Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑ: ΤΟ «ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ» ΤΗΣ Ι.Μ. ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΜΩΡΑΪΤΙΔΗ.UN ALMANACCO-CALENDARIO Χ ALEXANDROS MORAITIDIS

UN ALMANACCO-CALENDARIO PAROCCHIALE TASCABILE DEDICATO AD ALEXANDROS MORAITIDIS (Letterato Neogreco 1850-1929)
Ottanta anni dalla sua morte

Η πρώτη εντύπωσι που αποκομίζεις όταν το βλέπεις στο παγκάρι ή κι όταν το περιεργάζεσαι μέσα στα χέρια σου, καθώς χάνεται μέσα στις φούχτες σου, είναι ότι πρόκειται για ένα σύνηθες εκκλησιαστικό ημερολόγιο (παρ’ όλο το λιλιπούτειο – διαστάσεως πραγματικά τσέπης- σχήμα του).
Κι όμως με την δεύτερη κιόλας ματιά, κατά το ξεφύλλισμα των 128 σελίδων του, σου κερδίζει την συμπάθεια.
Με το μεγάλο α΄ μέρος του να είναι αφιερωμένο στην προσωπικότητα και το έργο του σημαντικού νεοέλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, με την ευκαιρία της επετείου των ογδόντα (80) χρόνων από την αναχώρησί του από τα εγκόσμια, η συμπάθειά μας αναβαθμίζεται σε θαυμασμό και σε γενικότερη ικανοποίησι.
Στην διπλανή του εσωφύλλου σελίδα διαβάζουμε (στο πολυτονικό -όπως και τα υπόλοιπα κείμενα του εγκολπίου εν τω συνόλω του):
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ, ΙΣΤΙΑΙΑΣ & ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ: ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2009. Αφιερωμένο εις την μνήμην του Σκιαθίτη λογοτέχνη Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη, επι τη συμπληρώσει 80 ετών από της μακαρίας του κοιμήσεως.
Ακολουθεί προτασσόμενο το αφιέρωμα: σε ένα σύνολο 50 σελίδων, μπορεί ο αναγνώστης – (πιστός και μη) χρήστης του να διαβάση σύντομα -αλλά περιεκτικά και λίαν ενδιαφέροντα-κείμενα, γύρω από τον τιμώμενο (και μάλλον αδικημένο ως προς την αναγνώρισι της αξίας του) ελληνορθόδοξο σκιαθίτη λογοτέχνη.

Ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, συντοπίτης, ομότεχνος και κυρίως ομόγνωμος στα πνευματικά ζητήματα με τον συνονόματο εξάδελφό του, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη,
[«Ο Θεός έπλασε δύο παράλληλα πρόσωπα εκεί στο όμορφο νησί τής Σκιάθου και πήρε μιά ψυχή, τη μοίρασε στα δύο και φύτεψε τη μισή στον έναν και την άλλη μισή στον άλλον Αλέξανδρο. Κι έτσι ό,τι λείπει απ' τον έναν Αλέξανδρο, τον Παπαδιαμάντη, το συναντούμε στον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη. Και το αντίστροφο», (Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος: «Τα πρόσωπα και τα κείμενα»)], ζωντανεύει μέσα από τα αντιπροσωπευτικά και ποικίλης θεματικής αποσπάσματα.
Παραθέτουμε ενδεικτικά τους τίτλους των ολιγοσέλιδων ενοτήτων/κεφαλαίων, που με λιτή, αλλά εύγλωττη εικονογράφησι συμπληρώνουν επιτυχώς το πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα:
Αλέξανδρος Μωραϊτίδης. Τόπος – Καταγωγή (σ. 4-5)
Παιδικά χρόνια (σ. 6-7)
Από την παιδική ηλικία στην εφηβεία (σ. 7-8)
Ξανά στην Αθήνα – Σπουδές (σ. 8-11)
Διορισμός ως καθηγητής (σ. 11-12)
Επιστροφή στο νησί (σ. 12-14)
Οι περιηγήσεις (σ. 14-15)
Επιστροφή στην Αθήνα (σ. 15-16)
Η σχέση του με τον Παπαδιαμάντη (σ. 16-18)
Πνευματικά πρόσωπα της εποχής του (σ. 18-21)
Ο γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης (σ. 21-24)
Το μοναστηράκι του Αη-Γιάννη του Παρθένη στη Σκιάθο (σ. 24-25)
Ο γάμος του (σ. 26-29)
Στην Αθήνα ως ερημίτης (σ. 29-34)
Η εκπλήρωση του ονείρου – Το μακάριο τέλος του (σ. 35-38)
Υμνογραφικό έργο (σ. 38-42)
Το Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου – Ο χώρος όπου έζησε τις τελευταίες στιγμές του ως Ανδρόνικος Μοναχός ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης (σ. 43-48)
Με του βορηά τα κύματα (απόσπασμα, σ. 49-51).


Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να αναφερθούμε επι μακρόν στο χρηστικό μέρος του φυλλαδίου, που καθώς εκτείνεται – μαζί με τον απαραίτητο χώρο των προσωπικών τηλεφωνικών ευρετηρίων και των σχετικών σημειώσεων- σε 50 και πλέον σελίδες, είναι στα συνήθη «στάνταρ» για τα ημερολόγια του είδους: πλήρες ημερολόγιο-ημεροδείκτης, με τους κυριότερους εορταζομένους Αγίους μας, (+ τα αναγνώσματα της εκάστοτε Κυριακής), πλήρης ονομαστικός κατάλογος τοπικών Αγίων, κατάλογοι με τους αριθμούς τηλεφώνων και τις αντίστοιχες διευθύνσεις των διοικητικών Γραφείων της Ι. Μητροπόλεως, των ενοριακών Ναών, (όλων των Περιφερειών), των Ι. Μονών, καθώς και των ποικίλων εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων της Μητροπόλεώς μας.
Βέβαια υπάρχει και σύντομο παράρτημα με τα Πασχάλια της επόμενης δεκαετίας και σύντομες πληροφορίες για τις νηστείες του εκκλησιαστικού μας έτους.

Κλείνουμε (συνυπογράφοντας) με την εύστοχη διαπίστωσι του Σαβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Χρυσοστόμου, από τον ένθερμο πρόλογο:
«Ο άνθρωπος που μαθήτευσε στην κολλυβάδικη παράδοση (…), ο εισηγητής του εορταστικού διηγήματος στη λογοτεχνία μας, ο πρόδρομος της νεώτερης ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, ο μεταφραστής και ερμηνευτής πατερικών κειμένων, ο υμνογράφος, ο ποιητής και πεζογράφος, έχει πολλά να διδάξη μέσα από’ τις γραφές του όλους μας…
Μένει να τον προσεγγίσουμε με αγάπη και ταπεινό πνεύμα μαθητείας…»

Εννοείται δεν θα παραλείψουμε να συγχαρούμε για την επιλογή του θέματος, αλλά και το τελικό αποτέλεσμα, όλους τους συντελεστές αυτού του όμορφου ημερολογίου αναφέροντάς τους ονομαστικώς,
[Κείμενα –Φωτογραφίες:
Κωνσταντίνος Κουτούμπας, Θεολόγος - Καθ. Μουσικής – Αγιογράφος
Ανθολόγησι Κειμένων:
Πρωτοπ. Γεώργιος Σταματάς, Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου
Γενική Επιμέλεια Ημερολογίου:
Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου], αλλά και την δουλειά του χαλκιδέου εκδοτικού παραγωγού, Θοδωρή Περιστερίδη, για την καλαισθησία και την σοβαρότητά της.


Εύγε!

2 σχόλια:

gauco είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
Στα πλαίσια της λήξης των κατηχητικών σχολείων Χαλκίδος θα αποδωθεί θεατρικά το έργο του Αλ. Μωραιτίδη "Αρατε πύλας" στις 31/5 αν δεν κάνω λάθος , από ομάδα παιδιών . Πιστεύω οτι θα είναι όμορφα και επίσης μια ευκαιρία γνωριμίας μας με τον Αλ. Μωραιτίδη. Θα είναι ευχάριστω πιστεύω και ωφέλιμο να βρεθούμε εκεί .
Γαβριήλ Κωνσταντίνος

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

ΑΛΗΘΩΣ ο Κύριος!
Κωνσταντίνε, σ' ευχαριστούμε για την είδησι και θα προσπαθήσουμε να έλθουμε στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωσί σας.
Το παρόν ιστολόγιο δεν μπορεί παρά να είναι κοντά σε ανάλογες πρωτοβουλίες: Ευκαιρία να το πούμε -γιατί να το κρύψουμε άλλωστε; - ότι ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ του υπήρξαμε -ευτυχισμένα, όπως δεκάδες συνομηλίκων της γειτονιάς μας - κατηχητόπουλα, στην ενορία μας. Εκεί (στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου, οδού Αχαρνών, στην Αθήνα) ο υπογράφων είχε και την επιπλέον ευλογία να είναι (για μια περίπου 5ετία) και Κατηχητής Μέσου και Ανωτέρου!
Καλή επιτυχία, λοιπόν, στην γιορτή σας!