Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

«ΈΝΑ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΦΙΝΑΛΕ». Χριστουγεννιάτικο Σκακιστικό Διήγημα. “Un Finale Inverosimile”: Racconto di Natale."A Paranormal Endgame": A Christmas thriller

«ΈΝΑ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΦΙΝΑΛΕ». (Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία για το Σκακι, σε διασκευή)
Un Finale Inverosimile”: Racconto di Natale
A Paranormal Chess Endgame”: A thrilling short story of Chess

Στον Σκακιστικό σύλλογο ( Centre d' Échecs: Ennepi, ή κάπως έτσι) της μικρής πόλης Ixe στην κοιλάδα της Zeta, παίχθηκε πριν από πολλά χρόνια μια αξιομνημόνευτη παρτίδα σκακιού.
Εκείνη την νύχτα των Χριστουγέννων, κατά το 1890 τόσο, πράγμα ασύνηθες και παράδοξο, μία σκακιέρα είχε στηθή με όλους τους πεσσούς στην θέσι τους, τοποθετημένη πάνω σε ένα από τα τραπέζια της σάλας.
Ένας άνθρωπος τυλιγμένος σε μια μεγάλη κάπα, μια μελανόχρωμη, αλλά εντυπωσιακά πολυτελή μπέρτα, περπατούσε μέσα στην άδεια αίθουσα κοιτώντας προς το παράθυρο που ήταν διάπλατα ανοιγμένο παρά το βαρύ κρύο.
Ξαφνικά, απευθύνεται με έντονο ύφος σε μια ανθρώπινη φιγούρα απ’ έξω :
--Έι! Θέλετε να παίξετε μια παρτίδα σκάκι;
--Ευχαριστώ, κύριε, - αποκρίθηκε ο άλλος – αλλά πρέπει να πάω για την διανομή μου.
--Ώ! Μα έχετε καιρό γι’ αυτό. Μια παρτίδα μόνο, στα γρήγορα;
-- Εντάξει! Άς είναι. Αλλά μόνο μία!

Η ανθρώπινη φιγούρα που αιφνιδιαστικά προσεγγίστηκε από τον τύπο με την μπέρτα στο παράθυρο, δεν ήταν άλλος από τον καλοσυνάτο γέρο των Χριστουγέννων, που τον αναγνώριζες εύκολα από την ολόλευκη μακριά γενειάδα και το μεγάλο σακί στην πλάτη που ήταν κιόλας γεμάτο μέχρι πάνω.
Οι δύο παίκτες σε λίγο κάθισαν μπροστά στην σκακιέρα και, με απαίτησι του ανθρώπου με την μπέρτα, έβαλαν ένα στοίχημα για την παρτίδα. Από την μεριά του ο καλοσυνάτος γέρος των Χριστουγέννων έβαλε το σακί του μαζί με όλο του το περιεχόμενο.
...

Η παρτίδα που παίχτηκε σε ρυθμούς «ράπιντ» από αμφοτέρους, έφτασε μετά από ένα τέταρτο της ώρας στην παρακάτω θέσι:


Ο παράξενος άνθρωπος με την μπέρτα που έπαιζε με τα λευκά, παρόλο ότι σκέφτηκε για πολύ λίγο την κίνησί του, ανακοίνωσε μάτ στον αντίπαλό του σε εφτά κινήσεις παίζοντας γεμάτος σιγουριά 1. Πη1χΙη7 +.
Ο καλοσυνάτος γέρος απήντησε μετακινώντας με φαινομενική συγκατάβασι τον βασιλιά του στο ζ6.






Ακολούθησαν οι θεαματικές κινήσεις 2.Βα6χΠγ6+!, Πγ5χγ6 3.Πγ1χΠγ6+, Βα3-δ6
4.Πγ6χΒδ6+, γ7χδ6












Εδώ ο λευκός ακολουθώντας πιστά τον αρχικό συνδυασμό του, έπαιξε 5.Ια8-γ7 περιμένοντας την «φορσέ» απάντησι του αντιπάλου του 5…,δ6-δ5, ο οποίος προφανώς απο πολύ πριν θα είχε αντιληφθή το αναπόφευκτο τέλος που περίμενε τον μαύρο βασιλιά του.
Εκείνος, λοιπόν, αναγνωρίζοντας πως βρισκόταν στην παγίδα του λεγόμενου «τσούγκσβανγκ»
έπαιξε ανόρεχτα προς τα εμπρός του το μοναδικό πιόνι που θα μπορούσε να μετακινήση: 5…, δ5-δ4






Αστραπιαία ο άλλος έκοψε με τον Ίππο το πιόνι στο δ5 και ανήγγειλε για πολλοστή –κι όπως φαινόταν, τελευταία- φορά στην παρτίδα «Ρουά».

Ο λευκογένης γέρος με έκφρασι απελπισίας κίνησε μηχανικά τον βασιλιά του στο τελευταίο τετράγωνο μιας αδιέξοδης διαφυγής (6...,Ρζ6-ε6).

Τότε ο μυστηριώδης τύπος με την μπέρτα έπιασε τον Πύργο η7, αλλά την στιγμή που τοποθετούσε το κομμάτι, κατεβάζοντάς το (προς το τετράγωνο ε7) και κρατώντας το ακόμα στα τρία δάκτυλα, μόλις που πρόλαβε ν' άναγγείλη «Ρουά μάτ» και …εξαφανίστηκε! Χάθηκε ως δια μαγείας, μην αφήνοντας πίσω του τίποτε άλλο παρά μια χαρακτηριστική μυρωδιά από θειάφι, ενώ την ίδια στιγμή ο πύργος έπεφτε φανερά καψαλισμένος πάνω στην σκακιέρα!
Ο τύπος με την μπέρτα του ήταν ο «Έξω από ’δώ», που είχε σχεδιάση να παγιδεύση τον καλοσυνάτο γέρο των Χριστουγέννων εκείνη την ημέρα, για να τον κάνη να μην πραγματοποιήση την συνήθη διανομή του πολύτιμου φορτίου του.
Πράγματι, ο καλοσυνάτος γενειοφόρος συμπεριφέρθηκε με ασυγχώρητη αφέλεια και μάλλον αξιοκατάκριτη αφροσύνη.

Αλλά η Πρόνοια γρηγορούσε! Μέσα στους ανεξιχνίαστους σχεδιασμούς της, στους οποίους εμείς οι θνητοί αποδίδουμε την σημασία της λέξης «τύχη», είχε Αυτή θελήση, για την τελική εικόνα του ματ, να σχηματίσουν οι οκτώ πεσσοί έναν Σταυρό!!

Η εμφάνισι του νικηφόρου και σωτηριώδους για τους χριστιανούς σημείου είχε ξαναστείλη τον Σατανά στον πάτο της κόλασης...







(Διασκευή : Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: