Δευτέρα, 26 Μαΐου 2008

O ΆΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Ο ΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Αλέξανδρος ο Δερβίσης). Sant' Alessandro neomartire, il Derviscio

AΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΔΕΡΒΙΣΗΣ
SANT' ALESSANDRO NEOMARTIRE, IL DERVISCIO 

Σήμερα το εορτολόγιο της Εκκλησίας μας μεταξύ άλλων τιμά και την μνήμη ενός νεομάρτυρα, ονόματι Αλέξανδρος ο Δερβίσης
Ναι, καλά καταλάβατε, μωαμεθανός, ισλαμιστής και μάλιστα ΔΕΡΒΙΣΗΣ! Έλληνας που εξισλαμίστηκε στην Τουρκοκρατία, αλλά μετά, και ενώ είχε γίνη Δερβίσης, άρχισε να συμπεριφέρεται ως δια Χριστόν σαλός και στο τέλος, μια μέρα, οδηγήθηκε στο μαρτύριο. Ήταν 26 Μαΐου τού 1794…
Περένθεσι:  
ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΕΨΑΜΕ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ!!

Μια ματιά, λοιπόν, στο Συναξάρι τού εκ Θεσσαλονίκης συνονόματου Αγίου επιβάλλεται.
Άλλωστε είναι και σχετικά σπάνιες οι περιπτώσεις αγιοποίησης αλλαξοπιστησάντων χριστιανών, « ΑΡΝΗΣΙΧΡΙΣΤΩΝ», που επανήλθαν στην Πίστι την Αγία.


Ο άγιος Αλέξανδρος καταγόταν από την περιοχή Λαοδηγήτρια της Θεσσαλονίκης. Σε νεαρή ηλικία οι γονείς του τον έστειλαν στη Σμύρνη, προσπαθώντας να τον προφυλάξουν από τις ακόλαστες προθέσεις κάποιου Τούρκου. Εκει ο νεαρός ρωμιός βρήκε δουλειά σ’ έναν Τούρκο πασά και κάποια στιγμή εξισλαμίζεται. Ύστερα, ο Αλέξανδρος εγκαταλείπει την Σμύρνη και αφού ταξίδεψε αρκετά, πηγαίνει στην Μέκκα προσκυνητής και δέχεται το σχήμα τού δερβίση εγγραφόμενος στο σχετικό Τάγμα. Κι ενώ άρχισε να κηρύττει την ισλαμική θρησκεία ως δερβίσης, κάτι συνέβη στην ψυχή του και ανένηψε. Έτσι νιώθοντας χριστιανός άρχισε να ζή ως δια Χριστόν σαλός και υπό το σχήμα πάντα τού Δερβίση, περιόδευσε για χρόνια σε υπόδουλες χώρες ελέγχοντας σκληρά την τουρκική τυραννική εξουσία.
« Όσες δε φορές του δόθηκε η ευκαιρία να εκδηλώσει την πίστη του στο Xριστό το έκανε εκτελώντας αγαθά έργα. Ευρισκόμενος στη Χίο, παρακολούθησε άφοβα σε Χριστιανική Εκκλησία τις ιερές ακολουθίες της Μ. Τεσσαρακοστής φορώντας ακόμη τα ρούχα του Δερβίση. Από τη Χίο μετέβη στη Σμύρνη και παρουσιάσθηκε στον κριτή της πόλης στον οποίο ομολόγησε με θάρρος ότι μετανόησε για την προηγούμενη μεταστροφή του και ότι θα επανερχόταν πλέον στο Χριστιανισμό. Μπροστά του δε έβγαλε και ποδοπάτησε τα ρούχα του Δερβίση. Τον έριξαν αμέσως στη φυλακή από την οποία τον έβγαλαν τρεις φορές προσπαθώντας με κολακείες και απειλές να κάμψουν το φρόνημά του και την πίστη του. Όμως ο Αλέξανδρος παρέμεινε ακατάβλητος και σταθερός στην απόφασή του να μαρτυρήσει για την πίστη του. Όταν δε προσήλθε στον τόπο της εκτέλεσης προσευχόταν γονατιστός και ατάραχος μπροστά στο πολυάριθμο και μανιασμένο πλήθος. Γεμάτος χαρά και θάρρος, υπέμεινε με καρτερία το μαρτυρικό του θάνατο δι` αποκεφαλισμού, στις 26 Μαΐου 1794, γενόμενος έτσι κι εκείνος κάτοικος της άνω Ιερουσαλήμ και μέτοχος της ουράνιας δόξας» (ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, Συναξαριστής βλ. http://www.ecclesia.gr/greek/synaxaire/synaxari.asp?minas=5&id=267%231_bottom ).

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ. Ήχος πλ. α΄. Τον συνάναρχον Λόγον.
"Εν αθλήσει νομίμως Μάρτυς ηρίστευσας,
και τον σε τρώσαντα πρώην κατηγωνίσω εχθρόν,
και Μαρτύρων κοινωνός ώφθης Αλέξανδρε.
Όθεν ως άγιον βλαστόν, Θεσσαλονίκη τιμά σε ,
και πόθω ανακράζει σοι : μή διαλίπης πρεσβεύων,
ελεηθήναι τούς τιμώντας σε
".

Πιο πλήρες συναξάρι και αλλά και βιβλιογραφία βλ.: http://www.imth.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=1&&page=147&saintid=20

Δεν υπάρχουν σχόλια: