Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ: ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΕΝΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΤΕΛΟΥΣ. ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΙ ΣΤΟ 20ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ. Scacchi Scolastici in Calcide...

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΕΝΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΤΕΛΟΥΣ.
Scacchi Scolastici a Calcide: Costretto a dimettersi il sottoscritto dalla 20esima Scuola Elementare

Είναι από μέρες που ο υπογράφων είχε αποφασίση τις όποιες πρακτικές λεπτομέρειες που αφορούν στις συμμετοχές των παιδιών στο Νομαρχιακό Σχολικό Πρωτάθλημα, των μαθητών δηλαδή, που στελεχώνουν τα τμήματα των Σχολείων στα οποία έχει την τιμή και την χαρά να συμβάλλει στο από την μαθητική του ακόμη ηλικία αγαπημένο πνευματικό άθλημα, (τότε το ΄βλεπε κάπως σαν χόμπυ, τώρα κάπως σαν αποστολή, την καλλιέργεια –αν όχι την θεσμοθετημένη εισαγωγή- του σκακιού στα σχολεία). Είναι λοιπόν μια βδομάδα που έχει μιλήση στα παιδιά και έχει ενημερώση τους Συλλόγους γονέων και Κηδεμόνων στα αντίστοιχα Σχολεία με τα οποία συνεργάζεται.
Και όπως κάθε χρόνο, (εδώ και μια επταετία) ετοίμασε με ιδιαίτερη προσοχή και την συμμετοχή των παιδιών στο ομαδικό, με γνώμονα την καλύτερη κατά το δυνατόν εκπροσώπησι των Σχολείων. Πράγματα απλά και αυτονόητα.
Κανένα πρόβλημα πουθενά, εκτός…
Εκτός από τον συνήθη …ύποπτο, τελευταία δύο-τρία χρόνια, το καλύτερο (ως προς τις επιδόσεις και τα απλησίαστα ιστορικά ρεκόρ ατομικών και κυρίως ΟΜΑΔΙΚΩΝ επιτυχιών στο Σχολικό Σκάκι της Εύβοιας), Σχολείο «του», το 20ο Δημοτικό Χαλκίδος!
Η πρώτη ανακοίνωσι (βλ. πάνω αριστερά) ακολουθήθηκε από μία συμπληρωματική 3 μέρες μετά στην οποία ο υπογράφων ανέφερε συγκεκριμένα τα ονόματα των έξι (6) μαθητών που 4 ως βασικοί και 2 αναπληρωματικοί ΠΡΟΤΕΙΝΕ να λάβουν μέρος εκπροσωπώντας το Σχολείο στο Ομαδικό.
Δήλωνε ότι φυσικά δεν αποκλείεται η συμμετοχή και άλλης ομάδος, αλλά πως ο ίδιος με στόχευσι την για έκτη (6η) συνεχόμενη χρονιά πρόκρισι του Σχολείου αυτού στα ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ (!!) ΣΧΟΛΙΚΑ Πρωταθλήματα, (εννοείται στην τελική φάσι) ανελάμβανε την ευθύνη μόνο για μία ισχυρή Ομάδα, την συγκεκριμένη:

1. ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ Γιώργος,
2. ΚΑΒΒΑΘΑΣ Κωνσταντίνος,
3. ΜΑΝΤΖΟΥΤΑΣ Ανδρέας ,
4. ΧΑΤΖΗΛΙΑ Έρση (βασικοί)
και ΧΑΛΙΩΤΗΣ Δημήτρης, ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ Παναγιώτης – Αριστοτέλης (αναπληρωματικοί)

Η συμπληρωματική αυτή ανακοίνωσι δεν έμεινε στο συρτάρι του Συλλόγου Γονέων, αλλά ανακοινώθηκε σε όλα τα παιδιά που παρακολούθησαν τα μαθήματα Σκακιού στο Σχολείο την προηγούμενη Παρασκευή (μάλιστα εκεί με την πλειοψηφία των μελών της ομάδας παρόντων έγινε και η εν μέσω γενικού ενθουσιασμού ονοματοδοσία της ως "20ο Δημοτικό "ΠΟΛΥΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ") και δόθηκε και στα χέρια των έξι παιδιών της Ομάδας την προηγούμενη Δευτέρα.

Απίστευτες διεργασίες παρασκηνίου θα πρέπει να διημείφθησαν! Μετά τις οχλήσεις (προφορικές και τηλεφωνικές παρεμβάσεις από διαφόρους) που δέχθηκε (περίπου όπως και πέρυσι) ο υπογράφων και η υπο την ιδιότητα της προέδρου του Συλλόγου Γονέων σύζυγός του, το πράγμα έφθασε στο απροχώρητο.

ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ
Από εχθές, λοιπόν, και αφού προηγήθηκε αχαρακτήριστη παρέμβασι κάποιου προσώπου στο θέμα της Σύνθεσης της ομάδος και υποτιμητική/προσβλητική ενώπιον του γιού του και παρουσία των συμμαθητών της τάξεώς του συμπεριφορά του ιδίου αυτού προσώπου, ο υπογράφων έστειλε το παρακάτω Έγγραφο ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΣ στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων:

«Αγαπητοί Γονείς και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Κ΄ Δημ. Σχολείου.
Απο ανάγκη να διασώσω τα τελευταία υπολείμματα αξιοπρέπειας και προκειμένου να αποφύγω μεγαλύτερη ηθική βλάβη, παρακαλώ να δεχθήτε την ΠΑΡΑΙΤΗΣΙ μου από την θέσι του Υπεύθυνου Διδάσκοντος στα Μαθήματα Σκακιού στο Σχολείο σας.
Η τελευταία παρέμβασι αλλοτρίων προσώπων και εξωθεσμικών παραγόντων στο έργο μου ύστερα και από το συσσωρευμένο από τριετίας κλίμα περιφρόνησης και απαξίωσης των προσπαθειών μου, ακυρώνει δραματικά την όποια δυνατότητα και διάθεσι προσφοράς στην θέσι την οποία μου εμπιστευτήκατε, και με καθιστά συνολικά ανυπόληπτο.
Ευχαριστώντας τα παιδιά, μαθητές και μαθήτριες, που επι επτά χρόνια γνώρισα αγάπησα και με αγάπησαν σε αυτόν τον χώρο, θα αποχωρήσω με πίκρα.
Γνωρίζω ότι διευκολύνω το έργο των από 5ετίας υπονομευτών μου, αλλ’ όμως
δηλώνω πως δεν αξίζει να κάνει κανείς κάποιο κοινωνικό αγώνα ή συλλογική προσπάθεια χωρίς στοιχειώδη αναγνώρισι.

ΣΗΜ. Προκειμένου να μην πληγώσω με την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΙ παραιτήσεώς μου τα –πάντοτε- αθώα παιδάκια των δύο ιδιαιτέρως συμπαθητικών εφετινών τμημάτων καθώς και τους εξαιρετικά συνεργάσιμους και ευγενείς γονείς τους, παρακαλώ –αν δεν έχετε αντίρρησι- να μου επιτρέψετε να συνοδεύσω την χαρά της γνωριμίας τους με το βασιλικό παιχνίδι, συνεχίζοντας –εννοείται χωρίς οποιαδήποτε αμοιβή- τα μαθήματα ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ.

Αλέξανδρος Κ. Σοϊλεμέζης
(Master Φιλολογίας, Πρώην Λέκτορας Πανεπιστημίου Βερόνας, Καθ. Λυκείου και Υποψήφιος Μαίτρ)


L' annuncio di una fine presegnata
Τα σύννεφα είχαν προμηνύση το κακό. Μπορείτε να βρήτε στο παρόν Ιστολόγιο και να διαβάσετε μια παλαιότερη, αλλά αρκετά εύγλωττη ανάρτησι, όπως επίσης και ανάλογες (πάντα σχετικές με το έργο μου στο Κ΄Δημοτικό) άλλα λιγώτερο διαφωτιστικές.

Εν συμπεράσματι, η συκοφαντία, η περιφρόνησι-αχαριστία και πάν' απ' όλα ο φθόνος είναι πράγματα ανίκητα!
Αν αυτά δεν έχουν όριο, έχει όμως όριο η αντοχή μας. Άλλωστε, υπάρχει και τιμητική εγκατάλειψι -όπως και έντιμη ήττα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: