Αυτές οι επιτύμβιες στήλες, κάποιες φορές διαιωνίζουν τα αισθήματα των ανθρώπων μέσα από το «ζωντανό» στοιχείο της γλώσσας (με έναν σύντομο ποιητικό λόγο, το επίγραμμα), άλλες, ίσως τις περισσότερες, η στήλη περιορίζεται στην μνεία του ονόματος του νεκρού, ή έστω σε μια αναθηματική φράσι. Κάποιες φορές, όμως, οι επιτύμβιες στήλες είναι έργα τέχνης, αληθινά αριστουργήματα, μνημεία του υψηλότατου ελληνικού μας-οικουμενικού πολιτισμού.
Ως επι το πλείστον η επικοινωνιακή λειτουργία της επιτύμβιας στήλης είναι δεδομένη.
Διαλέγεται με τον τυχόντα διαβάτη-επισκέπτη του τάφου, ως εξής:
Το αγαπημένο πρόσωπο έφυγε. Εγώ το θυμάμαι. Εσύ στοχάσου…
ΘΕΜΑ:
Ο αποχαιρετισμός μιας μάνας από το παιδί της.
Η μητρική φιγούρα συγκλονίζει με την γοερή σιωπή και ήρεμη θλίψι της καθώς την στιγμή που αναχωρεί από τον κόσμο, αγκαλιάζει με ολόκληρη την σωματική της ύπαρξι το βλαστάρι της.
Το αγοράκι αφημένο ανέμελα στην μητρική αγκαλιά, με το ένα του χέρι προσπαθεί να αγγίξη τρυφερά το χέρι της (νεκρής) μάνας του, ενώ στο άλλο κρατάει ένα κομμάτι τροφής (ψωμάκι, πίττα ή γλύκισμα;). Το παιδί μάλλον θέλει και να ταΐση έναν κόκκορα που, αναπάντεχα, βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στο κάτω αριστερό μέρος της σκηνής…
(Οι αρχαιολόγοι ίσως μιλήσουν για χαρακτηριστική περίπτωσι ρεαλισμού)
Εμείς, χρειαζόταν να το ομολογήσουμε από την αρχή; Οι σκηνές αυτές του αποχαιρετισμού των ανθρώπων με τους αγαπημένους τους νεκρούς σπιθοβολούν στο πνεύμα μας, αλλά πλημμυρίζουν την καρδιά μας μελαγχολία. {Και πώς να μην φέρουν υγρασία στα μάτια…}
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου