα για την πλάζ το σημερινό πρόβλημα ενός (όπως διαπίστωσα) μάλλον πρόωρα χαμένου σπουδαίου Ούγγρου συνθέτη. Πρόκειται για μιά σύνθεσι του Αττίλα Κοράνγι (1934-1997). Και ναί! Είναι πέντε κινήσεων!

Δύσκολο πολύ ως πρόβλημα με κρυφή -ως είθισται- ομορφιά!

Συμβουλή: Μήν παίξετε πρώτη κίησι 1.Ρζ5 ?! 

 
 

 



1 σχόλιο:

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

ΑΣΚ. 1:
1.Πγ4+ με μάτ σε 2

ΑΣΚ. 2:
1.Ια5! (κι ακολουθει ο ...δίδυμος αδελφός του!)
Ας προσπθήστε και μόνοι σας για την 2η κίνησι,,,

5 MOVES PROBLEM:
1.Kg5! , Kg7 2.Kf5!! etc
πλήρη λύσι βλ. https://gameknot.com/chess-puzzle.pl?pz=16540
Options: All moves graff