Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Το Ατομικό και Ομαδικό σχολικό πρωτάθλημα Ευβοίας (Και μερικές παρατηρήσεις για τα Σχολικά Πρωταθλήματα Σκακιού εφέτος)

Με κάποια καθυστέρησι ανακοινώθηκε εφέτος η διεξαγωγή των προκριματικών αγώνων του Σχολικού Πρωταθλήματος Σκακιού στην περιοχή μας. Κι αυτό δεν μπορεί να είναι άσχετο με τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την φάσι της εκλογής της νέας διοίκησης της ΤΕΣΣΑΣ.

Τα διοικητικά ζητήματα όμως τακτοποιήθηκαν στην περιοχή μας (αντιγράφω επ’ ευκαιρία ένα ενδιαφέρον άρθρο/απόφασι από τα δημοσιευμένα πρακτικά του πρόσφατου - συνεδρίασή του της 13.02.2009 - ΔΣ της ΕΣΟ - το 04: «Το ΔΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία τον διορισμό του κ. Σπύρου Ζαννιά στη θέση του προέδρου της ΤΕΣΣΑΣ. Στη συνέχεια έγινε κλήρωση για τα υπόλοιπα τρία μέλη της διοικούσας επιτροπής μεταξύ των ισοψηφισάντων με 5 σταυρούς προτίμησης που εκλέχθηκαν στη συνάντηση της 07.02.2009 στη Χαλκίδα. Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του ΣΟ Λαμίας κ. Γ. Παγουρόπουλος είχε εκλεγεί για το διοικητικό όργανο από την ψηφοφορία της Χαλκίδας και ο εκπρόσωπος της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας κ. Γ. Τσουνής παραιτήθηκε από τη διαδικασία επιλογής. Το αποτέλεσμα της κλήρωσης ανέδειξε κατά σειρά τους κ.κ. 1. Παναγιώτη Γιαννούτσο (Ευβοϊκή Ε.Σ.), 2. Κώστα Παπακωνσταντίνου (Ένωση Σκακιστών Άμφισσας), 3. Θανάση Μπαρμπή (ΣΟ Βόρειας Εύβοιας) και ως αναπληρωματικά μέλη τους κ.κ. 1. Αναστάσιο Φωτιάδη (ΣΟ Ιτέας), 2. Χρήστο Κρυονερίτη (ΣΟ Λιβαδειάς), 3. Δημήτρη Ρέρρα (ΑΣ Αμφίκλειας).Κατά συνέπεια η 5μελής διοικούσα επιτροπή της ΤΕΣΣΑΣ – που σύμφωνα με τον Διοικητικό Κανονισμό θα συνέλθει για να εκλέξει αντιπρόεδρο, γραμματέα και ταμία – είναι:ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σπύρος ΖαννιάςΜΕΛΗ: Γ. Παγουρόπουλος, Π. Γιαννούτσος, Κ. Παπακωνσταντίνου,Θ. Μπαρμπής) και ο προγραμματισμός των αγωνιστικών υποχρεώσεων άρχισε.

Πλησιάζει λοιπόν η μέρα για τους προκριματικούς αγώνες στον Νομό
για το εφετινό Ατομικό και το Ομαδικό Πρωτάθλημα στο αγαπημένο μας Σχολικό Σκάκι.

Όπως ανακοινώθηκε, (προχθές, ταυτόχρονα στον Σερβιτόρο και στην Ιστοσελίδα του Διοργανωτή) τους προκριματικούς αγώνες στην Εύβοια που αφορούν το «21ο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα ΤΕΣΣΑΣ» και το «7ο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα ΤΕΣΣΑΣ» για το 2009, τους ανέλαβε η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος και θα διεξαχθούν το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο στην Χαλκίδα, στο Κλειστό Γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» ( βρίσκεται στην περιοχή Πάρκο του Λαού και δίπλα στο Δημοτικό Κολυμβητήριο).
Το μέν Ομαδικό Νομαρχιακό Σχολικό θα διεξαχθή το Σάββατο 14 Μαρτίου 2009 το πρωί (με ώρα προσέλευσης 9.30), ενώ το Ατομικό Νομαρχιακό θα γίνη την Κυριακή 15 Μαρτίου (με την ίδια ώρα προσέλευσης).

Από την ΠΡΟΚΗΡΥΞΙ των Αγώνων (μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο στο επίσημο site του διοργανωτή) αντιγράφουμε ένα απόσπασμα για το Σύστημα των Αγώνων και τις Προκρίσεις:
"ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ:
Α) ΑΤΟΜΙΚΟ: Από κάθε κατηγορία προκρίνονται στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα οι πρώτοι τρεις μαθητές της γενικής κατάταξης και οι πρώτες τρεις μαθήτριες. Εάν κάποιος από τους προκριθέντες δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του στην επόμενη φάση, αναπληρώνεται από τον 4ο,5ο,6ο κ.ο.κ. της κατηγορίας του. Οι ατομικές προκρίσεις είναι υποχρεωτικά ανά τάξη.
Δικαιούνται επίσης απευθείας πρόκριση στην επόμενη φάση των Ατομικών πρωταθλημάτων και όσοι δεν προκρίθηκαν στο ατομικό, αλλά αγωνίστηκαν στα προκριματικά στο 7ο Πανελλήνιο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα και προκρίθηκαν με την ομάδα του σχολείου τους.
Β) ΟΜΑΔΙΚΟ: Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε κατηγορίας (Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) προκρίνονται στο Περιφερειακό Ομαδικό Πρωτάθλημα.
5. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:
Α) ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Θα διεξαχθεί σε τρεις ομίλους: 1 όμιλος Πρωτοβάθμιας (Δημοτικά) και 2 όμιλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια) με Ελβετικό σύστημα 6 γύρων. Προϋπόθεση για τη δημιουργία ομίλου Λυκείων είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 6 ομάδων (πουλ 5 γύρων). Σε αντίθετη περίπτωση και με απόφαση του Διευθυντή Αγώνων και του Επικεφαλής Διαιτητή θα γίνει ενιαίος όμιλος για Γυμνάσια και Λύκεια (σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει ξεχωριστή κατάταξη και βραβεύσεις). Ο Διευθυντής των Αγώνων σε συνεννόηση με τον επικεφαλής διαιτητή μπορεί να αλλάξει το σύστημα των αγώνων ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών.
Β) ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη και θα αγωνιστούν με Ελβετικό σύστημα 5 γύρων. Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια ενώ στα Λύκεια σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ της 1.1.2009. Σε περίπτωση μικρού αριθμού συμμετεχόντων (λιγότερες από 20) μπορεί να διεξαχθούν λιγότεροι γύροι ή και συναντήσεις πουλ. Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:
1. Μαθητές-Μαθήτριες Νηπιαγωγείων
2. Μαθητές-Μαθήτριες Α' Τάξης Δημοτικών Σχολείων
3. Μαθητές-Μαθήτριες Β' Τάξης Δημοτικών Σχολείων
4. Μαθητές-Μαθήτριες Γ' Τάξης Δημοτικών Σχολείων
5. Μαθητές-Μαθήτριες Δ' Τάξης Δημοτικών Σχολείων
6. Μαθητές-Μαθήτριες Ε' Τάξης Δημοτικών Σχολείων
7. Μαθητές-Μαθήτριες ΣΤ' Τάξης Δημοτικών Σχολείων
8. Μαθητές-Μαθήτριες Α' Γυμνασίου
9. Μαθητές-Μαθήτριες Β' Γυμνασίου
10. Μαθητές-Μαθήτριες Γ' Γυμνασίου
11. Μαθητές-Μαθήτριες Λυκείων..."



Όλα καλά και στο υπόλοιπο κείμενο.


Όμως δεν αποσύρθηκε ακόμη η αρχική έκδοσι της Προκήρυξης που σε δυο σημεία της προβληματίζει:
Το ένα:«Δικαίωμα συμμετοχής στο ατομικό πρωτάθλημα έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών του νομού Εύβοιας.
Στο ομαδικό πρωτάθλημα δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών του νομού Εύβοιας με 4μελείς ομάδες. Επιτρέπεται η συμμετοχή και 2ης ομάδας από το ίδιο σχολείο (Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο) σε συνεννόηση με τον διευθυντή Αγώνων


«Υπογραμμίζουμε την τελευταία φράσι «σε συνεννόηση με τον διευθυντή Αγώνων» με ένα αίσθημα απορίας σχετικά με την σκοπιμότητα της διατύπωσης. Δεν προκύπτει ανάγκη συνεννόησης με τον όποιο διευθυντή Αγώνων από την προκήρυξι της ΤΕΣΣΑΣ και της ίδιας της ΕΣΟ. Φτάνει, νομίζουμε, μόνο η έγκαιρη δήλωσι.
Ακόμα πιο προβληματική όμως είναι η επόμενη παράγραφος σ΄αυτήν την πρώτη Προκήρυξι του διοργανωτή:
«Δηλώσεις συμμετοχής: οι διευθύνσεις των σχολείων θα πρέπει να δηλώσουν την ομάδα που συμμετέχει στο ομαδικό πρωτάθλημα και τους συμμετέχοντες στο ατομικό πρωτάθλημα στο email:tsounisg@otenet.gr και στο fax:2221085737 πληροφορίες στα τηλ.2221085735 - 6 και 6932-274274.»
Αν καταλάβαμε καλά, καλούνται οι …Διευθυντές των Σχολείων να δηλώσουν τους μαθητές (καί τα μεμονωμένα άτομα, καί τις συνθέσεις των ομάδων) που θα λάβουν μέρος στους εφετινούς Αγώνες; Από πότε οι «διευθύνσεις των σχολείων» έχουν λόγο στο Σχολικό Σκάκι; Και ποιος θα τους υποχρεώση να κάνουν κάτι τέτοιο; Από πού προκύπτει ότι μια εξωσχολική δραστηριότητα των μαθητών, η οποία διεξάγεται με ευθύνη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων συνεπιφέρει κάποια υποχρέωσι στους Διευθυντές των Σχολείων ή –ακόμη χειρότερα- στους Συλλόγους των Διδασκόντων;
Νομίζουμε ότι η νέα διοίκησι της ΤΕΣΣΑΣ θα πρέπη να ερωτηθή για το θέμα και να πάρη θέσι. Κατά την άποψί μας η καινοφανής άποψι όπως διατυπώνεται στην εν λόγω προκήρυξι, εάν δεν είναι ολοσχερώς αυθαίρετη, είναι περιττή ως ανεδαφική.

Από την άλλη, δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας προς τους αρμοδίους για την καθυστέρησι της ανακοίνωσης των λεπτομερειών διεξαγωγής της επόμενης φάσης του Σχολικού Πρωταθλήματος, του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ. Ομαδικού και Ατομικού.
Έχει ανακοινωθή μόνο η ημερομηνία (κι αυτή –όπως και πέρυσι- τραβηγμένη στο έσχατο όριο της προθεσμίας: 21 & 22 Μαρτίου 2009 –ακριβώς μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που έβαζε η προκήρυξι της ΕΣΟ: «…μέχρι την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008»): Ούτε τον διοργανωτή γνωρίζουμε ακόμη, ούτε τον τόπο διεξαγωγής των Αγώνων αυτής της κρίσιμης φάσης.

Όσοι από τους μαθητές μας θα έχουν την χαρά και την τύχη να προκριθούν στην τελική φάσι του ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΚΑΚΙΟΥ (που και εφέτος θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής - κατά το διάστημα 11-13/4/2009 , μπορείτε να δήτε την τελευταία ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ της Ομοσπονδίας εδώ) θα τρέχουν μαζί με τους γονείς τους και δεν θα φτάνουν να δηλώσουν συμμετοχή και να αντιμετωπίσουν την σχετική διαδικασία (μεταφορά, ξενοδοχείο, παράβολα κττ), κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: