Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009
Κάλυμνος 2009: Αυλαία για το Γ΄ Θερινό Πρόγραμμα. Kalymnos 2009. Success and commotion on the closing day of the 3rd In Country Programm...
Sipario al “Terzo Programma D’ Insegnamento” di lingua e cultura neogreca, a Kalimnos 2009
Το εφετινό Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού έλαβε τέλος -όπως είχε προγραμματισθή- εχθές, κατά τρόπο πανηγυρικό και ταυτόχρονα συγκινητικό.
Χθές το πρωί, λοιπόν, οι φοιτητές παρουσίασαν –μέχρι το μεσημέρι!- τις εργασίες που κατά το πρόγραμμα ήσαν υποχρεωμένοι να εκπονήσουν όλο αυτό το διάστημα των τριών εβδομάδων.
Και (όπως έχουμε ξαναπή), οι συμμετέχοντες σ’ αυτό το πρωτοποριακό και μοναδικό πρόγραμμα φοιτητές καλούνται, προκειμένου να βαθμολογηθούν στο μάθημα –το Πανεπιστήμιο του Ντάργουιν τους το αναγνωρίζει το σεμινάριο αυτό των 50 περίπου διδακτικών ωρών ως εξαμηνιαίο- να συνθέσουν επιτυχώς μια τελική εργασία με υποχρεωτική την χρήσι των σύγχρονων τεχνολογιών.
Και επειδή το υλικό τους περιλαμβάνει υποχρεωτικά πολυμεσικά στοιχεία (κείμενο, φωτογραφία, μαγνητοφωνικές συνεντεύξεις, βιντεοσκοπήσεις, διαδικτυακή «βιβλιογραφία» -όλα κατά το δυνατόν πρωτότυπα), η παρουσίασι των εργασιών γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα (προβολή μέσω υπολογιστή και σε πρόγραμμα power point «πάουερ πόιντ»).
Από το ίδιο απόγευμα, άρχισαν οι πρώτες αναχωρήσεις (για μια ακόμη χρονιά οι στιγμές του αποχαιρετισμού ήσαν φορτισμένες συγκίνησι), αφού διδάσκοντες και διδασκόμενοι είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν και ατομικά.
Από τις φοιτητικές αυτές εργασίες θα επιδιώξουμε να λάβουμε κάποια δείγματα απ’ ευθείας από τους φοιτητές και - με την άδεια του Πανεπιστημίου τους- να τα φιλοξενήσουμε εν είδει συνεργασίας.
Το Ιστολόγιό μας θα δημοσιοποιήση έτσι κι αλλιώς ένα μέρος του φωτογραφικού υλικού που αφορά στο εν λόγω εφετινό πρόγραμμα, αφού εξασφάλισε την συνεργασία με την κα. Bronwyn Jolley .
Ένα εκτεταμένο δείγμα της δουλειάς της αγαπητής φίλης και ερασιτέχνιδος φωτογράφου, η οποία συνόδευσε όπως και πέρυσι τον συμμετέχοντα σύζυγό της Ρότζερ, είναι ήδη διαθέσιμο για αξιοποίησι.
Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009
ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ ΣΤΗΛΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΟΥ. A SEPULCHRAL STELE IN THE MUSEUM OF DION.
Αυτές οι επιτύμβιες στήλες, κάποιες φορές διαιωνίζουν τα αισθήματα των ανθρώπων μέσα από το «ζωντανό» στοιχείο της γλώσσας (με έναν σύντομο ποιητικό λόγο, το επίγραμμα), άλλες, ίσως τις περισσότερες, η στήλη περιορίζεται στην μνεία του ονόματος του νεκρού, ή έστω σε μια αναθηματική φράσι. Κάποιες φορές, όμως, οι επιτύμβιες στήλες είναι έργα τέχνης, αληθινά αριστουργήματα, μνημεία του υψηλότατου ελληνικού μας-οικουμενικού πολιτισμού.
Ως επι το πλείστον η επικοινωνιακή λειτουργία της επιτύμβιας στήλης είναι δεδομένη.
Διαλέγεται με τον τυχόντα διαβάτη-επισκέπτη του τάφου, ως εξής:
Το αγαπημένο πρόσωπο έφυγε. Εγώ το θυμάμαι. Εσύ στοχάσου…
Προ ημερών (σε μια ομαδική επίσκεψι στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού– In_Country Programm, Darwin University) αυτή η συγκεκριμένη επιτύμβια στήλη (του 5ου αιώνα) στο ωραιότατο μουσείο του Δίου, μεταφερμένη από την Πύδνα, τράβηξε για πολλή ώρα την προσοχή μας.
ΘΕΜΑ:
Ο αποχαιρετισμός μιας μάνας από το παιδί της.
Η μητρική φιγούρα συγκλονίζει με την γοερή σιωπή και ήρεμη θλίψι της καθώς την στιγμή που αναχωρεί από τον κόσμο, αγκαλιάζει με ολόκληρη την σωματική της ύπαρξι το βλαστάρι της.
Το αγοράκι αφημένο ανέμελα στην μητρική αγκαλιά, με το ένα του χέρι προσπαθεί να αγγίξη τρυφερά το χέρι της (νεκρής) μάνας του, ενώ στο άλλο κρατάει ένα κομμάτι τροφής (ψωμάκι, πίττα ή γλύκισμα;). Το παιδί μάλλον θέλει και να ταΐση έναν κόκκορα που, αναπάντεχα, βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στο κάτω αριστερό μέρος της σκηνής…
(Οι αρχαιολόγοι ίσως μιλήσουν για χαρακτηριστική περίπτωσι ρεαλισμού)
Εμείς, χρειαζόταν να το ομολογήσουμε από την αρχή; Οι σκηνές αυτές του αποχαιρετισμού των ανθρώπων με τους αγαπημένους τους νεκρούς σπιθοβολούν στο πνεύμα μας, αλλά πλημμυρίζουν την καρδιά μας μελαγχολία. {Και πώς να μην φέρουν υγρασία στα μάτια…}
Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009
Οι 20 πρώτες σε επισκεψιμότητα διευθύνσεις σκακιστικών τόπων! ALEXA’S Ranking: Greek Chess Sites on 19.07.2009; Neos Palamedes (still) 10th!!
Classifica (i primi venti) dei siti e blogs di scacchi in Grecia
Πάνε πέντε μήνες απο την τελευταία φορά κατά την οποία αναφερθήκαμε στην δημοφιλία και την επισκεψιμότητα του Ιστολογίου μας.
Απο καιρό είχαμε παρακαλέση έναν παλιό συνεργάτη να μας βοηθήση στην συλλογή των στατιστικών στοιχείων και στην απαραίτητη τεκμηρίωσι σχετικά με την κατάταξι των πρώτων σκακιστικών ιστοτόπων και ιστολογίων στην Ελλάδα, μέσα στα οποία απο τουλάχιστον ενός έτους συμπεριλαμβάνεται το παρόν ιστολόγιο.
Σήμερα, λοιπόν έχουμε τα τελευταία στοιχεία (της 19ης Ιουλίου - πάντα με βάσι τα στατιστικά της διεθνώς αναγνωριζόμενης ALEXA) και τα παραθέτουμε με την παράκλησι να μας επισημάνετε τυχόν λάθη ή παραλείψεις
ΚΑΤΑΤΑΞΙ
CLASSIFICA
OI 20 ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ
1.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑKΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ: http://chessfed.gr/138,704
2. Το ιστολόγιο του Schrödinger's Cat: SKAKISTIKO BLOGSPOT 184.100
3. Το Ελληνικό Σκακιστικό Vortal του Γ. Μαστροκούκου: 240.413
4. Το skaki.gr της ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ ΗΡΑΚΛΕΊΟΥ ΑΤΙΚΉΣ : 395.354
5. ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ 458.712
6. Σ.Ο. ΠΑΤΡΩΝ 489.861
7. Το ιστολόγιο του Τ. Δρεπανιώτη ΕΛΛΗΝΙΚΆ, ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΆ, ΠΟΛΙΤΙΚΆ : 540.494
8. Το «σάιτ» του PATRACHESS 549.991
9. Ε.Σ.Σ. ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 555.620
10. Ο ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ [Neos Palamedes] 773.301
11. Η GREEKBASE 774.128
12. Ο Ιστότοπος του Σ.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ 781.123
13. Το βορειο ευβοϊκό ιστολόγιο του Σ.Ο. ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ 801.000
14. Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΚΑΚΙ 948.118
15. Η Μαύρη Βασίλισσα 977.468
16. Η ιστοσελίδα των συλλόγων ΣΟ Παγκρατίου –ΣΜΑΟ Καισαριανής 1.064.043
17.Το κιτρινόμαυρο ιστολόγιο AEK - blog 1.074.737
18. Ο Σ.Σ ΛΑΡΙΣΑΣ 1.156.524
19. Η σελίδα του συλλόγου Α.Ο ΖΗΝΩΝ Γλυφάδας Skakiera tou Zinwna (sic!) 1.162.198
20. Το μπλόγκ του Σ.Ο. Αιγάλεω 1.183.946
Συμπέρασμα/Conclusions:
1. Μόνο 15 ελληνικές ιστοσελίδες σκακιστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται μέσα στο ένα εκατομμύριο παγκοσμίως κατά την ALEXA.
2. Από την ΤΕΣΣΑΣ, μόνο εμείς και ο Σ. Ο. Β. Ευβοίας έχουμε μείνη στην εικοσάδα.
3.Μετα από την πολύμηνη αποχή του ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ με τα τρομερά προβλήματα υγείας από την συνδιαχείρισι του ιστολογίου, μετά από ένα δεκαήμερο (μέχρι στιγμής) αποχής του υπογράφοντος διαχειριστή –λόγω συμμετοχής σε θερινό κύκλο σπουδών – το Ιστολόγιο του ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ (στο οποίο κάποιοι ακόμα ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟ) όχι απλά αντέχει, αλλά βρίσκεται (σταθερά εδώ και έναν σχεδόν χρόνο) στην πρώτη δεκάδα !
Σας ευχαριστούμε, αγαπητοί επισκέπτες και φίλοι, ξανά για την τιμή, και με επίγνωσι των ελλείψεών μας συνεχίζουμε
Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009
Εικόνες παρακμής με τον φακό του Γ. Κατσικώστα. B΄: Παλιά σπίτια, ερειπωμένα παράθυρα (Φωτογραφίες). Immagini di decadenza neogreca? Finestre rovinate
Β΄ Παράθυρα.
Case vecchie, (seconda parte) finestre rovinate
Συνεχίζουμε την προηγούμενη ανάρτησι με το Β΄ μέρος της:
εννέα φωτογραφίες παραθύρων παλιών ετοιμόρροπων σπιτιών του Ναυπλίου…
(Πάντα με την ματιά του Γιάννη Κατσικώστα).
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009
Εικόνες νεοελληνικής παρακμής με τον φακό του Γ. Κατσικώστα. Α΄: Παλιά σπίτια, ερειπωμένες πόρτες (Φωτογραφίες). Immagini di decadenza neogreca? Porte
Είναι αρκετές φωτογραφίες που, όπως συμβαίνει γενικά, εγκλωβίζουν το φώς και τις σκιές του τοπίου την στιγμή της έμπνευσης του ευαίσθητου φίλου μας.
Και έχουν μια κεντρική θεματική:
Παλιά σπίτια, σχεδόν όλα της αγαπημένης στον καλλιτέχνη (όχι μόνο για τον πολλαπλό συμβολισμό της) πόλης του Ναυπλίου, (που αργοπεθαίνουν –όσα δεν είναι ήδη κουφάρια- από τον ανελέητο εναγκαλισμό του χρόνου.
Μέσα σ’ αυτό το ιστορούμενο τοπίο νεοελληνικής παρακμής, εμείς αυθαίρετα θα κατηγοριοποιήσουμε –προς διευκόλυνσί μας το υλικό– σε τρία μέρη.
Ξεκινάμε με το μικρότερο σύνολο:
Πέντε φωτογραφίες με ερειπωμένες πόρτες παλιών νεοελληνικών σπιτιών.
Case vecchie, porte rovinate.
1.
2.
3.
4.
5.
Κυριακή 12 Ιουλίου 2009
Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ : 15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΙ ΤΟΥ. Spiritual Elder, Paisios the Athonite: 15 years from his death.
[Αντιγράφουμε, λοιπόν, (ναι, κάνουμε κι αντιγραφές κατ' εξαίρεσιν, τ’ ομολογούμε) από άλλον ιστότοπο:]
ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΑΓΙΩΝ
Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης
Γράφει ο Εμμανουήλ Γ. Ξυνάδας, Θεολόγος
Ο γέροντας Παΐσιος, κατά κόσμον Αρσένιος, κατάγονταν από τα ακριτικά Φάρασα της Μικράς Ασίας. Τα Φάρασα αποτελούνταν από έξι χωριά τα οποία βρίσκονταν 200 χλμ. νότια της Καισαρείας.
Τόπος ευλογημένος τα Φάρασα, ευλογημένοι άνθρωποι οι Φαρασιώτες που ήταν συνεχιστές μιας εξαιρετικής παραδόσεως, αυτής των Καππαδοκών. Τελευταίος συνεχιστής και εκφραστής αυτής, ήταν ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης. Ο πατέρας του γέροντα ονομάζονταν Πρόδρομος.
Ήταν γόνος αρχοντικής οικογένειας των Φαρασών και διετέλεσε πρόεδρος του χωριού επί πολλές δεκαετίες. Ήταν γενναίος, εργατικός, δίκαιος, φιλάδελφος και ελεήμων.
Η μητέρα του γέροντα ονομάζονταν Ευλογία και είχε συγγένεια με τον Άγιο Αρσένιο. Ήταν συνετή, εργατική και πολύ ευλαβής.
Από το γάμο, αυτών των δύο φιλόθεων ανθρώπων γεννήθηκαν δέκα παιδιά, εκ των οποίων τα δύο πρώτα πέθαναν νωρίς. Τα ονόματα των υπολοίπων οκτώ έχουν ως εξής: Ζωή, Μαρία, Ραφαήλ, Αμαλία, Χαράλαμπος, Αρσένιος (ο γέροντας), Χριστίνα και Λουκάς.
Στα Φάρασα της Καππαδοκίας, λοιπόν, γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου του 1924 ο απόγονος των Προδρόμου και Ευλογίας, ο μετέπειτα γέροντας Παΐσιος. Στη βάπτισή του, οι γονείς του ήθελαν να του δώσουν το όνομα του παππού του, να τον πούνε Χρήστο, ύστερα όμως από επέμβαση του Αγίου Αρσενίου, πήρε το όνομα Αρσένιος.
Δεν πέρασε πολύς καιρός και η οικογένεια έπρεπε να μεταναστεύσει. Ήταν η χρονιά της ανταλλαγής των πληθυσμών. Μετά από μικρή παραμονή στον Πειραιά και την Ηγουμενίτσα εγκαταστάθηκαν στην Κόνιτσα.
Ο μικρός Αρσένιος ηύξανε και εκραταιούτο πνεύματι. Από μικρός έμαθε από τους γονείς του και κυρίως από τη μητέρα του να αγαπάει το Θεό. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του, προτιμούσε να ακούει ή να διαβάζει τα σχετικά με τους βίους των Αγίων από το να ασχολείται με τα διάφορα παραμύθια. Επιπλέον μυήθηκε στην εγκράτεια και τη νηστεία.
Στο σχολείο πήγε μέχρι το δημοτικό. Μετά ακολούθησε την τέχνη του ξυλουργού βοηθώντας παράλληλα με το μικρό εισόδημά του τους έχοντας ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούσε την κλίση προς το μοναχισμό που του είχε δοθεί από το Θεό. Είναι χαρακτηριστικό, πως όταν τον ρωτούσαν τι πρόκειται να γίνει, αυτός απαντούσε σταθερά και βέβαια.
Kαλόγηρος.
Το 1945 κλήθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα και το έπραξε για πέντε χρόνια. Η αγάπη του για τους άλλους έφτανε μέχρι θυσίας. Μετά από 5 χρόνια προσφοράς ο Αρσένιος παίρνει το απολυτήριο από το στρατό.
Από εδώ ξεκινάει για το γέροντα η αναζήτηση για κατάλληλο τόπο για άσκηση. Μένει για λίγο στην Κόνιτσα και έπειτα επισκέπτεται το Άγιο Όρος. Εκεί επισκέφτηκε πολλά καλύβια και κελιά γιατί ήταν λάτρης της ησυχίας και έκλινε προς την ησυχαστική ζωή.
Πρώτος σταθμός του γέροντα στο Άγιο Όρος ήταν το μοναστήρι του Εσφιγμένου, (το οποίο δεν είχε γίνει τότε ακόμη ζηλωτικό). Εκεί τον δέχτηκε ο ηγούμενος Καλλίνικος, στον οποίο έβαλε μετάνοια και άρχισε τη δοκιμή. Ο νέος δόκιμος προχωρούσε με χαρά στους κόπους της κοινοβιακής ζωής.
Πέρασε από διάφορα διακονήματα όπως, στην τράπεζα, στο φούρνο, το ξυλουργείο και το αρχονταρίκι. Στις 27 Μαρτίου 1954 μετά την δοκιμασία γίνεται μοναχός και παίρνει το όνομα Αβέρκιος.
Αργότερα ο π. Αβέρκιος βρέθηκε κοντά στον ενάρετο παπά - Κύριλλο και τον υπηρέτησε ως υποτακτικός και κατόπιν στην ιδιόρρυθμη Μονή του Φιλοθέου, το 1956. Εκεί είχε άλλοτε το διακόνημα του δοχειάρη, άλλοτε του τραπεζάρη και τέλος του ξυλουργού.
Μετά από ένα χρόνο, αθόρυβης άσκησης και πνευματικού αγώνα, εκάρη μικρόσχημος μοναχός, στις 3 Μαρτίου 1957 και πήρε το όνομα Παΐσιος. Κατά το σύντομο διάστημα της παραμονής του στη μονή Φιλοθέου, ο γέροντας δεν έπαψε να σκέφτεται την ησυχαστική ζωή. Έκανε διάφορες προσπάθειες να βρεθεί στην έρημο αλλά όλες απέτυχαν. Δεν είχε έλθει ακόμη η κατάλληλη στιγμή.
Δεν περνά πολύς καιρός και με αποκάλυψη κατευθύνει ο Θεός τα βήματά του στο μοναστήρι του Στομίου στην Κόνιτσα, τον Αύγουστο του 1958. Εκεί ανέλαβε την ανακαίνιση και ανασυγκρότηση του υπάρχοντος μοναστηριού το οποίο είχε καταστραφεί εξ' αιτίας πυρκαϊάς.
Το μοναστήρι ήταν αφιερωμένο στην Παναγία και ο γέροντας συνήθιζε να το ονομάζει Περιβόλι της Παναγίας για να του θυμίζει το Άγιον Όρος. Όντας στο μοναστήρι ο γέροντας συνέχισε να βοηθάει και να συμπαραστέκεται όσους είχαν ανάγκη.
Την ίδια χρονιά αποφασίζει να κάνει την ανακομιδή του λειψάνου του Αγίου Αρσενίου. Είχαν περάσει τριάντα περίπου χρόνια από την κοίμησή του.
Το 1961 επιστρέφει και πάλι στο Άγιον Όρος, απ΄ όπου θα αναχωρήσει και πάλι για το Στόμιο. Η αγάπη προς το γέροντα από τους εκεί κατοίκους ήταν τεράστια.
Αργότερα ο γέροντας μετέβη στο Σινά, όπου έζησε για λίγο καιρό την ησυχαστική ζωή. Κι΄ από το Σινά και πάλι πίσω στο Άγιον Όρος, όπου αρχίζει να ψάχνει τόπο για να ασκηθεί. Πρώτος σταθμός η Καψάλα στην οποία δεν βρήκε τόπο για να μείνει ο γέροντας.
Έπειτα επισκέφτηκε τη σκήτη των Ιβήρων, όπου και βρήκε την καλύβα των Αρχαγγέλων, το 1964. Γύρω στο 1967 και χάριν της ησυχίας ο γέροντας έρχεται στα Κατουνάκια και παίρνει το κελί του Υπατίου, πιο πάνω από τους Δανιηλαίους. Το 1968 βρίσκεται στη μονή Σταυρονικήτα, για να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της μονής, ενώ το 1969 εγκαθίσταται στο κελί του Τιμίου Σταυρού, όπου θα ζήσει ασκητικά για έντεκα χρόνια.
Τελευταίος σταθμός του γέροντα στο Άγιον Όρος ήταν η Παναγούδα. Η Παναγούδα ανήκε στην μονή Κουτλουμουσίου. Οι πατέρες της μονής δέχτηκαν με χαρά το γέροντα και του παραχώρησαν το κελί μέχρι τη στιγμή που βγήκε για τελευταία φορά από το Άγιον Όρος.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του ο γέροντας πόνεσε και ασθένησε. Από την αρχή της μοναχικής του ζωής ταλαιπωρήθηκε από διάφορες ασθένειες με πιο σημαντική τον καρκίνο.
Στις 22 Οκτωβρίου 1993 βγήκε από το Άγιον Όρος για τελευταία φορά, καθότι η εξέλιξη της υγείας του δεν του επέτρεψε να επιστρέψει, ούτε και μετά το θάνατό του. Μόνο που και πίσω απ΄ αυτή την κίνηση κρύβεται και πάλι η πρόνοια του Θεού.
Στις 4 Φεβρουαρίου 1994 έγινε η εγχείρηση αφαίρεσης όγκου του παχέος εντέρου αλλά η νόσος εξελίσσονταν φοβερά, ώσπου διαπιστώθηκε η επέκταση στο ήπαρ και τους πνεύμονες.
Ο γέροντας υπέμεινε τον πόνο και την ασθένεια αγόγγυστα.
Στην εορτή της αγαπημένης του Αγίας, της Αγίας Ευφημίας, κοινώνησε για τελευταία φορά. Τελικά παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο που τόσο αγάπησε την 12η Ιουλίου 1994.
Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε αφανώς και η ταφή του έγινε πίσω από το ναό του Αγίου Αρσενίου στo Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής.
Εκεί προστρέχουν καθημερινά πλήθη πιστών με πίστη πόθο και αγάπη εκφράζοντας την τιμή και την αγάπη τους προς τον Άγιο Γέροντα.
[Οι φωτογραφίες (Ο τάφος του Γέροντα και Παϊσίου_Επιτύμβιο) είναι παρμένες από το ιστολόγιο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ]
Σάββατο 11 Ιουλίου 2009
37ο ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ: ΔΥΟ ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ 9ο ΓΥΡΟ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ …ΜΕΛΕΤΗΣ. ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ!
Κάποιοι λοιπόν περιμέναμε να δημοσιοποιηθούν οι παρτίδες του 9ου γύρου όχι για να συλλέξουμε …μινιατούρες, αλλά για να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα. Μάταια περιμέναμε 2 ημέρες να έχουμε τις παρτίδες του γύρου αυτού (όπως γινόταν κανονικότατα με τους προηγούμενους) σε αρχείο pgn από τους διοργανωτές (ακόμα δεν το έχουν βάλη). Σήμερα όμως προσθέσανε το τρίτο bulletin με τους τελευταίους γύρους, οπότε ψάξαμε (και βρήκαμε!) τα στοιχεία. (Τις παρτίδες βέβαια αυτού του επίμαχου γύρου τις είχαμε από εχθές κοιτάξη στο Chess-Results[.] com, αλλά θέλαμε και να έχουμε την πιο έγκυρη έκδοσι, από τους ίδιους τους διοργανωτές.
Εστιάσαμε κυρίως για λόγους πρακτικούς στο πρώτο ζευγάρι της κλήρωσης, των πρωτοπόρων και νά τί ανακαλύψαμε σε δύο από τις 12 περιπτώσεις:
Οι παίκτες-πρωταγωνιστές (που μπορεί να είναι, ασφαλώς, τα θύματα μιας παγιωμένης κακής νοοτροπίας των παραγόντων) αμφοτέρων των συναντήσεων, σταμάτησαν την παρτίδα τους σε ΕΜΦΑΝΩΣ ΜΗ ΙΣΟΠΑΛΗ ΘΕΣΙ ?!
Κοιτάξτε και μόνοι σας και κρίνετε! Και στις δύο τις περιπτώσεις με τα λευκά παίζουν παίκτες της ισχυρότερης ελληνικής ομάδος σήμερα, της νταμπλούχου πια ομάδας του ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ και είναι σύμφωνα με το Elo τους δυνατότεροι των αντιπάλων τους.
[Η αναμνηστική φωτογραφία της πρωταθλήτριας 2009 κατα την τελετή απονομής του χρυσού μεταλλίου, είναι απο το site των διοργανωτών]
37th GREEK TEAM CH. (Kallithea Halkidiki), 20090709
9ος ΓΥΡΟΣ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΙ ΟΦΣ ΚΑΒΑΛΑΣ- ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ 6-6
ΣΚΑΚΙΕΡΑ 10
Wagner, Dennis (2061) - Sourgkounis, Angelos (1907)
Alekhine defence
1. e4 Nf6 2. e5 Nd5 3. d4 d6 4. Nf3 Nb6 5. Be2 Bg4 6. exd6 exd6 7. O-O
Be7 8. c4 O-O 9. Nc3 Nc6 10. h3 (So far so good), Bf6 ? (What for? Black's
only move is 10...,Bxf3 =)
11. Be3 ? (White mysteriously doesn't accept
the Bishop’s offer. Instead, 11.hxg4 simply leaves the opponent without
compensation), Re8 ?? {= ?+?} (The gambit play -with odds?- ontinues!
Is it a new ...strategic idea? Black should have played 11.Bxf3 with approx.
equality. Quiz: Now it's white's turn. What to do?
Solution: Instead of taking
the piece 12.hxg4 +-, he preferred to ...accept the draw offer?!?)
1/2-1/2
A.
B.
ΣΚΑΚΙΕΡΑ 8
Vatkali, Dimitra (1865) - Kipraki, Nikoleta (1650)
1.d4 d5 2.Sf3 Lf5 3.c4 e6 4.Db3 Sc6 5.Dxb7 Sb4 6.Sa3 Tb8 7.Dxa7 Ta8 8.Db7 Tb8 9.Da7 Ta8 10.g3 1/2-1/2
Εμείς δεν λέμε τίποτε άλλο. Συμμεριζόμαστε την αμηχανία και την ψυχική αναστάτωσι που δείχνει η τελευταία κίνησι του λευκού (λευκής) στην δεύτερη ειδικά περίπτωσι και ως σκακιστές και εκπαιδευτικοί καταθέτουμε σε αρμοδίους και μη την θλίψι και την αγωνία μας για το φαινόμενο…
Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009
Διασυλλογικό - Ομαδικό- Πρωτάθλημα Α' Εθνικής κατηγορίας 2009 + 5 Σύντομες Παρτίδες. 37mo Campionato a Squadre Greco (di 1ma nazionale) e 5 Miniature.
Σήμερα ολοκληρώθηκε το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα 2009 που με την επωνυμία 37ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα της Α' Εθνικής και την συμμετοχή 31 (είχαμε και 3 αποχωρήσεις-ακυρώσεις συμμετοχής ?!) ομάδων, διεξήχθη από τις 3 έως τις 9 Ιουλίου στην Καλλιθέα Χαλκιδικής.
Η τελική μάλλον άνετη επικράτησι (16 βαθμούς σε 9 αγώνες και αήττητη!) της ομάδος της Καβάλας «Σ.Ο. Καβάλας», δεν εξέπληξε κανέναν, αφού η περσινή Πρωταθλήτρια και εφετινή Κυπελλούχος Ελλάδος, ήταν και το ν.1 των αγώνων και αδιαφιλονίκητο φαβορί. Στην 2η θέσι με 14 βαθμούς εδραιώθηκε η φιλόδοξη ομάδα του Περιστερίου (ΠΣ Περιστερίου), με το μεγάλο όνομα –έκπληξι μεγατόνων στα μεταγραφικά-, το ν. 3 του παγκόσμιου σκακιού, τον Βασίλη Ίβαντουκ στην 1η σκακιέρα της! Τρίτη η κραταιά Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης με 14 κι αυτή βαθμούς.
Χαρακτηριστικό της εφετινής διοργάνωσης η συμμετοχή μεγάλων ονόματων του παγκοσμίου σκακιού, όπως ο Ουκρανός Ιβαντσούκ (IVANCHUK VASSILY , 2746), όπως είπαμε, με την ΠΣ Περιστερίου, ο «Ολλανδός» Τιβιάκοβ (TIVIAKOV SERGEI, 2697) με τον Γαλαξία, ο Ρώσος Τομασέβσκι (TOMASHEVSKY EVGENY , 2684) με τον ΣΟ Καβάλας, ο Ουκρανός Μιροσνιτσένκο (MIROSHNICHENKO EVGENIJ, 2680) με την ΕΣΘ, ο Τσέχος Ναβάρα (NAVARA DAVID, 2654) με τον ΟΣ Τριανδρίας, ο Μολδαβός Μπολογκάν (BOLOGAN VICTOR, 2690) με την ΕΣΚΑ, ο Ισραηλινός Πόστνυ (POSTNY EVGENY, 2648 -περσινός top scorer στην α΄ σκακιέρα) με τον Σ.Ο. Ηρακλείου, και άλλοι ακόμη ισχυροί τιτλούχοι άνδρες και γυναίκες σκακιστές.
Στην αξιοπρεπέστατη 20η θέσι βρέθηκε η εκπρόσωπος της ΤΕΣΣΑΣ, η νεοφώτιστη ομάδα της Άμφισσας, η ΕΣΚΑ, με 8 βαθμούς (4 νίκες και 5 ήττες). Υπογραμμίζουμε πως η 20η θέσι ισοδυναμεί με παραμονή στην πρώτη εθνική κατηγορία!! Συγχαρητήρια σε παίκτες και διοίκησι!
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
CLASSIFICA FINALE
.
................................
Από τους αγώνες αυτούς διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε 5 παρτίδες με τα χαρακτηριστικά της μινιατούρας:
1. Κουβάτσος – Καζαντζίδης 0-1
1. d4 d5 2. Nf3 Nf6 3. c4 c5 4. cxd5 cxd4 5. Nxd4 Nxd5 6. e4 Nb4 7. Bb5+ Bd7 8.
O-O e5 9. a3 exd4 10. Bxd7+ Qxd7 11. axb4 Bxb4 12. Nd2 Nc6 13. Nf3 O-O 14. Qd3
Rfe8 15. Rd1 Qe7 16. Nxd4 Nxd4 0-1
2. Σανδαλάκης – Παυλίδης 0-1
1. e4 c5 2. Nf3 e6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nc6 5. Nc3 a6 6. Be3 Nf6 7. Nxc6 bxc6 8.
Bd3 d5 9. O-O d4 10. Bxd4 Qxd4 11. Ne2 Qxb2 0-1
3. Ιορδανίδου – Αλεξίου 1-0
1. e4 e5 2. Bc4 Nf6 3. d3 Nc6 4. Nc3 Be7 5. f4 d6 6. Nf3 Bg4 7. h3 Bxf3 8. Qxf3
Qd7 9. f5 Bf8 10. Be3 O-O-O 11. O-O-O a6 12. g4 g6 13. fxg6 Bg7 14. g5 fxg6 15.
gxf6 Rdf8 16. fxg7 Qxg7 17. Qg4+ Kb8 18. Rdf1 Rxf1+ 19. Rxf1 Rf8 20. Rxf8+ Qxf8
21. Qd7 1-0
4. Καλογέρης – Λαδόπουλος 1-0
1. e4 c5 2. Nf3 a6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 Qc7 6. Bd3 e6 7. O-O Nc6 8.
Nxc6 bxc6 9. Qe2 d5 10. Kh1 Be7 11. f4 O-O 12. e5 Nd7 13. Rf3 f6 14. Rh3 f5 15.
Qh5 h6 16. Qg6 Kh8 17. g4 Rg8 18. Rxh6+ 1-0
5. Καλαγασίδης - Παυλίδης 0-1
1. e4 c5 2. Nf3 e6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nc6 5. Be3 Nf6 6. Nc3 a6 7. Be2 Qc7 8. a4
Bb4 9. Bd3 d5 10. f3 Nxd4 11. exd5 Qe5 12. Qd2 Nxd5 0-1
ΣΗΜ. 1 Αξίζει να δήτε το σύνολο των ξένων παικτών στην επίσημη ιστοσελίδα, και ακόμη περισσότερο τα στατιστικά κ.ά. για την παρουσία τους στο Ιστολόγιο του φίλου Τάκη Δρεπανιώτη. Ζουμερός σχολιασμός για τα αρνητικά σημεία του εφετινού πρωταθλήματος (προεόρτια, αλλά και μεθεόρτια) υπάρχει -εκτός απο το greekchesspolitics.wordpress.com/ - στο Σκακιστικό Ιστολόγιο του "Γάτου".
ΣΗΜ. 2 Υλικό (ανταποκρίσεις;) για το Διασυλλογικό και μερικές αναλυμένες παρτίδες από τον Σπύρο Ιλαντζή, μπορεί να βρή κανείς και στο site του Σ.Ο. Περιστερίου.
ΣHM. 3 Αρνητική εντύπωσι προξενεί το γεγονός πως ο Ιστότοπος GreekChess.com στην ειδική υποσελίδα του για το διασυλλογικό δίνει δεύτερο νικητή την ΕΣΘ και όχι την ΠΣ Περιστερίου, βασιζόμενος στην συγκομιδή των πόντων των παικτών, ενώ με το ισχυρότερο κριτήριο του μεταξύ των δύο ομάδων αποτελέσματος (πρόκειται για την συνάντησι του 4ου γύρου: ES THESSALONIKIS - PS PERISTERIOU 5 - 7 ) η ΠΣ Περιστερίου κατέκτησε δίκαια την β΄ θέσι.
ΤΡΙΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΚΑΛΥΜΝΟΣ 2009. GREEK IN-COUNTRY STUDY PROGRAMME, "Kalymnos 2009”
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διεξάγεται στη χώρα μας ένα θερινό πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού που απευθύνεται σε φοιτητές Πανεπιστημίων της Αυστραλίας.
Είναι ένα Θερινό Πρόγραμμα εντατικών μαθημάτων (στο οποίο έχουμε την τιμή να συμμετέχουμε προσωπικά από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, το 2007 –γι’ αυτήν την πρώτη πρώτη έκδοσι του προγράμματος, το παρόν Ιστολόγιό έχει ήδη αφιερώση μια ανάρτησι) το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος μαθημάτων (curriculum) του Πανεπιστημίου του Ντάργουιν (Charles Darwin University ) της Αυστραλίας, έχει ως κέντρο φιλοξενίας του την Κάλυμνο και διευθύνεται από τον εμπνευστή του εγχειρήματος Δρα Γιώργο Φρατζή (Dr George Frazis: Director of Studies CDU. Modern Greek Section. Department of Languages, School of Humanities. Flinders University, Adelaide. E-Mail: george.frazis@flinders.edu.au ) Στο πρόγραμμα (που είναι υπο την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και έχοντας κύριους χορηγούς την ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και το ΥΠ.ΕΞ. , υλοποιουν ο Δήμος Καλύμνου και το Πανεπιστήμιο του Ντάργουιν) διδάσκουν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι από τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Θεσσαλονίκης, Flinders, Charles Darwin και Charles Sturt (Σίδνεϋ).
Κατά τα πάγια χαρακτηριστικά του το πρόγραμμα με την επίσημη ονομασία "THIRD Greek- IN-COUNTRY STUDY PROGRAM" έχει διάρκεια τριών εβδομάδων και περιλαμβάνει σειρά μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας σε συνδυασμό με εκπαιδευτικές επισκέψεις και συναφείς δραστηριότητες.
Χωρίς αλλαγές και το μεθοδολογικό πλαίσιο (εδώ μεγάλη συμμετοχή εκτός από τον Δρα Γ. Φρατζή έχει και ο καθ. Παν. Θεσσαλονίκης κ. Δημ. Κουτσογιάννης ): Κατά την διάρκεια των 3 εβδομάδων της εν Ελλάδι παραμονής τους οι 20 περίπου φοιτητές (από 2 Αυστραλιανά Πανεπιστήμια, Αδελαΐδος και, κυρίως, Ντάργουιν) καλούνται όχι μόνον να παρακολουθούν εντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας (45 ωρών, minimum), αλλά και να εκπονήσουν έρευνα η οποία θα οδηγήση σε παραγωγή πολυμεσικού υλικού εστιασμένου μέσα σε ένα από τα γλωσσικά θεματικά πεδία (το οποίο έχουν ανα δύο ή τρείς την υποχρέωσι, αλλά ελεύθερα, από την έναρξι να επιλέξουν) του Προγράμματος. Αυτά τα θεματικά πεδία εφέτος έχουν περιορισθή σε τέσσερα κύρια: 1.Θεσσαλονίκη, 2.Βεργίνα, 3.Πέλλα και 4.Πρέσπες-Καστοριά.
Και αυτή, όπως ίσως καταλάβατε, είναι η μία ιδιαιτερότητα του εφετινού προγράμματος: η επιλογή της Μακεδονίας, ως κεντρικής θεματικής ενότητας. (Η περυσινή ήταν ο Καβάφης και η ποίησί του). Η άλλη εφετινή πρωτοτυπία, είναι η διεξαγωγή του εφετινού Προγράμματος σε τρείς φάσεις και σε τρείς αντιστοίχως διαφορετικές πόλεις: α. στην Ρόδο (9-12 Ιουλίου), β. στην Θεσσαλονίκη (13-21 Ιουλίου) και γ. στην Κάλυμνο (από 22-29 Ιουλίου) και με επιπλέον μάλιστα την ενεργότερη από πέρυσι συμμετοχή των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Μακεδονίας.
Και ιδού εφέτος η θεαματική εξέλιξι του ακόμη νεότατου, αλλά και καινοτόμου Προγράμματος που προσδίδει στο έτσι κι αλλιώς άξιο παραδειγματισμού (μακάρι και στα μέρη μας!) εγχείρημα άλλες διαστάσεις.
Από την μεριά μας καλωσορίζοντας – επι του παρόντος μέσω του ιστολογίου- τους αυστραλούς φοιτητές, χαιρετίζουμε την εφετινή έναρξι (ΣΗΜΕΡΑ!!) των μαθημάτων και εκφράζοντας την απόλυτη βεβαιότητά μας για την επιτυχή διεξαγωγή του προγράμματος (με τις, όπως έχουμε ξαναπή, εθνικές του διαστάσεις) και σ’ αυτήν την τρίτη του έκδοσι, ευχόμαστε στον αγαπητό διευθυντή και σ’ όλους τους εξαίρετους συναδέλφους του διδακτικού προσωπικού υγεία, καλή δύναμι και φώτισι στο έργο τους!
Τρίτη 7 Ιουλίου 2009
Τιμή στον Νίκο Ξυλούρη. Επτά τραγούδια για βάλσαμο. Onorando Nicos Xilouris; sette canzoni a sua memoria (in video).
Ο κρητίκαρος Νίκος Ξυλούρης ή Ψαρονίκος θα ήταν σήμερα 73 χρονών αφού γεννήθηκε 7 Ιουλίου του 1936.
Συμπληρώθηκαν όμως ήδη 29 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας. Έμεινε πάντως η φωνή αυτού του λεβέντη από τ’ Ανώγεια που μέσα από τα τραγούδια διαιωνίζει το ελληνοπρεπές ήθος του και μας χαρίζει πάντα συγκίνησι κι υπερηφάνεια.
1.ΗΤΑΝΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ
2.ΑΓΡΙΜΙΑ ΚΙ ΑΓΡΙΜΑΚΙΑ
3.ΧΙΛΙΑ ΜΥΡΙΑ ΚΥΜΑΤΑ
4.Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ
5.ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΞΑΣΤΕΡΙΑ
6.Η ΜΠΑΛΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡ ΜΕΝΤΙΟΥ
7.Ο ΔΙΓΕΝΗΣ ΨΥΧΟΜΑΧΕΙ
Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009
ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΣΕΙΡΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΤΑΡΡΑΣ! Siegbert Tarrasch; a euro coin collection (blister) in his honour.
Επιτέλους μετά από καιρό αναζήτησης, έφτασε στα χέρια μας ένα μάλλον σπάνιο συλλεκτικό αντικείμενο που θέλαμε πώς και πώς να το προβάλουμε μέσα από το Ιστολόγιο. Είναι σχετικό με μια από τις μεγάλες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας του σκακιού, τον Ζήγκμπερτ Τάρρας . Με μεγάλη συμβολή στις ιδέες του παιχνιδιού και ιδίως την εξέλιξι της θεωρίας των ανοιγμάτων.
Ο συλλέκτης – κάτοχος του σπάνιου αντικειμένου (ιδρυτικό μέλος της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος «Παλαμήδης ο Ευβοεύς»), μας το ενεχείρισε προσφάτως με αποτέλεσμα να μπορούμε να το περιγράψουμε καλύτερα.
Έκδοσι ιδιωτικής μεν πρωτοβουλίας, αλλά υπο την επίβλεψι του γερμανικού Δημοσίου (vom bayerische Hauptmuenzenamt = της δημόσιας νομισματικής υπηρεσίας της Βαυαρίας).
Εν τούτοις σημαντικότερο για ’μάς είναι το γεγονός της επιλογής του τιμώμενου ποσώπου σ’ αυτό το συλλεκτικό αντικείμενο. Κι αυτό είναι ένας από τους πιο μεγάλους σκακιστές της εποχής του, ένας άνθρωπος με υψηλή παιδεία και με έντονη προσωπικοτητα. Ο γερμανός (γεννηθείς στην σημερινή Πολωνία) Ζήγκμπερτ Τάρρας (Siegbert Tarrasch )!
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Rectum
Δύο φωτογραφίες του τιμώμενου προσώπου (μία από την νεανική και μία από την ώριμη ηλικία του) μπορεί να δή κανείς στις επάνω γωνίες της μπροστινής πλευράς της πλαστικοποιημένης θήκης, ενώ στην μέση πάνω από τα οκτώ νομίσματα διαβάζουμε: Ζήγκμπερτ Τάρρας. Εις μνήμην. 1862-1934 (…)
Versum
Στην πίσω πλευρά του blister διαβάζουμε τον τίτλο του δίπλα στο όνομά του: «Δρ Τάρρας. Ειδικευμένος Ιατρός στην θεραπεία υποβολής δια υπνωτισμού και Μαίτρ» (Dr. Tarrasch spezialarzt fuer Suggestionsbehandlung und Schachmeister).
Στην ίδια πλευρά, κάτω από ένα σκίτσο του, οι γερμανοί εκδότες δικαιολογούν την επιλογή τους να αφιερώσουν την παρούσα έκδοσι στο τιμώμενο πρόσωπο («για τα 140ά γενέθλιά του») σε ένα σύντομο κείμενο παρουσίασης.
Σας το παραθέτουμε και αυτό σε μετάφρασι:
«Ο Δρ. Siegbert Tarrasch γεννήθηκε στο Μπρέσλαου (Breslau) και ενωρίς συμπεριλήφθηκε στους κορυφαίους Γερμανούς στο σκάκι. Πολύ σύντομα ανέβηκε και στην απόλυτα παγκόσμια κλάσι (του αθλήματος).
Το 1908 έπαιξε για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά έχασε από τον «αντίζηλό» του Εμάνουελ Λάσκερ με 3-8.
Ο Τάρρας είναι ένας από τους πιο ιδιοφυείς σκακιστές και παιδαγωγούς όλων των εποχών.
Έζησε και δραστηριοποιήθηκε για πολύ καιρό στο Μόναχο, όπου και είναι θαμμένος…»
Αλλά (και) στον Τάρρας θέλουμε να επανέλθουμε…
Κυριακή 5 Ιουλίου 2009
ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΚΗΡΥΓΜΑ: Μία θαυμαστή διήγησι για τον όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη και ένα κείμενο του Παπαδιαμάντη. Sant' Atanasio di Atos e Papadiamantis
Στο σημερινό κυριακάτικο κήρυγμά του ο παπά Γιώργης, σεβάσμιος και αγαπητότατος εφημέριος στην εκκλησία της ενορίας μας, είπε -ανάμεσα σε πολλά άλλα αληθώς ψυχωφελή- και μια θαυμαστή εξιστόρησι σχετικά με τον όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη. Τον μοναχό από την Τραπεζούντα την μνήμη του οποίου εορτάζουμε σήμερα (5 Ιουλίου εκοιμήθη) και οποίος το 963 έκτισε την Μονή Μεγίστης Λαύρας στην άκρη του Άθω. Μια πράξι υψίστης σημασίας του οσίου πατέρα, αφού αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός συνιστά την έναρξι του μοναχικού βίου στο λεγόμενο έκτοτε «Άγιο Όρος»!
Λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο και ιδού ένα κείμενο που αναφέρεται σε αυτήν την παράδοξη διήγησι που τράβηξε την προσοχή μας (απο ξένο σχόλιο σε ένα "post" στον Pathfinder):
«Ο οσιώτατος πατήρ ημών Αθανάσιος (ο Αθωνίτης) είχε κάποιο μαθητή «πάνυ ευλαβή και ενάρετον», ονόματι Νικόλαο, ο οποίος ήταν πραγματικό «εκμαγείο τω διδασκάλω», κατά την αρετή.
Αρρώστησε κάποτε ο Νικόλαος και έκειτο στο κρεββάτι, όπου τον εφρόντιζαν οι αδελφοί της Λαύρας. Ο Πατήρ «ησύχαζεν εν τόπω Βουλευτήρια ούτω καλουμένον».
Ενώ δε απουσίαζε, απέθανε ο μοναχός Νικόλαος.
Οι πατέρες της Λαύρας γνωρίζοντας την αρετή του, έθεσαν το ιερό του σκήνος εντός κιβωρίου και το άφησαν στο δεξιό παρεκκλήσι του Καθολικού της Μονής.
Μετά από δεκα πέντε ημέρες ο Νικόλαος έβγαλε το χέρι του «έξωθεν του κιβωρίου αυτού». Τούτο βλέποντες οι αδερφοί οδήγησαν εκεί τους ασθενείς, «τυφλούς άμα και χωλούς και άλλοις τισίν ασθενείαις και προσαύοντες τη χειρί εκείνη τη αγία επήρχοντο υγιείς χαίροντες άμα και δοξάζοντες τον Θεόν».
Όταν πληροφορήθηκε τούτο ο όσιος Αθανάσιος, επέστρεψε στη Λαύρα. Και αφού εισήλθε στο ναό «εύρε και ήκουσε και τους αδελφούς τους πρώην ασθενείς υγιαίνοντας».Έχοντας δε την ράβδο του στο χέρι, είπε απευθυνόμενος στον νεκρό υποτακτικό του κτυπώντας τον στο χέρι: «Καί έτι ζών , τέκνον , σαλός ήσθα και αποθανών ολόσαλος. Τι σοι βούλεται τα θαύματα, θέλεις ίνα ακούσωσι του κόσμου οι ασθενείς και παραγενόμενοι ενταύθα ποιήσωσι το όρος κοσμικόν καταγώγιον; Λάβε την χείρα σου έσωθεν»! «Και ω των θαυμασίων σου Κύριε, συνέστειλε την χείρα πρός εαυτόν».
Στη συνέχεια είπε πρός τους αδελφούς: «Λαβόντες το σώμα αυτού ρίψατε εν τω κοιμητηρίω ένθα οι αδερφοί αυτού κοιμώνται, και εάν εύρεν παρρησίαν πρός τον δεσπότην Θεόν, ας παρακαλεί και ας δέεται υπέρ των επταισμένων αδελφών»!
...................................................................
Πολύ καλή βιογραφική πληροφόρησι για τον τιμώμενο άγιο βρήκαμε μεταξύ -πολλών- άλλων σε "κλάμπ" του Ιχνηλάτη, ονόματι Κελλίον (!) και επίσης (παρ' ότι μή κρητικός) σ' αυτήν την ιστοσελίδα της Ι. Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.
ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΓΙΑ ΤΟΝ "ΑΓΙΟ ΑΘΩΝΑ" 120 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ!
Αλλά την καρδιά μας κλέβει ένα δημοσιογραφικό κείμενο-αφιέρωμα του μεγα-Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (στο οποίο σχεδιάζουμε να επανέλθουμε), το οποίο μπορείτε να διαβάσετε κλικάροντας την παρακάτω εικόνα:
Σάββατο 4 Ιουλίου 2009
4 Ιουλίου: Η 125η επέτειος για το Άγαλμα της Ελευθερίας (άρθρο + σχόλιο). La Statua della Libertà ideata dalla Scultura Greca. 4th July, Lady Liberty&
La scultura e il progetto della famosa Statua della Libertà sono stati ispirati al Colosso di Rodi (Dio Apollo "portaluce") e al Faro di Alessandria!
Την αφορμή για την αποψινή ανάρτησι μας την είχε δώση ο καλός φίλος Δημήτρης Κακάτσος, ο οποίος με ηλεκτρονικό του μήνυμα μας κοινοποιούσε – ενθουσιασμένος αλλά και καυστικά (αυτό)ειρωνευόμενος: «ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΘΑΝΑΤΟ.......
.......ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕΣ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΞΙΟΙ
ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΣΟΥ ΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ....» - προ μηνός περίπου την «είδησι» σχετικά με το «ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΛΑΠΕΙ Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ». Ο φίλος Δημήτρης παρέπεμπε σε γνωστό σ’ εμάς από παλαιότερα άρθρο, δημοσιευθέν σε ελληνοκεντρικό περιοδικό (το «Ελληνόραμα»), σχετικά ακριβώς με την αποκάλυψι πως το πολυφημισμένο αυτό Άγαλμα (που είναι βεβαίως «Εθνικό Μνημείο» για τους Αμερικανούς, αλλά και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς) έχει επηρεασθή στην μορφή του από αντίστοιχα αρχαία ελληνικά πρότυπα. Ο αρθρογράφος του περιοδικού εξαίρει την ομοιότητα της μορφής με εκείνη του φωτοφόρου Απόλλωνος (στο κεφάλι), αλλά πιθανότατα το όλο σχέδιο απηχεί και επιδράσεις από άλλα 2 θαύματα του Αρχαίου κόσμου, του Φάρου της Αλεξανδρείας, και –κυρίως- του Κολοσσού της Ρόδου, (στην βάσι του αγάλματος).
Με την ευκαιρία, λοιπόν της σημερινής του 125ης επετείου (ήταν η 4η Ιουλίου του 1884) από τότε που το Άγαλμα της Ελευθερίας παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ από τους Γάλλους, αναδημοσιεύουμε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του συναδέλφου φιλολόγου, αλλά και συγγραφέα Αντώνιου Αντωνάκου. Επιτρέψτε μας να περιορισθούμε να έπαναλάβουμε αυτολεξί -αντί επιλόγου- ένα δικό μας σχόλιο που κάναμε για το ίδιο θέμα στην φιλική ιστοσελίδα Olympia.gr πριν από περίπου έναν χρόνο.
PS Να πληροφορήσουμε –χωρίς να είμαστε σε θέσι να το επιβεβαιώσουμε, αλλα ευχαρίστως θα αποδεχόμαστε σχετική πρόσκλησι από …την αμερικάνικη Πρεσβεία, τώρα και με την απλοποίησι του ζητήματος της βίζας!) ότι οι αμερικανικές αρχές είχαν υποσχεθή πως από σήμερα θα γινόταν άρσι της μετά την 11 Σεπτεμβρίου 2001 απαγόρευσης –για λόγους ασφαλείας του κοινού και του μνημείου- και έτσι θα επιτρεπόταν στους επισκέπτες η άνοδος μεχρι τα παράθυρα που είναι τοποθετημένα στο κεφάλι (στην κορώνα) του αγάλματος.
ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΛΑΠΕΙ Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.
Του Αντωνίου Α. Αντωνάκου
Καθηγητού Φιλολόγου Ιστορικού-Συγγραφέως
Το Άγαλμα της Ελευθερίας, του οποίου η επίσημη ονομασία είναι "Η Ελευθερία φωτίζοντας τον κόσμο" (αγγλιστί "Liberty enlightening the World" γαλλιστί "la Liberte eclairant le monde"), είναι ένα κολοσσιαίο άγαλμα πάνω στην ομώνυμη νησίδα και μέσα στο άνω τμήμα του Κόλπου της Νέας Υόρκης.
Το άγαλμα αυτό στήθηκε σε ανάμνηση της φιλίας των λαών των ΗΠΑ και της Γαλλίας.
Το συνολικό του ύψος είναι 93 μέτρα (302 πόδια) μαζί με το βάθρο, και κατά την εκδοχή της γκυκλοπαίδειας Μπριτάννικα παρουσιάζει μια γυναίκα να κηρύττει την ελευθερία. Η γυναίκα αυτή κρατάει έναν πυρσό στο υψωμένο δεξί της χέρι και μια ενεπίγραφη πλάκα στο αριστερό όπου αναγράφεται η ημερομηνία 4 Ιουλίου 1776. Ένας ανελκυστήρας ανεβάζει έως το ύψος του εξώστη και μια ελικοειδής σκάλα οδηγεί σε μιαν εξέδρα παρατηρήσεως πάνω στο στέμμα που φοράει η Ελευθερία. 0 πυρσός που κρατάει βρίσκεται σε 93 μέτρα ύφος πάνω από την επιφάνεια της θαλάσσης. Στην βάση του αγάλματος βρίσκεται το Αμερικανικό Μουσείο της Μεταναστεύσεως (American Museum of Immigration).
Την πρόταση για την κατασκευή του αγάλματος διατύπωσε ένας Γάλλος ιστορικός, ο Εντουάρ ντε Λαμπουλάϊγ, μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο πόλεμο.
Συγκεντρώθηκε ένας ικανός αριθμός χρημάτων με εισφορές του γαλλικού λαού και το έργο άρχισε στη Γαλλία το 1875, υπό την διεύθυνση του γλύπτη Φρεντερίκ-Ωγκύστ Μπαρτολντί.
Το άγαλμα κατασκευάστηκε από φύλλα χαλκού, που σφυρηλατήθηκαν με το χέρι για να πάρουν το επιθυμητό σχήμα και συναρμολογήθηκαν πάνω σε έναν σκελετό από τέσσερα γιγάντια χαλύβδινα υποστηρίγματα, τον οποίο είχε σχεδιάσει ο διάσημος από την κατασκευή του Πύργου του Άιφελ, Αλεξάντρ-Γκυστάβ Άιφελ.
Το 1885 το περατωμένο άγαλμα, που είχε ύψος 46 μέτρα περίπου (151 πόδια και 1 ίντσα) και ζύγιζε 225 τόνους, αποσυναρμολογήθηκε και φορτώθηκε για να μεταφερθεί στην Πόλη της Νέας Υόρκης. Το βάθρο, που κατασκευάστηκε μέσα από τα τείχη του φρουρίου Γουντ στη νησίδα Μπέντλο, περατώθηκε αργότερα.
Το άγαλμα στήθηκε στο βάθρο του και στις 28 Οκτωβρίου 1886 αφιερώθηκε στον πρόεδρο Κλήβελαντ.
Την διαχείριση και φροντίδα του αγάλματος είχε στην αρχή η Επιτροπή Φάρων, επειδή ο φωτεινός πυρσός θεωρήθηκε ως είδος φάρου για τους ναυτιλλομένους. Επειδή όμως το φρούριο Γουντ εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό, το άγαλμα μεταφέρθηκε το 1901 στο υπουργείο των Στρατιωτικών.
Το 1924 ανακηρύχθηκε εθνικό μνημείο.
Το 1937 το φρούριο Γουντ αποστρατιωτικοποιήθηκε και το υπόλοιπο νησί ενσωματώθηκε στο μνημείο ως περιβάλλων χώρος. Το 1956 το νησί Μπέντλο μετονομάσθηκε σε "Νησί της
Ελευθερίας" (Liberty Island) και το 1965 προστέθηκε στο συγκρότημα η γειτονική νησίδα 'Ελις, άλλοτε σταθμός μεταναστών. Η συνολική έκταση του χώρου του μνημείου έφθασε έτσι τα 23,63 εκτάρια.
Είπαμε ανωτέρω ότι κατά την εκδοχή της εγκυκλοπαίδειας "Μπριτάννικα" το άγαλμα παρουσιάζει μια γυναίκα να κηρύττει την ελευθερία, υπονοώντας ότι η γυναίκα αυτή είναι προσωποποιημένη η Ελευθερία.
Αποκρύπτουν όμως συστηματικά ότι και σε αυτό το σημείο η αθάνατος Ελλάς έχει δώσει για μία ακόμη φορά τα φώτα της. Πράγματι αυτός που σχεδίασε το άγαλμα της ελευθερίας κάπου αλλού είχε δει την μορφή αυτή. Και η μορφή αυτή είναι η μορφή του Φωτοφόρου Απόλλωνος - Ηλίου.
Ναι αγαπητοί φίλοι. 0 φωτοφόρος Απόλλων απεικονίζεται με αυτήν ακριβώς την μορφή. Και ευτυχώς για μας η αθάνατη ελληνική γη της Κορινθίας μας διέσωσε αυτή την εικόνα για να μπορούμε σήμερα να γνωρίζουμε την αλήθεια.
Η μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο της Κορίνθου, περνά όμως απαρατήρητη για τον επισκέπτη που δεν είναι υποψιασμένος.
Βρίσκεται σε μία τρίπτυχη πλάκα μαζί με άλλες δύο παραστάσεις. Η μία, στο αριστερό τμήμα, απεικονίζει έναν Άγγελο, μορφή όμοια και ίδια με αυτήν της Χριστιανικής πίστεως, και είναι κατά τους αρχαιολόγους η μορφή της θεάς Εκάτης. Στο δεξιό τμήμα απεικονίζεται ρόδακας. Και στην μέση ω του θαύματος!!! Η μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος, ίδια με αυτήν του
αγάλματος της Ελευθερίας! Η πνευματική ιδιοκτησία είναι πασιφανές σε ποιόν ανήκει.
Λέγεται από ανθρώπους της Κορίνθου που γνωρίζουν ότι ο διευθυντής της Αμερικανικής Αρχαιολογικής αποστολής, σώφρων και έντιμος άνθρωπος, έχει δηλώσει ότι οι Αμερικανοί πρέπει να έρχονται να προσκυνούν στον χώρο του Μουσείου όπου η μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος, διότι είναι η πηγή του εθνικού τους συμβόλου.
Αν όντως είναι έτσι εύγε στον άριστο άνδρα. Πάντως αποφάσισα να αποκαλύψω στους συνέλληνες το θέμα και κυρίως στους ομογενείς μας των ΗΠΑ, για να ενημερώσουν τους Αμερικανούς ότι το εθνικό τους σύμβολο, το οφείλουν στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Δεν θα είναι εξ άλλου οι μόνοι.
Όλα σχεδόν τα σύμβολα είναι Ελληνικά.
Οι τούρκοι πήραν την ημισέληνο από το νόμισμα των Βυζαντίων που απεικόνιζε την νίκη τους επί του Φιλίππου σε μία νύχτα που το χάσικο φεγγάρι με το αστέρι ενεφανίσθησαν με την ίδια ακριβώς απεικόνιση στον ουρανό.
0 Αδόλφος Χίτλερ οικειοποιήθηκε την περίφημη "τετραγάμμα", την κοσμούσα το ιμάτιο της Αθηνάς του Παρθενώνος, ένα από τα κατ' εξοχήν ωραιότερα σύμβολα των Ελλήνων και του έδωσε μιαρή χροιά ονομάζοντας το "σβάστικα" και κάνοντας το σύμβολο του ναζισμού.
Οι σκοπιανοί οικειοποιήθηκαν το αστέρι της Βεργίνας, οι δε υπόλοιποι βόρειοι γείτονές μας τον Δικέφαλο Αετό του Βυζαντίου.
Στις ημέρες μας όμως οι Έλληνες δεν γνωρίζουν και δεν θυμούνται. Η παγκοσμιοποίηση έχει παίξει καλά το παιχνίδι της. Άλλοτε αποκρύπτει, άλλοτε παραποιεί, άλλοτε διαστρεβλώνει τα γεγονότα.
Είναι αυτό που έχει γράψει ο μεγάλος Θουκυδίδης στο Γ,82,4: "Και την ειωθυίαν αξίωσιν των ονομάτων ες τα έργα αντήλλαξαν τη δικαιώσει", που αποδίδεται "για να δικαιολογούν τις πράξεις τους άλλαζαν ακόμα και την σημασία των λέξεων".
Έτσι δεν γίνεται σήμερα;
Απλό παράδειγμα, και δεν είναι το μόνο, αποτελεί ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνος, έργο του Φειδία. Έχουμε φθάσει σήμερα σε τέτοιο σημείο διαστρεβλώσεως, που τα γλυπτά του Παρθενώνος είναι γνωστά παγκοσμίως με τον όρο ελγίνεια μάρμαρα.
Καταλαβαίνετε τί λέω; Τα περίφημα γλυπτά του Παρθενώνος, τα γλυπτά του Φειδία, δεν είναι γνωστά με το όνομα του δημιουργού αλλά με το όνομα του κλέφτη. Αιδώς!
Αλλά για αυτό το θέμα προτίθεμαι να επανέλθω με εκτενές άρθρο και πολλά στοιχεία.
Προς το παρόν να γνωρίζουν οι συνέλληνες και ιδιαιτέρως οι συμπατριώτες μας των ΗΠΑ, και να το μεταφέρουν στους αμερικανούς, ότι το εθνικό τους σύμβολο, το άγαλμα της Ελευθερίας, έλκει την καταγωγή τής μορφής του από την Ελλάδα και ιδιαιτέρως από την μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος.
Τούτο δε μπορούν να το αποδείξουν αλλά και να το θαυμάσουν στο Μουσείο της Κορίνθου, το οποίο τους καλούμε να επισκεφθούν το συντομότερο.__
Από το περιοδικό ΕΛΛΗΝΟΡΑΜΑ
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ ΣΤΟ www.olympia.gr
Σεπτεμβρίου 6, 2008 στο 10:50 μμ
1. Είναι προφανές, και εν πολλοίς αναγνωριζόμενο και ομολογούμενο, ότι το λεγόμενο άγαλμα της Ελευθερίας έχει ομοιότητα με αρχαιοελληνικές παραστάσεις. Όσο για την ορθότατα παρατηρούμενη ομοιότητα με το άγαλμα του θεού Απόλλωνα στο μουσείο της Κορίνθου, το μόνο που θα ήθελα να συμπληρώσω στο κείμενο του Αντωνάκου που παραπέμπει η ιστοσελίδα (http://www.xrysalogia.gr/usa-liberty2.html), είναι ότι ακόμη μεγαλύτερη προσέγγισι παρατηρείται με τις αναφορές που έχουμε σχετικά με τον Κολοσσό της Ρόδου, ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου. Μάλιστα το αμερικάνικο άγαλμα-σύμβολο έχει πέρα από τις άλλες ομοιότητες και περίπου το ίδιο ύψος (30+ μ. –χωρίς την βάσι) με τον Κολοσσό που ήταν καί φάρος καί θεωρούνταν ότι απεικόνιζε τον Ήλιο..
Και βέβαια είμαστε στην ίδια κατεύθυνσι: ο Απόλλων θεός φωτός, ειδικά κατά τους ελληνιστικούς χρόνους όπου τοποθετείται και η κατασκευή του Κολοσσού, ταυτίζεται με τον θεό Ήλιο!
Εμείς οι νέο«έλληνες» χάσκουμε μπροστά στα «αλλότρια»…
Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης
Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009
ΝΟΜΙΜΕΣ ΣΕ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΕΛΒΕΤΙΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΠΟΚΕΡ. Legittimo in Russia e Svizzera il Poker sportivo (Texas Hold’em etc)
Μια διαφορετική είδησι από τον κόσμο των επιτραπεζίων παιχνιδιών και μάλιστα εκείνων με τα τραπουλόχαρτα διαβάζουμε στον σημερινό ιταλικό Τύπο. Αφορά στην νομιμοποίησι κάποιων παραλλαγών του Πόκερ σε δύο ευρωπαϊκές χώρες, την Ρωσία και την Ελβετία. Μείζονος ενδιαφέροντος η υπερ των εν πολλοίς κακόφημων παιχνιδιών επιχειρηματολογία: πρόκειται για τεχνικά και όχι τυχερά παίγνια! Για το αξιοπερίεργο λοιπόν του πράγματος σας μεταφράζουμε (πάντα κατ’ αποκλειστικότητα!) το σχετικό άρθρο:
"Russia e Svizzera aprono al poker sportivo
Ρωσία και Ελβετία ανοίγουν το δρόμο για το αθλητικό πόκερ
ΜΙΛΑΝΟ – Η Ρωσία κλείνει τις σάλες των τυχερών παιχνιδιών και απαγορεύει τον τζόγο σε όλη την χώρα, με εξαίρεσι τα τουρνουά (των παραλλαγών ) του πόκερ Texas Hold’em, Omaha και Seven Card Stud. Αλλά και χωρίς να πάμε μακριά, η γειτονική Ελβετία στην επαρχία του Τιτσίνο (Ticino) παρίσταται στην νηοστή αναγόρευσι του αγωνιστικού πόκερ ως παιχνιδιού ικανότητας και όχι τύχης κι επομένως τζόγου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέγιστο όριο των τουρνουά ανέβηκε στα 350 ευρώ (500 ελβετικά φράγκα) και απαγορεύτηκε, κι εδώ, το «rebuy».
Συμφωνούμε, το πόκερ υπο την μορφή τουρνουά και στις παραλλαγές που υποδείχθηκαν , για παράδειγμα, από τους Ρώσους, είναι ένα τεχνικό παιχνίδι και ως τέτοιο δεν μπορεί κανείς να το κρίνει με τα ίδια μέτρα με τα οποία αντιμετωπίζει τα άλλα παιχνίδια που από χρόνια συγκατοικούν στον πίνακα των απαγορευμένων παιχνιδιών.
(…)
Πώς άραγε, στην αυταρχική Ρωσία ο Πρωθυπουργός επέτρεψε το παιχνίδι χωρίς να επιχειρήση να το κάνει ένα είδος μπίζνας για τον κρατικό κορβανά και στην Ελβετία, και μαλιστα με τα τόσα γειτονικά καζίνα (που όμως ήσαν ήδη επι ποδός πολέμου) ούτε λίγο ούτε πολύ εξαπλασιάστηκε το μέγιστο κόστος της «αγοράς» (buy in ) ανα τουρνουά σε σχέσι με τις υποδείξεις της ιταλικής κυβέρνησης;
(…)
Προξενούν πάντως έντονο προβληματισμό οι επιλογές δύο χωρών πολύ «σκληρών» στην νομοθεσία των παιχνιδιών, να δώσουν ένα ελευθέρας στο πόκερ και στις πιο δημοφιλείς παραλλαγές του.
Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙ ΣΤΟ ΠΟΚΕΡ- Η μεγάλη μητέρα Ρωσία αποφάσισε να σφραγίση κάπου 33 καζίνα και 574 ιδιωτικά κλάμπ με επακόλουθο ένα δράμα από πλευράς θέσεων εργασίας. Υπολογισμοί των συνδικάτων μιλούν ούτε λίγο ούτε πολύ για 400 χιλιάδες υπαλλήλους που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Παρόλο που η ρωσική κυβέρνησι καθόρισε 4 ζώνες όπου θα μπορέσουν να εγκατασταθούν τα νέα καζίνα, να είναι μακριά από τις κύριες πόλεις - όπως το Καλίνινγκραντ (Kalinin-grad), η Αζοφική (Azov) θάλασσα, η επαρχία των ορέων Αλτάι (Altaj), και η περιοχή Primorye στον Ειρηνικό- οι υπεύθυνοι των έργων παραπονιούνται πως δεν υπάρχουν χρήματα για την μετανάστευσι των σπιτιών του τζόγου.
Το πόκερ όμως είναι ΟΚ. Και μάλιστα η κυβέρνησι της πρώην ΕΣΣΔ δείχνει μια αξιόλογη ποκερίστικη ευαισθησία αναγνωρίζοντας ως νόμιμα καί το Seven Card Stud καί το Omaha.
ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΣΤΟ TICINO – Και στην Ελβετία το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο έδωσε το δικό του πράσινο φώς στα ιδιωτικά τουρνουά του τεξανού πόκερ (”Texas Hold’em no limit”). Οι δικαστές, όπως αναφέρεται, συμμερίζονται την άποψι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής των Λεσχών (CFCG), σύμφωνα με την οποία, για να έχης επιτυχία σε συγκεκριμένες παραλλαγές των τουρνουά πόκερ, χρειάζεται περισσότερο ταλέντο παρά τύχη.
(…)
Το πόκερ είναι πια ένα φαινόμενο κοινωνικό και μαζικό. Και οι αλλαγές που καταγράφονται αυτές τις μέρες είναι μια πλήρης επ’ αυτού μαρτυρία."
Τσέζαρε Αντονίνι
[Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο του
Cesare Antonini στο πρωτότυπο στην ηλεκτρονική ilGiornale.it ]