Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Σχολικό Σκάκι: To 11ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα, Ερέτρια 2013. Τα αποτελέσματα των Σχολείων της Εύβοιας. Scacchi Scolastici: Il Campionato Scolastico a Squadre; risultati.


Με μάλλον μέτρια αποτελέσματα για τις ομάδες των Σχολείων της Εύβοιας έληξαν χθές στην Ερέτρια τα Πανελλήνια Ομαδικά Πρωταθλήματα στο σκάκι.
Στους αγώνες που διεξήχθησαν πρωί-βράδυ στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Eretria Village Resort, έλαβαν μέρος ανα κατηγορία:

Α. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
46 συνολικά Ομάδες!
Εδώ η Εύβοια εκπροσωπήθηκε από 3 ομάδες διαφορετικών σχολείων της Χαλκίδας: 2ο, 20ο και 7ο Δημοτικό.
Στην 27η θέσι της γενικής κατάταξης, με 3 Νίκες και ισάριθμες Ήττες βρέθηκε το 2ο Δημοτικό Χαλκίδας, ένα σχολείο που είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο στο εφετινό Νομαρχιακό.
Στην 36η θέσι με 2 Νίκες και 4 Ήττες βρέθηκε το 20ό Δημοτικό Χαλκίδος, το σχολείο με το καλύτερο «παλμαρέ» στην ιστορία του σχολικού σκακιού στην Εύβοια που και εφέτος είχε κατακτήση το χρυσό στο Νομαρχιακό, με την Α΄ Ομάδα του.
Τέλος το 7ο Δημοτικό Σχολείο με μόλις 1 Νίκη και 1 Ισοπαλία, βρέθηκε στην 43η θέσι της Γενικής.

Σ’ αυτήν την κατηγορία την πρώτη θέσι κατέλαβε το 142ο Δημοτικό των Αθηνών Β΄ Ομάδα, δεύτερο κατετάγη το Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τρίτο το 2ο Δημοτικό Ναυπάκτου.

 Β. ΓΥΜΝΑΣΙΑ



Στην κατηγορία των Γυμνασίων έλαβαν μέρος δεκαεννέα (19) ομάδες.
 Η Εύβοια είχε 2 συμμετοχές, το 1ο Χαλκίδος και το Γυμνάσιο Κανήθου (Χαλκίδα).
Η ομάδα του 1ου Γυμνασίου μετά από αρκετά ικανοποιητική εμφάνισι κατέλαβε την δέκατη (10η) θέσι.
Το Γυμνάσιο του Κανήθου, το οποίο είχε την ατυχία να υποχρεωθή να παίξη όλο τον β΄ γύρο (3 αγώνες!) χωρίς παίκτη στην 3η σκακιέρα, έπεσε θύμα του σκληρού συναγωνισμού και βρέθηκε στην τελευταία θέσι της Βαθμολογίας.

Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια ότι το 1ο Γυμνάσιο βρέθηκε μετά τον πέμπτο γύρο να διεκδικεί στα ίσα ένα μετάλλιο! Πράγματι, με τον αντίπαλο που κληρώθηκε, το (τελικά 3ο στην κατάταξι ) Πρότυπο Πειραματικό Πατρών, στον τελευταίο κρίσιμο γύρο, ένα νικηφόρο αποτέλεσμα με οποιοδήποτε «σκόρ», θα έφερνε το 1ο Γυμνάσιο της πόλης μας στην επίζηλη 3η θέσι του εφετινού Πανελλήνιου Σχολικού!

 Σ’ αυτήν την κατηγορία την πρώτη θέσι κατέλαβε το Γυμνάσιο της Παιδαγωγικής Πρωτοπορίας, δεύτερο κατετάγη το 2ο Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη και τρίτο, όπως είπαμε, το Πρότυπο Πειραματικό Πατρών Α΄Ομάδα.



 Γ. ΛΥΚΕΙΑ
 Στα Λύκεια την Εύβοια εκπροσώπησε μόνο του το ισχυρότερο κατά τεκμήριο Σχολείο της Περιφερειακής Ενότητας, το 1ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδος.
[Στην κατηγορία αυτή σημειώθηκαν αρκετές ματαιώσεις συμμετοχών (μία από αυτές υπήρξε δυστυχώς και η δεύτερη αρχικώς δηλωμένη ομάδα της Εύβοιας, το 4ο ΓΕΛ Χαλκίδας) και έτσι, τελικά, έλαβαν μέρος δέκα (10) μόνο ομάδες.]
Η ομάδα αυτή που ξεκίνησε πολύ δυνατά (με ορισμένα εξαιρετικά ατομικά αποτελέσματα και την εντυπωσιακή 4η θέσι στο τέλος του 3ου γύρου), στην συνέχεια έδειξε εμφανή σημεία κόπωσης στους τελευταίους 3 γύρους του Πρωταθλήματος. Αποτέλεσμα: Βρέθηκε στην όγδοη (8η) θέσι της τελικής κατάταξης.
Επιβεβαιώθηκε πάντως το σκακιστικό ταλέντο και η καλή «χημεία»μεταξύ των μελών της ομάδας αυτής που σε καμμία στιγμή δεν πτοήθηκε από το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο των πιο προβεβλημένων και εν πολλοίς ισχυροτέρων αντιπάλων παικτών, ούτε και από τον κορυφαίο συναγωνισμό.
Υπ' αυτόύς τους όρους η 8η θέσι ανάμεσα στις ομάδες αφρόκρεμα της κατηγορίας, αποτελεί ένα θετικό αποτέλεσμα.

Νικητής σ’ αυτήν την κατηγορία ήταν η Λεόντιος Σχολή των Αθηνών (με το απόλυτο 6 x 6), δεύτερη θέσι για το ισχυρότατο επίσης 1ο Λύκειο Χολαργού, ενώ το Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών κατέλαβε (έστω και μετά
την δύσκολη άρσι της ισοβαθμίας από το 3ο Λύκειο Χανίων) την τρίτη θέσι.

Ανεξαρτήτως των τελικών αποτελεσμάτων, όλα τα παιδιά και των έξι σχολείων της Εύβοιας, είναι άξια συγχαρητηρίων για την καλή τους προσπάθεια!

Σημειωτέον ότι όλα τα αναλυτικά αποτελέσματα και οι λεπτομέρειες της διοργάνωσης του 11ου Πανελλήνιου Ομαδικοί Πρωταθλήματος, Ερέτρια 2013, ανακοινώθηκαν έγκαιρα στην επίσημη ιστοσελίδα των διοργανωτών, ενώ μπορείτε να τα βρήτε και στην έγκυρη διαδικτυακή διεύθυνσι της “Chess Results”.


Δύο Υστερόγραφα και ένα Συμπερασματικό Σχόλιο: 

1. Την καλύτερη αναλογικά επίδοσι (όπως προκύπτει με βάσι το δεδομένο της θέσης στην τελική Βαθμολογία της κάθε κατηγορίας), ανάμεσα σε όλα τα Σχολεία της Εύβοιας, σημείωσε το 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδος με την παρακάτω βασική σύνθεσι: 
 ΣΚΑΚΙΕΡΑ 1 Γιώργος Σοϊλεμέζης 
ΣΚΑΚΙΕΡΑ 2 Ανδρέας Μαντζούτας 
ΣΚΑΚΙΕΡΑ 3 Κωνσταντίνος Καββαθάς 
ΣΚΑΚΙΕΡΑ 4 Κατερίνα Μπεληγιάννη (μόνη αήττητη) 
Αναπληρωματικός ο Αντώνης Δούκας. 
Η 10η θέσι ανάμεσα σε 19 αντιπάλους, είναι σαφώς καλύτερη από την 27η του 2ου Δημοτικού Χαλκίδος (ανάμεσα σε 46), όπως και από την 8η (ανάμεσα σε 10) που σημείωσε το 1ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδος.

 2. Κατά σύμπτωσι η βασική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδος αποτελείται από παιδιά-μαθητές που πρωτο-έβγαλαν αθλητικό δελτίο στον σύλλογό μας, Α.Ε.Κ. Άβαξ και Πεσσοί

3. Εκτός από το ισχυρό κορίτσι της ομάδας του 1ου ΓΕΛ Χαλκίδος, Βασιλική Ισμίρογλου, η οποία ανήκει στο δυναμικό της Σ.Α.Χ. Παλαμήδης ο Ευβοεύς, όλα τα αγόρια της ομάδας αυτής 
ΜΕΤΑΞΑΣ Μιλτιάδης 
ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ Κωνσταντίνος 
ΣΦΥΡΙΔΗΣ Γιάννης 
ΡΑΚΑΝΤΑΣ Βαγγέλης,
είναι αθλητές του Συλλόγου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: