Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

ΑΝΥΠΟΦERTα ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΛΑΘΗ & 1 αΝΕΤη ΠΡΟΤΑΣΙ

Αν κάποιος φορολογούμενος πολίτης σκέφτεται ότι η κρατική επιχείρησι ΕΡΤ
υποχρεούται να σέβεται ή ακόμα περισσότερο να προστατεύη την ελληνική γλώσσα, το ανώτατο αυτό πνευματικό αγαθό τού λαού, μάλλον αυτός ο πολίτης εν τη καλοπιστία του θα ονειροβατή.
Στους μεν υποτιτλισμούς και στην ομιλία των παρουσιαστών τής (θεωρούμενης από πολλούς …υψηλού επιπέδου) κρατικής τηλεόρασης ως γνωστόν δεν σπανίζουν - μαζί με συγγνωστά τυπογραφικά λάθη και - φαινόμενα νεοελληνικής γλωσσικής εκβαρβάρωσης:
Ανελλήνιστες εκφράσεις, ατονικό σύστημα, νεολογισμοί, "σαρδάμ" και κοτσάνες (ειδικά από τηλεσχολιαστές, συμπαρουσιαστές και καλεσμένους αθλητικών εκπομπών) είναι τόσο συχνά, που σχετική σχολαστική έρευνα θα εξαντλούσε και τον πιο φιλόπονο ερευνητή.


Κάποια στιγμή θα επανέλθω για το προκλητικό (ΓΙΑ ΚΡΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ) φαινόμενο γλωσσικής διάβρωσης με την προώθησι της ξενοκρατίας στην γλώσσα των νεοελλήνων. Άλλη φορά, επίσης, θα σχολιάσω την από χρόνια κατάργησι της ελληνικής (υπερ –κυρίως- της ΑΓΓΛΙΚΗΣ) στους ηλεκτρονικούς τίτλους μετάδοσης αθλητικών αγώνων (Ονομασία εθνικών ομάδων, στατιστικά αγώνος κλπ. Ειδικά η γλώσσα τηλεσχολιαστών – δημοσιογράφων περί την καλαθόσφαιρα ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΡΑΤΕΙΤΑΙ).


Προς ώρας ένα μόνο δείγμα γραφής από τίτλους ΕΚΠΟΜΠΩΝ από το χθεσινό τηλεοπτικό ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΤ 1και ΝΕΤ

ΤΕΤΑΡΤΗ 16.07.08
NET

10.00 Replacements
10.30 Buzz light year of star command
11.30 Mighty Ducks
19.30 PRE GAME
21.30 PRE GAME

ΕΤ1

08.00 STANLEY
08.30 Micky Mouse CLUBHOUSE
10.00 The Biography Channel
11.00 The History Chanell
01.15 Crime and Investigation NETWOTK


Εν πάση περιπτώσει θα ήταν επικίνδυνα αφελές να πιστέψουμε πως η ελλαδική Κρατική Τηλεόρασι θα έπαιζε τον ρόλο προασπιστή τού γλωσσικού μας αισθήματος επειδή έχει πανεπιστημιακούς συμβούλους ή και επαγγελματικούς συνεργάτες καθηγητές γλωσσολογίας.
Αντίθετα, επειδή ακριβώς το διαμορφώνει (το γλωσσικό αισθητήριο του λαού μας) σε ικανό ποσοστό, πρέπει όλοι μας, ειδικά όσοι ανησυχούμε για τις δημοκρατικές κατακτήσεις αυτού του λαού, αλλά και τα συνταγματικά μας δικαιώματα, να έχουμε απαιτήσεις από τους από εμάς μισθοδοτούμενους Διοικητικούς και μή υπαλλήλους της.

Βεβαίως, οι νεολογισμοί (και τα εν γένει λάθη περι την γλώσσα) των ανθρώπων τής ΕΡΤ μπορεί να είναι και από ασχετοσύνη.

Δύο χθεσινά (16.07.08) παραδείγματα :

Α΄. Νεολογισμός:
Στον τίτλο απογευματινής εκπομπής της ΕΤ1 «ΜΝΗΜΕΣ – ΠΑΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑ», η χρήσι της λέξης «παλαιογραφία» αντί για την μοναδική σημασία τού επιστημονικού όρου, ως «τον φιλολογικό κλάδο που ασχολείται με την μελέτη της γραφής μιας γλώσσας και των ΓΡΑΠΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΠΟΧΩΝ » προσφέρεται εκβιαστικά με την (ανύπαρκτη) σημασία της αναφοράς σε παλαιότερες κινηματογραφικές/τηλεοπτικές παραγωγές, ταινίες, εκπομπές, ερμηνείες κττ.
Β΄ Κοτσάνα (ψευτοκαθαρευουσιάνικης επίδειξης):
« Πόντος : τριάκοντα ένας » ! (ΝΕΤ, τηλεσχολιαστής – ‘basketoλόγος’)

ΠΡΟΤΑΣΙ:
Ή ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ (που μεταξύ άλλων σημαίνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΙ εκπομπών, ταινιών ή διαφημίσεων ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ π.χ. της ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ)
Ή
ΚΑΤΑΡΓΗΣΙ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ
(ΜΕΣΩ της ΔΕΗ) ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ (αφού έχει από χρόνια εξυπηρετήση τα κόμματα εξουσίας για προσλήψεις εργαζομένων με κριτήριο την κομματική ταυτότητα) ΣΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΟΥ:
1. Προβάλλεται η κυβερνητική ή και άλλη ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ προπαγάνδα.
2. Έχει συμβόλαια ( με διαφημιστικές επιπτώσεις) με πολυεθνικές τύπου ΝΤΙΣΝΕΥ.
3.ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ (Όχι μόνο ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ τύπου ΟΠΑΠ, αλλά ΚΑΙ ποικίλων ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ελληνικών και ξένων συμφερόντων)

4.ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΜΑΝΙΑ (ΚΑΙ) ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ (“Αγαπημένο μου T-Shirt”, Plus TV (Prisma, Cine, Sport), Eurovision κλπ.
[Ά!, και για να μην ξεχνιόμαστε (με τον λόγο των τηλεσχολιαστών τής ΕΡΤ:
Το αυριανό μάτς της εθνικής μπάσκετ είναι «του γουίν ορ ντάι»...]

Δεν υπάρχουν σχόλια: