Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Σκακιστικά παρεπόμενα Εγκλεισμού 18/21.. Ένα Τριάρι “Meredith”. Εν θερμώ το πλανάσθαι και το απήλ της …πλάνης. Scacchi vs Confinamento 18: Un problema “Meredith” da Edith Baird. A Three-mover problem by Mrs W.J. Baird (meredith and with…dangerous sex appeal)

 

A Three-mover Meredith by Baird (Elina Helen Edith)

(Μμ: Ένα τριάρι «Μέρεντιθ» από την…Ελίνα-Χέλεν-Ήντιθ!)*

 Ένα πανέμορφο πρόβλημα τριών κινήσεων για απόψε. Το διάγραμμα το είχα βάλει στο μάτι χθες αργά το βράδυ και αμέσως άρχισα να το λύνω με αρκετή περιέργεια. Βεβαίως και προτιμώ, ως τεμπέλης, τα δυάρια. Αλλά ήταν ένα Μέρεντιθ από την Χέλεν/Ήντιθ!

Μετά από μόλις ούτε 5-6 λεπτά νόμισα ότι βρήκα το κλειδί! Με μία μικρή δόση δυσπιστίας πού γεννήθηκε όχι τόσο από την δική μου ταχύτητα, όσο από την απλότητα της υποτιθέμενης λύσης και το γεγονός της μιας και μοναδικής βαριάντας που κοίταζα**, (ως γνωστόν η έλλειψι διακλαδώσεων κατά την λύσι μειώνει κατά πολύ την ομορφιά των σκακιστικών συνθέσεων), σε συνδυασμό με την βαριά υπογραφή του συνθέτη (: “Baird”, επομένως η Αγγλίδα Ήντιθ Μπαίρντ). Παρα ταύτα έσπευσα σαν αποβλακωμένος για την επιβεβαίωση της «λύσης» μου και πάτησα  το κουμπί “Solved”.   

Τζίφος! Τα μάτια μου γούρλωσαν αμέσως βλέποντας όχι ένα, αλλά δύο τετράγωνα διαφυγής για τον Μαύρο Ρήγα. Εκνευρισμένος με την στραβωμάρα μου ξαναδοκίμασα να το λύσω για άλλα 15 περίπου λεπτά. Χωρίς, φυσικά, αποτέλεσμα! Το παράτησα και πήγα για ύπνο... 

Baird.  Mate in 3 moves

ΜΑΤ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
 
Σήμερα μετά το γεύμα το ξανάπιασα. Αυτή την φορά με -όπως λέμε- ολύμπια ψυχραιμία ξανακοίταξα ένα ένα τα δεδομένα. Τα μάτια μου έβλεπαν πιο καθαρά τα σχήματα και τα θέματα.Τα κρυμμένα σκακιστικά νοήματα... Το μυαλό μου φωτίστηκε! Ούτε τέσσερα λεπτά τώρα! Η πρώτη κίνηση, απόλυτα λογική, δεν γεμίζει το μάτι.  Έμεινα πάνω στο διάγραμμα κι άλλο, αρκετά για να το απολαύσω: Οι 4-5 βαριάντες που ακολουθούν για τη πλήρη επίλυσι δεν είναι λίγες. Το καλλιτεχνικό περιεχόμενο πλούσιο, το αισθητικό αποτέλεσμα της σύνθεσης υψηλό. Ένα τριάρι meredith που ανταποκρίνεται στη φήμη τής σούπερ Edith Elina Helen Baird (1859 – 1924).

Το σκακιστικό sex appeal της επάνω μου…αρχίζει να αυξάνεται επικίνδυνα!

 

Α. Σ.

 

* ΣΣ:  Όπως θά ‘λεγε ο  …Σελλενίδης ή μάλλον ο …”Sellenidith”)

 ** Ναι, εδώ ειδικά ταιριάζει περισσότερο το νεώτερο κοίταζα αντί για το ορθότερο κύτταζα, αφού ήμουνα με το ένα πόδι στο ...κρεββάτι!

ΥΓ: “Meredith (μάλλον το ‘χω ξαναγράψει) είναι ειδικός όρος γα τα σκακιστικά προβλήματα που έχουν κατασκευασθή με 8 έως 12 το πολύ πεσσούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: