Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Το φαινόμενο Καρουάνα, η νίκη του στο Τουρνουά του St. Louis και ένα χαμένο μάτ φορσέ …52 κινήσεων από τον Τοπάλοφ. Il fenomeno Caruana, la sua vittoria a Sinquefield Cup e un matto forzato a…52 mosse nella partita Nakamura-Topalov.

Πριν από λίγο παρακολουθούσα απ’ ευθείας ("live") την κατάληξι της παρτίδας Νακαμούρα-Τοπάλοφ στο Τουρνουά Sinquefield Cup. Ο Νακαμούρα συνεχίζοντας τις μετριώτατες εμφανίσεις του συνέχιζε εκνευριστικά να παίζει μια εντελώς χαμένη θέσι ήδη από πολλές κινήσεις νωρίτερα.

Πού είναι το αξιοπερίεργο; Κοίταζα ανόρεχτα την θέσι πρίν την 56η κίνησι των μαύρων. Στο εύκολα κερδισμένο φινάλε, ο Τοπάλοφ έπαιξε την κίνησι: 56…δ5. Κερδίζει, φυσικά! Ναι, αλλά έλα που εδώ φαίνεται πως ο Βούλγαρος έχασε την ευκαιρία να απειλήση με μάτ τον αντίπαλό του!? Σε πόσες κινήσεις; Σε μόλις …52 (πενηνταδύο)!
Σύμφωνα, τουλάχιστον με την υπολογιστική μηχανή (Stockfish) που είναι «ενσωματωμένη» στο site της απ’ ευθείας μετάδοσης των παρτίδων του μεγα-Τουρνουά, η κίνησι που οδηγεί σε φορσέ μάτ (σε 52 κινήσεις) είναι η 56…Ρη2!
Ζητείται …μαζόχας να το επαληθεύση!
Ο Νακαμούρα έτσι κι αλλιώς πρίν την 58η κίνησι εγκατέλειψε!
 Αλλά ανέφερα το περιστατικό μάλλον …πρωθύστερος! Αφού βέβαια δεν ανέφερα το μείζον: τα φοβερά στοιχεία του Τουρνουά! Μιλάμε για το Sinquefield Cup, ένα Τουρνουά στρατοσφαιρικής κατηγορίας! Γιατί στο κλειστό αυτό τουρνουά που διεξάγεται από 27/8 έως 7/9 στο Σαίντ Λούις των Η.Π.Α. συμμετέχουν έξι από τους 10 ισχυρότερους Γκρανμαίτρ της εποχής μας. 



GM
NOR
2877

GM
ARM
2805

GM
ITA
2801

GM
USA
2787

GM
BUL
2772

GM
FRA
2768
  
Με τον μέσο όρο των Elo των παικτών 2.802, επομένως, το Τουρνουά αυτό δίκαια διαφημίζεται από τους διοργανωτές του ως «the strongest chess tournament in history»!! 


 Και ενώ όλοι περίμεναν μια μάλλον εύκολη επικράτησι του Παγκόσμιου πρωταθλητή, του Νορβηγού Μάγκνους Κάρλσεν, το Τουρνουά εξελίσσεται σε κολυμβήθρα του επόμενου Παγκόσμιου πρωταθλητή. Γιατί δύο γύρους πριν την λήξι και προηγείται στην βαθμολογία το αρχικό ν.3 του Τουρνουά, ο γνώριμος στο ιστολόγιό μας Ιταλοαμερικανός Φαμπιάνο Καρουάνα. Με το σημερινό μάλιστα αποτέλεσμά του, μια μάλλον εύκολη ισοπαλία, λευκός, απέναντι στον Κάρλσεν (είχε προηγηθή το απίστευτο σερί των επτά συνεχόμενων νικών!!) έφτασε στους 7,5 βαθμούς, 3 ολόκληρους βαθμούς μπροστά από τον δεύτερο, τον Νορβηγό σημερινό Παγκόσμιο Πρωταθλητή και αναδεικνύεται (και μαθηματικά, όπως λένε στο …ποδόσφαιρο), νικητής του σούπερ Τουρνουά (+ το σχετικό έπαθλο των 100.000$)


8ος ΓΥΡΟΣ. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ :
Rank
Name
Rating
Score
1
GM Fabiano Caruana
2801
7.5
2
GM Magnus Carlsen
2877
4.5
3
GM Veselin Topalov
2772
4
4
GM Maxime Vachier-Lagrave
2768
3
5
GM Levon Aronian
2805
3
6
GM Hikaru Nakamura
2787
2

Το μόνο που απομένει (και το οποίο κάνει τον σκακιστικό κόσμο να κρατάει την ανάσα του) είναι το πόσους ακόμα βαθμούς μπορεί να αποκομίσει ο Καρουάνα στους επόμενους 2 γύρους. Καθώς και η πιθανότητα να τερματίση ΑΗΤΤΗΤΟΣ. Στοιχεία που μαζί με το ήδη διαμορφούμενο σε πρωτοφανή ύψη Elo της απόδοσής του (αυτή την στιγμή υπερβαίνει το 3.000: κοιτάξτε στο Chess Results: “Performance rating 3247” !!) πριν την εν λόγω σκακιστική διοργάνωσι θα έλεγε κανείς οτι αγγίζουν την σφαίρα της φαντασίας!

Σε κάθε περίπτωσι αυτό το διαμορφούμενο αποτέλεσμα και η μέχρι τώρα επίδοσι του "Κάρου" δεν έχει ιστορικό προηγούμενο
Ζούμε, λοιπόν, ως σκακιστικός κόσμος, ιστορικές στιγμές. Δικαιούμαστε και να παραμιλάμε ακόμη παρακολουθώντας στο πρόσωπο του συμπαθέστατου Ιταλοαμερικανού ένα σκακιστικό φαινόμενο που έχει στοιχεία από το φαινόμενο Μπόμπυ Φίσερ! Και μάλιστα σε νέα –βελτιωμένη ως φαίνεται- έκδοσι! Κάποιοι σχολιαστές στον διαδικτυακό χώρο, ήδη άρχισαν να διαδίδουν πως τάχα ο Καρουάνα υπνωτίζει τους αντιπάλους του και τους κάνει να παίζουν κατώτερες κινήσεις! 
Είναι όλα αυτά πρόωρα; Ο ίδιος ο Κάρλσεν, πάντως, σε συνέντευξί του μετά τον σημερινό αγώνα παραδέχθηκε ότι με αυτήν την εκπληκτική απόδοσί του στο Τουρνουά, ο Καρουάνα νομιμοποιείται να θεωρεί τον εαυτό του νούμερο 2 στον κόσμο και διεκδικητή του Παγκόσμιου τίτλου στο σκάκι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: