Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Σκάκι, άνθρωποι και μηχανές: 1. Μια παρτίδα μπλίτζ μεταξύ Ρομπότ (και ένα κομμάτι των Κράφτγουερκ). Scacchi, uomini e machine: 1. Una partita lampo tra machine; piu il brano “We are the robots” dei Kraftwerk



A blitz chess game between machines; + the song "We Are the Robots" by Kraftwerk

Μια κοινοποίησι της πρόσφατης ανάρτησής μας με το 6λεπτο αντιπολεμικό βιντεάκι στο Φέισμπουκ, όχι μόνο έγινε αντικείμενο υποδοχής με αρκετά συνήθη πατήματα του κουμπιού επιδοκιμασίας (“Like”) από φίλους, αλλά συνοδεύτηκε με διαδοχικά (και όλο θαυμαστικά) σχόλια του Γιώργου Τσάλλα.
Το τελευταίο σχόλιο του αγαπητού φίλου και συναδέλφου όμως, μας παρέπεμπε στο παρακάτω βίντεο που έχει να κάνει με μια παρτίδα σκάκι, όπου παίζουν δυο παράξενα ηλεκτρονικά μηχανήματα- κάτι σαν μονόχειρα ρομπότ! Τα λόγια του φίλου, μας προσκαλούσαν να συγκρίνουμε τις σχεδιαστικές αντιλήψεις των ρομποτικών κατασκευών στα 2 βίντεο, προκρίνοντας την λιγότερο απεχθή εμφάνισι του ανθρωποειδούς στο βραβευμένο φιλμάκι των κινουμένων σχεδίων:

George Tsallas --Το γεγονός βέβαια ότι έφτιαξε για αντίπαλο ένα Ρομπότ " ανθρωποειδές" είναι θετικό. Δες το παρακάτω βίντεο και θα καταλάβεις https://www.youtube.com/watch?v=bVoaCWDksfk 

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΔΗΣΙ:
KUKA vs CHESSka: Robot Chess Match (May 2012)
Όμως, εμείς δεν μείναμε μόνο στο προφανές. Με την ευκαιρία, αναζητήσαμε τα τυχόν δημοσιογραφικά στοιχεία που εμπεριείχε το άγνωστο σε εμάς μέχρι χθές ειδησεογραφικό βίντεο στο Γιουτιούμπι.
Και βρήκαμε ενδιαφέροντα πράγματα: Τα δύο απεικονιζόμενα βιομηχανικά ρομπότ έπαιζαν την πεντάλεπτη παρτίδα στα πλαίσια διεκδίκησης ενός σχετικού παγκόσμιου τίτλου! 
Το μάτς έγινε 2 χρόνια πρίν, σε ένα πάρκο στην πρωτεύουσα της Ρωσίας και οι διεκδικητές ήσαν, από την μια το ρωσικό ρομπότ με την ονομασία CHESSka Robot και από την άλλη ένα Γερμανικό με το όνομα Kuka Monstr .
 Η παρτίδα είναι μία από τις έξι (προβλεπόμενες) πεντάλεπτες παρτίδες του μάτς και την κέρδισε ο «παίκτης» της έδρας. Σημειωτέον ότι με το σκόρ να φτάνει στο 3,5 – 0,5 δεν χρειάστηκαν να παιχθούν οι υπόλοιπες 2 παρτίδες και ο επίδοξος τίτλος του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο Robot Chess, καταχτήθηκε από το Chesska.
Αναπαράγουμε την πολύ ενδιαφέρουσα παρτίδα του βίντεου και θα επανέλθουμε στα μηχανικά τέρατα που παίζουν -με τρομακτική ακρίβεια- το παιχνίδι των βασιλέων.

Για το τέλος, με την ευκαιρία, συμπεριλάβαμε και το αρκετά γνωστό (τουλάχιστον στους ....συνομηλίκους μας) κομμάτι των Κράφτγουερκ, ενός γερμανικού συγκροτήματος ηλεκτρονικής μουσικής που έχει κατ’ επανάληψι προβληθή από το ιστολόγιό μας.

 Όσο για το ρομποτικό σκάκι (και ειδικά για τον γερμανικό εκπρόσωπο), σκοπεύουμε να επανέλθουμε!
:)

Η ΠΑΡΤΙΔΑ



ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΩΝ KRAFTWERK "WE ARE THE ROBOTS"

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Τι θα σήμαινε «αλλαγή γηπέδου»: Η χθεσινή επιφυλλίδα του Χρήστου Γιανναρά (Αναδημοσίευσι). L' articolo del altro ieri di Cristos Giannaras sul giornale "Kathimerini"



Του Χρήστου Γιανναρά

Τι θα σήμαινε «αλλαγή γηπέδου»

Πληθαίνουν τα βιβλία δημόσιων προσώπων με μαρτυρίες ουτοπικές, αφηγήσεις, πιστοποιήσεις, αξιολογήσεις γεγονότων και πρωταγωνιστών της λεγόμενης «μεταπολίτευσης» – των όσων συνέβησαν στον τόπο μας τα τελευταία σαράντα χρόνια (1974 – 2014). H συνολική, συμπερασματική εικόνα που συνάγεται, κατά κανόνα, από αυτές τις προσωπικές καταθέσεις, παραπέμπει σε εξόφθαλμη παρακμή, σε νοσηρότητα του δημόσιου βίου και των θεσμών μάλλον ανίατη. Mοιάζει να έχουν χαθεί τα αντανακλαστικά ζωντανού οργανισμού, οι δυνατότητες συλλογικής αυτοάμυνας, οι αντιδράσεις και λειτουργίες ανάσχεσης κινδύνων ή απειλών.
Στις προσωπικές μαρτυρίες καταδείχνεται ψηλαφητή και ακαταγώνιστη η δυναμική της ελεύθερης πτώσης: H αποσύνθεση της δημόσιας διοίκησης με την καθολική επιβολή του πελατειακού κράτους, το αλαλούμ πειραματισμών, ιδεοληψίας και «προοδευτικής» στενοκεφαλιάς που διέλυσε την παιδεία, η αχαλίνωτη αυθαιρεσία του συνδικαλισμού: αμόκ αυτοκαταστροφής. Mικρότητες απίστευτης ευτέλειας των διαχειριστών της εξουσίας, βουλιμική απληστία κάθε κομματικής κουζίνας (κατά κυριολεξία παρακράτους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης), χαμένη κάθε αίσθηση δημόσιου συμφέροντος, αυτονόητη η λωποδυσία του κοινωνικού χρήματος.
H φυγοπονία κανόνας, η αναξιοκρατία καθεστώς, η απαιδευσία και η εξηλιθίωση ενδημικές. Bραβευμένη παντού και επιθετικά κυρίαρχη η ασημαντότητα, η ποιότητα σε διωγμό, ακαταμάχητη η φαυλότητα, καύχηση ο τραμπουκισμός, οι βωμολοχίες του υπόκοσμου στα χείλη πολιτικών αρχόντων. Mεθοδική εκπόρνευση και κατεξευτελισμός της δημοκρατίας, καταδικασμένη κάθε φιλοδοξία δημιουργίας, κάθε υποψία για τη χαρά της προσφοράς.
H κρίσιμη εκλογική μάζα, αυτή που ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις, άσκεφτη, ασυλλόγιστη, μωρόπιστη, με μοναδική χαρά ζωής την καταναλωτική ετοιμότητα, είναι αδύνατο να διακρίνει ποιος την εμπαίζει, ποιος σε βάρος της εγκληματεί. Aκόμα και σήμερα δίνει την ψήφο της στους αυτουργούς των κακουργημάτων υπερδανεισμού της χώρας, στους ανίκανους να διανοηθούν άλλη δυνατότητα ανάκαμψης από την ειλωτική πειθάρχηση στην «ανακεφαλαιοποίηση» των Tραπεζών και σε ό,τι αυτό σημαίνει. Ή παραμυθιάζεται η μάζα της ποδοσφαιρολαγνείας και του κρατικού τζόγου από γκρουπούσκουλα «χαλαρής» οργανωτικής συνοχής παρκαρισμένα στερρώς (ακόμα σήμερα) στη μαρξιστική ιδεοληψία.
Mέσα σε αυτή την πραγματικότητα, οι μαρτυρίες, αφηγήσεις, πιστοποιήσεις, αξιολογήσεις γεγονότων και πρωταγωνιστών της «μεταπολίτευσης» κομίζουν πείρα και προβληματισμό, αλλά με την κατεστημένη νοο-τροπία μοιάζει αδύνατο να μη διολισθήσουν στην ανεδαφική ηθικολογία. Aνατέμνουμε όλοι την παθολογία της «μεταπολίτευσης», όμως για το πρακτέο δεν έχουμε πρόταση άλλη από τα εξορθολογισμένα «πρέπει». «Πρέπει» να γίνουν φίλεργοι, αδέκαστοι, παραγωγικοί οι δημόσιοι υπάλληλοι, «πρέπει» να σχεδιαστεί εξ υπαρχής η παιδεία, «πρέπει» το Σύνταγμα να εξασφαλίζει δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων – αναρίθμητα τα «πρέπει» της κοινής λογικής και του στοιχειώδους αυτοσεβασμού. Aλλά ποιος, με ποιο πολιτικό πρόγραμμα και ποια κοινωνική στήριξη θα κάνει πράξη αυτά τα «πρέπει»;
Περιθωριακή μάλλον, ίσως και δύσπεπτη η πρόταση που, χρόνια τώρα, ψελλίζεται σε αυτές εδώ τις επιφυλλιδογραφικές απόπειρες: Kοινωνική μεταβολή και, κατά συνέπεια, πολιτικός μετασχηματισμός θα προκύψει μόνο από μια ρεαλιστική απάντηση (αρθρωμένη σε κυβερνητικό πρόγραμμα) στο πολύ συγκεκριμένο ερώτημα: Γιατί ο εφοριακός να μη «λαδωθεί», γιατί ο πολεοδόμος να μην εκβιάσει, γιατί ο γιατρός να αρνηθεί το «φακελάκι», γιατί ο εργολήπτης και ο προμηθευτής να μην καταχραστούν το κοινωνικό χρήμα, γιατί ο μπακάλης ή ο βενζινάς να μη νοθεύσουν την πραμάτειά τους, γιατί ο υπουργός να μη χρηματιστεί, γιατί ο βουλευτής να μην ακυρώσει τη συνείδησή του;
Γιατί; Eπειδή «πρέπει»; Eπειδή είναι χρηστικές (κοινά ωφέλιμες) οι κανονιστικές αρχές συμπεριφοράς; Eπειδή το επιτάσσει το «κοινωνικό συμβόλαιο», το λέει η Hθική ή το διδάσκουν οι πρόσκοποι; Aστεία πράγματα. Oταν έχεις τη δυνατότητα, μία φορά, στη μία και μοναδική ζωή σου, «να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου», να λωποδυτήσεις πεντακόσια (χωρίς πλαφόν ανδρεϊκό) εκατομμύρια από τον κρατικό κορβανά, ο μόνος ρεαλιστικός λόγος για να μην το κάνεις είναι ένας και μόνος: H άρνησή σου να σου χαρίζει χαρά μεγαλύτερη από όση θα σου έδιναν τα πεντακόσια εκατομμύρια.
Eίναι αρχή, βεβαιωμένη από την πανανθρώπινη εμπειρία: «Eρως έρωτι διακρούεται»: Eνας έρωτας, και κατά προέκταση κάθε σφοδρή ή ζωτική επιθυμία, εξουδετερώνεται μόνο από άλλον, συναρπαστικότερο έρωτα. Aδιαφορείς για τον πλούτο, την καταναλωτική μονομανία, την ακόρεστη δίψα για δύναμη, μόνο αν γευθείς κάποια χαρά ζωής υπέρτερη: Iσως το «καθαρό πρόσωπο» απέναντι στους συντοπίτες και τους φίλους σου. Iσως «τον έπαινο του δήμου και των σοφιστών, τα δύσκολα και ανεκτίμητα εύγε». Iσως το πάθος για την καλλιέργεια, τη γλώσσα, την ποιότητα.
Mια πολιτική πρόταση με ρεαλιστικές ελπίδες ανάσχεσης της σημερινής κατρακύλας στο χάος και στην ντροπή, θα ήταν εφικτή μόνο αν κόμιζε συνεπή άρνηση να «παίξει» στο γήπεδο του σημερινού πολιτικού συστήματος. Tο τι θα σήμαινε έμπρακτα μια τέτοια άρνηση, δεν μεταφράζεται εύκολα σε καταναλώσιμες συνταγές, μόνο με εικόνες μπορεί να υποδηλωθεί η «άλλη» λογική, η αλλαγή γηπέδου: 
Mε συνειδητή τη δεδομένη οικονομική καταστροφή, πρώτη πολιτική επιδίωξη να αποκτήσει η χώρα τα καλύτερα κλασικά λύκεια της Eυρώπης, τις καλύτερες πανεπιστημιακές σχολές θεωρητικών μαθηματικών. H συνολική αποτυχία ξεπερνιέται, όταν κάπου αριστεύεις, όταν ξαναγεννηθεί αυτοπεποίθηση. 
Eίμαστε στο ναδίρ της αποβιομηχάνισης, σε απελπιστική πτώση της παραγωγικότητας; Ξεκινάμε διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας από το Δημοτικό, αναβαθμίζουμε προκλητικά το μάθημα της μουσικής στα σχολειά. Tέτοιου είδους ενεργήματα δείχνουν τι σημαίνει: αρνούμαι να παίξω στο γήπεδο της παρακμής.
 Πρώτιστη έγνοια: ο σχεδιασμός κατάργησης της αλλοτριωτικής μαζοποίησης που φέρει τα ιερά ονόματα «Kαποδίστριας» και «Kαλλικράτης» – επιστροφή στη μικρή αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα, χάρη στην οποία επιβίωσε ο Eλληνισμός χιλιάδες χρόνια. Kεφαλαιώδης προτεραιότητα, η συνεπής αποκέντρωση παραγωγικών μονάδων, υπουργείων και διοικητικών κέντρων. H ανασύνταξη εξ υπαρχής του εκπαιδευτικού συστήματος και του θεσμού κοινωνικού ελέγχου της ραδιοτηλεόρασης (EΣP). Kατάργηση κάθε κρατικής ανάμειξης στον επαγγελματικό αθλητισμό. Mιλάμε πάντοτε για ενδείξεις και εικόνες «αλλαγής γηπέδου» στην πολιτική.
Mιλάμε για το ανέφικτο. Που είναι πάντοτε ο γονιμότερος στόχος της ελπίδας.

Πρώτη δημοσίευσι: Η Καθημερινή, 18 Μαΐου 2014

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Ένα δικό μας μικρό σκακιστικό πρόβλημα δύο κινήσεων. Σαν εύκολη άσκησι για παιδιά . Un nostro problema (facile e inedito) a due mosse! Our own two move chess problem; a fairly easy exercise/chess puzzle mate in 2.

Μια συζήτησι που άνοιξε απρογραμμάτιστα μεταξύ του διαχειριστού του παρόντος ιστολογίου και του μικρού γιού του γύρω από ένα διασκεδαστικό σκακιστικό πρόβλημα του αγαπητού Νίκου Περγιάλη, γνωστό (και διεθνώς!) συνθέτη σκακιστικών προβλημάτων και ρεμπέτικων τραγουδιών, οδήγησε πατέρα-γιό πάνω στην σκακιέρα και μετά από αρκετές δοκιμές αμφότεροι σκεφτικοί, αλλά και ενθουσιασμένοι, μοιράστηκαν την χαρά της δημιουργικής τους προσπάθειας: ένα νέο μικρό σκακιστικό πρόβλημα! Κι ας μην ξέρουνε ακόμη, ερασιτέχνες και απαίδευτοι περί το ζήτημα, όπως είναι, τα θεωρητικά προαπαιτούμενα. Ούτε, φυσικά, ποιο θά 'πρεπε να είναι το θέμα της σκακιστικής αυτής απλοϊκής σύνθεσής τους κι αν με τις 2-3 μονοθεματικές βαριάντες της "περνάει τη βάσι".
Σε κάθε περίπτωσι, κάτι νέο γεννήθηκε από τα χέρια τους!

Αν δεν πρόκειται, λοιπόν, για ένα "καθώς πρέπει", πραγματικό δυάρι, είναι ένα ερασιτεχνικό προβληματάκι-άσκησι 2 κινήσεων. 

Πριν καλά καλά συνέλθουν από την πρώτη έκπληξι και το αφήσουν σε κανα συρτάρι επ' αόριστον, σπεύδουν να το δημοσιεύσουνε για να το μοιρασθούνε με τους επισκέπτες και ειδικά τους μικρούς φίλους του Νέου Παλαμήδη!

ΑΣΚΗΣΙ
ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΕΥΚΑ. ΜΑΤ ΣΕ 2 ΚΙΝΗΣΕΙΣ
 GIOCA IL BIANCO: MATTO IN 2
CHESS PUZZLE: MATE IN TWO

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Ένα εξάλεπτο βιντεάκι κινουμένων σχεδίων όλο έμπνευσι και ευαισθησία. “Connect Ed”: Un film (Ron Sapinoso, 2008) di animazione 3D pieno di significato e sensibilità; (1mo Premio Singapore, 2009).

Είναι ένα μικρού μήκους φιλμάκι κινουμένων σχεδίων (με τρισδιάστατη εικονογράφησι) που μεταφέρει μια βαθιά αλληγορία. Ο Φιλιππινέζος δημιουργός του, Ron Sapinoso, κάνει με πρωτότυπο τρόπο μια επίκλησι στην ανθρωπιά μας (και εμμέσως στην λογική μας). Κάπου, όμως, μέσα στην όλο ευαισθησία αφήγησι, υπάρχει και το σκάκι! Η ταινία δικαιολογημένα, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, βραβεύτηκε (Σιγκαπούρη, 2009).
Το ίχνος από το 6λεπτο βιντεάκι στο γιουτιούμπι, το είχαμε χάσει μέσα στα ηλεκτρονικά συρτάρια και τους φακέλους του υπολογιστήρα μας. Το ξαναβρήκαμε όμως για να το αναρτήσουμε προς ευχαρίστησι των μικρότερων φίλων του Νέου Παλαμήδη, αλλά και επιπλέον αφιερωματικά, προς τιμήν του φίλου και συνεργάτη μας Γιώργου Τσάλλα. Ως γνωστόν, τελευταία οι αγαπημένες του δημιουργικές ενασχολήσεις μοιράζονται -με εξαιρετική μάλιστα επιτυχία- ανάμεσα στις ταινίες μικρού μήκους και στο σκάκι!


Connect Ed: The First Philipino 3D animation Awarded as one of the Best in Asia

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Σκάκι στα σχολεία: Η σκακιστική βραδιά στο Εσπερινό Γυμνάσιο της Χαλκίδας (Τηλεδιάσκεψι και Σιμουλτανέ!). Scacchi a scuola: Una serata con lezione-teleconferenza e simultanea!!



Σπεύδουμε να αναφερθούμε και μέσα από το ιστολόγιο σε μια από τις πολλές δράσεις που είχαμε την χαρά να φέρουμε σε πέρας εφέτος, συμβάλλοντας ενεργά, προτού να ξεχασθή μέσα στη δίνη των υποχρεώσεων της αδυσώπητης καθημερινότητας.

Πρόκειται για μια εκδήλωσι που συνδιοργανώσαμε με μπροστάρη το ενεργό μέλος του συλλόγου μας και δραστήριο εκπαιδευτικό του Εσπερινού Γυμνασίου Χαλκίδος, Γιώργο Τσάλλα. 
Ο φίλος και συνάδελφος Γιώργος από την αρχή της σχολικής χρονιάς συντονίζει στο εν λόγω Σχολείο, μεταξύ άλλων, ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Σκάκι, ένα πραγματικό γυμνάσιο πνεύματος», και εγκαίρως είχαμε συμφωνήσει το πλαίσιο της συνεργασίας μας.

Την παρελθούσα Παρασκευή, λοιπόν, είχαμε την χαρά να παραστούμε στην επιτυχή διοργάνωσι της τηλεδιάσκεψης που είχε σχεδιασθή απο τον φίλο μας Γ. Τσάλλα που είναι "μαίτρ" στα τεχνολογικά και τα σχετικά με την πληροφορική κόλπα, ως εναλλακτική μέθοδος διδασκαλίας με σκακιστική θεματική – ένα άτυπο μάθημα σκακιού (από τον ΥΜ και εκπαιδευτικό Παναγιώτη Καλαϊτζόγλου που βρίσκεται στην Σύρο) με διαδραστικότητα που ισοδυναμούσε με ωριαία σκακιστική προπόνησι και όχι μόνο. 
Με δεδομένο ότι η εδήλωσι ήταν και ο επίλογος του πολιτιστικού εφετινού προγράμματος που αναφέραμε, είχαμε προγραμματίσει να κλείσουμε την βραδιά με ένα σιμουλτανέ.


Όπερ και έγινε. Στο μαραθώνιας διάρκειας (πάνω από 2,5 ώρες) σιμουλτανέ που έλαβαν μέρος δεκαεννέα παίκτες (ανάμεσά τους αθλητές του Άβαξ Και Πεσσοί, γονείς και παριστάμενοι φίλοι, μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου, αλλά και καθηγητές) 

το αποτέλεσμα που σημείωσε ο υποφαινόμενος ήταν 17 νίκες και  2 ήττες (από Angel Radev και τον θείο του Nikolai).


 
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι επρόκειτο για μια πανέμορφη εκδήλωσι, μακράν πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα στον ακόμα υπο διαμόρφωσι στην πατρίδα μας χώρο του σχολικού σκακιού που ενθουσίασε όλους τους παρευρεθέντες.

Συγχαίρουμε και από αυτό το βήμα τον Γ. Τσάλλα και στη συνέχεια αναδημοσιεύουμε κατά το μεγαλύτερο μέρος της την σχετική ανάρτησί του με τον τίτλο «Σκακιστική βραδιά με τηλεδιάσκεψη και Σιμουλτανέ στο Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδας».

Εννοείται ότι για περισσότερες λεπτομέρειες (και φωτογραφίες) παραπέμπουμε στο ιστολόγιο του Εσπερινού Γυμνασίου.

Στο τέλος, προς συμπλήρωσι, συμπεριλάβαμε και την παρτίδα που τόσο όμορφα παρουσίασε ο Π. Καλαϊτζόγλου.

.............................................................................


Σκακιστική βραδιά με τηλεδιάσκεψη και Σιμουλτανέ στο Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδας



Μια πρωτότυπη σκακιστική εκδήλωση πραγματοποίησε την Παρασκευή 9 Μαΐου  το Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδας, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Εκπολιτιστικό Κέντρο «Άβαξ και Πεσσοί».
Η βραδιά ξεκίνησε με μία τηλεδιάσκεψη, όπου φίλοι του σκακιού από τη Χαλκίδα, ανάμεσά τους μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου Χαλκίδας, του 4ου ΓΕΛ Χαλκίδας, αθλητές και γονείς από το Σκακιστικό Σύλλογο «Α.Ε.Κ. Άβαξ και Πεσσοί», είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μία ανάλυση παρτίδας (Macieja Bartlomiej GM   vs  Vaisser Anatoly GM, 4th IECC Istanbul 2003) από τον Εκπαιδευτικό πληροφορικής και Σκακιστή Παναγιώτη Καλαϊτζόγλου (2200 ELO) που βρισκόταν στην Σύρο.
Με την χρήση διαδραστικού πίνακα, του προγράμματος Skype και την μεγάλη εμπειρία του κ. Καλαϊτζόγλου  η τηλεδιάσκεψη μετατράπηκε σε μία υψηλού επιπέδου διαδραστική σκακιστική συνάντηση που προσέφερε ικανοποίηση σε όλους τους παρευρισκόμενους. Μετά την ανάλυση της παρτίδας ο κ. Καλαϊτζόγλου παρουσίασε ασκήσεις τακτικής.

(...)


Η βραδιά συνεχίστηκε με Σιμουλτανέ, όπου ο Εκπαιδευτικός και Σκακιστής Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης (ΥΜ), πρόεδρος του Συλλόγου «Α.Ε.Κ  Άβαξ και Πεσσοί», αντιμετώπισε 19  μαθητές – αθλητές.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδας, στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Σκάκι, ένα πραγματικό γυμνάσιο πνεύματος», υπό τον συντονισμό του εκπαιδευτικού πληροφορικής Γεώργιου Τσάλλα και  σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό Αλέξανδρο Σοϊλεμέζη, πρόεδρο του Συλλόγου «Α.Ε.Κ.  Άβαξ και Πεσσοί» .

Βλ. το ιστολόγιο Κόντρα στο Ρέμα

...........................................................................
Η ΠΑΡΤΙΔΑ
Bartlomiej Macieja - Anatoli Vaisser
Constantinople 2003
French Defence (C 18)



1. e4 e6 2. d4 d5 3. Nc3 Bb4 4. e5 Ne7 5. a3 Bxc3+ 6. bxc3 c5 7. Qg4 O-O 8. Bd3
Nbc6 9. Qh5 Ng6 10. Nf3 Qc7 11. Be3 c4 12. Bxg6 fxg6 13. Qg4 Qf7 14. Ng5 Qe8 15. h4 h6 16. Nh3 a5 17. h5 gxh5 18. Qe2 b5 19. Nf4 g6 20.Nxh5 gxh5 21. Rxh5 Ra7 22. Bxh6 Rff7 23. Qg4+ Rg7 24. Bxg7 Rxg7 25. Qh4 Qxh5 26. Qxh5 Bd7 27. Kd2 Rh7 28. Qg4+ Rg7 29. Qf3 Rf7 30. Qe3 Rh7 31. g4 Be8 32. Qg5+ Rg7 33. Qf6 
1-0


 

Play chess online

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Για την Εορτή της Μητέρας: Ένα ξένο ηθικοπλαστικό κειμενάκι και δύο οπτικοποιημένα ιντερνετικά ποιήματα όλο συγκίνησι. Per la festa della Mamma: Una storia moralistica e due poesie come fiori musicali sul YouTube (da una figlia)

Μάνα, συγγνώμη και …σ’ ευχαριστώ



Ένας νεαρός άνδρας πήγε να υποβάλει αίτηση για μια διευθυντική θέση σε μια μεγάλη εταιρεία . Αφού πέρασε την αρχική συνέντευξη , έπρεπε τώρα να συμφωνήσει και ο γενικός διευθυντής για την πρόσληψη.

Ο διευθυντής ανακάλυψε από το βιογραφικό του, ότι ο νεαρός είχε εξαιρετικές ακαδημαϊκές σπουδές. Ρώτησε, «Πώς κατάφερες να κάνεις αυτέ τις σπουδές; Μήπως πήρες υποτροφίες;»

«Όχι του απάντησε ο νεαρός».

«Ο πατέρας σου κατέβαλλε όλα αυτά τα δίδακτρα;» ρώτησε ξανά ο διευθυντής.
«Ο πατέρας μου, κύριε, πέθανε όταν ήμουν ενός έτους, η μητέρα μου ήταν αυτή που πλήρωνε τα δίδακτρά μου» Απάντησε.

« Που εργάζεται η μητέρα σου;»

«Η μητέρα μου εργάζεται ως καθαρίστρια ρούχων. Πλένει ρούχα για άλλους»

Ο διευθυντής ζήτησε τότε από το νεαρό να του δείξει τα χέρια του. Ο νεαρός έδειξε τα χέρια του. τα οποία ήταν λεία και πολύ απαλά.

«Έχεις βοηθήσει ποτέ τη μητέρα σου στο πλύσιμο των ρούχων;»

«Ποτέ, η μητέρα μου ήθελε πάντα να μελετώ και να διαβάζω όσο το δυνατόν περισσότερο. Εκτός αυτού, η μητέρα μου πλένει τα ρούχα πιο γρήγορα από μένα.

Ο διευθυντής είπε: «Θέλω να σου ζητήσω κάτι. Όταν πας σπίτι σήμερα, πήγαινε να καθαρίσεις τα χέρια της μητέρας σου και θα τα ξαναπούμε αύριο το πρωί».

Ο νεαρός θεώρησε ότι οι πιθανότητες να πάρει τη θέση, ήταν πολύ μεγάλες. Όταν πήγε πίσω στο σπίτι, ζήτησε από τη μητέρα του να τον αφήσει να καθαρίσει τα χέρια της. Η μητέρα παραξενεύτηκε και με ανάμεικτα συναισθήματα άπλωσε τα χέρια της προς το γιο της.

Ο νεαρός άρχισε να πλένει τα χέρια της μητέρας του σιγά-σιγά, ενώ δάκρυα έσταζαν από τα μάτια του όση ώρα το έκανε αυτό. Ήταν η πρώτη φορά που παρατήρησε ότι τα χέρια της μητέρας του ήταν τόσο ζαρωμένα, και ότι υπήρχαν τόσες πολλές μελανιές πάνω τους. Μερικές μελανιές μάλιστα ήταν τόσο οδυνηρές, που η μητέρα του βογκούσε όταν τις άγγιζε.

Ήταν η πρώτη φορά που ο νεαρός συνειδητοποίησε ότι ήταν αυτά τα χέρια που έπλεναν σε καθημερινή βάση ρούχα για να μπορέσει να πληρώσει τα δίδακτρά του. Οι μελανιές στα χέρια της, ήταν το τίμημα που η μητέρα έπρεπε να πληρώσει για την εκπαίδευσή του και το μέλλον του παιδιού της.

Μετά τον καθαρισμό των χεριών της μητέρας του, ο νεαρός άρχισε να πλένει σιγά – σιγά όλα τα ρούχα που είχαν στοιβαχτεί για πλύσιμο, μονολογώντας «Μάνα συγγνώμη και σ’ ευχαριστώ για όλα, Μάνα συγγνώμη και σ’ ευχαριστώ για όλα»… ενώ δάκρυα συνέχιζαν να τρέχουν από τα μάτια του.

Εκείνο το βράδυ, μητέρα και ο γιος έκατσαν και κουβέντιασαν για αρκετή ώρα.

Την άλλη μέρα το πρωί, όταν ο νεαρός πήγε στο γραφείο του διευθυντή συγκινημένος και βουρκωμένος, αυτός βλέποντάς τον έτσι, τον ρώτησε.

«Για πες μου λοιπόν, τι έγινε χθες στο σπίτι σου; Τι έκανες; Έμαθες κάτι καινούργιο;»

Ο νεαρός απάντησε: «Καθάρισα τα χέρια της μητέρας μου, αλλά και έπλυνα τελικά όλα τα ρούχα που είχε για πλύσιμο»

«Τώρα κατάλαβα και εκτίμησα την προσπάθεια της μητέρας μου. Χωρίς τη μητέρα μου, δεν θα ήμουν αυτό που είμαι σήμερα. Συνειδητοποίησα με την πράξη αυτή, πόσο σημαντική είναι η βοήθεια που σου προσφέρουν οι άλλοι. Έχω καταλήξει να εκτιμώ την αξία και τη σημασία που έχει το να βοηθά ο ένας τον άλλο στην οικογένεια και στην κοινωνία»

Ο διευθυντής τότε του είπε: «Αυτό είναι που ψάχνω σε ένα συνεργάτη. Θέλω να προσλάβω ένα άτομο που δεν θα σκέφτεται μόνο τον εαυτό του, που μπορεί να γνωρίζει και να εκτιμά τη βοήθεια, τις προσπάθειες και τα δεινά των άλλων, για να επιτευχθούν κάποια πράγματα στη ζωή και δεν θα θέτει τα χρήματα ως μοναδικό στόχο του στη ζωή του. Έχεις προσληφθεί»!
 


Για το ηθικό δίδαγμα του κειμένου βλ. το πρωτότυπο στην πηγή.

.............................................................
.............................

1. «Της μάνας μου το πρωινό φιλί» (Ποίημα ΚαΤερίνης Τζι σε μουσική Γ. Μαρκόπουλου)





Της μάνας μου το πρωινό φιλί

Με ξύπνησε ξημέρωμα μια αύρα μια πνοή
στο μάγουλο φτερούγισε της μάνας μου φιλί.
Το χάδι της με γέμισε με αγάπη και στοργή
και πίσω ξαναγύρισα ξανάγινα παιδί.
Μ' ένα φιλί και μια ευχή και το χαμόγελο της
σαν ξύπνησα τον ήλιο μου είδα στο πρόσωπο της.

Σου έφερα ροδόνερο σιγά μου ψιθυρίζει
για να πλυθείς και να λουστείς και να γλυκομυρίζεις.
Στέγνωσε τα μαλλάκια σου στις κεντητές πετσέτες
που 'χουν χρωματιστά πουλιά αστέρια και βιολέτες.
Απ' τα κεντίδια κόκκινο, πάρε σαν ένα χάδι
στα μάγουλα σου ακούμπησε ν' αφήσει κοκκινάδι.

Άσε λυμένα τα μαλλιά, στους ώμους ν' ανεμίζουν
σαν τα φυσάει ο άνεμος αυτά να παιχνιδίζουν.
Φόρεσε τ' άσπρο φόρεμα και το λευκό μαντήλι
και το βαφτιστικό σταυρό ακούμπησε στα χείλη.
Βάλε στο μέρος της καρδιάς το πρωινό φιλί μου
κι έλα για λίγο να σε δω, άστρο και γιασεμί μου.

Έλα και σου 'χω έτοιμα φτερά για να πετάξεις
τα όνειρα σου, μάτια μου, για να τα κάνεις πράξεις
στον ουρανό φτερούγησε σε θάλασσες σε δάση.
Μα όσο μακριά μου κι αν πετάς ποτέ να μη ξεχάσεις
στις προσευχές θα βρίσκεσαι και μες στην αγκαλιά μου
στη σκέψη και στα όνειρα στους χτύπους της καρδιάς μου.

Την πρωινή μου την ευχή σου στέλνω πριν χαράξει
από το μάτι του κακού αυτή να σε φυλάξει.
Κι όταν ξυπνάς κάθε πρωί, τον ήλιο σαν κοιτάξεις
στην αγκαλιά του πρωινού ποτέ να μη ξεχάσεις.
Να ψάχνεις μέσα στη ζωή τα άνθη τα λευκά της
και την ευχή μου θα τη βρεις μέσα στη μυρωδιά της!

ΚαΤερίνη T.



2. «Να έρχεσαι, Mάνα...» Ένα (οπτικοποιημένο και επενδυμένο μουσικά στο YouTube) συγκινητικό ποίημα μιας κόρης για την μάνα της



Νά 'ρχεσαι, μάνα

Στη μανούλα μου που δεν είναι πια κοντά μου...

Απόψε θά ‘μαι μόνη μου
τα φώτα μου θα σβήσω
και θα σε βλέπω νά ‘ρχεσαι
τα μάτια μου σαν κλείσω.

Μάνα μου φτάνεις γελαστή
το χέρι σου μ' απλώνεις
μ' ένα απαλό σου άγγιγμα
το δάκρυ μου στεγνώνεις.

Πώς να σ' αγγίξω, που άυλη
χαμογελάς μπροστά μου,
σαν άγγελος κατάλευκος
έλα στην αγκαλιά μου.

Μόνη μου απόψε σου μιλώ
μόνη μες τα σκοτάδια,
ψιθυριστά, συλλαβιστά,
και σε γεμίζω χάδια.

Νά ‘ρχεσαι, μάνα, πιο συχνά
την αύρα σου να νοιώθω
την στοργική σου τη ματιά
έχω ανάγκη τόσο!




ΚαΤερίνη T.
 

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

3+1 ποιήματα του Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου. Για έναν χωρισμό και τρία σμιξίματα… Tre+1 poesie di Nikos-Alexis Aslanoglu; come dedica: su una separazione e tre incontri...

{Στο 10πενθήμερο. Σεμνή ποιητική "παραγγελιά" του Τάσου για τον πατέρα…} 

Kι όμως τα δάκρυα τρέχουνε τώρα ασυγκράτητα... 
Άρχοντα. Πέφτει η νύχτα στη θάλασσα κι όλα είναι λίγα...

1
Ο Χωρισμός

Και τώρα έρχεται η ατέλειωτη νύχτα

Το καλοκαίρι ξέφτισε τα πούπουλά του στις γωνιές του δρόμου
και στις ακρογιαλιές γυρίζεις ακόμα μισόγυμνος εσύ
πάνω στ’ αχνάρια των πουλιών που έφυγαν
σφίγγω τα χείλη μου, φιλώ ευλαβικά τα χέρια σου
αντίλαλος μες στα μαλλιά από σάπιο μήλο
το καλοκαίρι κύλησε κι εμείς χωρίζουμε

Πρίγκηπα, δε μιλάς και λέω η ώρα
αργεί ακόμα. Βάζω το χέρι στον ώμο σου
και λέω στ’ αποκαΐδια των ζεστών σπιτιών που υπήρξαμε
είσαι ακόμα ένας χτύπος αγάπης
στη μαλακή φωνή σου τρέμει η ελπίδα μου
για σένα ζω τη σκοτεινιά μιας άνοιξης που παραπαίει
λέω αυτό το σώμα είναι η καρδιά μου σωστή

Μ’ αφήνεις, Άρχοντα. Το καλοκαίρι έφυγε. Η βουή
της φθινοπωρινής θάλασσας αργά σταλάζει
το τέλος που είναι πάντα πνεύμα και δάκρυ
φωτεινός στρόβιλος, ήχος καθάριου νερού, εγκαρτέρηση
πως έτσι θα πάνε όλα ώς το τέλος. Ιδωμένα
σ’ ένα καινούριο όραμα που μας μεθάει
εκβιάζει άσκοπα λόγια και μικρές κραυγές
μας κάνει αδέρφια
(από το Ωδές στον Πρίγκηπα, Ύψιλον 1991)


2
Στους κήπους της έπαυλης

Η θέση σου είναι στην Αθήνα, Πρίγκιπα
Το όψιμο φθινόπωρο στους κήπους της έπαυλης σε ξεγελά
και οι πικροδάφνες σου φυλλορροούν στο πέτρινο
κλιμακοστάσιο σε ξινίζουν
Ακούς τα παραδείσια πουλιά μες τις λακκούβες του νερού
χτυπάει εντός σου η μηχανική καρδιά της πόλης

Λες αύριο θα εκφωνήσω τον επικήδειο των ποιητών - και
το αναβάλλεις
μικρές θαλάσσιες εκδρομές και τα βραδάκια λικνίζεσαι στις
δισκοθήκες
Η καρβουνόσκονη μόλις αγγίζει τα παιδιά της δυτικής ακτής
σήμαντρα δειλινού και άνθη λεμονιάς
μες τους δασώδεις λόφους της Αιώνιας Πόλης

Κι όμως η θέση σου είναι στην Αθήνα, Άρχοντα
μόλις ακούγεσαι μες τα παράσιτα και τους πομπούς
Σ’ άκουσα χθες με άλλη μουσική να θρηνωδείς
η φωνή σου δεν άλλαξε, την ξέρω απ΄τον καιρό της
διαδοχής
Η νύχτα πέφτει


(από το Ωδές στον Πρίγκηπα, Ύψιλον 1991)


3
Προσευχή

Πρίγκιπα, χρειάζομαι χρήματα, κι άλλα χρήματα
σ’ έναν κόσμο που αλλάζει αδίστακτα χρειάζομαι χρήματα
για να σε κερδίσω δεν θά ’φταναν όλα τα τραγούδια της γης
Χρειάζομαι πολλά, πάρα πολλά μπορώ να σου πω

Αυτά τ’ ανθοκήπια, κι αυτές οι πισίνες, κι αυτά τα υδρόβια
μες τα δωμάτια που μας προσμένουν χρειάζονται χρήματα
Χρειάζομαι τόσα λεφτά για τσιμέντο και χάλυβα κι όλη τη
θάλασσα
Χρειάζομαι φως από πικρό αμμοχάλικα, α, Πρίγκιπα
κι είμαστε τόσο, μα τόσο φτωχοί

Χρειάζομαι χρήματα να γεννηθώ σαν και σένα απαράλλαχτος
Το ήρεμο γαλάζιο τοπίο στα μάτια σου χρειάζεται χρήματα
τα μισάνοιχτα χείλη σου και το άσκεφτο ανάβλυσμα
η ανώφελη άγνοια χρειάζεται χρήματα
να παγιωθεί

Άρχοντα, δεν νιώθω πια τίποτε για σένα
το παιχνίδι μας δεν αλλάζει τα καθορισμένα βήματα
Χρειάζομαι χρήματα για να μεταμορφώσω ένα χερσότοπο
σε πανδαιμόνιο μουσικής


(από το Ωδές στον Πρίγκηπα, Ύψιλον 1991)



4
Στην Ενδοχώρα



Όσο κι αν προχωρώ στην ενδοχώρα
τίποτα δε μου σβήνει από τα μάτια
τον αιώνιο χωρισμό. Μες σε βαθιές κοιλάδες, λασπωμένες
απ’ τη βροχή, έρχεται το ψιθύρισμα του ήλιου με τη θάλασσα
παραπατώντας σ’ ένα σμίξιμο σφιχτό, ιδανικό

Πόσο γυαλίζουν μες στη στάχτη τους, έλεγε, πόσο
βαθαίνουν την καρδιά, ακρωτηριάζοντας
δάχτυλα και νευρώσεις, σκάβουνε
βαθιά μέσα στη γη για ναρκοπέδια

Μα εγώ καθώς προχώρησα στην ενδοχώρα, είδα
στην πυρκαγιά της θύμησης τη στάχτη μες στα φώτα
(από το Ο Δύσκολος Θάνατος, Νεφέλη 1985)

Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου

(= Νικόλαος Αρσλάνογλου, 1931-1996)

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Η «Λοξή Φάλαγγα» και στο σκάκι: 1ο Τουρνουά Μπλίτς στη Θήβα το προσεχές Σάββατο! “La falange obliqua”: 1mo Torneo Lampo Open a Tebe (Beozia). “Oblique Order”: 1st Open Blitz Chess Tournament in Thebes (Boeotia, Greece)


Λοξή Φάλαγγα: ένας θρίαμβος της στρατηγικής

H Λοξή φάλαγγα (αρχαϊστί : «Λοξή Φάλαγξ») είναι μια τεχνική μάχης (τρόπος ανάπτυξης στρατιωτικού σχηματισμού οπλιτών) που επινοήθηκε από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην περίφημη μάχη των Λεύκτρων το 371 π.Χ., όπου οι Θηβαίοι νίκησαν κατά κράτος τους Σπαρτιάτες. Να σημειωθή ότι στην συγκεκριμένη μάχη οι Σπαρτιάτες είχαν αριθμητική υπεροχή σχεδόν 2:1 !! (Οι περισσότεροι μελετητές δέχονται τους αριθμούς: 10.000 Σπαρτιάτες προς 7.000 Θηβαίους).
Η Λοξή Φάλαγγα ήταν παραλλαγή της κλασσικής οπλιτικής φάλαγγος, κατά την οποία σε αντίθεσι με την παραδοσιακή ισομερή κατανομή των οπλιτών, ίσχυσε διάταξι μάχης «εις ανομοιόμορφον βάθος ζυγών» με ενίσχυσι ενός άκρου και ταυτόχρονα μια παράταξι (προφανώς εν κινήσει) λοξής γραμμής ως προς τους αντιπάλους. Στα Λεύκτρα ο Επαμεινώνδας σπάζοντας καί την συμμετρία καί την ομοιομορφία στον σχηματισμό της δικής του φάλαγγας δεν κράτησε την ισομέρεια στο βάθος της ανάπτυξης των ζυγών των οπλιτών του, αλλά ενίσχυσε πολλαπλά το αριστερό πλευρό του. Από εκεί επιτεθείς, στοχεύοντας τις επίλεκτες μονάδες του δεξιού «κέρατος» των Σπαρτιατών, σημείωσε μνημειώδη νίκη.

1ο Τουρνουά Blitz «Η Λοξή Φάλαγγα» 

Με αυτήν την επωνυμία που παραπέμπει στην στρατιωτική ιδιοφυία του Επαμεινώνδα, στη Θήβα ο εκεί Σκακιστικός Όμιλος διοργανώνει για πρώτη φορά ένα σκακιστικό Τουρνουά Μπλίτς (με διεθνή αξιολόγησι Elo Blitz) και μας προσκαλεί.
Οι αγώνες θα γίνουν το προσεχές Σάββατο το απόγευμα με ελβετικό σύστημα 7 γύρων και προβλέπονται δύο ξεχωριστοί Όμιλοι παικτών: ένας μικτός (Όμιλος Α) με χρηματικά βραβεία και ένας ανηλίκων κάτω των 14 ετών (Όμιλος Β) με κύπελλα και μετάλλια. Και στους 2 ομίλους θα ισχύσει για την διάρκεια των παρτίδων ο πιο παραδοσιακός χρόνος στα χρονόμετρα: το «αδυσώπητο» πεντάλεπτο χωρίς χρόνο Φίσερ, ενώ θα υπάρχει και παράβολο συμμετοχής.

Από την μεριά μας ευχαριστούμε για την πρόσκλησι και αποδεχόμενοι ευχόμαστε Καλή Επιτυχία στους διοργανωτές.

Όλες οι λεπτομέρειες στην Προκήρυξι των διοργανωτών:




ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΗΒΑΣ

1ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ BLITZ  «Η ΛΟΞΗ ΦΑΛΑΓΓΑ»
ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ FIDE (ELO BLITZ)

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:    ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΗΒΑΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙA ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Σάββατο 10 Μαΐου 2014
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ: Γεώργιος Συκαράς, Πρόεδρος Σκακιστικού Ομίλου Θήβας
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Δημήτρης Κεφάλας, Διαιτητής Fide Arbiter
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ: Ελβετικό Επτά (7) γύρων με δύο ομίλους Ά και ΄Β
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Ά Όμιλος: Έχουν όλοι ανεξαρτήτως δυναμικότητας, ηλικίας ή ένταξής τους σε σύλλογο. ΄Β Όμιλος: Έχουν όλοι ανεξαρτήτως δυναμικότητας ή ένταξής τους σε σύλλογο με ηλικία κάτω των 14 ετών
ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ: 90Ο χιλ. Αθηνών-Λαμίας (στο ρεύμα προς Αθήνα). Ερχόμενοι από Αθήνα στην έξοδο προς Θήβα-Λειβαδιά (είναι η δεύτερη έξοδος, η πρώτη είναι προς Θήβα-Χαλκίδα) κατευθυνόμαστε προς Θήβα περνάμε πάνω από την γέφυρα και στρίβουμε στην δεύτερη διασταύρωση δεξιά. Ακολουθούμε τον δρόμο παράλληλα με την Εθνική Οδό μέχρι το cafe 90.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:  Σαββάτου 10 Μαΐου 2014
16:45 μ.μ.  Δηλώσεις και Επιβεβαίωση συμμετεχόντων
17:30 μ.μ.  Έναρξη 1ου γύρου
ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ: 5  λεπτά για κάθε παίκτη για την ολοκλήρωση κάθε παρτίδας.
ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Ά Όμιλος: 8€. ΄Β Όμιλος: 5€. Με το κουπόνι του παραβόλου, κάθε σκακιστής-σκακίστρια δικαιούται καφέ ή αναψυκτικό

ΕΠΑΘΛΑ
  Ά     Όμιλος:  1ος νικητής: 100         2ος νικητής: 70                 3ος νικητής: 50      
  Ά    Όμιλος:  1η γυναίκα: 50             1ος βετεράνος: 50             1ος ΤΕΣΣΑΣ: 50€ 
΄Β    Όμιλος:  (Κ8, Κ10,Κ12, Κ14):  1ος  και 1η : κύπελλα και μετάλλια. 2ος, 2η, 3ος, 3η : μετάλλια.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: Τα χρηματικά έπαθλα δεν μοιράζονται. Έπαθλα δικαιούνται μόνον όσοι ολοκληρώσουν το τουρνουά. Άπαντες θα πάρουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής. Ισχύουν τα εξής κριτήρια 1) Bucholz,                         2) Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας με τα κριτήρια άρσης 3)   Παρτίδες με  τα μαύρα.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Στο e-mail: souliotisioannis@yahoo.gr  αναφέροντας υποχρεωτικά ονοματεπώνυμο στα λατινικά, FIDE ID, ΑΜ ΕΣΟ και τηλέφωνο επικοινωνίας  ή  30΄ λεπτά πριν την έναρξη στον χώρο των αγώνων με την φυσική παρουσία του παίκτη.
ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Στο www.chess-results.com και  στην ιστοσελίδα του Συλλόγου: www.soth.gr. Ισχύουν οι κανόνες σκάκι της FIDE και της ΕΣΟ. Για ό,τι δεν προβλέπεται από την Προκήρυξη, αποφασίζει τελεσίδικα η Οργανωτική Επιτροπή. Πριν την έναρξη των αγώνων θα ανακοινωθεί η Επιτροπή Ενστάσεων. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνείτε με τον κ. Σουλιώτη Γιάννη στα τηλ 6932298197 - 2262350616  ή με τον κ. Συκαρά Γεώργιο στο τηλ. 6978843403