Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Το Junior εφετινός Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα Προγράμματα για Σκάκι. Ένας ισόβιος αποκλεισμός και μια παρτίδα.

Scacchi: Il programma israeliano Junior, campione mondiale 2011 a Tilburg

Από την πρώτη στιγμή που αναφερθήκαμε στον «Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιων Παιχνιδιών για Προγράμματα Υπολογιστών» (ICGA “Tournaments between computer programs”) που διεξήχθη από 18 έως 26 Νοεμβρίου 2011 διεξήχθη στο Τίλμπουργκ της Ολλανδίας, είχαμε κατά νού να γράψουμε κάτι ολοκληρωμένο από αυτήν την διοργάνωσι σχετικά με το βασιλικό μας παιχνίδι. Προηγήθηκε βεβαίως η ανάρτησι για το τάβλι λόγω του δικαιολογημένου μας ενθουσιασμού από την συμμετοχή του «ελληνόψυχου» προγράμματος Palamedes και την κολοσσιαίας σημασίας ελληνική επιτυχία με την κατάκτησι της παγκόσμιας πρωτιάς.
Λοιπόν οσο μπορούμε πιο σύντομα: κατά το ίδιο προαναφερθέν χρονικό διάστημα στο Τίλμπουργκ διαγωνίσθηκαν τα κορυφαία ηλεκτρονικά προγράμματα του πλανήτη κατασκευασμένα, εκτός για το τάβλι, για άλλα 18 δημοφιλή και μή επιτραπέζια παιχνίδια στον σύγχρονο κόσμο: Από τα πανάρχαια κλασικά παιχνίδια στρατηγικής όπως το Go (και μάλιστα σε τρεις παραλλαγές: διαφορετικών διαστάσεων επιφάνειες παιξίματος), το Κινέζικο Σκάκι, το Shogi (Γιαπωνέζικο σκάκι), το Surakarta (ινδονησιακό επιτραπέζιο), η πασίγνωστη Ντάμα, μέχρι και σύγχρονες επινοήσεις, όπως το αφηρημένης στρατηγικής επιτραπέζιο ονόματι Havannah, το Chinese Dark Chess (προφανώς η ομώνυμη παραλλαγή του κλασικού σκακιού μεταφερμένη στο κινέζικο σκάκι), οι εκσυγχρονισμένες παραλλαγές του Go, το Hex (γνωστό και ως Polygon) και το Phantom Go (προφανώς Arcade παραλλαγή του Go), το Connect6 (όπως φαίνεται μια εκσυγχρονισμένη παραλλαγή του Gomoku), οι Αμαζόνες (Amazons, μία ακόμη ενδιαφέρουσα παραλλαγή που σχετίζεται με το Σκάκι και που θα μπορούσε να ονομασθή και 4 Ντάμες), ακόμη τα εύπεπτα NoGo και Dots and Boxes (= κρατηθήτε: οι γνωστές μας «Τελίτσες»??) και τέλος τα «νεογέννητα» (:δεν έχουν ούτε 10 χρόνια ζωής) EinStein würfelt nicht! και το Clobber.

Και βέβαια, ανάμεσά τους -ή μάλλον πάνω απ’ όλα- το σκάκι!
Μάλιστα ενώ στα άλλα παιχνίδια τα προγράμματα συναγωνίστηκαν μεταξύ τους για τον τίτλο του «Ολυμπιονίκη», στο σκάκι είχαμε την επιτυχή διοργάνωσι του 19ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος!
(Μπορεί, βεβαίως, η «Ολυμπιάδα» να διεξάγεται από το 1989 παράλληλα με το συνέδριο Advances in Computer Games και να έχει ως σκοπό «την ανάπτυξη και προβολή της έρευνας στο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης στα επιτραπέζια στρατηγικά παιχνίδια», αλλά το ιστολόγιο κατά πάγια θέσι δεν συμφωνεί με την ελαφρά τη καρδία παραχώρησι του ιερού ονόματος ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ σε πάσης φύσεως διαγωνιστικές εκδηλώσεις,)

Τώρα, το πληροφοριακό υλικό των διοργανωτών δεν είναι όσο λεπτομερές θα θέλαμε, αλλά είναι ξεκάθαρο πως εφέτος διαγωνίστηκαν εννέα προγράμματα στο Σκάκι και Πρωταθλητής για το 2011 ανακηρύχθηκε το ισραηλινό Junior.
To γνωστό αυτό πρόγραμμα, τερμάτισε πρώτο με 6 βαθμούς (4 νίκες και 4 ισοπαλίες) στην γενική βαθμολογία. Μόλις μισό βαθμό μπροστά από το γερμανικό Shredder και το αγγλικό Hiarcs που τερμάτισαν κι αυτά αήττητα (με 3 Ν και 5 Ισοπ. ). Πολύ καλή εμφάνισι πραγματοποίησε το ουγγρικό Pandix, (4ο με 5 β.) που ισοβάθμισε με το β΄γερμανικό Jonny στην 5η θέσι.
Ικανοποιητικά πήγε το Ουκρανικό Boot μέτρια έως πολύ η εμφάνισι για τα δύο Ολλανδικά The Baron και Rookie3.4 αντιστοίχως. Επαλήθευσε το όνομά του το αγγλικό Woodpusher 1997 κατατασσόμενο τελευταίο.

Την Βαθμολογία μπορείτε να βρήτε ΕΔΩ

ΕΠΙΛΟΓΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΙ-ΣΧΟΛΙΟ
Οι πιο ενήμεροι στα πράγματα των ηλεκτρονικών προγραμμάτων ίσως αναρωτιέστε πού είναι το σούπερ πρόγραμμα - επι σειράν ετών Παγκόσμιος Πρωταθλητής στον χώρο που ακούει στο όνομα Ρύμπκα.
Ω! Μα αυτό έχει να κάνει με το σκάνδαλο της χρονιάς να μην πούμε της δεκαετίας!
Το αμερικάνικο, λοιπόν, τέρας Rybka που σάρωνε (και εξακολουθεί να σαρώνει τους ηλεκτρονικούς αντιπάλους του) ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ από τους εφετινούς αγώνες, ενώ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας David Levy, όχι μόνο πέτυχε την εκ των υστέρων αποκαθήλωσί του από τον θρόνο με συλλήβδην αφαίρεσι όλων των τίτλων των προηγούμενων ετών, αλλά και ζήτησε από τον κατασκευαστή του προγράμματος την επιστροφή όλων των επάθλων (τα αναμνηστικά μαζί με τα χρηματικά)!?!?
Η κατηγορία που προβλήθηκε: παράνομη αντιγραφή λογισμικού κ.τ.ό. Κατά λέξιν: λογοκλοπή (plagiarism).

Κατόπιν των ανωτέρω δεν μπορούμε παρά να χαρακτηρίσουμε την προσωπική ποινή στον Vasik Rajlich του ΙΣΟΒΙΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΫ από τους αγώνες ως εξοντωτική.

Και αφού υπογραμμίσουμε πως θα μείνουμε με την ευχή να αξιωθούμε ως χώρα να λάβουμε μέρος στους παγκόσμιους αγώνες κάποτε με ένα ελληνικής έμπνευσης Πρόγραμμα, και να επιτύχουμε μια αντίστοιχη επιτυχία σαν του προγράμματος Παλαμήδης στο σκάκι, κλείνουμε με μια παρτίδα από τους εφετινούς αγώνες:

Woodpusher - Jonny 0-1




[ΣΗΜ. Και οι 2 φωτογραφίες της ανάρτησης είναι παρμένες από την προσωπική σελίδα του Ν. Παπαχρήστου, τον οποίο ευχαριστούμε (και ξανασυγχαίρουμε)!]

Δεν υπάρχουν σχόλια: