Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΤΕΤΑΡΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΚΑΛΥΜΝΟΣ 2010. GREEK IN-COUNTRY STUDY PROGRAM, "Kalymnos 2010” [Part I; + Photos]

QUARTO PROGRAMMA D’ INSEGNAMENTO DI LINGUA E CULTURA NEOGRECA, A KALYMNOS ( + MACEDONIA) 2010

Α’ Μέρος: ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Τελευταία μέρα σήμερα του Ιουλίου και μια και ο υπο εκπνοήν μήνας είναι ο μήνας του Θερινού Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (In-Country Study Program), είναι ώρα να αναφερθούμε σ’ αυτόν τον πανεπιστημιακού επιπέδου Κύκλο Μαθημάτων διάρκειας τριών εβδομάδων που για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά διεξήχθη επιτυχώς στην χώρα μας με κέντρο την ακριτική Κάλυμνο.

Όπως έχουμε ξαναγράψη (δεδομένου ότι ο υπογραφόμενος διαχειριστής του Ιστολογίου είχε την τιμή από την πρώτη κιόλας χρονιά λειτουργίας, το 2007, αυτού του εγχειρήματος, να συμμετέχει στο ολιγομελές διδακτικό προσωπικό συμβάλλοντας με τις μικρές του δυνάμεις), το In-Country Study Program, Kalymnos – Greece, είναι ένα πρωτοποριακό θερινό Πρόγραμμα Μαθημάτων που οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Ντάργουιν (Charles Darwin University) και απευθύνεται αποκλειστικά σε φοιτητές –ομογενείς ή αλλογενείς αδιάφορο- οι οποίοι σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια της Αυστραλίας και επιθυμούν να κατοχυρώσουν το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας, ως μάθημα ενός εξαμήνου, της Σχολής τους.
Το εθνικής σημασίας αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπως έχουμε ξαναπή, το υλοποιεί ο Δήμος Καλύμνου σε συνεργασία με δύο Πανεπιστήμια: το προαναφερθέν του μακρινού Ντάργουιν της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας, και το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Τελεί υπο την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, υποστηρίζεται από ομογενειακούς φορείς της Αυστραλίας - όπως ο Ελληνικός Μακεδονικός Σύλλογος του Ντάργουιν- και διευθύνεται κατά τρόπο ιδανικό από τον Δρα Γιώργο Φρατζή, ο οποίος είναι και ο αποκλειστικός εμπνευστής του.

Πρωταρχικός σκοπός του εφετινού –όπως και των προηγουμένων- προγράμματος, ήταν καθημερινή χρήσι της ελληνικής γλώσσας σε γηγενές περιβάλλον. Πράγματι, οι ξένοι φοιτητές για 21 ημέρες είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα ελληνικά σε όλες τις εκφάνσεις της εν Ελλάδι παραμονής τους.

Για να ενθαρρύνουμε περισσότερο αυτή τους την προσπάθεια τούς δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που θα τους βοηθήσουν να έρθουν σε επαφή με το ντόπιο ελληνικό στοιχείο. Μία από τις εργασίες, η κύρια ανάμεσα σε άλλες προπαρασκευαστικού χαρακτήρα, και για την οποία κατά κύριο λόγο βαθμολογούνται, είναι η τελική παραγωγή ενός πολυμεσικού κειμένου με την υποστήριξι εικόνας, βίντεο, ήχου.
Το θέμα της εργασίας τους το επιλέγουν οι φοιτητές από μια σειρά ερευνητικών πεδίων που τους προσφέρουμε στην αρχή του προγράμματος και είναι υποχρεωμένοι να το παρουσιάσουν μπροστά σε όλους (τους συμφοιτητές, τους καθηγητές τους και σε επιλεγμένο κοινό) στο τέλος. Με τον τρόπο αυτό ενσωματώνουμε τις νέες τεχνολογίες της διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.

Η μεθοδολογία και εν πολλοίς πρωτοτυπία του In-Country Study Program είναι ότι περιορίζει τον εντός της αίθουσας διδασκαλίας παραδοσιακό τρόπο μελέτης της γλώσσας, και αυξάνει εντέχνως την «επικοινωνιακότητα», την επικοινωνιακή χρήσι, μέσα από μια κατά βάσι προφορική-βιωματική προσέγγισι του γλωσσικού φαινομένου. Έτσι έχουμε ταυτόχρονα, γλώσσα που ακούγεται από τους φυσικούς ομιλητές της και γλώσσα που χρησιμοποιείται – υποχρεωτικά – από τους, ας πούμε, ευκαιριακούς νέους χρήστες της που την σπουδάζουν. Γλώσσα σε πρώτο πρόσωπο και μάλιστα στον τόπο που γεννήθηκε και αδιάκοπα για χιλιετίες ομιλείται! Εν τέλει, γλώσσα και πολιτισμός μαζί!

Θυμίζουμε ότι τα δύο πρώτα χρόνια τα «μαθήματα», η ολιστικού τύπου αυτή απόπειρα κατάκτησης της γλώσσας με τον κεντρικό αυτόν γλωσσο-πολιτιστικό στόχο, γινόντουσαν και τις τρείς εβδομάδες στην Κάλυμνο. Από πέρυσι όμως, υλοποιήθηκε ο σχεδιασμός τού να διεξάγεται το Πρόγραμμα κατά το έν τρίτον στην Μακεδονία (πέρυσι Θεσσαλονίκη, εφέτος ο νομός Πέλλας).
Αυτή η επιλογή, κατά την οποία οι ξένοι φοιτητές γνωρίζουν από πρώτο χέρι ένα άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα της σύγχρονης Ελλάδας, εν προκειμένω έναν τόπο-κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού, δίνει –όπως είναι ευνόητο- άλλη διάστασι στο Πρόγραμμα…

Αλλά αρκετά αυτά ως μια πρώτη γεύσι. Θα επανέλθουμε στο θέμα με ειδικότερα στοιχεία για το εφετινό In-Country Study Program Κάλλυμνος – Μακεδονία 2010 και σύντομο απολογισμό, σε προσεχή ανάρτησι. '

Δεν υπάρχουν σχόλια: