Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

 Χριστουγεννιάτικο Δέντρο σαν βοηθητικό σκακιστικό πρόβλημα με ...πάνω από 12 λύσεις! Scaccografia: “Albero di Natale”; problema aiuttomatto di 2 mosse con 12…e più soluzioni! Chess puzzle “Christmas Tree”: Helpmate in 2 moves - 12plus solutions (by Alex, Soilemezis – Sellenides).

Εφέτος στο Ιστολόγιο θέλαμε να συνδυάσουμε "Χριστουγεννιάτικο Δέντρο" με κάποιο σκακιστικό πρόβλημα ή γρίφο (βλ. π.χ την πρώτη αναφορά μας στον Νέο Παλαμήδη).

Αλλά, άλλο είχαμε προγραμματίσει στην αρχή, άλλο τελικά επιλέγουμε. Αντί για ένα βοηθητικό με σχήμα περισσότερο σταυροειδές, προτιμήσαμε το σημερινό που είναι, πιστεύουμε πιο κοντά με την σκακογραφική έννοια στο θέμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Όμως κατά την σύνθεσι αντιληφθήκαμε ότι το βοηθητικό ΔΥΑΡΙ πρόβλημα που προέκυψε δεν έχει 2 (ως συνήθως) λύσεις, αλλά ούτε και ...δώδεκα, που από ένα σημείο και μετά επιδιώκαμε. {Για να το «κουμπώσουμε» κάπως με το Ιερό Δωδεκαήμερο!} Έχει, καλώς ή κακώς, περισσότερες από δώδεκα Λύσεις!

Εμείς θα σας δώσουμε απο κάτω τις δυο βασικές λύσεις με την εμπλοκή της Ντάμας και του Ίππου, και εσείς αναζητήστε τις υπόλοιπες (ΣΗΜ. Υπάρχουν εννέα ακόμα με πρώτη κίνησι ενός από τους δυο μαύρους Πύργους). Θα ήταν χαρά μας να μας τις στείλετε σε σχόλιο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΕΛΛΕΝΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ 2022

 (ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΔΥΑΡΙ 12+ ΛΥΣΕΩΝ)

 h#2                                              6+12

ΛΥΣΕΙΣ:

Α.  1...Ιε6  1.Βα4  2...Βα8 2.Βxα8# (Παραλλαγή "Α2" :   1...Βα8 1.Βα4  2...Ιε6  2.Βxα8#)

B.  1...Ιγ6  1.Bη4 2...Βη8  2.Βxη8# (Παραλλαγή "Β2" :   1...Βη8 1.Βη4  2...Ιγ6  2.Βxη8#)

 

Και πάλι:

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΙΕΡΟ 12ΗΜΕΡΟ!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: