Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ολυμπιακοί Αθήνας 2004: Το αξέχαστο σκάνδαλο στην Γυμναστική με το υπο παραγγελία χρυσό στον Αμερικανό Πώλ Χάμ(μ). Ricordo personale dale Olimpiadi di Atene con la scandalosa medaglia-regalo a Paul Hamm


[Πόσο χαμηλά μπορεί να πέση το Ολυμπιακό Ιδεώδες;
-- Πολύ χάμω!]

Επανέρχομαι όπως είχα υποσχεθή στο θέμα Ολυμπιακοί Αγώνες καιΕνόργανη Γυμναστική με μια προσωπική μαρτυρία από τους Ολυμπιακούς της …μπουκαμβίλιας (κατά την Ντόρα Μπακογιάννη, Δήμαρχο Αθηναίων τότε).

Είχα την ατυχία να παρακολουθήσω με έναν από τους γιούς μου τον τελικό στο σύνθετο ανδρών το 2004.
Το παιδί μου λέει πως θυμάται ακόμα την απογοήτευσι και την οργή μου για τα απίστευτα που διαδραματίστηκαν στο στάδιο σ’ εκείνο το αγώνισμα. Οι κριτές έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να χαρίσουν το χρυσό στον εκπρόσωπο των ΗΠΑ. Και τα κατάφεραν! 
Τί κι αν ο Αμερικανός έπεσε (και μάλιστα πολύ άγαρμπα) σε ένα από τα αγωνίσματα (: το άλμα); Του έβαλαν μια αξιοπρεπέστατη βαθμολογία για την περίστασι και άρχισαν να φθείρουν –βαθμολογικά- τους αντιπάλους του. Θύματα έπεσαν ο Κορεάτης αθλητής Kim Dae Eun , αλλά ακόμη περισσότερο ο άλλος Κορεάτης (Yang Tae-Young) που πετσοκόφτηκε όσο χρειαζόταν από τους …αδέκαστους κριτές.

Οι αθεόφοβοι κριτές των αγώνων (που, όπως και στην αρχαιότητα, στην έναρξι των σύγχρονων Αγώνων δίνουν τον δικό τους όρκο), βοήθησαν τον Αμερικάνο βαθμολογώντας τον κατ' επανάληψι με βασιλική γεναιοδωρία (9,837 καί στην πολύ καλή προσπάθεια του μονόζυγου, αλλά 9,837 καί στο απλώς καλό δίζυγο) να φτάση σχεδόν στους  58.000 (ακρίβεια: 57.823) βαθμούς για να πάρη το Χρυσό στην Αθήνα (περνώντας τον Κορεάτη για 0.012), όταν στο Παγκόσμιο του 2003, είχε βγή πρώτος ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΣΗ, με συνολικά 57.774 πόντους! 

Οι κραυγές διαμαρτυρίας μου ενώθηκαν με τα σφυρίγματα και τα γιούχα των άλλων θεατών κατά την «ιερή» στιγμή της απονομής των μεταλλίων. Δεν έγινε τίποτα βέβαια...

Να θυμίσω πως η Ολυμπιάδα της ντόπας, της πληρωμένης προστασίας και της γκλαμουριάς (βάλε και της μάσας) χαρακτηρίστηκε από τον (για τρίτη τετραετία επικεφαλής του παγκόσμιου ιερατείου της ΔΟΕ)  Ζαγκ Ρόγκ …«Ονειρεμένοι Αγώνες»!  (: “dream Games”, Jacques Rogge).

Μια ακόμα απόδειξι για τον καλοπροαίρετο αναγνώστη μας σχετκά με τον αντίκτυπο που είχε και σε άλλους το σκάνδαλο με τον Χάμμ, είναι η σύγχρονη με τους αγώνες μαρτυρία/-ες που βρίσκω σήμερα διαδικτυακά καταγεγραμμένη (μαζί με άλλες παρόμοιες) σε φόρουμ ιταλικού σάιτ:

1. GIL GALAD (n.26)
Inviato 23 ago 2004 - 21:19
“... hanno spudoratamente favorito l'americano che aveva già rubato l'oro nel concorso generale (tutti gli attezzi) ai danni del fuoriclasse russo Nemov tanto che il pubblico per almeno 5 minuti ha fischiato in maniera furibonda... incredibile.... VERGOGNOSO, (…)  W LA VERITA' ABBASSO I GIUDICI VENDUTI!!!!!!!!!!!!"
Μεταφράζω συνοπτικά:
«…Ευνόησαν χυδαία τον αμερικανό (…) το κοινό για τουλάχιστον 5 λεπτά τους ξεφώνιζε με σφυρίγματα… απίστευτο, ντροπιαστικό.(…) Ζήτω η αλήθεια. Κάτω οι πουλημένοι κριτές
Inviato 24 ago 2004 - 10:39
"Derfel, io quella gara l'ho vista in diretta:
non si poteva proseguire per i fischi e le proteste
il presidente di giuria si è incavolato con tutti i giudici
hanno dato un aumento simbolico di punteggio al russo e per poco non veniva giù lo stadio
il russo ha dovuto chiedere silenzio se no non si proseguiva
altro pandemonio quando Hamm è stato primo
(…) erano in difficoltà con chi gli ha "caldamente raccomandato" di far vincere Hamm. Paul Hamm, quello già dell'altro scandalo medaglie..."

Ξαναμεταφράζω συνοπτικά:
-- «Είδα τους αγώνες απ’ ευθείας. Δεν μπορούσαν να συνεχίσουν τον αγώνα από ττα σφυρίγματα και τις διαμαρτυρίες…παραλίγο να πέσει κάτω το στάδιο… Paul Hamm, μεγάλο σκάνδαλο με τα μετάλλια…»
«Στην απονομή κανενας δεν ζητοκράυγαζε, έμοιαζε με κηδεία…»
«…δεν είχε παρουσιασθή ποτέ τέτοια αγανάκτησι αποδοκιμασίας»


Να υπογραμμίσουμε πως ο σκανδαλωδώς ευνοημένος αμερικανός Πώλ Χάμμ έκτοτε δεν ξαναφάνηκε σε σοβαρούς διεθνείς αγώνες (πριν από το Πεκίνο οι αμερικανοί φρόντισαν να διαδώσουν πως δεν θα πάει ο σούπερ αθλητής τους, γιατί δεν είχε συνέλθη από πρόσφατο τραύμα στο χέρι), ενώ πέρυσι υπέπεσε και σε σοβαρό αδίκημα στο Οχάιο, όταν συνελήφθη για χειροδικία εναντίον ενός ταξιτζή (και ζημιές στο όχημα) και αφού είχε αρνηθή να πληρώση μια κούρσα ...23 δολαρίων. 

Εννοείται πως ούτε τώρα στο Λονδίνο οι φίλοι της Ενόργανης Γυμναστικής και του Ολυμπιακού Πνεύματος θα μπορέσουμε να τον απολαύσουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: