Palamedes: un Programma Elettronico greco per la tavola reale, Campione del mondo a Tilburg
Η μόλις χθεσινή είδησι στο Olympia gr μας πέτυχε πάνω στην φάσι που συζητάμε στον «ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ» για την δημιουργία ενός νέου τμήματος. Όχι δεν πρόκειται για το Πίνγκ Πόνγκ! (Αυτό πήγε λίγο πίσω, όχι τόσο λόγω της …ασφυκτικής υποστήριξης που έχει ο Σύλλογός μας από τους τοπικούς φορείς… Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα)! Μιλάμε για το Τάβλι. Και βέβαια όχι για το Τάβλι …καφενείου, αλλά για το αγωνιστικό τάβλι που ως τεχνικό άθλημα έχει διεθνή αναγνώρισι. Και ως τέτοιο και με την αγγλική ονομασία backgammon νοείται η βασική παραλλαγή του παιχνιδιού-τεχνικού αγωνίσματος γνωστή ως «Πόρτες».Λοιπόν, ενώ εμείς συνεχίζουμε τις διεργασίες όπως προβλέπεται άλλωστε από το Καταστατικό του «Αθλητικού Εκπολιτιστικού Κέντρου» για την οργάνωσι και λειτουργία του νέου τμήματος, διαβάσαμε πως στον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιων Παιχνιδιών για Προγράμματα Υπολογιστών (ICGA “Tournaments between computer programs”) που διεξήχθη από 18 έως 26 Νοεμβρίου 2011 στο Τίλμπουργκ της Ολλανδίας, εκτός από συνήθως αναμενόμενο Τουρνουά στο Σκάκι (γι’ αυτό το 19ο παγκόσμιο πρωτάθλημα Σκακιού θα επανέλθουμε σύντομα) έγινε και διαγωνισμός προγραμμάτων στο Τάβλι, όπου όχι μόνο είχαμε ελληνική συμμετοχή, αλλά κατακτήσαμε και την παγκόσμια ΠΡΩΤΙΑ!!
Και, κρατηθήτε, το πρόγραμμα με το οποίο συμμετείχε η χώρα μας έφερε το όνομα του Ήρωά μας, του Παλαμήδη!!
Και μπορεί σ’ αυτό το Τουρνουά ανάμεσα σε ηλεκτρονικά προγράμματα που καταχρηστικά ονομάζεται και «Ολυμπιάδα Ηλεκτρονικών Προγραμμάτων» (Computer …..Olympiad, και μάλιστα μιλάμε για την 12th Computer Olympiad, Backgammon), να έλαβαν μέρος μόνο τρία ηλεκτρονικά προγράμματα, (ένα Γερμανικό ονόματι Bgblitz, περσινός και κατ’ επανάληψι πρωταθλητής, ένα ιταλογερμανικό το GNU Backgammon –και αυτό πρώην πρωταθλητής- και το δικό μας, το λατινιστί Palamedes), αλλά δεν παύει να έχει πολύ μεγάλη αξία η παγκόσμια αυτή διάκρισι της χώρας μας στο πρόσωπο του νεαρού ερευνητή (του Πανεπιστημίου Μακεδονίας) Νικόλαου Παπαχρήστου με την κατάκτησι του χρυσού μεταλλίου.
Αυτός, ο νέος, όπως και ο καθηγητής του κ. Ι. Ρεφανίδης, είναι άξιοι πολλών συγχαρητηρίων για την παγκόσμια αυτή διάκρισι, αλλ΄ομως διπλά συγχαρητήρια τους δίνουμε ως ιστολόγιο για την απόλυτα επιτυχή επιλογή του ονόματος!
NOMEN EST OMEN
Το Palamedes θα μπορούσε και να μην κατακτήση την πρωτιά στην παρθενική του εμφάνισι, αλλά δεν υπάρχει άλλο όνομα πιο κατάλληλο για ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα στο επιτραπέζιο αυτό λαοφιλές παιχνίδι του ταβλιού που να εκπροσωπεύει διεθνώς την Ελλάδα με ιδανικότερο τρόπο. Ως γνωστόν ο τρωικός ήρωας Παλαμήδης είναι επώνυμος «ευρέτης κύβων τε και πεσσών». Δηλαδή είναι αυτός που εφηύρε όχι μόνο το παιγνίδι-πρόγονο του Σκακιού, την «Πεττεία» , αλλά και τον πρόγονο του σύγχρονου ταβλιού, την «Κυβεία». Στο σύνολό της η αρχαία ελληνική Γραμματεία, μπορεί να αναφέρεται και σε προγενέστερη ύπαρξι των κύβων (=τα ζάρια, που τα ανακάλυψαν οι Λυδοί, κατά τον Ηρόδοτο), αλλά όπως και στην περίπτωσι των πεσσών, την πατρότητα του επιτραπέζιου παιχνιδιού που παίζεται με την χρήσι των «κύβων» επι διαγραμμισμένης επιφάνειας (όπως περίπου και οι πεσσοί), σχεδόν όλοι οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς την αποδίδουν στον Παλαμήδη.
ΕΥΓΕ!!
ΣΗΜ. Οι φωτογραφίες στην αρχή της ανάρτησης είναι είναι απο την προσωπική ιστοσελίδα του Νίκου Παπαχρήστου, ενώ η τελευταία πάρθηκε από το μπλόγκ Έχω Μάτια Και Βλέπω, απ’ όπου και η πηγή του δημοσιεύματος με τον τίτλο: Yπάρχει κι αυτή η Ελλάδα: Ελληνικό το καλύτερο πρόγραμμα Τάβλι σε υπολογιστή στον κόσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου