Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

«Σταυρός», ένα ωραίο σκακογραφικό πρόβλημα (δυάρι) του Σπύρου Μπίκου. “Croce”: Un problema 70enne (matto in 2 mosse) di Spiros Bikos (1911-1987).

Ένα σκακιστικό πρόβλημα με την δικιά του ομορφιά και την δική του ιστορία αναδημοσιεύουμε σήμερα. Ανήμερα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, μία σκακογραφική σύνθεσι αλά Σούμοφ: η αισθητική εντύπωσι με την τοποθέτησι των πεσσών παραπέμπει σε συγκεκριμένο σχήμα. Εν προκειμένω του Σταυρού!
Το πρόβλημα είναι του Σπύρου Μπίκου και πρωτοδημοσιεύθηκε στο (πρώτο ελληνικό σκακιστικό) περιοδικό «Το Σκάκι», τον Μάρτιο 1944 (αρ.8, σ. 118).

Ο Σπύρος Μπίκος (Αύγουστος 1911-Σεπτέμβριος 1987) ήταν σκακιστής και δημοσιογράφος (εκδότης/διευθυντής του σκακιστικού περιοδικού «Το Μάτ», 1952-1965). Διετέλεσε Γ.Γ. της ΕΣΟ και ήταν ιδρυτής του Σκακιστικού Ομίλου Ηλιούπολης και διακεκριμένος συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων. (Περισσότερα βλ. άρθρο του Παναγή Σκλαβούνου και ειδικά για την δράσι του ως προβληματιστή στο κατ’ εξοχήν ιστολόγιο Καλλιτεχνικού Σκακιού του Εμμανουήλ Μανωλά).
Είναι γνωστή η δημοφιλής ετήσια διοργάνωσι ομαδικών σκακιστικών αγώνων στην Αττική (Διασυλλογικό Κύπελλο «Σπύρος Μπίκος»), ενώ υπάρχει καί οδός καί Σκακιστικός σύλλογος στην Ηλιούπολη με το όνομά του.
Είναι αξιοσημείωτο, τέλος, πως από εχθές Σάββατο, είναι σε εξέλιξι (μέχρι την Κυριακή 21/9/2014) ατομικό Open Τουρνουά στην μνήμη του «για την συμπλήρωση 27 χρόνων από το θάνατό του» στον Σ.Ο. Ηλιούπολης. Ανάμεσα μάλιστα στους 65 περίπου συμμετέχοντες, βρίσκεται ο αρχιπροπονητής του Συλλόγου Α.Ε.Κ Άβαξ Και Πεσσοί, Νίκος Σκαλκώτας, καθώς και άλλοι φίλοι ή γνωστοί σκακιστές, όπως ο Μαίτρ Ανδρέας Παπασταυρόπουλος, οι Κώστας Κόρδης και Φίλιππος Κοεράντ καθώς και οι δύο ανερχόμενοι προέφηβοι της Ευβοϊκής, Λουκόπουλος και Μπερμπάτης.

Και τώρα το ωραίο, αλλά όχι δύσκολο δυάρι του Σ. Μπίκου:

Bikos, Spyros 
«ΤΟ ΣΚΑΚΙ», 1944 

............      #2                                                                  6+5

Η Λύσι με το εύκολο κλειδί ακολουθεί απο κάτω (αποχρωματισμένα) 
1.Βα4!

Δεν υπάρχουν σχόλια: