Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Σκακιστικό πρόβλημα: Ένα αγνώστου πατρότητος, αλλά εύκολο τριάρι! Problema ortodosso a 3 mosse; di paternità ignota; ma non difficile.


Το σημερινό πρόβλημα (αλιευμένο, ως συνήθως από τον «Παιχνιδοκόμβο») είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα σύνθεσι.

Προς ώρας δεν κατάφερα να βρώ τον συνθέτη και την χρονολογία της πρώτης δημοσίευσης. Ο χρήστης του Gameknot σημειώνει μόνο την αγγλική εφημερίδα Westminster Gazette (nr 16?) στην σκακιστική στήλη της οποίας προφανώς θα πρωτοδημοσιεύθηκε.

Και μπορεί στα στατιστικά του Παιχνιδοκόμβου (9/59) να παρουσιάζεται το παρόν σαν δύσκολο πρόβλημα, αλλά η εμπειρία του υπογράφοντος διαχειριστή του Νέου Παλαμήδη, με δεδομένο πως πρόκειται για τριάρι και ο προσωπικός χρόνος που κατεβλήθη για την λύσι ήταν κάπου 10 λεπτά, τον οδηγεί να χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα ως «εύκολο».

Σημασία όμως έχει τι λέτε κι εσείς!

Λοιπόν: Παίζουν τα Λευκά. 

Μάτ σε 3 κινήσεις!

10+4                         #3

Άντε και μια μικρή βοήθεια για επιτυχή επίλυσι:  

Ο Σαιξπηρικός στίχος :

A horse, a horse! My kingdom for a horse!

(Και βέβαια, ο μαύρος Ρήγας θα έχει την τύχη του Ριχάρδου Γ΄...)

1 σχόλιο:

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

1. Ιζ4!!
Ο Ίππος προσφέρεται στον μαύρο Ρ !
Άν αυτός τον αιχμαλωτίσει, 1..., Ρxζ4, τότε 2.Πδ6 και μάτ σε διασταυρούμενα πυρά
ή απο δ6 ή απο δ3, με τον Α του λευκού.
Άν ο μαύρος Ρ που λέγαμε, δέν πάρει το λευκό άλογο στο ζ4 και παίξει Ρε4, αυτό του ξαναπροσφέρεται με 2.Ιδ3!! για να τον εγκλωβίσει στο τετράγωνο δ5 (οπότε θα επιχειρήσει ο Α απο ζ3#) ή ο απελπισμένος Ρήγας θα το φάει, 2..., Ρxδ3 δηλαδή, και τότε πάλι ο λευκοτετράγωνος τρελός θα τον εκτελέσει με 3.Αζ5!!