Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Κραυγή Αγωνίας για τον Εθνικό μας Πλούτο και τα Ενεργειακά! Η πρόσφατη συνέντευξι του καθηγητή Αντώνιου Φώσκολου (Β΄ μέρος: Οι –αντιοικονομικές και αντιπεριβαλλοντικές!- Ανεμογεννήτριες) Grido di angoscia per la nostra ricchezza e energia nazionale: La recente intervista del professore Antonios Foscolos (II parte: Turbine Eoliche).

Για τις απόψεις περι συστηματικής απόκρυψης δεδομένων σχετικά με τον εθνικό πλούτο και τα περι εθνικού εγκλήματος in progress (όπως γράψαμε στο Α΄ μέρος της ανάρτησης) δεν είναι κακό (προτού βιαστεί να μιλήσει για συνωμοσίες και τα τοιαύτα) να λάβη κανείς υπ’ όψιν του και το σχετικό σημείο τής μετα θάνατον δημοσιευμένης συνέντευξης του αλήστου μνήμης δικτάτορα Δ. Ιωαννίδη, σχετικά με τον ρόλο των Αμερικανών (δια του πρέσβεως Henry Joseph Tasca) και των Τούρκων, στο ενεργειακό ζήτημα της Ελλάδος. Για τα «πετρέλαια του Αιγαίου, αφού ήδη από το 1972 είχαν αρχίσει οι σχετικές έρευνες. Ο Τάσκα προσπάθησε αρχικά να τον πείσει ότι οι Τούρκοι, μετά από γεωλογικές έρευνες, είχαν ανακαλύψει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου…». 
Τώρα πάμε στο Β΄μέρος της συνέντευξης του καθ. Φώσκολου:
Το κυρίως θέμα είναι οι Ανεμογεννήτριες
Είναι 1. ΑΝΤΙΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ 2. ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ 

Επιμέρους θέματα: Σύγκρισι Ηλεκτροκίνησης – Λιγνίτη, Ηλεκτρικά αυτοκίνητα 
Χαρακτηριστικά Ανεμογεννητριών 
Κοιτάσματα υδρογονανθράκων Κρήτης 
Γαιοπολιτικά εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (Ελλάδα, Τουρκία, Η.Π.Α., Ευρώπη, Λυβύη, Κρήτη. …………………………………………………………….

Β΄ΜΕΡΟΣ: 

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ: 
Κόστος, Απόδοσι, Χρονική διάρκεια, 
Περιβαλλοντική επιβάρυνσι, Τοξικά απόβλητα κ.ά.

(Για το Β΄μέρος της Ρ/Φ συνέντευξης του καθηγητή, κ. Αντώνιου Φώσκολου, 17 Ιουνίου 2020, στον σταθμό 984 Ηρακλείου, με τον κ. Γεώργιο Σαχίνη βλ. κάτω το ηχητικό αρχείο You tube απο το 16΄:00'' έως τέλους)

Γεώργιος Σαχίνης : Τι υλικά είναι αυτά με τα οποία κατασκευάζεται και στερεοποιείται μία ανεμογεννήτρια των 3MW για να μας εξηγήσετε γιατί θεωρείτε οτι είναι βλαπτικό για το περιβάλλον;.

Αντώνιος Φώσκολος : Ωραία. Κοιτάξτε. Η ανεμογεννήτρια των 3 MW (πολλαπλασιάστε αυτό επί χίλια)
θέλει 1200 τόνους τσιμέντο για να στερεωθεί,
που σημαίνει αργιλικά ορυκτά και οξείδιο του ασβεστίου.
Θέλει 335 τόνους χάλυβα,
που σημαίνει σίδερο, μεταλλευτικό κώκ, μολυβδένιο, για να ισχυροποιηθεί το κράμα και επίσης ψευδάργυρον ως αντιδιαβρωτικό.
Αυτά τα πράγματα τα παίρνουμε, το μεν σίδερο, Βραζιλία, Αυστραλία, Κίνα, δηλαδή, παίρνουμε από ορυχεία. Η ανεμογεννήτρια δεν γίνεται από σανό. Εντάξει!;.

Γεώργιος Σαχίνης : Χρειάζεται και κοβάλτιο για τους μαγνήτες;

Αντώνιος Φώσκολος : Το μετάλλευμα από Χιλή, Κίνα και Περού, τον ψευδάργυρον από Περού, Αυστραλία και Βολιβία.
Θέλω περίπου 5 τόνους χαλκό,
που τον παίρνω από Χιλή, Περού και Μεξικό.
Θέλω 3 τόνους αργίλιο, αλουμίνα,
που αναγκάζομαι να τα πάρω από τα ορυχεία της Βραζιλίας και της Αυστραλίας.
Και έρχεται τώρα το μέγα περιβαλλοντολογικόν πρόβλημα:
Θέλω 545 κιλά δυσπρόσιον και 91 κιλά νεοδήμιον,
που είναι τα τοξικά απόβλητα. Θα μπούμε μέσα να δούμε τι κάνουνε.
Θέλω ψευδάργυρον, αντιδιαβρωτικόν.
Θέλω κοβάλτιον για τους μαγνήτες μου,
που το βγάζω από την Κατάνγκα της Αφρικής.
Βλέπετε ότι χρησιμοποιούμε δεκάδες ορυχεία για να βγάλω αυτά τα πράγματα. Καταστρέφουν το περιβάλλον σε δεκάδες περιοχές του κόσμου για να πάρω εγώ την ανεμογεννήτρια.
Θέλω τα πλαστικά για τα πτερύγια, ενισχυμένα με ρητίνες,
και τελικά θέλω και ένα εξαφθοριούχο θείον,
το οποίον δρά ως ψυκτικό και το οποίον είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Είναι αέριο θερμοκηπίου. Είναι 2500 φορές πιό ισχυρό από το διοξείδιο τους άνθρακος. Αυτό το ψυκτικό μπαίνει στον μηχανισμό.
Λοιπόν, να μη πάω στον χαλκό, διότι όταν λέω θέλω 5 τόνους χαλκό, το μετάλλευμα που βγάζω αυτή την στιγμή έχει περίπου 8 γραμμάρια ανά κιλό πετρώματος. Εκατομμύρια πετρώματα πρέπει να βγάλω για να πάρω την ποσότητα αυτή που θέλω.
Για μία ανεμογεννήτρια!

Γεώργιος Σαχίνης : Των 3 MW!!!

Αντώνιος Φώσκολος : Αυτά δεν γίνονται στην Ευρώπη, γίνονται αλλού, οπότε ...μπορεί να πεθαίνει όποιος θέλει! Πάμε κυρίως στις σπάνιες γαίες και τα τοξικά μέταλλα.
Για να πάρω ένα τόνο σπάνιων γαιών από τα ορυχεία της Κίνας και της Μογγολίας, πρέπει να κάνω επεξεργασία με βασιλικό νερό, που αποτέλεσμα αυτής της επεξεργασίας είναι να δημιουργηθούν 420000 κυβικά πόδια τοξικών αερίων, 2000 κυβικά πόδια όξινα λύματα και ένας τόνος ραδιενεργών αποβλήτων ανά ανεμογεννήτρια.
Πόσες ανεμογεννήτριες έχουμε στην Ελλάδα; Αυτά τα ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα πού θα τα θάψουμε; Δεν κάνουμε περιβαλλοντολογικές μελέτες.
Το δεύτερο κακό των ανεμογεννητριών δεν θέλουμε να το συζητάμε. Εξάγουμε συνάλλαγμα. Είμαστε πτωχοί. Έχουμε ανεργία και κάθε δύο μήνες δανειζόμαστε από την Ευρώπη χρήματα με 1,5% για να καλύψουμε τις ανάγκες της Ελλάδος.
Αυτή είναι η ανάπτυξις; Ερωτώ!. Μ’ ακούει κανένας; Μ’ ακούει ο περιφερειάρχης;
Αυτή είναι η ανάπτυξις της Ελλάδος; Το να δανειζόμαστε κάθε δύο μήνες από το εξωτερικό, όταν μπορούμε εκμεταλλευόμενοι τα δικά μας τα κοιτάσματα να ξεπληρώσουμε όλα τα χρέη μας, να δυναμώσουμε τον Στρατό…

Γεώργιος Σαχίνης : κ. Φώσκολε, ποιά είναι η μέση διάρκεια ζωής μιάς ανεμογεννήτριας;

Αντώνιος Φώσκολος : Είναι 20 χρόνια. Κάθε 20 χρόνια πρέπει να ανανεώνεται.
Λοιπόν, οι ανεμογεννήτριες, όχι μόνον δεν παράγουν, είναι προβληματικές κ. Σαχίνη, είναι τρομακτικά προβληματικές. Για να βάλω την ίδια ισχύ, όπως ένας σταθμός λιγνιτικός των 300 MW, θα ξοδέψω γύρω στα 700 εκατομμύρια για την ανεμογεννήτρια.
Το πρόβλημα είναι ότι κάθε είκοσι χρόνια πρέπει να βάζω 700 εκατομμύρια.
Ένας λιγνιτικός σταθμός κρατάει 45 χρόνια. Ενας σταθμός της ίδιας ισχύος που είναι με ανεμογεννήτριες κρατάει είκοσι χρόνια. Γι αυτό και επιδοτούμε τις ανεμογεννήτριες.
Τις επιδοτούμε!!! Καταστρεφόμαστε!!!.
Επιδοτούμε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Επιδοτούμε το ένα. Επιδοτούμε το άλλο.
Από πού επιδοτούνται αυτά; Από τους φόρους τους δικούς σας και τους δικούς μας.(???)
Είναι ντροπή, είναι ντροπή, είναι καί καταστροφή του περιβάλλοντος.

Γεώργιος Σαχίνης : Κατά την γνώμη σας, η συζήτησι πιστεύετε ότι γίνεται σε λάθος βάσι; Δηλαδή, ότι έχει στηθεί ένα κόλπο τζίρου εκατομμυρίων-δισεκατομμυρίων, [...ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ - μάλιστα!] πράσινης ανάπτυξης, που αφορά χώρες που τα παρασκευάζουν, και την ίδια ώρα εμείς δεν συζητάμε για τον δικό μας ορυκτό πλούτο. Αυτό λέτε;

Αντώνιος Φώσκολος : Μα και η Γερμανία, η Πολωνία και η Τσεχία, έχουν πάρει παράτασι των λιγνιτικών τους μονάδων μέχρι το 2050. Μάλιστα η Γερμανία είχε βάλει, πριν ένα μήνα, μία καινούρια λιγνιτική μονάδα των1000 MW, μιάμιση(1,5) φορά το δυναμικό της Πτολεμαΐδος 5, η οποία θα κρατήσει μέχρι το 2065!
Κοροϊδευόμαστε;
κ. Σαχίνη, τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια!; Εντάξει. Λοιπόν! Πάρα πολλοί πολιτικοί μπαίνουνε φτωχοί και βγαίνουν πλούσιοι.
Νομίζω ότι σας έδωσα την απάντησι: Δεν μπορείς να αγοράζεις ανεμογεννήτριες. Είναι αντιοικονομικές. Είναι αντιπεριβαλλοντολογικές.

Γεώργιος Σαχίνης : κ. Φώσκολε, πιστεύετε ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε τις εξελίξεις με τους υδρογονάνθρακες, με το φυσικό αέριο, που εσείς υποστηρίζετε, εξ αρχής, ότι έχει πλούσια κοιτάσματα νοτιο-νοτιοδυτικά της Κρήτης και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Από σας έχουμε μάθει τις περίφημες λεκάνες του Ηροδότου και όχι μόνον. Πιστεύετε ότι κινδυνεύουμε να το χάσουμε αυτό το τρένο;

Αντώνιος Φώσκολος : Δεν νομίζω. Κάποια μέρα θα ξυπνήσουμε...{???}.αυτά τα κοιτάσματα τα θέλουν οι Ευρωπαίοι, και ασφαλώς επειδή οι Αμερικανοί θέλουνε να περιορίσουνε τους Ρώσους από την Ευρώπη, κάποια μέρα θα μας οδηγήσουνε οι Αμερικανοί στην αξιοποίησι. Εμείς δεν κάνουμε ποτέ μας τίποτε. Εμείς ακολουθούμε.
Εγώ ντρέπομαι αυτή την στιγμή, δέκα χρόνια που πολεμάμε, από τότε που ξεκίνησε ο Μανιάτης, από το 2011 μέχρι σήμερα, να έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο, να γίνουμε πλούσιοι, να το ξέρουμε ότι είμαστε πλούσιοι, και να οδηγούμεθα στην φτώχεια!
Αυτό είναι εγκληματικό! Πραγματικά είναι εγκληματικό. Έχουμε τέτοιο πλούτο και βγαίνουμε και δανειζόμαστε! Δεν θέλω να ΄πώ πιό βαριές λέξεις. Εντάξει;

Γεώργιος Σαχίνης : Θέλω, πρίν σας αποχαιρετήσω, να σας ρωτήσω αν όλο το κλίμα, έτσι όπως το εισπράττετε από τον Καναδά, το γεωπολιτικό, με τις διαρκείς απειλές της Τουρκίας, πιστεύετε ότι θα οξυνθεί, αν θέλετε, και για λόγους ενεργειακών πόρων, αφού η Τουρκία φαίνεται να είναι πεισμένη ότι μεταξύ Λιβύης και Κρήτης υπάρχει πλούτος και χρησιμοποιεί την κρατική της εταιρεία. Χρησιμοποιεί γεωτρύπανα.

 Αντώνιος Φώσκολος : Κοιτάξτε. Υπάρχει ο τεράστιος πλούτος. Επίσης, επειδή η Τουρκία έχει χάσει το μπαλάκι-μη κοροϊδευόμαστε-δεν θέλει μόνον να ελέγχει τον πλούτον πού έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κεντρική Μεσόγειο, αλλά θέλει να ελέγχει επίσης και την διακίνησι προϊόντων που έρχονται από την Κίνα και τον Περσικό κόλπο, περνάνε διώρυγα Σουέζ, με κατεύθυνσι την Ευρώπη.
Θέλει να στραγγαλίσει, όχι την Ελλάδα, θέλει να στραγγαλίσει την Ευρώπη -προσπαθείστε να το καταλάβετε- θέλει να ελέγχει την ναυσιπλοΐα, την οποία αυτήν την στιγμή την ελέγχει η Ελλάδα. Κάτω από την Κρήτη περνάνε ανά μισή ώρα ένα πλοίο με εμπορεύματα ή ενέργεια προς τα λιμάνια της δυτικής Ευρώπης -κυρίως Ρότερνταμ και Αμβέρσας- εάν αυτοί εγκατασταθούνε στην Λιβύη, τότε θα ελέγχουνε και την ναυσιπλοΐα.
Η Κρήτη δεν είναι μόνο βάσις Αμερικανική. Ελέγχει την ναυσιπλοΐα στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτά τα πράγματα εμείς θα τα χάσωμε. Παίζωμε παιχνίδια ηλιθίων αυτή την στιγμή εσκεμμένως. Αυτή την στιγμή, η Ελλάδα, όλος ο Ελληνικός λαός, τρέφει τους Γερμανούς, τους Κινέζους, και τους Ρώσους, κι εμείς πεινάμε. Αυτή είναι η αλήθεια. Εισάγουμε ενέργεια που σημαίνει εξάγουμε συνάλλαγμα. Απλά πράγματα. Εμείς οι πεινασμένοι εξάγουμε συνάλλαγμα. Πεινάμε, δανειζόμαστε, εξάγουμε συνάλλαγμα. Το είπε η ΑΔΜΗΕ, 86% εισάγωμε. Εισαγωγή σημαίνει πληρώνω. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της άφρονης οικονομικής πολιτικής.
Δεν ξέρω εγώ δεν έχω ΄βρει ένα οικονομολόγο που να ΄χει λίγο μυαλό. Με συγχωρείτε για την φράσι. Δεν βλέπουν ότι η Ελλάδα πηγαίνει προς την καταστροφή και οικολογική και οικονομική, και βαδίζουμε και στην στρατιωτική καταστροφή. Παντού! ΠΑΝΤΟΥ!
Θέλουμε αυτά τα πράγματα?! Είναι ντροπή!!!

Γεώργιος Σαχίνης : Αντώνης Φώσκολος, θέλω να τον ευχαριστήσω σε μία συνέντευξι-ποταμός. Είπε αυτό που πιστεύει, και το πιστεύει με πάθος.
Καλή σας ημέρα από το Ηράκλειο, κ. Φώσκολε, να είστε καλά.

Αντώνιος Φώσκολος : Καλημέρα σας!

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η Ρ/Φ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΙΣ ΣΤΟ YOU TUBE 
 : Αντ. Φώσκολος : Αποκαλύψεις "βόμβα" για τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο

Δεν υπάρχουν σχόλια: