Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Εν όψει Χριστουγέννων, ευχές με καραβάκια, δέντρα, αστέρια, Αγιοβασίλιδες και σκακιστικά παζλ. AUGURI con alberi di natale, stelle e problemi aiuttomatti!

ΚΑΡΑΒΙ - ΚΑΡΑΒΑΚΙ...

Ξεχασμένο έθιμο στα ελληνικά σπίτια το παραδοσιακό καραβάκι κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων γιορτών.  Η φωτογραφία στην αρχή της ανάρτησης είναι σημερινή απο την Πλατεία της Κεντρικής Αγοράς της Χαλκίδας (ή Πλατεία Εμπόρων - Μπαφέρου, όπως επιδιώκουν να την μετονομάσουν). Το απεικονιζόμενο καράβι είναι παντελώς αστόλιστο, ενώ καμμία αναφορά στα Χριστούγεννα δεν γίνεται αμέσως αντιληπτή.  Δεν αποκλείω πάντως, το εν λόγω να είναι έργο ανολοκλήρωτο.

.....

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΙΑ

Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου  δέντρου μας το έφερε ο Οθωνας ( alias Otto Friedrich Ludwig von Wittelsbach ) ή καλύτερα η Βαυαρική Αντιβασιλεία - Τρόικα το 1833. Αυτό είναι γνωστό· αυτό που θα ήθελα κάποιος να μου έλεγε είναι το πότε και απο ποιους υιοθετήθηκε το ακόμα πιο ξενόφερτο ΠΕΝΤΑΚΤΙΝΟ αστέρι στην κορφή των χριστουγεννιάτικων δέντρων, περίεργη αποκλειστικότητα -σχεδόν υποχρεωτικότητα- στην Ελλάδα μας..

Αντιθέτως με τα ελλαδικά δέντρα και τα αστέρια τους, αρκετοί ξένοι (π.χ. οι Αμερικάνοι στο δέντρο της πλατείας Ροκφέλερ στην Νέα Υόρκη το 2021 και το 2022) αποφεύγουν να ταυτιστούν με τον μή χριστιανικό συμβολισμό του πεντάκτινου ή και εξάκτινου... Εδώ, αντιθέτως, κοιτάξτε το κατά βάσι "δικό μας" ΟΚΤΑΚΤΙΝΟ να στολίζει το εφετινό δέντρο στο διαδικτυακό παιχνίδι Forge of Empires.

ΤΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Κατα την τελευταία προπόνησι του 2022 προχθές Σάββατο και προς το τέλος του μαθήματος, ο μικρός Βασίλης μού έβαλε ένα χεράκι για την κατασκευή ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου με όλους τους πεσσούς στην μεγάλη σκακιέρα...

ΤΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ SPECIMEN ΓΙΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ PUZZLE

Όπως φαίνεται, το δέντρο του Βασιλάκη λειτούργησε σαν έμπνευσι για την κατασκευή ενός σκακογραφήματος- βοηθητικού προβλήματος-παζλ!

ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΥΟ ΚΙΝΗΣΕΩΝ (Πολλαπλές λύσεις)

A.S. CHRISTMAS TREE (Specimen) HELPMATE #2 

( MULTIPLE SOLUTIONS )

16+16                                                h#2

ΕΡΩΤΗΣΙ:  Πόσα βοηθητικά δυάρια υπάρχουν στην θεσι του διαγράμματος; Θυμίζουμε πως στα βοηθητικά προβλήματα την πρώτη κίνησι την κάνουν τα Μαύρα και βοηθάνε (με αυτήν και την επόμενη - εν προκειμένω για δυάρια) τα Λευκά να κάνουν ΜΑΤ.

Για παράδειγμα:

ΜΙΑ (απο τις πολλές) ΛΥΣΙ:

1. ...Bf7 1.Bg2 2... Qd7 2.exd5#

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: