Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Μουσικές αναμνήσεις από μια χαμένη κασέτα. Salutando Italia una notte di Marzo. Una cassetta ritrovata…

Τι είναι η αποψινή ανάρτησι; Τίποτα το σπουδαίο. Μια παραξενιά του διαχειριστή του ιστολογίου:
Βρήκε προ ημερών μια κασέτα μουσικής, ξέρετε, εκείνη την παρωχημένη πια εφεύρεσι με τα κασετόφωνα και την μαγνητοφώνησι του ήχου σε κασέτες . Κάτι πλαστικά κουτάκια με ταινίες στο εσωτερικό τους, στην επιφάνεια (καλυμμένη με ειδικές επιστρώσεις) των οποίων καταγράφονταν με πολύ καλές προδιαγραφές ο ήχος. Εν προκειμένω η μουσική και τα τραγούδια της προηγούμενης γενιάς...
Ήθελε να την ακούση. Ολόκληρη. Πρίν φύγη αυτός ο Μάρτης, Το κασετόφωνο όμως από χρόνια χαλασμένο. Και τώρα πια είναι η εποχή των mp3. ( Ή των mp4;)
Αλλά είναι και η εποχή του «Υπολογιστή» και του «Internet». Να λοιπόν ο καλός σου! Λίγη «έρευνα» με το υπερεργαλείο μέσω της υπηρεσίας που λέγεται «You Tube» και οι μουσικές (και όχι μόνο) αναμνήσεις ξεπηδούν από τις μαγικά μεταδιδόμενες και ηλεκτρονικά εδώ αναρτώμενες καταγραφές που κάποιος άλλος, άγνωστος χρήστης, έβαλε για δικό του λογαριασμό στην άλλη άκρη του Δικτύου…
Το εξώφυλλο της κασέτες είχε διατηρηθή σχεδόν ανέπαφο από τον χρόνο. Στην ράχη είναι γραμμένο: Salutando Italia una notte di Marzo (Κι από μέσα, ιδιόχειρα, κάτι σαν αφιέρωσι: Μάρτιος 1989 μ.Χ.)
Τώρα πάλι βραδιάτικα, διαβάζει και ξαναδιαβάζει νοσταλγικά τους τίτλους των κομματιών. Δεν ήταν δύσκολο να βάλη την ίδια κι απαράλλακτη σειρά των ακουσμάτων στον «Blogger». Αλλά δεν του είναι και εύκολο να συγκρατεί την συγκίνησι…

LATO A.
Η ΠΡΩΤΗ ΠΛΕΥΡΑ:

1.Pat Benatar Love is a Battlefield


2 Joy Division A Means To An End


3 Joy Division Isolation


4Van Der Graaf GeneratorLemmings


5. Sting - Moon over Bourbon street


6 Bruce Springsteen My hometown


7 Bruce Springsteen - I'm Goin' Down

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011: Ένα Μουσικό αφιέρωμα για την Εθνική Εορτή ( το «Κρυφό σχολειό» του Κ. Τουρνά) . Una pop-rock dedica alla Festa Nazionale...

Pro "Scuola Segreta"!
"Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 θα συνοδευθεί από τη μονότονη προσπάθεια κάποιων « προοδευτικών» να ξαναγράψουν την Ιστορία. Μόνιμος στόχος των συγκεκριμένων διανοουμένων και αρθρογράφων είναι το Κρυφό Σχολειό. Το χαρακτηρίζουν μύθο και το χλευάζουν. Προφανώς είναι ανιστόρητοι ή εμπαθείς ή και τα δύο μαζί. Αντιλαμβάνομαι ότι οι στόχοι τους είναι δύο. Πρώτον να υποβαθμίσουν τον πατριωτικό ρόλο της Εκκλησίας και δεύτερον να εξωραΐσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να την παρουσιάσουν φιλελεύθερη και ανεκτική.
Ας έλθουμε στον πρώτο στόχο τους..."
Απόσπασμα απο χθεσινή ανάρτησι του Κωνσταντίνου Χολέβα στο ιστολόγιο του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς, όπου και η συνέχεια.

Ακόμα καλύτερα, όμως, καί απο τον Χολέβα καί απο τον Καργάκο ακόμη, τα λέει στους ενδιαφερομένους το ομώνυμο τραγούδι του Κώστα Τουρνά (σε απο κοινού ερμηνεία με τον Χρήστο Δάντη):

ΤΟΥΡΝΑΣ- ΔΑΝΤΗΣ: Κρυφό Σχολειό


Kostas Tournas-Christos Dantis~Κρυφό Σχολειό by Elpidaki*

Οι στίχοι:

Κρυφό Σχολειό

Κρυφό σχολειό έγινε η αγάπη η δική μου
κι αμαρτωλοί όσοι αγαπούν από ψυχής,
όσοι επιμένουνε καρδιά να κουβαλάνε.
Κρυφό σχολειό φτιάχνουν τα χρόνια κατοχής.

Κρυφό σχολειό φτιάχνει η ανάγκη κι η αλήθεια
κι η περηφάνια με τα κάγκελα μπροστά.
Τύραννοι κι άρπαγες και ψεύτες με μανία
πλαστογραφούν όσα ωραία και σωστά.

Κι εγώ αλάνθαστος δεν ήμουνα ποτέ μου,
είχα στραμμένα όμως τα μάτια μου ψηλά,
μήπως μια μέρα αξιωθώ φτερά να βγάλω
και λευτερώσω και το νού με την καρδιά.

Κρυφό σχολειό μέσα στον ίδιο σου τον τόπο,
σκυλιά και λύκοι αφεντικά της γειτονιάς.
Για φίλους ξένος και για ξένους δεν υπάρχεις
Κρυφό σχολειό φέρνουν τα χρόνια της σκλαβιάς.

Κρυφό σχολειό για να υπάρξει ό,τι υπήρχε,
για όσους την πέτρα σπρώχνουν στην ανηφοριά,
για τετρακόσια κι οχτακόσια κι άλλα τόσα.
Κρυφό σχολειό γι αυτό το φώς και την μεριά.

Κι εγώ αλάνθαστος δεν ήμουνα ποτέ μου,
είχα στραμμένα όμως τα μάτια μου ψηλά,
μήπως μια μέρα αξιωθώ φτερά να βγάλω
και λευτερώσω και το νου με την καρδιά.

Κρυφό σχολειό γι αυτό το φώς και την μεριά.


Κώστας Τουρνάς

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ιστορικές αναφορές για την ελληνική διαχρονία πριν τον Παπαρρηγόπουλο. Β΄: Οι Ημέτεροι (αναδημοσίευσι μελέτης Χ. Μηνάογλου)

Riferimenti storici (dalle fonti) sull' idendita' nazionale e la diacronia ellenica prima di Costantino Paparigopulos. Seconda parte (Le fonti "greche").

Το β΄ αυτό μέρος του ιστορικού δοκιμίου του Χαράλαμπου Μηνάογλου σχετικά με το ζήτημα της ιστορικής συνέχειας του ελληνικού έθνους και την συνείδησι που είχαν επ’ αυτού ΄Έλληνες και ξένοι προ του 1800, το είχαμε αναβάλη. (Πέρασε κιόλας ενάμισης μήνας από
την ανάρτησί μας με το α΄ μέρος του αναδημοσιευόμενου κειμένου). Σήμερα, παραμονή της μέγιστης Εθνικής μας Εορτής είναι νομίζουμε η κατάλληλη στιγμή να …ξεχρεώσουμε!
Με την ευκαιρία αναδημοσιεύουμε παραλλήλως και δύο βιντεάκια με επιπλέον –οπτικοποιημένο από το ¨Αντίβαρο¨- αποστομωτικό υλικό, καταπρόσωπα στους σύγχρονους αποδομητές (εντολείς και εντολοδόχους) και το γλοιώδες συνάφι τους.


Grecian sculptοrs, Greek Emperors, Greek sailors: Το τρίσημο πριν τον Κ.
Παπαρρηγόπουλο



"...Βεβαίως, τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως οι Έλληνες πήραν το όνομά τους και την συνείδηση της όποιας ιστορικής συνέχειας τους από τους Ευρωπαίους. Είναι πολλές οι χρήσεις του όρου «Έλλην» στα κείμενα της Τουρκοκρατίας και ακόμη περισσότερες οι δηλώσεις ιστορικής συνέχειας και συνείδησης ως οικείου ιστορικού παρελθόντος τόσο του βυζαντινού, όσο και του αρχαιοελληνικού.
Γράφει συγκεκριμένα ο Γιάννης Κόκκωνας: «Οι πρωτεργάτες του ελληνικού εθνικού κινήματος […] δεν χρειάσθηκε να «επινοήσουν» το ελληνικό έθνος, ούτε να κατασκευάσουν τις έννοιες και τα σχήματα που θα χρησίμευαν στην εθνική προπαγάνδα• διαχειρίσθηκαν με επιδεξιότητα και οξυδέρκεια, όπως τους επέβαλλαν ή τους επέτρεπαν ο καιρός και η οικονομικο-κοινωνική συγκυρία, μια παλαιά παρακαταθήκη επεξεργασμένων και σ’ ένα βαθμό οργανωμένων στοιχείων εθνικής ιδεολογίας, που ήσαν, στους εκάστοτε μικρούς κύκλους των Ελλήνων διανοουμένων, από αιώνες συνδεδεμένα με τον δυσεπίτευκτο και με ποικίλους τρόπους διατυπωμένο στόχο της πολιτικής αποκατάστασης».

«Η αίσθηση του ανήκειν σε ένα αρχαίο και ένδοξο έθνος, που κάποτε μεγαλούργησε αναπτύσσοντας έναν κορυφαίο πολιτισμό και ευεργέτησε την ανθρωπότητα διαδίδοντάς τον, η οδύνη που αισθάνεται ο διανοούμενος όταν συλλογίζεται την απώλεια της πολιτικής αυτονομίας και την υποταγή σε έναν δυνάστη τον οποίο θεωρεί πολιτισμικά κατώτερο, η εντονότατη επιθυμία πολιτικής αποκατάστασης του ενδόξου, πλην δυστυχούς, έθνους ή γένους, η ιδιόμορφη σύζευξη ενός συμπλέγματος ανωτερότητας, που γεννιόταν από την επίγνωση της παλαιάς δόξας και από την πίστη στα πολλά και σπουδαία φυσικά χαρίσματα που κληρονομήθηκαν από τους προγόνους, με ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας, που επήγαζε από την συναίσθηση της θέσης του υπόδουλου και της οφειλόμενης στην δουλεία πολιτιστικής υστέρησης, η αναμονή βοήθειας και υποστήριξης από τα έθνη που όφειλαν μέρος της ευδαιμονίας τους στην ευεργεσία των σοφών προγόνων, η συνειδητή χρήση του ονόματος Έλληνες, ή του θεωρούμενου ως παλαιότερου και γνωστότερου στους Δυτικούς Γραικοί για τον προσδιορισμό όσων συγκροτούσαν το έθνος ή γένος, που πάντοτε ονομαζόταν ελληνικόν, η συνείδηση ότι τόσο η γραφόμενη όσο και η λαλούμενη από το έθνος γλώσσα αποτελούσαν φυσική συνέχεια της αρχαίας ελληνικής, η αυτονόητη σύνδεση του έθνους με μία λίγο πολύ συγκεκριμένη περιοχή που ονομαζόταν Ελλάς, όλα αυτά είχαν ήδη σχηματισθεί από τα τέλη του 15ου αιώνα, και ως τα μέσα του 18ου διαδίδονταν στους κύκλους και μεταδίδονταν στις γενιές των εγγραμμάτων Ελλήνων» .
Ας δούμε λοιπόν μερικές μαρτυρίες από την περίοδο της Τουρκοκρατίας που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.
Στις αρχές του 15ου αιώνα ο Μανουήλ Χρυσολωράς είχε ανοίξει την συζήτηση για το εθνικό όνομα γράφοντας:

«Μεμνώμεθα οἵων ἀνδρῶν ἔκγονοι γεγόναμεν, εἰ μὲν βούλοιτό τις λέγειν τῶν προτέρων καὶ ἀρχαιοτέρων, λέγω δὴ τῶν πρεσβυτάτων καὶ παλαιῶν Ἑλλήνων, ὧν τῆς δυνάμεως καὶ τῆς σοφίας οὐδεὶς ἀνήκοος μεμένηκεν· εἰ δὲ βούλει, τῶν μετ’ ἐκείνους γενομένων ἡμῖν προγόνων, τῶν παλαιῶν Ῥωμαίων, ἀφ’ ὧν νῦν ὀνομαζόμεθα καὶ οἳ δήπου ἀξιοῦμεν εἶναι, ὥς τε καὶ τὴν ἀρχαίαν ὀνομασίαν σχεδὸν ἀποβαλεῖν· μᾶλλον δὲ ἄμφω τούτω τὼ γένει ἐφ’ ἡμῖν δήπου συνελήλυθε καὶ εἴτε Ἕλληνας βούλοιτό τις λέγειν εἴτε Ῥωμαίους, ἡμεῖς ἐσμὲν ἐκεῖνοι καὶ τὴν Ἀλεξάνδρου δὲ καὶ τῶν μετ’ ἐκείνων ἡμεῖς σώζομεν διαδοχήν» .
Παρόμοιες απόψεις σχετικά με την σχέση των συγχρόνων του με τους αρχαίους Έλληνες εξέφραζε στα χρόνια της Άλωσης ο Λαόνικος Χαλκοκονδύλης, ο οποίος όμως λόγω της αρχαιοπληξίας του ήταν σαφώς εχθρικότερος προς τον όρο «Ρωμαίος»: «γλῶτταν μὲν καὶ ἤθη διὰ τὸ πολλῷ πλέονας Ῥωμαίων Ἕλληνας αὐτοῦ ἐπικρατεῖν διὰ τέλους φυλάξαι, τοὔνομα μέντοι μηκέτι κατὰ τὸ πάτριον καλουμένους ἀλλάξασθαι, καὶ τους γε βασιλεῖς Βυζαντίου ἐπὶ τὸ σφᾶς αὐτοὺς Ῥωμαίων βασιλεῖς τε καὶ αὐτοκράτορας σεμνύνεσθαι ἀποκαλεῖν, Ἑλλήνων δὲ βασιλεῖς οὐκέτι οὐδαμῇ ἀξιοῦν. […] Ταῦτα μὲν ἐς τοσοῦτόν μοι ἀποχρώντως ἔχοντα ἐπιδεδείχθω περί τε τῆς Ἑλλήνων βασιλείας καὶ τῆς ἐς Ῥωμαίους ἐχούσης διαφορᾶς, ὡς δὴ οὐκ ὀρθῶς τά γε ἐς βασιλείαν καὶ ἐς τοὔνομα αὐτὸ προσηγορεύετο τούτοις» . Γύρω στα 1490 ο Ιανός Λάσκαρης μιλώντας για τους Έλληνες της εποχής του χρησιμοποίησε για πρώτη φορά από όσο γνωρίζουμε τον όρο «νεώτεροι Έλληνες» . Στὰ 1527 ο Ιανός Λάσκαρης θρηνούσε για την «δουλεύουσαν κλεινὴν Ἑλλάδα» . Στα 1548 ο Αντώνιος Έπαρχος εξέδωσε τον γνωστό του «Θρῆνον εἰς τὴν τῆς Ἑλλάδος καταστροφήν». Εκείνη περίπου την εποχή και ο Νικόλαος Σοφιανός (1540), τύπωσε τον χάρτη της Ελλάδος με τα αρχαία και τα νέα τοπωνύμια .
Στον επόμενο αιώνα, στα 1625 ο Νικόδημος Μεταξάς έγραφε στην έκδοσή του των έργων του Κορυδαλέα στην αφιερωματική επιστολή: «Λογοποιοῦσι τηνάλλως οἱ κακοήθεις καὶ ἀπαίδευτοι, ὅτι μηδὲν ἔχει σεμνὸν ἡ νῦν Ἑλλάς ἀλλ’ ἡ τὰ κλεινὰ τῶν χωρίων ὀνόματα καὶ τῆς μακαριστῶν ἀνδρῶν φορᾶς, ἥτις τὸ παλαιὸν ἐπεῖχεν, ὥσπερ χερσεύουσα διαπέπτωκεν» . Λίγα χρόνια αργότερα (1631) ο Απόστολος Τζιγαράς στην πρώτη έκδοση της Χρονογραφίας του Ψευδο-Δωρόθεου αποδίδει ανάγλυφα την ταυτότητα των Ελλήνων της εποχής του: «Ἀλλὰ ἐπειδὴ αἱ ἱστορίαι ἐκεῖναι εὑρίσκονται γραμμέναι εἰς τὴν παλαιὰν τῶν Ἑλλήνων γλῶτταν, τὴν ὁποίαν δὲν καταλαμβάνουσιν ὅλοι οἱ σημερινοὶ Ἕλληνες, ἠθέλησεν ὁ μακαρίτης […] νὰ τὰς βάλῃ εἰς τὴν ἁπλῆν γλῶσσαν, διὰ νὰ ὠφελοῦνται ὄχι μόνον οἱ σπουδαῖοι, ἀλλὰ καὶ οἱ ἀμαθεῖς […]. Συμβουλεύω λοιπὸν πάντας τοὺς Ἕλληνας καὶ ὀρθοδόξους χριστιανοὺς (Ἕλληνας ἀπὸ τὸ γένος καὶ ὀρθοδόξους χριστιανοὺς ἀπὸ τὴν πίστιν) νὰ μὴν λυπηθοῦν ὀλίγην ἔξοδον νἀγοράσουν τοῦτο τὸ βιβλίον» .
Στα 1675 ο ιερέας Γεώργιος Κονταρής από τα Σέρβια της Κοζάνης αρχίζει την αφιερωματική επιστολή του έργου του Ἱστορίαι παλαιαὶ τῆς ἐνδόξου πόλεως Ἀθήνης, το οποίο αποτελεί στο σύνολό του σαφή έκφραση του αισθήματος της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού, με τα εξής λόγια απευθυνόμενος στον χορηγό της έκδοσης: «Δὲν ἦσαν τόσον πρόθυμοι εἰς ἄλλον ἔργον οἱ παλαιοὶ τῶν Ἑλλήνων καὶ ὑμέτεροι πρόγονοι, ὦ τιμιωτάτη ξυνωρίς, ὅσον ἦσαν εἰς τὸ νὰ ἀμοίβωνται πλουσιοπαρόχως μὲ μεγάλα χαρίσματα ἐκείνους ὁποῦ νὰ ἤθελαν ἀριστεύσῃ ὁπωσδήποτε διὰ τὴν Πατρίδα τους».
Στα 1710 στο Βασιλικόν Θέατρον του Αναστασίου Μιχαήλ σημειώνεται πως υπήρξαν στο παρελθόν δύο ελληνικές αυτοκρατορίες, η πρώτη από τον Αλέξανδρο ως τους Ρωμαίους και η δεύτερη από τον Μ. Κωνσταντίνο ως τον Κ. Παλαιολόγο ! Ο ίδιος σε άλλο έργο του, το Περιηγηματικόν Πυκτάτιον γράφει: «Ἔστω δὲ καὶ ταῦτα ἡμῖν εἴθ’ ὡς ἀμωσγέπως δηλωτικὰ τοῦ καὶ τὴν τῶν Ἑλλήνων καὶ φωνὴν καὶ φυλὴν ἀεὶ Ἑλλήνων εἶναι, ὥσπερ καὶ τὴν Ἰνδῶν, τῶν Ἰνδῶν, καὶ τῶν Κικόνων, Κικόνων, εἴτε γοῦν καὶ παρεκβατικώτερον εἰρημένα» . Μερικές σελίδες μάλιστα παρακάτω εξηγεί και το γιατί οι σύγχρονοί του Έλληνες χρησιμοποιούσαν τον όρο Ρωμηοί για να αυτοπροσδιοριστούν: «Οὐ γάρ, φησί, σφᾶς αὐτοὺς Ἕλληνας, τοῦθ’ ὅπερ διαπεφωνήκασι, Ῥωμαίους δὲ μᾶλλον, καὶ (ὅπερ ψευδῶς ἐπιφέρεται) Ῥωμαϊκούς, εἰς ὅπερ μετέβαλλον, φιλοῦσιν ἀποκαλεῖν. [....] Οἵτινες φύσει Ἕλληνες ὄντες, παιδείᾳ Ἕλληνες ὄντες, εὐγενείᾳ Ἕλληνες ὄντες, ἅπαξ δὲ Χριστοῦ τῷ ὀνόματι γόνυ προθύμως κάμψαντες, μόνῃ τῇ τούτου, ὑπὲρ πᾶν οὔσῃ τε καὶ ἐσομένῃ ὄνομα, ἐπηγορίᾳ ἐφησυχάσατε» .
Στις αρχές επίσης του 18ου αιώνα ένα κείμενο σημαντικό που προέρχεται από την γραφίδα των πλέον επίσημων εκφραστών της Ρωμηοσύνης, των πατριαρχών της Ανατολής, οι οποίοι αναφέροντας ποιούς εκπροσωπούν σε απάντησή τους στο πλαίσιο του θεολογικού διαλόγου με τους Αγγλικανούς Ανωμότους σημειώνουν ότι αποτελούν εκπροσώπους των «πάλαι μὲν Ἑλλήνων, νῦν δὲ Γραικῶν καὶ Νέων Ῥωμαίων διὰ τὴν Νέαν Ῥώμην καλουμένων» .
Λίγο μετά τα μέσα του αιώνα, στα 1761, ο Μοισιόδακας έγραφε: «Ἡ Ἑλλὰς […] πρέπει νὰ παραστήσῃ εἰς τὸν κόσμον, καὶ ἂν ὄχι ἄλλο, ἀλλὰ κᾂν πὼς ἀκόμη κατοικεῖται ἀπὸ Ἕλληνες» . Στα τέλη του αιώνα, ο Κομνηνός-Υψηλάντης στα Μετὰ τὴν Ἅλωσιν αναφερόμενος στον Μαυρογένη σημειώνει πως «ἐζημίωσε καὶ ὅλα τὰ συστήματα τοῦ ἐν τῇ Κωνσταντινουπόλει ἑλληνικοῦ ῥωμαϊκοῦ ἀρχαιοτάτου γένους» . Από την ίδια εποχή προέρχεται και ένα κείμενο του γνωστού έλληνα εμπόρου της διασποράς, του Ιωάννη Πρίγκου ο οποίος γράφει από την Ολλανδία:
«Καὶ ἀφοῦ εἶδε ἕνας ὀρθόδοξος αὐτὴν τὴν παράταξιν, ἀπερνῶντας ὁ πρίντζιπας χαιρετῶντας ὅλους τοὺς στεκάμενους δεξιὰ καὶ ἡ πριντζέσα τοὺς ἀριστερά, ἐπεριχύθη δάκρυα ὁ Ρωμαῖος ὁποὺ τοῦτα γράφει:
«Οἷς κρίμασι Κύριε, εἶπε, καὶ διατὶ ἐμεῖς νὰ εἴμεστε ἀπὸ κάτω ἀπὸ τὸν Τοῦρκο, καὶ διατὶ ἐμεῖς νὰ εἴμεστε ὑπόδουλοι καὶ νὰ μὴ ἔχωμε καθὼς ἐτοῦτοι βασίλειο καὶ ἐλευθερία; ἔλεος σὺ κύριε, ὅπου ἐλευθέρωσες ταὸν Ἰσραηλιτικὸν λαὸν ἀπὸ τὴν δουλείαν τοῦ Φαραώ, ἐλευθέρωσε καὶ ἐμᾶς τοὺς ὀρθοδόξους χριστιανοὺς ἀπὸ τὸν Τοῦρκο… Ὁ Θεὸς νὰ γίνῃ καὶ εἰς ἐμᾶς ἔλεος νὰ ἐλευθερωθῇ τὸ γένος ἀπὸ τὸν Ἀγαρινόν, ὁ Θεὸς νὰ ἐννεύσῃ εἰς τὴν καρδίαν τῆς Βασιλείας Ρουσσίας, ὅπου εἶναι ὁμόπιστη, νὰ μᾶς ἐλευθερώσῃ ἀπὸ τὸν ζυγὸν τὸν βαρὺν καὶ τὸν ἀβάστακτον, τὸν ἄδικον, τὸν ἅρπαγον, τὸν ἄπιστον Τοῦρκο, διὰ αὔξησιν, στερέωσιν τοῦ Χριστιανισμοῦ. Ναὶ κύριε ὁ Θεὸς ἡμῶν γίνου ἔλεος. Ἕως πότε βασιλεύει αὐτὸ τὸ ἥμισυ φεγγάρι ὅπου κυριεύει τὴν πόλιν τοῦ Κωνσταντίνου; Ἀπὸ τὰ 1454(sic) ἕως τώρα 1768, χρόνοι 314. Φτάνει Θεέ μου ἡ ὀργή σου, μακροθύμησον, ἀκόμη δὲν σώθηκαν οἱ ἁμαρτίες νὰ μᾶς ἐλευθερώσῃς, Θεέ μου; Ἐπαραοργίσαμε τὴν καλοκαγαθίαν σου καὶ διὰ τοῦτο μᾶς ἔβαλες σὲ ὑποταγὴ τοιούτου ἀγρίου θερίου τοῦ ἀσεβοῦς Ἀγαρηνοῦ. Θεέ μου, νεῦσον εἰς τὲς καρδιὲς τῶν χριστιανῶν βασιλέων νὰ ὁμονοιάσουν νὰ ἐξαθρακίσουν αὐτὸν τὸν αἱμοβόρον λύκον, αὐτὸ τὸ ἀχόρταγο … ζῶο, ὁποὺ ἡ ζωή του εἶναι σὰν τοῦ χοίρου, εἰς τὴν τροφὴν καὶ τὴν τρυφήν, στὴν ἀδικία μὲ τὰ δοσίματά του, βάρη ἀπάνω εἰς βάρη, διὰ νὰ μᾶς λιγάνῃ, νὰ μᾶς ἀφανίσῃ. Θεέ μου ἀφάνισέ τον, ἂς πάγῃ αὐτὴ ἡ ὀργὴ ἐκεῖ, ἀπὸ ἐκεῖ ὅπου ἦλθε. Ἀσήκωσε, Θεέ μου, ἕναν ἄλλον Ἀλέξανδρον, ὥς ποτε ἐκεῖνος τοὺς Πέρσας ἔδιωξε ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα, ἔτζι καὶ αὐτὸν τὸν τύραννο νὰ τὸν διώξῃ, νὰ λάμψῃ πάλε(sic) ἡ χριστιανοσύνη στοὺς τόπους τῆς Ἑλλάδος καθὼς καὶ πρῶτα» .

Αλλά ακόμη παραπέρα την ίδια αντίληψη για την σύνδεση των Ελλήνων της εποχής τους με τους αρχαίους Έλληνες φαίνεται πως είχαν και οι Τούρκοι . Σε έναν διάλογο, που εντάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία των αντιμουσουλμανικών κειμένων της Τουρκοκρατίας, ανάμεσα στον Παναγιωτάκη Νικούσιο και τον τούρκο σοφό Βανή εφέντη σχετικά με την απόδειξη της αληθούς πίστης ανάμεσα στον Μωαμεθανισμό και τον Χριστιανισμό ανάμεσα στα επιχειρήματα που φέρνει ο Βανής προκειμένου να πείσει τον Νικούσιο να γίνει μουσουλμάνος είναι και το γεγονός πως οι πρόγονοι του έλληνα δραγομάνου δεν ήταν χριστιανοί.
«Λέγει ὁ Βανής. Πόθεν πιστεύετε ἐσεῖς πῶς ὁ Ἰησοῦς ἔκαμεν αὐτὰ ὁποῦ λέγεις; - Λέγει ὁ Παναγιώτης. Ἐκ τῆς κοινῆς καὶ πολυχρονίου παραδώσεως, ἡ ὁποῖα εἶναι τόσον ἀληθὴς καὶ ἰσχυρά, ὁποῦ ἔκαμε τὸν κόσμον ὅλον σχεδὸν καὶ ἐπίστευσεν, καὶ ἦλθον εἰς τὴν πίστιν τοῦ Χριστοῦ. – Λέγει ὁ Βανής. Ποῖοι εἶναι αὐτοὶ ὁποῦ ἦλθον, ἢ εἶδον τὰ ὅσα λέγεις ἐσὺ διὰ τὸν Ἰησοῦν, ἐὰν εἶναι ἀληθηνά, δίχως νὰ τὰ ἐπαράδωσαν ἕως ἐσένα; - Λέγει ὁ Παναγιώτης. Οἱ πρόγονοί μου. – Καὶ ὁ Βανὴς εἶπε. Καὶ ἦσαν οἱ πρόγονοί σου ἕως τὸν καιρὸν τοῦ Χριστοῦ; Καὶ ἂν ἦσαν, τι θρησκείας ἦσαν; - Λέγει ὁ Παναγιώτης. Βέβαιον εἶναι, πὼς ἦσαν εἰς τὸν καιρὸν τοῦ Χριστοῦ οἱ πρόγονοί μου, ἐπειδὴ εἶμαι ἀπόγονος τοῦ Ἀδάμ· ἀμὴ εἰς ποίαν θρησκείαν ἦσαν τότε, δὲν ἰξεύρω, ὅμως ἐπειδὴ εἶμαι Ἕλλην ἐνδεχόμενον εἶναι, πὼς ἦτον εἰδωλολάτραι· καὶ βλέπωντας τὰ θαύματα τοῦ Χριστοῦ καὶ τῶν Ἀποστόλων, τὸν ἐπίστευσαν διὰ Θεὸν ἀληθινόν, καὶ ἐδέχθηκαν τὸ εὐαγγέλιον. Καὶ αὕτη εἶναι ἡ παράδοσις ὁποῦ ἦλθεν εἰς ἐμένα καὶ εἶμαι χριστιανός» .

Τα παραπάνω, παρότι αποτελούν μία πρώτη συναγωγή πηγών των χρόνων της Τουρκοκρατίας που αναφέρονται στο ζήτημα της σχέσης αρχαίων, βυζαντινών και νεωτέρων Ελλήνων, εντούτοις μας επιτρέπουν να υποστηρίξουμε πως πολύ πριν τον Κ. Παπαρρηγόπουλο η ελληνική λογιοσύνη θεωρούσε τόσο το βυζαντινό όσο και το αρχαιοελληνικό παρελθόν «δικό» της. Για να είμαστε ακριβέστεροι θα πρέπει να σημειώσουμε πως σε ολόκληρη την περίοδο της Τουρκοκρατίας αυτή η σχέση με τους προγόνους υπήρξε κοινός τόπος, τον οποίο βέβαια σε καμία περίπτωση δεν επινόησε ο Παπαρρηγόπουλος• απλώς ο τελευταίος τον επαναδιατύπωσε επιτυχώς μέσα στην καινή τότε πραγματικότητα του εθνικού κράτους."

Χαράλαμπος Μηνάογλου

ΤΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΗΣ Αλαφουζο-τσ@σο-βερmετικών τηλε-παραγωγών

ΣΚΑΪ (= > SKY) : 2η Αντίκρουση από Αντίβαρο - Τουρκοκρατία


ΣΚΑΪ (=> SKY): 1η Αντίκρουση περί Αγίας Λαύρας - 25ης Μαρτίου

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ. NO! Alla distruzione della nostra eredita culturale

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ !

----------------------------------------------------------------------------------------------Στις αρχές Φεβρουαρίου 2011, κατά τη διάρκεια των εργασιών στη γραμμή του ΗΣΑΠ στο Θησείο, και στο σημείο που οι γραμμές διασχίζουν την Αρχαία Αγορά παράλληλα στην οδό Αδριανού, απεκαλύφθη περαιτέρω ένα εύρημα υψίστης σημασίας: Ο Βωμός των 12 Θεών. Το μνημείο αρχικά ανασκάφηκε το 1891, και η ανασκαφή συνεχίστηκε το 1934, οπότε και έγινε η ορθή ταύτισή του.


Παρά τις επισημάνσεις των αρχαιολόγων για την ανεκτίμητη αξία του ευρήματος, η διοίκηση του ΗΣΑΠ, με τη σιωπηρή αποδοχή της πολιτείας και των αρμοδίων φορέων, αποφάσισε την εσπευσμένη κατάχωσή του! Τις επόμενες ημέρες με παρέμβαση του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), οι εργασίες πάγωσαν, δίχως όμως να εξασφαλίζεται η τύχη του Βωμού και των υπόλοιπων αρχαιολογικών ευρημάτων που βρίσκονται στην ίδια γραμμή του ΗΣΑΠ.


Ο Βωμός των 12 Θεών, ("Βωμός του Ελέους" κατά Thomson) κατασκευάστηκε την αρχαϊκή περίοδο (522/521 π.Χ) από τον εγγονό του Πεισιστράτου και γιο του Τυράννου Ιππία, Πεισίστρατο τον νεότερο. Ο Βωμός καταστράφηκε κατά τους Περσικούς πολέμους και αναστηλώθηκε το Γ΄ τέταρτο του 5ου αι. π.Χ. (Ιδρύμα Μείζονος Ελληνισμού)


Πρόκειται για έναν τετράπλευρο περίβολο, σχεδόν τετράγωνο στην κάτοψη που βρίσκεται στην συμβολή των κεντρικών οδών της αρχαίας Αθήνας. Η ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική αξία του είναι ανεκτίμητη καθώς αποτελούσε τον "πολυσύχναστο ομφαλό της πόλεως" όπως τον αποκαλεί ο Πίνδαρος, και με βάση το σημείο αυτό υπολογίζονταν όλες οι αποστάσεις της Αττικής! Μάλιστα τόσο μεγάλη ήταν η ιερότητά του που αποτελούσε απαράβατο άσυλο για εκείνους που προσέρχονταν ως ικέτες.

Για την τύχη ενός τέτοιου ιερού φωτεινού φάρου της πολιτισμένης ανθρωπότητας, που φέρει πανανθρώπινα μηνύματα, δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν αυθαίρετα η οποιαδήποτε διοίκηση του ΗΣΑΠ ή άλλοι πρόσκαιροι παράγοντες δεσμευμένοι στις οικονομικές επιταγές του σήμερα.

Κατόπιν κινητοποιήσεων, με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών για την διάσωση του Βωμού, την Κυριακή 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία συγκέντρωση στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών, με την συμμετοχή περίπου τριών χιλιάδων ατόμων.
.
.

Στις 17 και στις 18 Μαρτίου επιχειρήθηκε διαδοχικά εσπευσμένη κατάχωση του Μνημείου, η οποία και απετράπη με την άμεση κινητοποίηση εκατοντάδων πολιτών.
.
.

Μετά από αυτές τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες, ο χώρος φυλάσσεται σε 24ωρη βάση από ενεργούς πολίτες και μέλη πολιτιστικών φορέων.


Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011 κατατέθηκε μήνυση προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών υποβαλλομένη δια του Α.Τ. Ακροπόλεως. Η μήνυση στρέφεται κατά του ΗΣΑΠ και παντός άλλου υπευθύνου, εργολάβου ή υπεργολάβου και εμπλεκομένου στα έργα της κατάχωσης του Βωμού.

Την μήνυση υπέβαλλαν, μέλη ελληνικών φορέων και πολίτες. Προσεκομίσθησαν μαρτυρίες τεκμηρίωσης της μήνυσης με αρκετά σχετικά άρθρα και οπτικοακουστικό υλικό, που δείχνουν τη δράση των παρανόμων συνεργείων κατά την προσπάθεια κατάχωσης του μνημείου.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ήδη έχουν κατατεθεί πολλές εναλλακτικές προτάσεις, εύκολα εφαρμόσιμες, οικονομικές και μη χρονοβόρες, για το πώς θα κατασκευαστεί η γραμμή του τρένου, ώστε να σωθεί το πολύτιμο ιστορικό εύρημα και ταυτόχρονα να μην εμποδίζεται η μετακίνηση των πολιτών, δεν υιοθετήθηκαν από την πολιτεία!

Οι πιέσεις των πολιτών απέδωσαν καρπούς, και σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του ΣΚΑΪ, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ρητά ότι δεν θα πειραχθεί κατ΄ ελάχιστο το σημαντικότατο αρχαιολογικό εύρημα. Ας ελπίσουμε ότι η δήλωση δεν είναι προσχηματική για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.

Επίσης να σημειώσουμε ότι ήδη από τον Φεβρουάριο, ο βουλευτής Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.
.
.
.
.

Η ενεργή δράση των πολιτών ανάγκασε την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί, και αποδεικνύεται ότι όταν οι πολίτες ενεργούν μαζικά και συντονισμένα οι προσπάθειες αποφέρουν καρπούς. Οφείλουμε άλλωστε όλοι, ως υπεύθυνοι πολίτες που ελέγχουμε τους κυβερνώντες, να μεταφέρουμε το ενδιαφέρον και την δράση μας σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελεί ιερά παρακαταθήκη και κοινό αγαθό, και είναι χρέος όλων μας να την προασπίζουμε. Στους κυβερνώντες ανατέθηκε να προστατεύουν και να προβάλουν τον πολιτισμό μας, και όχι να αποφασίζουν και να δρουν με αυθαιρεσία. Απαιτούμε οι ιθύνοντες όχι μόνο να σεβαστούν αλλά και να αναδείξουν ένα μνημείο υψίστης αξίας, όπως άλλωστε του αρμόζει.



ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΣΤΟΛΟΓΟΙ

ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΕΞΩΔΙΚΟΣ 1821. Σατιρικό κείμενο Δικηγόρου Γρ. Κοσσυβάκη. Una risposta satirica a dei politici revisionisti come T. Pangalos


Ένα άγνωστό μας ιδιότυπο -σατιρικού ύφους και εμπνεύσεως- κείμενο μας έστειλε ο Γιώργος Κ. Σοϊλεμέζης (τιτλοφορώντας το: «Εξώδικος διαμαρτυρία σπουδαίων προγόνων μας!» ) και λόγω πολλαπλής επικαιρότητος το κρίνουμε άξιο αναδημοσιεύσεως. Αφήνουμε απείραχτη και την ορθογραφία του ευαίσθητου συντάκτου του.


ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΕΞΩΔΙΚΟΣ 1821


ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΕΠΙΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΟΥΡΑΝΙΟΥ
------------------------------------------
ΕΞΩΔΙΚΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ - ΔΗΛΩΣΙΣ
------------------------------------------------------------------------------
1. Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, τού επιλεγομένου και «Γέρου τού Μωρηά.
2. Γεωργίου Καραϊσκάκη, τού επιλεγομένου και «Γυιού τής Καλογριάς».
3. Μάρκου Μπότσαρη, τού επιλεγομένου και «Αητού τού Σουλίου».
4. Νικήτα Σταματελόπουλου, τού επιλεγομένου και «Νικηταρά Τουρκοφάγου».
5. Κωνσταντίνου Κανάρη, τού επιλεγομένου και «Μπουρλοτιέρη».
6. Γρηγορίου Δικαίου, τού επιλεγομένου και «Παπαφλέσσα».
7. Οδυσσέως Ανδρούτσου, τού επιλεγομένου και «Λιονταριού τής Ρούμελης».
8. Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, τής επιλεγομένης και «Καπετάνισσας».
9. Ανδρέα Βώκου, τού επιλεγομένου και «Μιαούλη».
10. Πέτρου Μαυρομιχάλη, τού επιλεγομένου και «Πετρόμπεη».
Εν ζωή ενοικούντων εις τά όρη και τά πελάγη τής επαναστατημένης Ελλάδος, νύν δέ παρεπιδημούντων εις τό υπερπέραν.

Κ Α Τ Α
--------------------
Θεοδώρου Πάγκαλου, κατοίκου Αττικής και Αντιπροέδρου τής νύν Κυβερνήσεως τής Ελλάδος, δηλούντος ενίοτε και κατ' επάγγελμα οινοποιός.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Ολοι ημείς, ησυχάζοντες μέν ως ψυχές άϋλες αλλά και ενδιαφερόμενοι εσαεί διά τήν κοινήν Πατρίδαν, πού αλυσσοδεμένη από τούς προαιωνίους εχθρούς μας Τούρκους τήν επαραλάβαμε και λεύτερη τήν επαραδώσαμε εις τούς απογόνους μας, εμάθαμε έκπληκτοι πώς σύ «απόγονε» Θόδωρε Πάγκαλε, βαρυθύμως εδήλωσες πώς κακώς επράξαμε πού επαναστατήσαμε και τούτο έγινε διότι είμαστε, λέει, «αγράμματοι».
Εξ αρχής νά σού δηλώσουμε ότι, ημείς αλλά και χιλιάδες άλλοι ομοθυμαδόν θυσιασθέντες υπέρ πατρίδος συναγωνιστές και συναγωνίστριες, ασφαλώς και υπήρξαμε αγράμματοι, αφού σχολειά τότες δέν είχαμε.
Αγκαλά όμως, είχαμε τό ολίγον μυαλό οπού εχρειάζονταν διά νά ξεδιαλέξουμε «μιάς ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή», όπως μέ τόν Θούριό του μάς ορμήνεψε και ο -πρό ημών σφαγιασθείς υπέρ Πατρίδος- Αντώνιος Κυριαζής, ο επονομαζόμενος και Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής.

Κι όσον και νά μήν εμάθαμε γράμματα, όμως εγνωρίζαμε ωρέ τήν φυλλάδα τού Μεγαλέξαντρου, τού πιό ένδοξου Ελληνα προγόνου μας, γνωρίζαμε και στοματικώς γιά τόν Ηρακλή μας και γιά τόν Αχιλλέα μας, γιά τούς αρχαίους σοφούς μας, γιά τόν Μαραθώνα και γιά τίς Θερμοπύλες γνωρίζαμε, διά τούτο και μετά τήν μάχην εις τά Δερβενάκια, οπού ρεζιλέψαμε τήν Τουρκιά και τόν σερασκέρη Δράμαλη, οι συντρόφοι μας τραγουδάγανε ότι, «τού Λεωνίδα τό σπαθί, Κολοκοτρώνης τό φορεί»...
(Εννόησες εσύ Θόδωρε, ως μορφωμένος οπού είσαι, τί εννοούμε;;;)
Ημείς τότες, εκειούς πού δέν ήθελαν νά συνδράμουν εις τήν επανάστασιν και κάνανε «καπάκια» μέ τούς Τούρκους, τούς ελέγαμε «προσκυνημένους» και «σαπιοκοιλιές» και πολλούς από αυτούς, ο εξ ημών Κολο-κοτρώνης δικαίως τούς επέρασεν από «φωτιά και τσεκούρι» αλλά, ως φαίνεται, αρκετοί εγλύτωσαν και -τό χειρότερον- «σπόριασαν».
(Θά τό εννόησες κι αυτό, έτσι παραμορφωμένος όπου είσαι.)
Συνάμα -όμως- ξοδεύτηκαν και οι περισσότεροι από μάς αφού, έσφαζε αλύπητα τετρακόσια χρόνια ο Τούρκος, σφαχτήκαμε και μεταξύ μας και αυτό τό κακόν γινάτι πρέπει νά τό μνημονεύουμε μπάς και δέν ματαγίνει.
(Πλήν ματαίως, ως φαίνεται και από τά εδικά σας «καζάντια».)
Ωστόσο εδώ, σήμερα, μαθαίνουμε ότι σείς ελησμονήσατε τούς αγώνες και τά παθήματά μας, ότι δέν θέλετε νά διδάσκονται τά παιδιά σας εις τά σχολειά τήν Ιστορίαν τού Γένους, ότι μουρμουράτε πώς τάχατες δέν έπρεπε νά κάμωμε τήν Επανάστασιν και ότι, ακόμη και τόν Τούρκον θέλετε νά τόν κάμετε φίλον διά νά βάλετε λέει, σέ μοιρασιά μ' αυτόν, τό Αιγαίο!!!
Ωρέ ζουρλαθήκατε εντελώς;;; Πιάνεται ωρέ φίλος ο Τούρκος;;; Αυτός άν τού δώσεις τό χέρι γιά καλημέρα, θά στό δαγκώσει γιά προσφάϊ.
Και τί είναι ωρέ τό Αιγαίο τών αρχαίων μας προγόνων γιά νά τό μοιράσετε;;; Κολοκυθόπιττα τής γιαγιάς σας;;;
Διά όλα τούτα διαμαρτυρόμαστε εντόνως και σάς καλούμε νά στοχαστείτε καλά και «μέ τό μέσα μυαλό», όσα άσκεφτα σπεύδετε νά πράξετε, άλλως τά ποτάμια αίματα και τά ποτάμια δάκρυα, όπου έχουν χυθεί γιά τήν λευτεριά τής Πατρίδος από μιλιούνια γενηές Ελλήνων, θά γυρίσουν νά σάς πνίξουν.
Σάς δηλώνουμε δέ πώς, όποτε μέ τό καλό κοπιάσετε μέ τήν σειρά σας εδώ πάνω, «μά τόν πούτζον» τού εξ ημών Καραϊσκάκη, εις τόν οποίον από εκείνα τά χρόνια εσυνηθίσαμε νά ομνύουμε εις κρισίμους ώρας, θά σάς καρτερέσουμε διά νά λογαριαστούμε και νά πάρουμε «χάκι».
Επειδή τήν σύνταξιν τής παρούσης αναθέσαμε εις τόν υπογράφοντα αυτήν, ως γραμματιζούμενον απόγονον ενός -αγράμματου μέν αλλά και πολλά παθόντος- συναγωνιστού μας εκ Ραδοβυζίου Αρτης, τού δίδουμε και τήν ρητήν εντολήν νά αναθέσει εις αρμόδιον δικαστικόν επιμελητήν όπως τήν επιδώσει εις αυτόν οπού απευθύνεται, πρός γνώσιν του και διά τίς ηθικές συνέπειες οπού τού αρμόζουν.


Αθήνα, 15η Ιανουαρίου 2011

Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΚΗΦ. ΚΟΣΣΥΒΑΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Το Σχολείο στον καιρό του ΔΝΤ . Ένα καταγγελτικό βιντεάκι. Un video (YouTube) sulla crisi economica e l’ Istruzione Pubblica in Grecia

Η έννοια της παιδείας κατά το σημερινό πολιτικό κατεστημένο
Οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και το υπο κατάρρευσι 2ο Γυμνάσιο –Λύκειο Καλύμνου
Οι δαπάνες για την «παιδεία»
Κατάργησι ΟΣΚ και ΟΕΔΒ
Π στην …21η!
Συγχωνεύσεις-καταργήσεις Σχολείων
Το Γυμνάσιο Ριζίων
Ο σχεδιασμός των ολοήμερων Δημοτικών και του Νέου Λυκείου


Είναι μερικά από τα επιμέρους θέματα που θίγονται στο παρακάτω βίντεο. Μία ενδιαφέρουσα εργασία που μπορεί να χρησιμεύση για εποικοδομητικό προβληματισμό.

Το Σχολείο στον καιρό του ΔΝΤ

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

«ΣΚΑΚΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ». Ένα παλιό, αλλά επίκαιρο γεωπολιτικό άρθρο με όρους και αναφορές από το προσφιλές μας παιχνίδι.

«Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης δύο μεγάλων δυνάμεων: των Η.Π.Α. και της Γερμανίας. Το «λάφυρο» της αντιπαράθεσης τους είναι φυσικά η Ευρώπη - μεταξύ άλλων τα πλεονεκτήματα που μπορούν να προκύψουν από ένα μελλοντικό, παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Στα πλαίσια αυτά, οι «κινήσεις» που απαιτούνται εκ μέρους της χώρας μας είναι εξαιρετικά πολύπλοκες, ενώ οφείλουν να συμμετέχουν επαυξημένα όλοι ανεξαιρέτως οι Πολίτες - αφού αυτοί κυρίως έχουν «έννομο» συμφέρον να προστατεύσουν την Ελλάδα: το βιοτικό επίπεδο δηλαδή, τις ελευθερίες, το μέλλον και τα ιδανικά τους. Η συνεχής ενημέρωση μας λοιπόν από εκείνες τις «πηγές» που δεν εξυπηρετούν σκοπιμότητες, που δεν «διέπονται» δηλαδή από ιδιοτελείς επιδιώξεις και δεν τοποθετούν «παγίδες» στο «δρόμο» μας, καθώς επίσης η δραστηριοποίηση μας στα κοινά, αποτελεί απόλυτη υποχρέωση - εάν δεν θέλουμε φυσικά να είμαστε εμείς, αυτοί που στο τέλος θα επιβαρυνθούν με τις «παράπλευρες απώλειες» μίας «αιματηρής σκακιστικής παρτίδας».

Φυσικά οι δύο μεγάλες «δυτικές» δυνάμεις, ο νικητής και ο ηττημένος ουσιαστικά του 2ου παγκοσμίου πολέμου, διαθέτουν διαφορετικής φύσεως, ποιότητας και «αιχμής» όπλα - τα οποία χρησιμοποιούν στην μεταξύ τους οικονομική «σύρραξη». Επίσης, «παρόμοια» διαφορετικά πολιτικά συστήματα, τα οποία έχουμε περιγράψει αρκετές φορές σε προηγούμενα κείμενα μας.

Τέλος, τοποθετούν τα «πιόνια» τους στη σκακιέρα, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες που διαμορφώνονται παγκοσμίως, αφού δεν βρίσκονται μόνες τους στον πλανήτη. Τουλάχιστον η Κίνα και η Ρωσία φαίνεται ότι μάλλον «επαγρυπνούν οχυρωμένες», παρακολουθώντας ήρεμα και προσεκτικά το «παιχνίδι εξουσίας» που διαδραματίζεται - αφού δεν έχουν καμία διάθεση να υποστούν τις όποιες συνέπειες του.

Επισημαίνοντας ότι οι αναφορές μας στις Η.Π.Α. (όπως και στη Γερμανία), δεν επικεντρώνονται στους απλούς αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι βιώνουν επίσης σαν «εξιλαστήρια» θύματα τη διαμάχη (όπως ακριβώς και εμείς), θεωρούμε ότι τα σημαντικότερα όπλα της υπερδύναμης, οι «Πύργοι της σκακιέρας», δεν είναι άλλα από τα παρακάτω βασικά «εργαλεία» του Bretton Woods…»

Έτσι αρχινά ένα ενδιαφέρον κείμενο του οικονομολόγου Βασίλη Βιλιάρδου με τίτλο "ΣΚΑΚΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ: Τα όπλα «αιχμής» της αμερικανικής υπερδύναμης, η «επέλαση» στην Ευρώπη, το «ημερολόγιο» της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα «παιχνίδια εξουσίας», το «εξιλαστήριο θύμα», ο ύπατος αρμοστής και τα συμπεράσματα", το οποίο υιοθετεί μεταφορική ορολογία από το σκάκι και το οποίο μεταφέρεται στα βασικά του σημεία στο παρακάτω βίντεο που βρήκαμε στο «γιουτιούμπι»:




Το άρθρο του κ. Β. Βιλιάρδου μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ. Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς: η Αφίσα και η Προκήρυξη της διοργάνωσης

Με την ελπίδα στο αναφερόμενο κατά την προηγούμενη ανάρτησή του Ιστολογίου μας ζήτημα να πρυτανεύση η λογική και η μετριοπάθεια, αναδημοσιεύουμε την αφίσα και την (συμπληρωματική από την ΕΣΟ) προκήρυξι της προγραμματισμένης για αύριο διοργάνωσης.

Η ΑΦΙΣΑ
.
.
.


Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΙ :


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ


ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

23ο ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ & 9ο ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ
Αρ. πρωτ.:88768/22.02.2011
1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει το Περιφερειακό Σχολικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας προκριματικού του 23ου Ατομικού Σχολικού Πρωταθλήματος και του 9ου Ομαδικού Σχολικού Πρωταθλήματος για το 2011.
2. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Τους αγώνες διοργανώνουν η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία και η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας «Παλαμήδης ο Ευβοεύς» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας και της Περιφερειακής Ενότητας Ν. Ευβοίας .
3. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ:
Το περιφερειακό Ατομικό πρωτάθλημα θα διεξαχθεί Σάββατο 12 Μαρτίου 2011 και το Ομαδικό την Κυριακή 13 Μαρτίου 2011, στο Ξενοδοχείο Παλίρροια στη Χαλκίδα Ελ. Βενιζέλου 2 τηλ.:2221028001.
Δικαίωμα συμμετοχής στο ατομικό πρωτάθλημα έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών των νομών Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας που έπαιξαν και προκρίθηκαν στην προκριματική φάση του 23ου Ατομικού Σχολικού Πρωταθλήματος Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας (Νομαρχιακά). Δικαιούνται επίσης συμμετοχή στο ατομικό και όσοι δεν προκρίθηκαν στο ατομικό, αλλά αγωνίστηκαν στα προκριματικά (Νομαρχιακά) του 9ου Πανελλήνιου Ομαδικού Σχολικού Πρωταθλήματος και προκρίθηκαν με την ομάδα του σχολείου τους.
Εάν κάποιος Μαθητής-τρια που προκρίθηκε στο Ατομικό, συμμετείχε και σε ομάδα η οποία προκρίθηκε στο Ομαδικό τότε, δεν μπορεί να μεταβιβάσει τη πρόκρισή του στο Ατομικό σε άλλο Μαθητή-τρια.
Στο ομαδικό πρωτάθλημα δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι ομάδες των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών των νομών Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, που έπαιξαν και προκρίθηκαν στην Προκριματική φάση του 9ου Ομαδικού Σχολικού Πρωταθλήματος (Νομαρχιακά).
Είναι δυνατόν να δοθεί το δικαίωμα απευθείας συμμετοχής στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα, μετά από Απόφαση της Διεύθυνσης των Αγώνων, σε μαθητές και μαθήτριες, καθώς και Σχολικές Ομάδες, όταν συντρέχουν ειδικές περιπτώσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται η μη διεξαγωγή Νομαρχιακού Πρωταθλήματος, η μεγάλη απόσταση από τον τόπο διεξαγωγής του Νομαρχιακού Πρωταθλήματος και διεξαγωγή Νομαρχιακού Πρωταθλήματος με μεγάλο αριθμό συμμετοχών.
Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Περιφερειακό Σχολικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, Ατομικό και Ομαδικό, μαθητές που αγωνίστηκαν και προκρίθηκαν σε προκριματικούς αγώνες οι οποίοι δεν είχαν την έγκριση της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

4. ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ:
1) ΑΤΟΜΙΚΟ:
Προκρίνονται οι τρεις πρώτοι (μαθητές ή μαθήτριες) της γενικής κατάταξης ανά κατηγορία, συνολικά τριάντα τρείς (33), με τη προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ (8) μαθήτριες στο σύνολο των προκριμένων.
Εάν δεν υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ (8) μαθήτριες στο σύνολο των προκριμένων, τότε προκρίνονται μέχρι να συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός των οκτώ (8), οι μαθήτριες με τα παρακάτω κριτήρια κατά προτεραιότητα ως εξής:
Α) Ποσοστό επιτυχίας (Βαθμοί/αγώνες)
Β) Θέση
Γ) Αριθμός συμμετοχών στην κατηγορία
Δ) Μικρότερη ηλικιακά κατηγορία
Οι μαθήτριες που θα προκριθούν με τα προαναφερόμενα κριτήρια καταλαμβάνουν την 3η θέση πρόκρισης στην κατηγορία που αγωνίστηκαν..

Παράδειγμα 1: Μετά τη διεξαγωγή των αγώνων τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα:


ΘΕΣΕΙΣ 1-3
Μαθητές (3) Νηπιαγωγείων
Μαθητές (2) – Μαθήτριες (1) Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθητές (2) – Μαθήτριες (1) Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθήτριες (3) Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθητές (3) Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθητές (2) – Μαθήτριες (1) Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθητές (3) ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθητές (3) Α’ Γυμνασίου
Μαθητές (3) Β’ Γυμνασίου
Μαθητές (3) Γ’ Γυμνασίου
Μαθητές (3) Λυκείων
ΣΥΝΟΛΟ: Μαθητές (27) – Μαθήτριες (6)
Βάσει αποτελεσμάτων προκρίθηκαν: Μαθητές (27) – Μαθήτριες (6).
Επειδή όμως το ελάχιστο όριο για τις Μαθήτριες είναι (8), τότε με βάσει τα παραπάνω κριτήρια θα προκριθούν άλλες δύο μαθήτριες από οποιαδήποτε κατηγορία καταλαμβάνοντας τις θέσεις των αντίστοιχων μαθητών και με τη δέσμευση υποχρεωτικά (3) Μαθητές – Μαθήτριες ανά κατηγορία, δηλαδή δεν θα ισχύουν τα παραπάνω κριτήρια για τη Γ’ Τάξη Δημοτικού Σχολείου όπου βάσει του παραδείγματος έχουν ήδη προκριθεί (3) Μαθήτριες.
Παράδειγμα 2: Μετά τη διεξαγωγή των αγώνων τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα:
ΘΕΣΕΙΣ 1-3
Μαθητές (3) Νηπιαγωγείων
Μαθητές (1) – Μαθήτριες (2) Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθητές (2) – Μαθήτριες (1) Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθήτριες (3) Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθητές (3) Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθητές (2) – Μαθήτριες (1) Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθητές (3) ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθητές (3) Α’ Γυμνασίου
Μαθητές (3) Β’ Γυμνασίου
Μαθητές (3) Γ’ Γυμνασίου
Μαθητές (1) – Μαθήτριες (2) Λυκείων
ΣΥΝΟΛΟ: Μαθητές (24) – Μαθήτριες (9)
Προκρίνονται: Μαθητές (24) – Μαθήτριες (9).
Στη περίπτωση που κάποιος Μαθητής-τρια δε δηλώσει συμμετοχή, δικαιούται τη θέση ο/η επόμενος/η, με τη προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζει 1) τους ήδη προκρινόμενους και 2) δεν υπερβαίνει η συμμετοχή του/της τις τρείς (3) προκρίσεις ανά κατηγορία, διαφορετικά προκρίνεται ο επόμενος/η που καλύπτει τις παραπάνω προϋποθέσεις.
Δεν είναι δυνατόν να αποκλεισθεί, μετά την εφαρμογή των κριτηρίων ποσόστωσης μαθητής που κατέλαβε την Πρώτη ή την Δεύτερη θέση στην κατηγορία του.
2) ΟΜΑΔΙΚΟ:
Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε κατηγορίας (Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων) προκρίνονται στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες (Τελική φάση ΕΣΟ).
5. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:
Α) ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Θα διεξαχθεί σε τρεις ομίλους: 1 όμιλος Πρωτοβάθμιας (Δημοτικά) και 2 όμιλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια) με σύστημα ανάλογο του αριθμού των συμμετοχών ανά κατηγορία. Προϋπόθεση για τη δημιουργία ομίλου Λυκείων είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 3 ομάδων (πουλ απλών συναντήσεων). Σε αντίθετη περίπτωση και με απόφαση του Διευθυντή Αγώνων και του Επικεφαλής Διαιτητή θα γίνει ενιαίος όμιλος για Γυμνάσια και Λύκεια (σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει ξεχωριστή κατάταξη και βραβεύσεις). Ο Διευθυντής των Αγώνων σε συνεννόηση με τον επικεφαλής διαιτητή μπορεί να αλλάξει το σύστημα των αγώνων ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών.
Β) ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε ομίλους ανά τάξη και θα αγωνιστούν με Ελβετικό σύστημα 5-7 γύρων, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων. Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για τα Νηπιαγωγεία, την Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού. Σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις η αρχική κατάταξη θα γίνει σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ της 1.1.2011 (με την προϋπόθεση ότι ο μαθητής-τρια έχει ΕΛΟ μεγαλύτερο ή ίσο του 1040, αλλιώς και πάλι αλφαβητικά).
Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:
1. Μαθητές-Μαθήτριες Νηπιαγωγείων
2. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
3. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
4. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
5. Μαθητές-Μαθήτριες Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
6. Μαθητές-Μαθήτριες Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
7. Μαθητές-Μαθήτριες ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
8. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Γυμνασίου
9. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Γυμνασίου
10. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου
11. Μαθητές-Μαθήτριες Λυκείων
6. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:
Οι αγώνες στο Ομαδικό Πρωτάθλημα και στο Ατομικό Πρωτάθλημα θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη δέκα δευτερόλεπτα (10”) χρόνου σκέψης.

7. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

Α) ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα :
Σάββατο 12 Μαρτίου 2011 Εγγραφές 09:00 – 09:50
Σάββατο 12 Μαρτίου 2011 Τελετή Έναρξης 10:00
Σάββατο 12 Μαρτίου 2011 Έναρξη 10:30
Β) ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα :
Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 Εγγραφές 09:00 – 09:30
Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 Τελετή Έναρξης 09:30
Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 Έναρξη 10:00

Η οριστική επιβεβαίωση των συμμετοχών για το Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων το Σάββατο 12 Μαρτίου, ώρα 09:00 - 09:50 και για το Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα την Κυριακή 13 Μαρτίου, ώρα 09:00 - 09:30.
8. ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας, ανάλογα με το σύστημα των αγώνων:

Α) Για το ομαδικό πρωτάθλημα: Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά :

Α1. Για ελβετικό σύστημα
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (Βαθμοί, Πόντοι, εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το σύνολο των πόντων σε όλους τους αγώνες.
(γ). Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων.
(δ). Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων που η ομάδα νίκησε, συν το μισό των πόντων των αντιπάλων με
τους οποίους η ομάδα έκανε ισοπαλία
(ε). Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στην 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ

Α2. Για κυκλικό σύστημα (πουλ)
(α). Κατάταξη του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων (Βαθμοί, Πόντοι).
(β). Άθροισμα πόντων στο σύνολο των αγώνων.
(γ). Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στην 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ.

Β) Για το ατομικό πρωτάθλημα:

Β1. Για ελβετικό σύστημα
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
(γ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(δ). Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).

Β2. Για κυκλικό σύστημα (round robin)
(α). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
(γ). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων (τα μεταξύ τους αποτελέσματα)..
9. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ – ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Γεώργιος Τσουνής – Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ευθύμιος Μαγκλάρας - Χρήστος Κρυονερίτης - Ιωάννης Ντόβρος - Παναγιώτης Γιαννούτσος - Δημήτριος Ανδρέου
10. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Οι Διαιτητές θα οριστούν από την Τ.Ε.Δ.
11. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ: Νικόλαος Γιαμαρέλλος - Ηρακλής Μπασούκος - Άννα Παυλίδου
12. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ:
Θα βραβευτούν στο ατομικό οι τρείς πρώτοι μαθητές στη γενική κατάταξη με Κύπελλο και μετάλλιο, η πρώτη μαθήτρια με Κύπελλο και μετάλλιο η δεύτερη και η τρίτη με μετάλλιο ανά κατηγορία και στο ομαδικό οι τρείς πρώτες ομάδες ανά κατηγορία με Κύπελλο και μετάλλια. Θα δοθούν επίσης αναμνηστικά διπλώματα νικητών και αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες.
Στη περίπτωση που μία Μαθήτρια καταλάβει μια εκ των τριών θέσεων στη γενική κατάταξη, βραβεύεται και για τις δύο διακρίσεις.

13. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ: Η σύνθεση των ομάδων θα είναι 4μελής (+2 αναπληρωματικοί) με υποχρεωτική συμμετοχή 1 τουλάχιστον κοριτσιού στην 4η σκακιέρα. Οι ομάδες με την έναρξη των αγώνων θα δηλώσουν τη βασική σύνθεσή τους (αποτελούμενη από 4 μέλη και 2 αναπληρωματικά), με μοναδικό περιορισμό τη συμμετοχή μαθήτριας στην 4η σκακιέρα. Η σειρά των σκακιέρων στη βασική σύνθεση δεν αλλάζει και ισχύει για όλο το πρωτάθλημα.

Κάθε ομάδα υποχρεούται να προσκομίσει, πριν την έναρξη των αγώνων, στον επικεφαλής διαιτητή, βεβαίωση του σχολείου ότι όλα τα μέλη της είναι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου.

14. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Τα Σωματεία της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να δηλώσουν τη συμμετοχή όλων των σκακιστών και σκακιστριών της περιοχής τους μέχρι την Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011 και ώρα 13:00 χωρίς παράταση στο διοργανωτή κ. Γεώργιο Τσουνή στο fax: 22210 85737 και στο e-mail : tsounisg@otenet.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 2221085735 & 6932 274274.
Σε περίπτωση που παρέλθει ο χρόνος δήλωσης συμμετοχής η οργανωτική επιτροπή θα προχωρήσει στην πρόσκληση επιλαχόντων
Στις δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να συμπεριληφθούν:

1) Οι σκακιστές και σκακίστριες που προκρίθηκαν από τα ατομικά πρωταθλήματα των περιοχών τους.
2) Οι σκακιστές και σκακίστριες που δικαιούνται απευθείας συμμετοχή στους τελικούς αγώνες.
3) Όσοι έχουν προκριθεί με τις ομάδες τους στο ομαδικό πρωτάθλημα.

Διευκρινίζεται ότι τα Σωματεία είναι υπεύθυνα για το έλεγχο του δικαιώματος και τη δήλωση συμμετοχής των μαθητών που προκρίνονται από το ομαδικό στο ατομικό σύμφωνα με όσα ρητά ορίζονται στο άρθρο 3 της παρούσας προκήρυξης.
15. Την ευθύνη μεταφοράς και φύλαξης των μαθητών-τριών στο χώρο των αγώνων, φέρουν οι γονείς και οι συνοδοί αυτών.
16. Υγειονομική Κάλυψη - Πρώτες Βοήθειες Τελικής Φάσης:
Με μέριμνα της Οργανωτικής Επιτροπής θα υπάρχει ιατρός στο χώρο των αγώνων.
17. ΓΕΝΙΚΑ: Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ: ΨΗΦΙΣΜΑ Υπέρ της κανονικής διεξαγωγής του Περιφερειακού (και του Πανελλήνιου) Σχολικού Πρωταθλήματος Σκακιού 2011

Μετα απο μαραθώνια (και μεταμεσονύχτια!) συνεδρίασι, η Διοίκησι του "Αθλητικού Εκπολιτιστικού Κέντρου ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ" σε έκτακτη σύγκλησι του Δ.Σ. κατέληξε στην απόφασι να δημοσιοποιήση το παρακάτω ΨΗΦΙΣΜΑ:


Χαλκίδα, 10 Μαρτίου 2011


Πρακτικό συνεδρίασης Δ.Σ.
(αρ. πρ. 32)

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Α.Ε.Κ ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ σε έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011, συζήτησε με αποκλειστικό θέμα την είδηση περι Αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών της ΕΣΚΕ κατά της ΕΣΟ την 11η Μαρτίου 2011, ζήτημα το οποίο, ως λέγεται, θέτει εν αμφιβόλω την προγραμματισμένη διεξαγωγή του Περιφερειακού Σχολικού Πρωταθλήματος Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας στην Χαλκίδα, προκριματικού του 23ου Πανελλήνιου Σχολικού Πρωταθλήματος 2011.

Τα παρευρεθέντα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας συμφώνησαν και υπογράφουν το παρακάτω ψήφισμα:

1. Εκφράζουμε την έκπληξη και την ανησυχία μας για την αρνητική εντύπωση που προκαλούν οι φήμες περί μη διοργάνωσης του Περιφερειακού Σχολικού Πρωταθλήματος Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας στην πόλη μας.

2. Καταδικάζουμε τις ενέργειες διοικητικών ή νομικών παραγόντων που με εκ των υστέρων και αιφνίδιες παρεμβάσεις παρεμποδίζουν την ομαλή διεκπεραίωση ειλημμένων και δημοσιοποιημένων αποφάσεων που αφορούν διεξαγωγή Σχολικών Αγώνων, ενέργειες οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν σύγχυση και αναστάτωση ανάμεσα στην μαθητική κοινότητα και στις οικογένειες των μαθητών, καθώς πιστεύουμε πως παρόμοιες νοοτροπίες και συμπεριφορές είναι κατ’ εξοχήν ασυμβίβαστες με τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης.

3. Δηλώνουμε την κατ’ αρχήν αντίθεσή μας για συμμετοχή σε κάθε είδους δικαστικές διενέξεις. Ως εκ τούτου δεν επιθυμούμε εμπλοκή στην προκείμενη δικαστική διαμάχη, ανάμεσα στη Ε.Σ.Κ.Ε. και την Ε.Σ.Ο., καθώς ούτε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σφαιρικά το ζήτημα, ούτε ο απαιτούμενος προς τούτο χρόνος υπάρχει, ούτε και είμαστε υποχρεωμένοι να αποφανθούμε περί ενός τόσο περίπλοκου νομικού θέματος.

4. Επιθυμούμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας διεξαγωγής του Περιφερειακού Σχολικού Πρωταθλήματος Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας στην Χαλκίδα, όπως αυτή έχει δρομολογηθεί από την Ελληνική Ομοσπονδία και τον διοργανωτή Σύλλογο.
(Με την διευκρίνιση πως δεν θα μας πείραζε το μη υποχρεωτικό της συμμετοχής των μαθητών που προέρχονται από τις διεκδικούμενες από την Ε.Σ.Κ.Ε. περιοχές).

5. Τέλος, υποστηρίζουμε την διεξαγωγή της τελικής φάσης των Πανελλήνιων Σχολικών Πρωταθλημάτων 2011 στην Ερέτρια, όχι από στείρο τοπικισμό ή στενό οικονομικό συμφέρον, αλλά επειδή έχουμε την πεποίθηση πως αυτό θα αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για μαζική συμμετοχή των μαθητών από την Εύβοια στον θεσμό και ότι μπορεί έτσι να συμβάλει στην εν γένει προς το άθλημα του σκακιού ανάπτυξη του ενδιαφέροντός τους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης

Η Γ. Γ.
Ζωή Κωνσταντινίδου

ΤΑ ΜΕΛΗ
Δημήτρης Κακάτσος (Αντιπρόεδρος)
Παναγιώτης Ντούρας (Ταμίας)
Ευρυβιάδης Κωνσταντινίδης

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Το τραγούδι «Οι μοναχικές γιαγιάδες» της Ε. Βιτάλη. Αντί δευτερολογίας στην «Ημέρα της Γυναίκας». 1 Canzone ancora (x la festa della Donna).

Λυρικός απόηχος στο ποίημα Kate της χθεσινής ανάρτησης.
Σαν "παράλληλο κείμενο" για το ανώνυμο ποίημα που δημοσιεύσαμε -και μάλιστα αμετάφραστο- στα αγγλικά.
Αυτή την φορά, (τρίτη και "φαρμακερή"), πρόκειται για ελληνικό προϊόν, γνήσιου λυρισμού που βάζει την σφραγίδα του στην θεματική μας αναφορά για την "ημέρα της γυναίκας". Που όντας μέχρι σήμερα διπλή και με υλικά ξενόγλωσσα καμωμένη, ήταν κοντά στο όριο της παρεξήγησής μας...

Το τραγούδι έχει τίτλο «Οι μοναχικές γιαγιάδες» και είναι της αγαπημένης Ελένης Βιτάλη, μιας απο τις κορυφαίες γυναικείες λαϊκές φωνές στην Ελλάδα.

Όταν τέλος ‘89, αρχές ‘90 αγόρασα το άλμπουμ και είχα διαβάση --όχι χωρίς δυσπιστία—στο οπισθόφυλλο του δίσκου πως η δημοφιλής ερμηνεύτρια --μεγάλη μου συμπάθεια—είχε γράψει η ίδια τους στίχους και τη μουσική σε όλα τα τραγούδια, δεν φανταζόμουνα πως με το πρώτο κιόλας άκουσμα των κομματιών θα υποχρεωνόμουνα να υποκλιθώ μπροστά στην γυναίκα-καλλιτέχνιδα, Ελένη Βιτάλη!
Και αυτό το νεωτερικό της τότε προφίλ, είναι για μένα μέχρι σήμερα το πιο σημαντικό. Ίσως να επηρεάστηκα όχι μόνο από την (συχνά σπαρακτική) αλήθεια του στιχουργικού της παλμού, (δές την λυρική τόλμη της και τον σαρκασμό στο «Η Κιβωτός»), αλλά και από το κρυφο-ρόκ στοιχείο στις μπαλλάντες της (βλ. λ.χ. το εκπληκτικό «Περπατούσα αφηρημένη», ή το «Ένα χειμωνιάτικο πρωί»), που σίγουρα απηχεί τις μουσικές προτιμήσεις του συμπαραγωγού και ενορχηστρωτή του δίσκου, Γιάννη Σπάθα.

Τέλος πάντων, το παρακάτω κομμάτι είναι τόσο εμβληματικό για εκείνο το άλμπουμ-σταθμός της Βιτάλη, που η Ελένη όχι μόνο το προτάσσει (πρώτο από τα 10 συνολικά κομμάτια-διαμάντια του δίσκου), αλλά που φτάνει στο σημείο να σφραγίση μέσω της αποσπασματικής επιλογής του πρώτου στίχου (= το β΄ ημιστίχιο) της δεύτερης στροφής του, ολόκληρη την πρωτότυπη αυτή δημιουργία της. Στον τίτλο!

Το Απέναντι Μπαλκόνι
Στίχοι-μουσική: Ελένη Βιτάλη

1. ΟΙ ΜΟΝΑΧΙΚΕΣ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ
2. ΕΓΩ ΤΡΑΓΟΥΔΑΓΑ
3. Η ΚΙΒΩΤΟΣ
4. ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΟΧΥΡΟ
5. ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΜΕΝΑ
6. ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΑ ΑΦΗΡΗΜΕΝΗ
7. ΕΓΓΟΝΑ
8. ΕΝΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΠΡΩΙ
9. ΝΥΧΤΩΝΕΙ
10. ΤΙ ΜΕ ΚΟΙΤΑΖΕΤΕ

Ελένη Βιτάλη: Οι μοναχικές γιαγιάδες





ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

Οι μοναχικές γιαγιάδες

Γίνεται γλέντι, μάτια μου, ντύσου αν θέλεις κι έλα
Μη βάλης καθημερινά, ούτε και τα καλά σου
και μην το παίξης γκόμενα και φοβηθή η κοπέλα
που κρύβεται στα στήθια σου και στη μικρή καρδιά σου.

Τη γρια που χαιρετίζω στο απέναντι μπαλκόνι
τόσο λίγο την γνωρίζω, μα η ματιά της με πληγώνει
Τόσο λίγο την γνωρίζω, μα η ματιά της με πληγώνει
τη γριά που χαιρετίζω στο απέναντι μπαλκόνι.

Κι όπως φεύγουνε οι μέρες και περνάνε οι βδομάδες
έτσι κρύβουνε οι κοπέλες τις μοναχικές γιαγιάδες
Κι όπως φεύγουνε οι μέρες και περνάνε οι βδομάδες
έτσι κρύβουνε οι κοπέλες τις μελλοντικές γιαγιάδες.

Είναι μέσα μου κρυμμένη, είμαι μέσα της κι εγώ
τί να σκέφτεται η καημένη, την κοιτάζω κι απορώ
Τί να σκέφτεται η καημένη, την κοιτάζω κι απορώ
είναι μέσα μου κρυμμένη, είμαι μέσα της κι εγώ.

Κι όπως φεύγουνε οι μέρες και περνάνε οι βδομάδες
έτσι κρύβουνε οι κοπέλες τις μοναχικές γιαγιάδες (δις)

Γίνεται γλέντι, μάτια μου, ντύσου αν θέλεις κι έλα
Μη βάλης καθημερινά, ούτε και τα καλά σου
και μην το παίξης γκόμενα και φοβηθή η κοπέλα
που κρύβεται στα στήθια σου και στη μικρή καρδιά σου.

Μουσική/Στίχοι/Ερμηνεία : Βιτάλη Ελένη

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Μια βινιέτα του Πιέτρο Βανέσσι για την 8η Μαρτίου. Una vignetta di Pietro Vanessi per la "Festa della Donna"...

Την είδαμε σε ιταλικό φιλικό ιστολόγιο, μας έκανε να χαμογελάσουμε!
Τί κι αν είναι από την πλευρά της γυναίκας;

.
.
.


Μεταφράζουμε:
Αυτή: -- Σήμερα είναι η Γιορτή της Γυναίκας!
Αυτός: -- Καλά, εντάξει, ας σταματήσουμε για 24 ώρες. Μου πόνεσε …και το χέρι!

Στην γιορτή της Γυναίκας ένας αγγελικός ύμνος, ένα τραγούδι κι ένα (συγκλονιστικό) ποίημα. Sulla Festa della Donna; due pezzi musicali e una poesia...

On the "International Women's Day ", March 8, 3 tokens...
Πράγματι, κάποιοι είμαστε αμετακίνητα καχύποπτοι απέναντι σε άνωθεν εντολές και υποδείξεις απανταχού παγκοσμιοποιητών. Και οι καινοφανείς γιορτασμοί με τις ονομασίες «Διεθνείς» ή «Παγκόσμιες Ημέρες» δεν μας φαίνονται ούτε απαραίτητοι, ούτε βέβαια αθώοι.
Περισσότερο απο αφορμή για ενημέρωσι και καμπάνια πληροφόρησης ή ευκαιρία ευαισθητοποίησης, εμάς συχνά μας φαίνονται ασκήσεις υποταγής και καθοδήγησης των μαζών, που εκπονούν κάποιοι γραφειοκράτες του ΟΗΕ ως διεθνιστική προπαγάνδα για λογαριασμό κάποιων αθέατων.

Όμως το θέμα της σημερινής «γιορτής» δεν μπορεί να μας αφήσει και παντελώς ασυγκίνητους. Ας αφορμηθούμε, λοιπόν, από την ημερομηνία και, ρίχνοντας νερό στο κρασί μας, ας αφιερώσουμε κι εμείς την σημερινή ανάρτησί μας στην Γυναίκα. Με τον δικό μας, εννοείται, τρόπο.

Α. Στην ευλογημένη «εν γυναιξί»
Ο αγγελικός ύμνος είναι το δοξαστικό «Χαίρε, Μαρία» στην γλώσσα των Λατίνων.
Ave Maria
Gratia plena
Dominus tecum
Benedicta tu in mulieribus
Et benedictus fructus ventris
Tui, Jesus…

Το μουσικό κομμάτι είναι ενός αγαπημένου μας ξένου (αλλά ...ομόδοξου!) συγκροτήματος ελάχιστα γνωστού, τους Origen, για τους οποίους θέλουμε να επανέλθουμε.
Origen - Ave Maria XXI Century


Β. Στην γυναικεία χάρι.
Ένα τραγούδι από ένα γυναικείο συγκρότημα.
Celtic Woman - A New Journey - You Raise Me Up


Γ. Στην γυναίκα κόρη, σύντροφο, μάνα…
Ένα συγκινητικό ποίημα, όλο ανθρωπιά.
Ζητώντας την κατανόησί σας, το παραθέτουμε αμετάφραστο, μέχρι νεωτέρας. Τυχεροί οι αγγλομαθείς!

ΣΗΜΕΙΩΣΙ:
Η Κέιτ, η στιχουργός του ποιήματος, ήταν νοσηλευόμενη, ανίκανη να μιλήση, αλλά κάπου κάπου την έβλεπαν να γράφει. Μετά τον θάνατό της, αδειάσανε το ντουλάπι της στο νοσοκομείο και βρέθηκε αυτό το ποίημα:

Kate
[A poem about humanity]

What do you see nurses
What do you see?
Are you thinking
when you are looking at me
A crabbit old woman
not very wise,
Uncertain of habit
with far-away eyes,
Who dribbles her food
and makes no reply,
When you say in a loud voice
'I do wish you'd try'
Who seems not to notice
the things that you do,
And forever is losing
a stocking or shoe,
Who unresisting or not
lets you do as you will
with bathing and feeding
the long day to fill,
Is that what you're thinking
is that what you see?
Then open your eyes nurse
You're not looking at me.

I'll tell you who I am
as I sit here so still,
As I use at your bidding
as I eat at your will.
I'm a small child of ten
with a father and mother,
Brothers and sisters who
love one another,
A young girl of sixteen
with wings on her feet,
Dreaming that soon now
a lover she'll meet:
A bride soon at twenty,
my heart gives a leap,
Remembering the vows
that I promised to keep:
At twenty-five now
I have young of my own
Who need me to build
a secure happy home.
A young woman of thirty
my young now grow fast,
Bound to each other
with ties that should last:
At forty my young ones
now grown will soon be gone,
But my man stays beside me
to see I don't mourn:
At fifty once more
babies play round my knee,
Again we know children
my loved one and me.
Dark days are upon me,
my husband is dead,
I look at the future
I shudder with dread,
For my young are all busy
rearing young of their own,
And I think of the years
and the love I have known;

I'm an old woman now
and nature is cruel,
'I' is her jest to make
old age look like a fool.
The body it crumbles,
grace and vigour depart,
There now is a stone
Where once I had a heart:
But inside this old carcase
a young girl still dwells,
And now and again
my battered hearth swells,
I remember the joys,
I remember the pain,
And I'm moving and living
life over again,
I think of the years
all too few - gone too fast,
And accept the stark fact
that nothing can last.
So open your eyes nurses,
Open and see,
Not a crabbit old woman,
look closer; see ME
.

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ: ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΥΒΟΙΑΣ 2011.Πίνακας Μεταλλίων Δημοτικών. Eubea; scacchi scolastici 2011. Il medagliere (elementari)

Από την πρώτη στατιστική αναφορά μας στο Νομαρχιακό Σχολικό επιβεβαιώθηκε –για μια ακόμη φορά- η μεγάλη συμμετοχή (και η αγάπη) των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου στο σχολικό σκάκι. Όχι τόσο η εφηβεία των ανηλίκων ή η κάποτε προβληματική προσέγγισι μαθητών και γονέων εκ μέρους των Σκακιστικών Συλλόγων, όσο η παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος στην Δευτεροβάθμια είναι αυτή που κυρίως ευθύνεται –κατά την γνώμη μας- για την ραγδαία πτώσι του ενδιαφέροντος και την μειωμένη αποδοχή του πνευματικού μας αθλήματος ανάμεσα στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Έτσι, από τους 155 μαθητές/μαθήτριες, που έλαβαν μέρος στο Ατομικό Νομαρχιακό, οι 128 ήσαν παιδιά Δημοτικών Σχολείων.
Από το σύνολο των 18 Δημοτικών που είχαν συμμετοχή, τα 13 ήσαν Σχολεία της Χαλκίδας (1ο, 2ο , 3ο , 4ο , 7ο , 9ο, 14ο , 15ο , 18ο , 19ο , 20ο , 21ο και 26ο Δημοτικό Χαλκίδος) και τα υπόλοιπα από τον υπόλοιπο Νομό (4ου Ν. Αρτάκης, Αφρατίου, Παραλίας Αυλίδος, Προκοπίου και 1ου Καρύστου).

Να σημειώσουμε την απουσία εκπροσώπων από την Βόρεια Εύβοια, πράγμα το οποίο πρέπει να αποδοθεί όχι τόσο στην απόστασι, όσο στο γεγονός της επιλογής του ενεργού Συλλόγου της Ιστιαίας, του Σκακιστικού Ομίλου Βορείου Ευβοίας, να εγγραφή στην νέα Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας- Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.
Αυτός, λοιπόν ο ενθουσιασμός των παιδιών (και των γονέων –γιατί όχι;) και ο μεγάλος (και ωραίος!) συναγωνισμός στα Δημοτικά, μας υποχρεώνει να επανέλθουμε σήμερα με κάτι ανάλαφρο, αλλά που έχει και την σημασία του: Ετοιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε έναν ανεπίσημο Πίνακα Μεταλλίων, όπου αποτυπώσαμε –ελπίζουμε χωρίς σοβαρά λάθη- τις διακρίσεις ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ (από τους αντίστοιχους εκπροσώπους τους, τους μαθητές -αγόρια και κορίτσια), στους σκακιστικούς σχολικούς αυτούς αγώνες του περασμένου Σαββατοκύριακου.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΘΕΣΙ- ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ : …... ΧΡΥΣΑ, ΑΡΓΥΡΑ, ΧΑΛΚΙΝΑ = ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ
1. 20ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ: 3 - 5 - 4 = 12
2. 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ : .
0 - 2 - 6 = 8
3. 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ : . 2 - 2 - 0 = 4
4. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡ. ΑΥΛΙΔΟΣ : 2 - 0 - 1 = 3
5. 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ : 1 - 1 - 1 = 3
6-7. 9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ: 2 - 0 - 0 = 2
6-7 .19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ: 2 - 0 - 0 = 2
8. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ :... 0 - 2 - 0 = 2
9. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΦΡΑΤΙΟΥ : .... 1 - 0 - 0 = 1
10. 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ : 0 - 1 - 0 = 1

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ - ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Ο πίνακας είναι «ΓΕΝΙΚΟΣ», δηλαδή περιλαμβάνει καί τις διακρίσεις των αγοριών καί τις αντίστοιχες των κοριτσιών. Εννοείται πως οι χαρακτηρισμοί των μεταλλίων αντιστοιχούν στις κατακτήσεις των τριών πρώτων θέσεων κάθε κατηγορίας (1η θέσι= «χρυσό» κλπ).
Έχουμε συμπεριλάβη και τα τρία μετάλλια του Ομαδικού.
Δέκα ευβοϊκά σχολεία μπήκαν στον πίνακα των μεταλλίων. Από αυτά την μερίδα του λέοντος κατέκτησαν το 20ο και το 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ (συνολικά τόσα, όσα όλα τα άλλα σχολεία μαζί).
Η περσινή εκθρόνισι του 20ου Δημοτικού από το 7ο Δημοτικό δεν είχε συνέχεια. Εφέτος το 7ο Δημοτικό δεν μπόρεσε να αναπληρώση την απομάκρυνσι των περσινών ισχυρών σκακιστών-μαθητών της Στ΄ τάξης, που αποφοίτησαν για το Γυμνάσιο, και έτσι το 20ο ανέκτησε μάλλον εύκολα τα σκήπτρα στο σχολικό σκάκι, ηγεμονία που κατείχε συνεχώς από επταετίας στον Νομό (και βέβαια είναι πολύ πρόχειρα γραμμένο το σχετικό με την «Δυναστεία του 20ου Δημοτικού Σχολείου» άρθρο σε τοπική εφημερίδα της πόλης μας).
Μαζί με τις παραδοσιακές "μεγάλες δυνάμεις" 20ο, 7ο και 1ο, τρείς νέες δυνάμεις αναδείχθηκαν εφέτος και ίσως αλλάξουν μελλοντικά το τοπίο: Το Δημοτικό Αυλίδος και το 4ο Χαλκίδος που στηρίζουν την δύναμί τους στα κορίτσια, και προ πάντων το 9ο Δημοτικό Χαλκίδος που με την πρωτοφανή μαζική του συμμετοχή (δεκαεπτά -17!- παιδιά) και τα καλά πλασαρίσματα στην γενική βαθμολογία όλων των κατηγοριών, άφησαν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.
Ένα ΕΥΓΕ σε όλα τα παιδιά που πήραν μέρος!

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Σκάκι και σύγχρονη τέχνη: Μια σκακιέρα σε πίνακα του R. Paresce.Scacchi e Arte Contemporanea: Una citazione (scacchiera) in una tela di Renato Paresce

Δεν ξέρω τί μ’ έπιασε τις προάλλες και χάζευα διαδικτυακά στις δημοπρασίες του οίκου Κρίστις (Christie's) – οι συλλεκτικές μανίες μου δεν φτάνουν δα και τόσο ψηλά!

Ανάμεσα πάντως από τα διάφορα εκθέματα στο εικονικά διαμορφωμένο κεφάλαιο «Μεταπολεμική και σύγχρονη Τέχνη» των έργων ζωγραφικής, πέτυχα αυτόν τον πίνακα με την σαφή αναφορά στο σκάκι (μέσα από την μαυρόασπρη κανονική σκακιέρα στην αριστερή πλευρά της σύνθεσης).

Το έργο υπογράφεται από τον Ελβετο-Ιταλό ζωγράφο και συγγραφέα Ρενάτο Παρέσε (Renato/ René Paresce, 1886-1937) και τιτλοφορείται «Νεκρή φύση» (Natura morta).

Η περιγραφή του φημισμένου οίκου έχει και τα εξής χρήσιμα στοιχεία για τον πίνακα:
Λάδι σε ύφασμα
61 x 41 εκ.
Τελειωμένο το 1922
Έργο καταγεγραμμένο στο αρχείο Paresce με το νούμερο 13/22

Και το σημείωμα παρουσίασης του έργου στην δημοπρασία:

«Ο René Paresce ζωγράφισε αυτόν τον μουσαμά κατά την διαμονή του στο Παρίσι, όταν ακόμα δεν είχε προσχωρήση στο γκρούπ των «Ιταλών των Παρισίων» και συμμετέχει στην ατμόσφαιρα του εκλεκτισμού της “Ecole de Paris”.
Οι διαστάσεις του πίνακα και το θέμα της σύνθεσης – μια νεκρή φύσι μετακυβιστική – είναι τυπικά χαρακτηριστικά του στυλ του Paresce στις αρχές της δεκαετίας του ’20, όταν ο καλλιτέχνης δημιουργεί μια σειρά ζωγραφικών έργων αυτού του είδους που αντανακλούν πλήρως το γούστο και την αγορά της εποχής. Ο πίνακας –με την παραπομπή της σκακιέρας, με τα επάλληλα επίπεδα και την τοποθέτησι-πόζα του παράθυρου με την κουρτίνα – βρίσκει απ’ ευθείας αντιστοιχία με τις νεκρές φύσεις που η Lux Guyer, η ελβετίδα αρχιτέκτων και φίλη του Paresce, είχε αγοράση για την συλλογή της, κατά την διάρκεια των εκθέσεων του Paresce στο Παρίσι.»
(Rachele Ferrario)

Ίσως ενδιαφέρει και η τιμή πώλησης του έργου στην δημοπρασία:
Με αρχική εκτίμησι €18,000 - €25,000, ο πίνακας έπιασε το ποσό των €43,640!!

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Το 9ο Δημοτικό Σχολείο στο Νομαρχιακό Σχολικό 2011: Πέμπτη θέσι στο Ομαδικό και δύο χρυσές προκρίσεις για το Ατομικό Περιφερειακό!

Σε πρόσφατη ανάρτησί μας αναφερόμενοι στην δραστηριοποίησι του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδος στο σχολικό σκάκι λέγαμε: «Σήμερα, τέσσερις περίπου μήνες μετά, η προσπάθεια προπονητή και παιδιών συνεχίζεται και είναι έτοιμη να δώση και τους πρώτους καρπούς».
Και η πρώτη ευκαιρία να δείξη το σχολείο αυτό την πρόοδό του ήταν στο Νομαρχιακό Σχολικό Πρωτάθλημα που διεξήχθη κατά το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πόλι μας.
Στο Ατομικό Νομαρχιακό που έγινε το Σάββατο, το 9ο Δημοτικό έλαβε μέρος με δεκαεπτά (17) παιδιά, (16 μαθητές και 1 μαθήτρια) και κατάφερε να διακριθή κατακτώντας την πρώτη θέσι σε 2 από τις 6 κατηγορίες-τάξεις, την Α΄ Τάξι με τον μαθητή ΒΑΣΙΛΑΙΝΑ Γιάννη και στην Ε΄ Τάξι με τον μαθητή ΔΟΥΚΑ Αντώνη!
Αλλά και οι περισσότεροι από του άλλους μαθητές του Σχολείου είχαν πολύ καλά αποτελέσματα καθώς και πλασαρίσματα κοντά στις πρώτες θέσεις της γενικής βαθμολογίας στις κατηγορίες τους.
Να σημειωθή πως οι δύο προαναφερθέντες μαθητές, ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ και ΔΟΥΚΑΣ, εκτός από τα κύπελλα και τα μετάλλια με τα οποία βραβεύτηκαν, κατέκτησαν και την πρόκρισι για το Περιφερειακό Σχολικό, (το οποίο πρόκειται να γίνη το μεταπροσεχές Σαββατοκύριακο στην Χαλκίδα) με πολλές ελπίδες για διάκρισι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ:

Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 1ος, Κύπελλο + Μετάλλιο
ΔΟΥΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 7ος
ΓΚΟΡΤΖΙΛΑΣ ΠΕΤΡΟΣ 8ος
ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ 9ος

Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΛΟΥΚΑΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 10ος,
ΚΟΥΜΠΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 13ος
ΓΙΑΠΛΕΣ ΝΙΚΟΣ 15ος,
ΛΙΩΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 20η

Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΑΡΑΠΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 14ος,
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 26ος,
ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΣ ΜΑΝΟΣ 27ος
ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 30ος

Δ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΝΤΟΥΡΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 7 ος
ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ 14ος,
ΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 15ος,
ΑΝΑΓΝΟΥ ΠΕΤΡΟΣ 20ος,

Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΔΟΥΚΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, 1ος, Κύπελλο και Μετάλλιο
ΚΑΛΛΕΡΓΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ 9ος
ΛΙΩΤΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 13ος

Πολύ καλή εμφάνισι πραγματοποίησε η αντιπροσωπευτική ομάδα του σχολείου και στο Ομαδικό Νομαρχιακό Σχολικό (την Κυριακή), η οποία αποτελούμενη από τους:
1 ΔΟΥΚΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
2 ΚΑΛΛΕΡΓΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
3 ΝΤΟΥΡΜΑΣ ΝΙΚΟΣ
4 ΓΚΟΥΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ
5 ΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
6 ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ισοβάθμησε στην 5η – 6η θέσι της Γενικής Κατάταξης (μαζί με την β’ ομάδα του 1ου Δημοτικού με 5 βαθμούς) ανάμεσα σε 10 ομάδες Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας.

Πολλά ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε όλα τα παιδιά για την ωραία προσπάθειά τους! Η εφετινή αυτή εμφάνισί τους βάζει στέρεα θεμέλια για ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις στο άμεσο μέλλον.