Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

ΤΡΙΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΚΑΛΥΜΝΟΣ 2009. GREEK IN-COUNTRY STUDY PROGRAMME, "Kalymnos 2009”

TERZO PROGRAMMA D’ INSEGNAMENTO DI LINGUA E CULTURA NEOGRECA, A KALYMNOS (+ RODI + SALONICCO) 2009
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διεξάγεται στη χώρα μας ένα θερινό πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού που απευθύνεται σε φοιτητές Πανεπιστημίων της Αυστραλίας.
Είναι ένα Θερινό Πρόγραμμα εντατικών μαθημάτων (στο οποίο έχουμε την τιμή να συμμετέχουμε προσωπικά από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, το 2007 –γι’ αυτήν την πρώτη πρώτη έκδοσι του προγράμματος, το παρόν Ιστολόγιό έχει ήδη αφιερώση μια ανάρτησι) το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος μαθημάτων (curriculum) του Πανεπιστημίου του Ντάργουιν (Charles Darwin University ) της Αυστραλίας, έχει ως κέντρο φιλοξενίας του την Κάλυμνο και διευθύνεται από τον εμπνευστή του εγχειρήματος Δρα Γιώργο Φρατζή (Dr George Frazis: Director of Studies CDU. Modern Greek Section. Department of Languages, School of Humanities. Flinders University, Adelaide. E-Mail: george.frazis@flinders.edu.au ) Στο πρόγραμμα (που είναι υπο την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και έχοντας κύριους χορηγούς την ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και το ΥΠ.ΕΞ. , υλοποιουν ο Δήμος Καλύμνου και το Πανεπιστήμιο του Ντάργουιν) διδάσκουν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι από τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Θεσσαλονίκης, Flinders, Charles Darwin και Charles Sturt (Σίδνεϋ).
Κατά τα πάγια χαρακτηριστικά του το πρόγραμμα με την επίσημη ονομασία "THIRD Greek- IN-COUNTRY STUDY PROGRAM" έχει διάρκεια τριών εβδομάδων και περιλαμβάνει σειρά μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας σε συνδυασμό με εκπαιδευτικές επισκέψεις και συναφείς δραστηριότητες.
Χωρίς αλλαγές και το μεθοδολογικό πλαίσιο (εδώ μεγάλη συμμετοχή εκτός από τον Δρα Γ. Φρατζή έχει και ο καθ. Παν. Θεσσαλονίκης κ. Δημ. Κουτσογιάννης ): Κατά την διάρκεια των 3 εβδομάδων της εν Ελλάδι παραμονής τους οι 20 περίπου φοιτητές (από 2 Αυστραλιανά Πανεπιστήμια, Αδελαΐδος και, κυρίως, Ντάργουιν) καλούνται όχι μόνον να παρακολουθούν εντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας (45 ωρών, minimum), αλλά και να εκπονήσουν έρευνα η οποία θα οδηγήση σε παραγωγή πολυμεσικού υλικού εστιασμένου μέσα σε ένα από τα γλωσσικά θεματικά πεδία (το οποίο έχουν ανα δύο ή τρείς την υποχρέωσι, αλλά ελεύθερα, από την έναρξι να επιλέξουν) του Προγράμματος. Αυτά τα θεματικά πεδία εφέτος έχουν περιορισθή σε τέσσερα κύρια: 1.Θεσσαλονίκη, 2.Βεργίνα, 3.Πέλλα και 4.Πρέσπες-Καστοριά.
Και αυτή, όπως ίσως καταλάβατε, είναι η μία ιδιαιτερότητα του εφετινού προγράμματος: η επιλογή της Μακεδονίας, ως κεντρικής θεματικής ενότητας. (Η περυσινή ήταν ο Καβάφης και η ποίησί του). Η άλλη εφετινή πρωτοτυπία, είναι η διεξαγωγή του εφετινού Προγράμματος σε τρείς φάσεις και σε τρείς αντιστοίχως διαφορετικές πόλεις: α. στην Ρόδο (9-12 Ιουλίου), β. στην Θεσσαλονίκη (13-21 Ιουλίου) και γ. στην Κάλυμνο (από 22-29 Ιουλίου) και με επιπλέον μάλιστα την ενεργότερη από πέρυσι συμμετοχή των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Μακεδονίας.

Ήταν η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου του Ντάργουιν και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πέρυσι στην Ρόδο, που επισφράγισε την επιτυχημένη έκβασι του εγχειρήματος κατά την πρώτη και δεύτερη χρονιά λειτουργίας του και έβαλε σε νέες πιο στέρεες βάσεις την συνεργασία της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας με το Πανεπιστήμιο του μακρινού Ντάργουιν.
Και ιδού εφέτος η θεαματική εξέλιξι του ακόμη νεότατου, αλλά και καινοτόμου Προγράμματος που προσδίδει στο έτσι κι αλλιώς άξιο παραδειγματισμού (μακάρι και στα μέρη μας!) εγχείρημα άλλες διαστάσεις.
Από την μεριά μας καλωσορίζοντας – επι του παρόντος μέσω του ιστολογίου- τους αυστραλούς φοιτητές, χαιρετίζουμε την εφετινή έναρξι (ΣΗΜΕΡΑ!!) των μαθημάτων και εκφράζοντας την απόλυτη βεβαιότητά μας για την επιτυχή διεξαγωγή του προγράμματος (με τις, όπως έχουμε ξαναπή, εθνικές του διαστάσεις) και σ’ αυτήν την τρίτη του έκδοσι, ευχόμαστε στον αγαπητό διευθυντή και σ’ όλους τους εξαίρετους συναδέλφους του διδακτικού προσωπικού υγεία, καλή δύναμι και φώτισι στο έργο τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: