Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Μελωδικό σχόλιο με Κράφτγουερ για το κλείσιμο των πυρηνικών στην Γερμανία. No al Nucleare con Il brano "Radioactivity" dei Kraftwerk

Από χθές κυκλοφορεί στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ η σημαντική είδησι πως η Γερμανία με απόφασι της κυβέρνησής της εγκαταλείπει την χρήσι πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος.
Και μπορεί η επίσημη ανακοίνωσι του γερμανικού κράτους να μιλάει για σταδιακό κλείσιμο των 17 πυρηνικών σταθμών μέχρι το έτος 2022, (βλέπετε η Merkel είχε καταφέρη πέρυσι να αποσπάση από την Γερμανική Βουλή έγκρισι για μέγιστη δωδεκαετή παράτασι στην λειτουργία των νεώτερων αντιδραστήρων – παρά την αντίδρασι της γερμανικής κοινής γνώμης), αλλά πάντως η απόφασι είναι «μή αναστρέψιμη» και συνιστά ένα ΟΧΙ ΠΙΑ στην χρήσι της ατομικής ενέργειας.

Δεν μπορεί, λοιπόν, κανείς παρά να χαιρετίση την είδησι πως μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές δυνάμεις του πλανήτη εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια, αλλά το γεγονός πως η Γερμανία γίνεται η πρώτη από τις μεγάλες χώρες που θα γυρίση τη πλάτη της στα πυρηνικά δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες (υπέρ της ειρήνης ή του περιβάλλοντος) και αντιπυρηνικές κινητοποιήσεις με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή (λ.χ. οι παραδοσιακές ετήσιες ειρηνιστικές "Πορείες του Πάσχα" –αλλά και άλλες ευκαιριακές, όπως η κινητοποίησι-ρεκόρ της 26ης Μαρτίου εφέτος λόγω του δυστυχήματος στην Φουκουζίμα), πραγματοποιούντο στην Γερμανία εδώ και μισό αιώνα! Από την εποχή της πάλαι ποτέ Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας και ειδικά την εποχή του «Ψυχρού Πολέμου».

Αλλά εμείς διαλέξαμε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της διευρυμένης αντιπυρηνικής συνειδητοποίησης των Γερμανών πολιτών, ένα γνωστό κι αγαπημένο μας μουσικό κομμάτι.
Το κομμάτι αυτό μπορεί να ανήκει σε ένα σχετικά περιορισμένης απήχησης μουσικό είδος (ηλεκτρονικής μουσικής), αλλά το γερμανικό συγκρότημα των Kraftwerk καί με τους απλοϊκούς, αλλά αγωνιστικούς στίχους αυτής της ήδη τριακονταετούς σύνθεσης, επιβεβαιώνει την εν γένει πρωτοπορία και την σημαντικότητά του.
Το κομμάτι αυτό στην πρώτη του έκδοσι (καρπός συνεργασίας των Γερμανών μουσικών Ralf Hütter , Florian Schneider και του καλλιτέχνη Emil Schult) όχι μόνο ενσωματώνει κάποιες πρωτοποριακές τότε καθαρά μουσικές τεχνικές, αλλά έχει και την πρωτοτυπία να συνοδεύεται με ηχητικά σήματα του κώδικα Μόρς που αναμεταδίδουν τον τίτλο του κομματιού με την ένδειξι ΣΟΣ !
Επιπλέον αν και ήταν δεύτερο κατά σειράν στην πρώτη πλευρά, έχει τόση βαρύτητα που δίνει τον τίτλο σε ολόκληρο το άλμπουμ του συγκροτήματος.


Αυτό το κομμάτι του 1975, οι Kraftwerk μετά τα πυρηνικά «ατυχήματα» του Χάρισμπουργκ 1979 και πάνω απ’ όλα του Τσέρνομπιλ ( ή Τσερνομπίλ / Černobyl') 1986, το συμπεριέλαβαν (μαζί και με το του Σέλλαφηλντ που είχε «αμαρτήση» δίς, το 1957 και το 1973) με ενσωμάτωσι των τριών αυτών ονομάτων Tschernobyl / Chernobyl, Harrisburgh, Sellafield του πυρηνικού τρόμου (πλάι σ’ αυτό της Χιροσίμα) στους πρωτότυπους στίχους του κομματιού στο άλμπουμ που έβγαλαν ψηφιακά το 1991 με τον τίτλο MIX, ενώ το έκαναν και σημαία στις ζωντανές τους συναυλίες.
Απο αυτήν, την δεύτερη "version" του τραγουδιού, είναι το παρακάτω βίντεο που βρήκαμε στο "You Tube".

Kraftwerk Radioactivity - Radioaktivität - Radioattivita'


Radioactivity Οι στίχοι (I versi / lyrics):

.-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
R A D I O A C T I V I T Y

Tschernobyl,
Harrisburgh,
Sellafield,
Hiroshima

Tschernobyl, Harrisburgh, Sellafield, Hiroshima
{Proposta di Neos Palamedes per un attuale miglioramento:
Chernobyl, Harrisburgh, Sellafield, Fukushima}!

Stop radioactivity
Is in the air for you and me
Stop radioactivity
Discovered by Madame Curie

Chain reaction and mutation,
contaminated population

... --- ... ... --- ... ... --- ... ... --- ...
... --- ... ... --- ... ... --- ... ... --- ...

R A D I O A C T I V I T Y
R A D I O A C T I V I T Y
Tschernobyl, Harrisburgh, Sellafield, Hiroshima
Tschernobyl, Harrisburgh, Sellafield, Hiroshima

Stop radioactivity
Is in the air for you and me
Stop radioactivity
Discovered by Madame Curie

Chain reaction and mutation,
contaminated population
Stop radioactivity
Is in the air for you and me
... --- ... --- ... --- ... --- ... --- ... --- ... --- ... --- ... ---

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

29 Μαΐου 1453. Άλωσι Κωνσταντινουπόλεως. Ένα κείμενο για την 558η επέτειο. 1 testo e 1 video x il nefasto anniversario della caduta di Costantinopoli

Από τον κ. Καλαμπούκα, διαχειριστή μιας φιλικής σ’ εμάς ιστοσελίδας στο facebook, λάβαμε το παρακάτω επίκαιρο κείμενο. (Ανταποδίδοντας τον εγκάρδιο χαιρετισμό ευχόμαστε μετά από 558 χρόνους και καιρούς -και κάπου 807 απο την πρώτη Άλωσι που κακώς την ξεχάσαμε: Και του χρόνου στην Πόλι!). Λόγω των ενδιαφερόντων γραφομένων και ως καλή αφορμή για διάλογο το αναδημοσιεύουμε.
Μαζί και ένα εκ Τουρκίας βιντεάκι που βρήκαμε στο γιουτιούμπι για να …νευριάσουμε!

Fetih 1453 - İstanbul - Constantinople (Κατάκτηση 1453 - Ιστανμπούλ (= Is tan Pol'n > Εις Την Πόλιν) Κωνσταντινούπολις


Μαύρη επέτειος
Φίλοι μου,
Σήμερα είναι η μαύρη επέτειος της πτώσης της Βασιλεύουσας Κωνσταντινούπολης!
Χαλεπόν γαρ έσεται ου μνήμης δεινών! Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις δυστυχίες μας.
Φαντάζεται κανείς τι θα ήταν αυτός ο τόπος σήμερα αν δεν είχε πέσει η πρωτεύουσα του ελληνισμού; Φαντάζεται κανείς σε ποιο επίπεδο πολιτισμού θα βρισκόταν ο κόσμος όλος; Τι δεινά επισώρευσε όχι μόνον στον ελληνισμό, αλλά σ' ολόκληρη την ανθρωπότητα η επικράτηση της λαίλαπας των Οθωμανών;
Επέδραμαν ως πειρατές με στόχο την κατάκτηση όλης της Ευρώπης. Και, βέβαια, το μέγα εμπόδιο για τα σχέδιά τους υπήρξε το πολυεθνικό, αλλά ελληνογενές Βυζάντιο, η πολύχρυση Βυζαντινή αυτοκρατορία, που ήθελαν πρώτα να λεηλατήσουν τα στίφη των Τούρκων πειρατών!
Στις 29 Μαϊου 1453 η Πόλις εάλω! Έπεσε η Κωνσταντινούπολη! Στην Πύλη Ρωμανού έπεσε με το σπαθί στο χέρι πολεμώντας ο τελευταίος Έλληνας Αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος ο ΙΑ΄, ο Παλαιολόγος, κι έγινε θρύλος! Λένε πως στις τελευταίες του στιγμές, όταν πλέον δεν έμειναν Έλληνες μαχητές τριγύρω, φώναξε: "Δεν υπάρχει ένας Έλληνας να μου πάρει το κεφάλι;"

Υπήρχε προδοσία και τότε. Κάποιοι άνοιξαν την Πύλη Ρωμανού και πέρασαν μέσα τα αλλοσούσουμα στίφη των Μογγόλων βασιβουζούκων. Υπήρχαν πάντα οι Βερέμηδες, οι Τατσόπουλοι, οι ιδιοτελείς προδότες! Τότε άνοιξαν την Πύλη. Οι σύγχρονοί μας τώρα επεδίωξαν την πλύση εγκεφάλου των Ελλήνων, προσπαθώντας με ένα κατάπτυστο "ντοκιμαντέρ" να μας πείσουν ότι θα μας συνέφερε μια νέα υποταγή του ελληνισμού στους Τούρκους...
Τα είπαμε κι άλλοτε αυτά, δε θα επεκταθούμε πάλι. Τη μνήμη σας φίλοι ζητώ: Χαλεπόν γαρ έσεται ου μνήμης δεινών! Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις δυστυχίες μας!..

Οι Οθωμανοί κατέλυσαν τότε τον Ελληνικό πολιτισμό. Έκαψαν όλα τα βιβλία. Προσπάθησαν να αφανίσουν τη γλώσσα των προγόνων μας, να μη μείνει ίχνος που να μαρτυρά την ιστορία του λαού μας για χιλιάδες χρόνια.
Αλλά το ίδιο δεν επεχείρησε και το "ντοκιμαντέρ" του Βερέμη στον SKY ; Δε δήλωσε ότι στην Ελλάδα ο λαός δε γνώριζε ελληνικά; (Τα δημοτικά τραγούδια, τα ακριτικά έπη σε ποια γλώσσα γράφτηκαν λοιπόν; Ο Ρήγας Φεραίος σε ποια γλώσσα έγραψε; Ο Κολοκοτρώνης σε ποια γλώσσα έγραψε; Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης; Κι αν έγραφαν αυτοί στα ελληνικά, σε ποιους απευθυνόταν τα γραπτά τους αν δε μιλούσε ο λαός τη γλώσσα μας;).
Και τότε, πριν και μετά την άλωση, εμφανίστηκαν προδότες. Ο Μιχαήλ Κριτόβουλος, που είχε προσχωρήσει στο στρατόπεδο των Τούρκων, περιγράφει τα γεγονότα από το πρίσμα ενός υπηκόου της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! Βίοι παράλληλοι!..

Πρέπει να γίνει συνείδηση, φίλοι, ότι όταν μιλάμε για τη γλώσσα μας, μιλάμε με τον πιο ουσιαστικό τρόπο για το έθνος των Ελλήνων. Το χαρακτηριστικό ενός έθνους είναι η γλώσσα και γι' αυτό οι εκάστοτε προδότες τη γλώσσα μας στοχεύουν. Η γλώσσα μας εκφράζει τα ιδανικά του λαού μας, τις επιδιώξεις του, τα έργα και το επίπεδο πολιτισμού του.
Η γλώσσα μας ανέπτυξε τη φιλοσοφία, τις επιστήμες και τα γράμματα, το σύνολο του παγκόσμιου ελληνικού πολιτισμού. Και ο πολιτισμός μας εξέφραζε πάντα το έθνος των Ελλήνων.
Επομένως, η γλώσσα μας είναι η ταυτότητά μας.
Ας τη διαφυλάξουμε!
Ας προσπαθήσουμε όλοι να δείξουμε στους αφελείς και τους ανώριμους ξενομανείς, που εκφράζονται με greeklish, ότι υπηρετούν με τη βλακώδη άγνοιά τους όλους εκείνους που επιβουλεύονται τον ελληνισμό!
Η μνήμη των δεινών της Άλωσης ας μας φωτίζει στη δύσκολη πορεία μας σήμερα!

Σας στέλνω εγκάρδιο χαιρετισμό!

Θόδωρος Καλαμπούκας

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Το κομμάτι “Spain” των Στράνγκλερς ως μουσικός συνειρμός μετά από το Barcelona – ManUtd 3-1. Il brano "Spain" dei 'The Stranglers' (+ lyrics)

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας της χρονιάς Μπαρτσελόνα - Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ για τον τελικό του Champions league, έχει πριν από λίγο τελειώση με άνετη νίκη (3-1) για την ομάδα του νούμερο 1 μπαλαδόρου της εποχής μας, (η Μπάρτσα είχε «καθαρίση» το μάτς ήδη από το 69’ με το ωραιότατο τέρμα του Βίγια), αλλά εμένα για κάποιο ανεξήγητο λόγο το μυαλό μου πήγε σε ένα 26 χρόνια παλιό τραγούδι των Στράνγκλερς με τον τίτλο Spain (Ισπανία). Αντί να παρακολουθήσω την τελετή απονομής του βαρύτιμου κυπέλλου στους άξια νικητές παίκτες της ισπανικής ομάδας, έψαξα στο διαδίκτυο βρίσκοντας καί το δυνατό τραγούδι του πληθωρικού και πρωτοποριακού αγγλικού συγκροτήματος της Πάνκ Ρόκ, καί τα λόγια του (με εκείνο το παράξενο ρεφραίν που παρεμβάλλεται στα ισπανικά)…

The Stranglers - Spain



The Stranglers
Spain

Found a place in the southern reaches
A day or two in a saddle ride
If you're looking for leather breeches
They've got some damn good hides
If you're looking for the wild country
And you can live without John Wayne
There's a place that is down in history
Under the name of Spain
Under the name of Spain

If you want to leave the clouds behind you
Take a walk into sunshine
Plenty of it in the southern reaches
Where they're making future wine
Looks a little like California
Prickly pears and rolling plains
It's a place I could fly my flag today
Under the name of Spain
Under the name of Spain

Yo deseo que todos los niños españoles tengan una casa alegre con cariño y con juguetes.
Y por eso, envío un beso a todos los niños del mundo.


We knew that it was a love at first sight

Watch them move into the future
Got a lot of catching up to do
Hope they take a lesson from their neighbours
That'll show 'em what not to do
Should've happened for them in the 3's
But the pleasure got caught in pain
Ended up like the bull in the China shop
Under the name of Spain

Yo deseo que todos los niños españoles tengan una casa alegre con cariño y con juguetes.
Y por eso, envío un beso a todos los niños del mundo.


We knew that it was love at first sight

Spain!
Spain!
Spain!

Spain!
Spain!
Spain!

Spain!
Spain!
Spain!

Spain!
Spain!
Spain!

Yo deseo que todos los niños españoles tengan una casa alegre con cariño y con juguetes.
Y por eso, envío un beso a todos los niños del mundo.


We knew that it was a love at first sight

Watch them move into the future
Got a lot of catching up to do
Hope they take a lesson from their neighbours
That'll show 'em what not to do
Should've happened for them in the 3's
But the pleasure got caught in pain
Ended up like the bull in the China shop
Under the name of Spain
Under the name of Spain

Spain!
Spain!
Spain!

Under the name of Spain

Spain!
Spain!
Spain!

Spain!
...

The Stranglers, Aural Sculpture (1984)

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Το ποντιακό τραγούδι Τσιάμπασι (από τον Σ. Καζαντζίδη). La canzone dal Pontos “ Çam başı” (canta: Stelios Kazantzidis)

Ημέρα μνήμης ποντακής γενοκτονίας και αλύτρωτων πατρίδων, ακούμε και ξανακούμε το αγαπημένο τραγούδι μέχρι να ακολουθήσουν πιο ύστερα τυχόν φιλολογικές προσεγγίσεις (: το κείμενο και απόδοσι στα νεοελληνικά).

Τσάμπασιν - Στέλιος Καζαντζίδης (Lyrics)


Update:
Είναι αλήθεια πως δεν κατάφερα να βρώ δόκιμη έκδοσι του εν λόγω τραγουδιού ως κειμένου, (υπάρχουν 2-3 ελαφρώς διαφέρουσες μεταξύ τους παραλλαγές στο διαδίκτυο), αλλά θα επιχειρήσω (με όλα τα επακόλουθα) την καταγραφή του, «κατά ακρόασιν» της ιδιαίτερης για εμένα συναισθηματικής σημασίας ερμηνείας του τραγουδιού από τον τραντέλλενα Καζαντζίδη.
Την προτιμώ εν προκειμένω, περιφρονώντας τις εμπαθείς κατά του Καζαντζίδη κριτικές από αρθρογράφους του κατεστημένου Αθηναϊκού Τύπου της εποχής του (Ελευθεροτυπία), οι οποίοι όταν γύρω στα μέσα δεκαετίας ’80, κυκλοφόρησε ο Στελάρας μαζί με τον άλλον θρύλο του ποντιακού τραγουδιού, τον Χρύσανθο ( Θεοδωρίδη) τον δίσκο “Τ΄Αηδόνια του Πόντου”, έβαλαν μέσ’ στο μελάνι τους χολή, κατηγορώντας τον πως με τον νεωτερίστικο τάχατες τρόπο που ερμηνεύει τα ποντιακά τραγούδια, τα …νοθεύει. Αν δεν ήσαν οι κύριοι αυτοί σε διατεταγμένη υπηρεσία, είχαν παρασυρθή από δεολογικές ή άλλου είδους προκαταλήψεις τους εναντίον του αντάρτη Καζαντζίδη, ο οποίος όχι μόνο τα έβαλε με το οικονομικό κατεστημένο των μουσικών εταιριών, αλλά μπήκε και στο στόχαστρο του πολιτικού-κομματικού συστήματος όταν καταφέρθηκε δημοσίως κατά του Εβραίου Μάτσα. Η αποκάλυψι πως εν καιρώ …δημοκρατίας λογοκρίθηκε αφιερωματική προς αυτόν τηλεοπτική εκπομπή μέγιστης ακροαματικότητας (Ρεπόρτερς), ύστερα από παρέμβασι του Γραφείου του τότε Πρωθυπουργού επειδή δέχθηκε σχετικό αίτημα γειτονικού μας κράτους (: Ισραήλ!!), περίμενε 20 περίπου χρόνια να δημοσιοποιηθή…
Όσο για την απόδοσι στην νεοελληνική από εμένα που έχω δηλώση άσχετος από την πατρογονική μου διάλεκτο, τα ποντιακά, αυτή είναι όσο ελεύθερη μου κάνει για την περίστασι.


Το κείμενο
(στίχοι)

Το Τσάμπασιν

Εκάεν και το Τσιάμπασιν
κι επέμναν τα τουβάρεα γιάρ γιάρ αμάν
κι επέμναν τα τουβάρεα γιάρ γιάρ αμάν.
Ερρούξαν σο γουρτάρεμαν
τ΄ Ορντούς τα παλληκάρεα γιάρ γιάρ αμάν
και εν΄ ερρούξαν σο γουρτάρεμαν
τ΄ Ορντούς τα τσαναβάρεα γιάρ γιάρ αμάν.

Βάι εκάεν κι εμάνίεν τ΄ Ορντούς το παρχάρ,
εκεί άλλο ‘δέν κι επέμνεν, μαναχόν σαχτάρ!

Τρανόν γιαγκίν σο Τσάμπασιν
σπίτε κι θ΄ απομένε γιάρ γιάρ αμάν
σπίτε κι θ΄ απομένεν γιάρ γιάρ αμάν
Μικροί-τρανοί, πτωχοί-σεγκίν
όλ΄ κάθουνταν και κλαίνε γιάρ γιάρ αμάν
μικροί-τρανοί, πτωχοί-ζεγκίν,
όλ΄ κάθουνταν και κλαίνε γιάρ γιάρ αμάν

Βάι εκάεν κι εμάνίεν τ΄ Ορντούς το παρχάρ,
εκεί άλλο ‘δέν κι επέμνεν, μαναχόν σαχτάρ!

Κλαίν΄ τη Θεού τα πούλοπα,
κλαίν΄ τα πεγαδομάτεα γιάρ γιάρ αμάν
κλαίν΄ τα πεγαδομάτεα γιάρ γιάρ αμάν
κλαίει το Τσιαμλούκ, το Καρακιόλ,
κλαίν΄ τ΄ έμορφα τ΄ ελάτεα
γιάρ γιάρ αμάν!
Κλαίει το Τσιαμλούκ, το Καρακιόλ,
κλαίν΄ τ΄ έμορφα τ΄ ελάτεα
γιάρ γιάρ αμάν.

Βάι εκάεν κι εμάνίεν τ΄ Ορντούς το παρχάρ,
εκει άλλο ‘δέν κι επέμνεν μαναχόν σαχτάρ!
Βάι εκάεν κι εμάνίεν τ΄ Ορντούς το παρχάρ,
εκεί άλλο ‘δέν κι επέμνεν μαναχόν σαχτάρ!


Ελεύθερη απόδοσι στην νεοελληνική:

ΤΟ ΤΣΑΜΠΑΣΙ

Εκάψαν και το Τσάμπασι*
Απόμειναν ερείπια κι οι τείχοι.
Τι κι αν έτρεξαν τα παληκάρια
Της Ορντούς** να το γλυτώσουν…

Πάει, κάηκε, παρανάλωμα εγίνη
Της Ορντούς το παραδείσιο πάρκο
Τίποτα δεν απόμεινε εκεί ,
Στάχτη και μόνο στάχτη!

Κόλαση-φωτιά στο Τσάμπασι
Σπίτι δεν θα απομείνη
Μικροί-μεγάλοι, πλούσιοι ή φτωχοί,
Όλοι κάθονταν και κλαίγαν.
Μικροί-μεγάλοι, πλούσιοι ή φτωχοί,
Όλοι κάθονταν και κλαίγαν.

Πάει, καηκε κι εγίνη παρανάλωμα
Της Ορντούς το παραδείσιο πάρκο
Τίποτα δεν απόμεινε εκεί ,
Στάχτη και μόνο στάχτη!

Κλαίνε τα πουλάκια του Θεού.
Κλαίνε οι πηγές, κλαίνε τα κεφαλάρια,
Κλαίει το Τσαμλούκ, το Καρακιόλ***,
Κλαίνε και τα πανέμορφα τα έλατα ακόμη.

Κλαίει το Τσαμλούκ, κλαίει το Καρακιόλ,
Και κλαίνε και τα πανέμορφα έλατα .

(Απόδοσι: Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης-Σοϊλεμεζίδης)

ΣΧΟΛΙΑ:
* Τσάμπασι(ν) ή και Τσάμπαση : Ποντιακό χωριό στην ορεινή περιοχή (υψόμ. 2000 μ.) δυτικά της Κερασούντας και νότια των Κοτυώρων (ή Ορντού, όπως ονομάζονται σήμερα). Το χωριό αυτό [που εξ αιτίας του φυσικού κάλλους ήταν τόπος παραθερισμού των Ορντουλίδων, των ρωμιών δηλαδή κατοίκων του Ορντού], το κάψανε ύπουλα το 1913 οι οπαδοί των Νεοτούρκων.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα ιστορικά στοιχεία, μέχρι το 19087 δεν ήταν αισθητός ο τουρκικός εθνικισμός γενικά στην Μ. Ασία.
Φαίνεται μάλιστα πως ούτε μέχρι το 1912 οι διωγμοί στον Πόντο είχαν οργανωμένο χαρακτήρα.
«Γεγονός βέβαια είναι ότι μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων, η ελληνική μειονότητα έμεινε στο έλεος του νεοτουρκικού κομιτάτου, που οργάνωσε επιχείρηση βίαιης εξόντωσής της…» (Ιστορία του Ελλ. Έθνους, Αθήναι 1977, τ. ΙΔ΄, σ. 376).
«Με το τέλος των Βαλκανικών πολέμων άρχισαν οι συστηματικοί διωγμοί των Ελλήνων στην Τουρκία, που κράτησαν σχεδόν 10 χρόνια (1913-1922)…» (βλ. Ιστορία του Ελλ. Έθνους, τ. ΙΕ΄, σσ. 99 κ.ε.).

** Το Ορντού, όπως είπαμε, η νέοτερη, τουρκική ονομασία για τα αρχαια Κοτύωρα, ήταν το τέταρτο (μετα απο την Τραπεζούντα, την Σαμψούντα και την Κερασούντα), σε σημασία ακμάζον εμπορικό κέντρο του Πόντου αρχές του 20ου αιώνα, «και εκεί το εμπόριο ήταν στα χέρια των Ελλήνων» (Ιστορία του Ελλ. Έθνους,
Έθνους, τ. ΙΔ΄, σ. 372)

*** Τσαμλούκ (ή Τσαμλίκ) : χωριό της περιοχής.
Καρακιόλ: Βουνό της Κερασούντας με υψόμετρο άνω των 3000 μ.

Να συσχετίσω, κλείνοντας, τον τελευταίο στίχο με …τον τίτλο του ποιήματος:
Το όνομα Τσάμπασι, βρήκα ότι προέρχεται από την Τούρκικη φράση (Çam başı), που σημαίνει: «κορυφή των πεύκων». Κάτι, δηλαδή, σαν «Ορεινό Πευκοδάσος»!

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ: ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2011. "ABACCO E PEZZI": Campionato interno del club

Εδώ και ένα περίπου μήνα έχει ξεκινήση το εσωτερικό πρωτάθλημα του Συλλόγου μας. Το σύνολο σχεδόν των εγγεγραμμένων αθλητών, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων μαθητών των τμημάτων Μεσαίων 1 & 2 εκδήλωσαν την επιθυμία τους για συμμετοχή.

Έτσι διαμορφώθηκαν 2 όμιλοι, ο πρώτος με καθαρά αγωνιστικό χαρακτήρα (χρονόμετρο και καταγραφή των κινήσεων υποχρεωτικά και κατοχή έγκυρου αθλητικού δελτίου) αποτελέσθηκε από αθλητές του τιμήματος Προχωρημένων και Μεσαίων 2, και ο δεύτερος, μικρότερης δυναμικότητος, με μικρότερης ηλικίας παιδιά, (εγγεγραμμένοι ή μη αθλητές στην ΕΣΟ), και χαρακτηριστικά ερασιτεχνικού σκακιού (χρονόμετρο και γράψιμο προαιρετικά).
Αρχίζουμε την αναφορά μας με τον ισχυρότερο (Α΄) όμιλο, αυτον που δικαιούται να φέρει τον τίτλο του "Εσωτερικού Πρωταθλήματος 2011":

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2011 (Απρίλιος 2011 – Ιούνιος 2011)
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ : ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
01. Αλέξανδρος ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ
02. Δημήτρης ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΣ
03. Κωνσταντίνος ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ
04. Μιλτιάδης ΜΕΤΑΞΑΣ
05. Βούλα ΖΗΣΙΜΟΥ
06. Άκης ΚΥΜΟΥΡΤΖΗΣ
07. Βαγγέλης ΤΖΑΝΕΤΟΣ
08. Βαγγέλης ΡΑΚΑΝΤΑΣ
09. Μάριος ΜΕΤΟΧΙΑΤΗΣ
10. Χρήστος ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
11. Γιώργος ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ
12. Κωνσταντίνος ΚΑΒΒΑΘΑΣ
13 Δημήτρης ΧΑΛΙΩΤΗΣ
14. Κατερίνα ΜΠΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Προσωρινή)
Μετά από τις συναντήσεις των πρώτων 5 γύρων προηγούνται στην βαθμολογία:
(Εννοείται πως δεν έχουν αποφευχθή οι για διάφορους λόγους αναβολές παρτίδων)

1-2: ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΣ Δ. 3,5 βαθμοί (αγώνες: 4)
ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ Α. 3,5 (4)
3-4: ΚΥΜΟΥΡΤΖΗΣ Α. 3 (3)
ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ Κ. 3 (3)
5. ΜΕΤΑΞΑΣ Μ. 3(4)
6. ΧΑΛΙΩΤΗΣ Δ. 2(3)
7. ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ Γ. 2 (5)

[Στην φωτο ο μέχρι στιγμής πρώτος της γενικής, Δημήτρης Προβελέγγιος]
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ: ΚΛΗΡΩΣΙ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΓΥΡΩΝ - ΑΝΑΒΟΛΕΣ

Οι αγώνες που διεξάγονται κάθε Σαββατοκύριακο στην έδρα του συλλόγου (4ο Γυμνάσιο Χαλκίδος) αναμένεται να δοκιμαστούν λίγο από τις ταυτόχρονες υποχρεώσεις των μαθητών (περίοδος εξετάσεων Γυμνασίου-Λυκείου), αλλά θα συνεχισθούν κανονικά. Το πρόγραμμα για αυτό το Σαββατοκύριακο περιλαμβάνει τους αγώνες της 6ης και 7ης αγωνιστικής, αλλά τον πρώτο λόγο έχουν το Σάββατο οι εκκρεμότητες των αναβολών:
[Η φωτο απο την συνάντησι του 4ου γύρου: Μεταξάς Μιλτιάδης - Ζησίμου Βούλα]
6ος Γύρος
Μάριος ΜΕΤΟΧΙΑΤΗΣ - Αλέξανδρος ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ
Χρήστος ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ - Βαγγέλης ΡΑΚΑΝΤΑΣ
Γιώργος ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ – Βαγγέλης ΤΖΑΝΕΤΟΣ
Κωνσταντίνος ΚΑΒΒΑΘΑΣ- Άκης ΚΥΜΟΥΡΤΖΗΣ
Δημήτρης ΧΑΛΙΩΤΗΣ - Βούλα ΖΗΣΙΜΟΥ
Κατερίνα ΜΠΕΛΗΓΙΑΝΝΗ - Μιλτιάδης ΜΕΤΑΞΑΣ
Δημήτρης ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΣ - Αλέξανδρος ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ

7ος Γύρος
Αλέξανδρος ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ - Βαγγέλης ΡΑΚΑΝΤΑΣ
Μάριος ΜΕΤΟΧΙΑΤΗΣ - Βαγγέλης ΤΖΑΝΕΤΟΣ
Χρήστος ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ - Άκης ΚΥΜΟΥΡΤΖΗΣ
Γιώργος ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ - Βούλα ΖΗΣΙΜΟΥ
Κωνσταντίνος ΚΑΒΒΑΘΑΣ- Μιλτιάδης ΜΕΤΑΞΑΣ
Δημήτρης ΧΑΛΙΩΤΗΣ- Κωνσταντίνος ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ
Κατερίνα ΜΠΕΛΗΓΙΑΝΝΗ - Δημήτρης ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΣ

Αναβολές:
Βούλα ΖΗΣΙΜΟΥ -- Άκης ΚΥΜΟΥΡΤΖΗΣ
Κωνσταντίνος ΚΑΒΒΑΘΑΣ - Χρήστος ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
Δημήτρης ΧΑΛΙΩΤΗΣ - Μάριος ΜΕΤΟΧΙΑΤΗΣ
Κατερίνα ΜΠΕΛΗΓΙΑΝΝΗ - Βαγγέλης ΡΑΚΑΝΤΑΣ
Δημήτρης ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΣ - Βαγγέλης ΤΖΑΝΕΤΟΣ
Κωνσταντίνος ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ - Άκης ΚΥΜΟΥΡΤΖΗΣ
Αλέξανδρος ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ - Χρήστος ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
Κωνσταντίνος ΚΑΒΒΑΘΑΣ - Βαγγέλης ΡΑΚΑΝΤΑΣ
Κατερίνα ΜΠΕΛΗΓΙΑΝΝΗ - Άκης ΚΥΜΟΥΡΤΖΗΣ
Δημήτρης ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΣ - Βούλα ΖΗΣΙΜΟΥ
Κωνσταντίνος ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ - Μιλτιάδης ΜΕΤΑΞΑΣ


Ο Β΄ ΟΜΙΛΟΣ ξεκίνησε με καθυστέρησι και θα τον παρουσιάσουμε λεπτομερώς σε προσεχή ανάρτησι.

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Πανευρωπαϊκό Ομαδικό Πρωτάθλημα Βετεράνων: Θρίαμβος της Ρωσίας και πολύ καλή εμφάνισι για την χώρα μας. Europeo Senior a Squadre (risultati etc)

Έκτακτες υποχρεώσεις δεν μας επέτρεψαν μεταξύ άλλων να παρουσιάσουμε εγκαίρως το Ευρωπαϊκό Ομαδικό Πρωτάθλημα Σκακιού Βετεράνων που διεξήχθη το τελευταίο δεκαήμερο στο Λιτόχωρο.
Και βεβαίως, η παρουσία του αρχιπροπονητού και φίλου μας Νίκου Σκαλκώτα στην αντιπροσωπευτική ομάδα της πατρίδας μας στους εν λόγω αγώνες, συνιστούσε ηθική υποχρέωσι και βεβαίως ένα επιπλέον κίνητρο για εμάς.

Europeo Senior a Squadre: Triomfo della Russia, buona prestazione x la Grecia

Το ομαδικό αυτό πρωτάθλημα για σκακιστές τρίτης ηλικίας (το ηλικιακό όριο πέρα από το οποίο δικαιούται κάποιος να συμμετάσχη σε ατομικούς ή ομαδικούς αγώνες «πρεσβυτών» είναι τα 60 χρόνια), διοργανώνεται εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη, αλλά η χώρα μας δεν είχε συμμετάσχη σε προηγούμενες εκδόσεις. Μάλιστα ως θεσμός πρέπει να μετρά πάνω από 12, αλλά η σελίδα του συνδιοργανωτή αναφέρει κάπου την εφετινή ως υπ’ αριθμόν δέκα.
Οι αγώνες διεξήχθησαν στο ξενοδοχείο Δίον Παλάς με τη συμμετοχή 36 ομάδων από 20 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ομοσπονδία (ECU), ανάμεσά τους και μεγάλες δόξες του παρελθόντος και ακόμα ισχυρότατοι σκακιστές (12 Γρανμαίτρ και 12 Διεθνείς Μαίτρ).

Νικήτρια ομάδα, όπως ήταν αναμενόμενο, η Ρωσία που παρατάσσοντας τρείς γκρανμαίτρ (Βασιούκοφ, Πούσκοφ, Τσερνίκοφ) κατέκτησε μάλλον εύκολα την πρώτη θέσι και το χρυσό μετάλλιο, αφού αήττητη, παραχώρησε μόνο τρείς ισοπαλίες
(με Μαυροβούνιο, Ισραήλ και, τελευταίο γύρο, με την Αυστρία –σύνολο βαθμών 16).
Δεύτερη η Γερμανία (με επικεφαλής τους ΜΔΜ Ούλμαν και Χέχτ – που τερμάτισε αήττητος στην 2η σκακιέρα!) με ένα βαθμό λιγότερο από την Ρωσία (από την οποία και μόνο ηττήθηκε με 2,5 – 1,5 τον 4ο γύρο).
Στην τρίτη θέσι βρέθηκε το Μαυροβούνιο που παρέταξε μόνο έναν τιτλούχο, τον ΜΔΜ Μπόζ. Ιβάνοβιτς, με 13 βαθμούς (και χάνοντας μόνο από το Ιασραήλ, το οποίο παρ’ όλα τα προγνωστικά έχασε το μετάλλιο, περιοριζόμενο με την 4η θέσι).

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΛΗ Η ΕΜΦΑΝΙΣΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ
Την χώρα μας εκπροσώπησε μια πενταμελής ομάδα βετεράνων σκακιστών, η οποία αποτελέσθηκε από τον ΔΜ Νίκο Σκαλκώτα στην 1η σκακιέρα, τον Μαίτρ Δημήτρη Τσομή στην 2η , ο οποίος ήταν και ο αρχηγός της ομάδας, τον Ιωάννη Αφτσόγλου στην 3η σκακιέρα και στην 4η σκακιέρα τον Στυλιανό Ευκαρπίδη μέχρι τον 5ο γύρο και στην συνέχεια τον παλιό Μαιτρ Μιχάλη Καλοσκάμπη.
Με δεδομένο ότι ο μ.ό. των παικτών κατέτασσε την ομάδα μας στην 25η αρχική θέσι (starting rank) η κατάκτησι της τελικής 14ης θέσης (ισοβαθμώντας με 10 βαθμούς με τον δέκατο της γενικής, την Φινλανδία!), δεν μπορεί παρά να θεωρηθή ιδιαίτερα επιτυχής.

Αναλυτικότερα, μετά από ένα μέτριο ξεκίνημα (1 νίκη, 2 ισοπ. 2 ήττες ) μέχρι τον 5ο γύρο, το αντιπροσωπευτικό μας σύνολο από την είσοδο του Καλοσκάμπη στην ομάδα, μεταμορφώθηκε και άρχισε να σημειώνει το ένα μετά το άλλο τέσσερα συνεχόμενα θετικά αποτελέσματα: με δύο νίκες (ξεκινώντας με το κρίσιμο μάτς εναντίον της Τουρκίας, 3,5- 0,5 και αμέσως μετά με το 2,5 – 1,5 εναντίον της δεύτερης ομάδας της Αγγλίας), και δύο ισοπαλίες (στον 8ο γύρο με την Φινλανδία και στον αποφασιστικό 9ο γύρο με την δεύτερη ομάδα της Γερμανίας).
[Σημ. 1 Όπως μας είχε δηλώση παραμονές των αγώνων ο Νίκος Σκαλκώτας, ο Καλοσκάμπης δεν μπορούσε να παίξη από την αρχή των αγώνων λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Σημ. 2 Όλα τα επιμέρους αποτελέσματα της Εθνικής μας ανα γύρο, (καθώς και την νικηφόρα παρτίδα του Νίκου Σκαλκώτα), μπορείτε να τα δήτε στο ιστολόγιο "Σκακιστικό Καφενείο"]

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΙ ΣΤΗΝ 3η ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο Γιάννης Αφτσόγλου σε εξαιρετική φόρμα σημείωσε το εκπληκτικό αποτέλεσμα 7,5 /9
, με το οποίο όχι μόνο σημείωσε την φοβερή απόδοσι των 2381 βαθμών Elo, αλλά και κατετάγη ΤΡΙΤΟΣ (!!) μεταξύ όλων των σκακιστών που έπαιξαν στην 3η σκακιέρα των ομάδων τους!

Πολύ καλή, μεταξύ άλλων αξιοσημείωτων, ήταν η εμφάνισι της Ιταλίας, η οποία με τους ΔΜ Στέφανο Τατάι στην 1η σκακιέρα, τον πρώτο ΜΔΜ της, τον Σέρτζιο Μαριότι στην 2η , και δύο Μαίτρ, τον Κάρλο Μικέλι στην 3η και τον Αντόνιο Ροζίνο (που ήταν και ο αρχηγός) στην τελευταία σκακιέρα, έφερε όχι μόνο καλά αποτελέσματα, (με εξέχουσα θέσι το 2-2 με το πανίσχυρο Ισραήλ στον τελευταίο γύρο, αλλά και την αξιοπρεπή ήττα 2,5-1,5 από την Ρωσία), αλλά και σημείωσε το καλύτερο ίσως ιστορικό της αποτέλεσμα με την κατάκτησι της 7ης θέσης.
Η παρακάτω εντυπωσιακή μινιατούρα είναι η παρτίδα Τατάι - Τσάιτλιν στην 1η σκακιέρα, απο το μάτς Ιταλία - Ισραήλ του 9ου γύρου (και απο αυτήν την συνάντησι είναι και η αρχική μας φωτογραφία).

Η ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ;






Κλείνουμε την αναφορά μας στους αγώνες (σκοπεύουμε να επανέλθουμε με νέα ανάρτησι και με πιθανή συνεργασία του αρχιπροπονητού μας Νίκου Σκαλκώτα) με το επιλογικό σχόλιο:
Στους αγώνες αυτούς η Ελλάδα συμμετείχε, όπως είπαμε, για πρώτη φορά και δεν αποκλείεται να μην υπήρξε ο απαιτούμενος σχεδιασμός λόγω απειρίας από τους αρμοδίους. Είναι πασιφανές ότι με μια από την αρχή ενισχυμένη τέταρτη σκακιέρα το πολύ καλό αποτέλεσμα, για το οποίο ούτως ή άλλως είναι όλοι οι παίκτες μας άξιοι συγχαρητηρίων, θα ήταν ακόμα πιο κολακευτικό για την Εθνική μας Ομάδα.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Ένα τετράστιχο του Βάρναλη, η φιλολογική περιέργεια και η «Μπαλάντα του κυρ-Mέντιου». La poesia di K. Varnalis “La ballata di un asinello”

Από το πρωί ο φίλος και μέλος του Συλλόγου, Γ. Μητροπέτρος, μας έστειλε στο ηλ-ταχυδρομείο μια αγωνιστική καλημέρα συνοδεύοντάς την με τέσσερις στίχους του Βάρναλη.
Κατέληγε ενθουσιωδώς:

«..Απευθύνομαι στον εαυτό μου, και σε όλους τους φίλους που έχουν ακόμα αποθέματα και διάθεση για αντίσταση!
«Την πόρτα αν δεν ανοίγει, τη σπαν, σας είπα.
Τι στέκεστε, τι γέρνετε σκυφτοί;
Λαέ σκλάβε, δειλέ, ανανιώσου, χτύπα!
Και κέρδισε μονάχος το ψωμί
» Κ. Βάρναλης»


Το συγκεκριμένο τετράστιχο του Βάρναλη είναι εξαιρετικά δημοφιλές στο διαδίκτυο (ειδικά σε ιστοτόπους αριστερής ιδεολογικής προτίμησης), και με την ευκαιρία αποπειράθηκα να βρώ την ποιητική σύνθεσι και να κάνω την ακριβή παραπομπή.
Η πρώτη μου προσπάθεια δεν ικανοποίησε την φιλολογική μου περιέργεια, (γι’ αυτό και κάποια στιγμή ελπίζω να επανέλθω), αλλά την ευκαιρία δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη: αναρτούμε το πλήρες κείμενο του ευρύτερα γνωστού (λόγω της ευτυχούς μελοποιήσεώς του και της ακόμα πιο μοναδικής ερμηνείας του ως τραγουδιού –από τον Νίκο Ξυλούρη) ποιήματος, «Η Μπαλάντα του κυρ-Mέντιου».
Από την μια το γεγονός ότι οι στίχοι αποπνέουν το ίδιο αγωνιστικό ήθος, άπο την άλλη το ότι η ποιητική σύνθεσι της «Μπαλάντας του κυρ-Mέντιου» του Κ. Βάρναλη καταλήγει ακριβώς –τι σύμπτωσι!- με την ίδια φράσι «άλλη γή», (στ. 104 "σ' άλλη θάλασσ', άλλη γη" / "σε άλλη γή"), όπως ακριβώς ο τελευταίος στίχος του τραγουδιού της χθεσινής μας ανάρτησης!

«Η Μπαλάντα του κυρ-Mέντιου»

Δε λυγάνε τα ξεράδια
και πονάνε τα ρημάδια!
Kούτσα μια και κούτσα δυο,
της ζωής το ρημαδιό.

Mεροδούλι, ξενοδούλι!
Δέρναν ούλοι: αφέντες, δούλοι•
ούλοι: δούλοι, αφεντικό
και μ' αφήναν νηστικό.

Tα παιδιά, τα καλοπαίδια,
παραβγαίνανε στην παίδεια, 10
με κοτρώνια στα ψαχνά,
φούχτες μύγα στ' αχαμνά!

Aνωχώρι, Kατωχώρι,
ανηφόρι, κατηφόρι
και με κάμα και βροχή,
ώσπου μού βγαινε η ψυχή.

Eίκοσι χρονώ γομάρι
σήκωσα όλο το νταμάρι
κ' έχτισα, στην εμπασιά
του χωριού, την εκκλησιά. 20

Kαι ζεβγάρι με το βόδι
(άλλο μπόι κι άλλο πόδι)
όργωνα στα ρέματα
τ' αφεντός τα στρέμματα.

Kαι στον πόλεμ' "όλα για όλα"
κουβαλούσα πολυβόλα
να σκοτώνονται οι λαοί
για τ' αφέντη το φαΐ.

Kαι γι' αφτόνε τον ερίφη
εκουβάλησα τη νύφη 30
και την προίκα της βουνό,
την τιμή της ουρανό!

Aλλ' εμένα σε μια σφήνα
μ' έδεναν το Mάη το μήνα
στο χωράφι το γυμνό
να γκαρίζω, να θρηνώ.

Kι ο παπάς με την κοιλιά του
μ' έπαιρνε για τη δουλειά του
και μου μίλαε κουνιστός:
― Σε καβάλησε ο Xριστός! 40

Δούλεβε για να στουμπώσει
όλ' η Xώρα κ' οι Kαμπόσοι.
Mη ρωτάς το πώς και τί,
να ζητάς την αρετή!

― Δε βαστάω! Θα πέσω κάπου!
― Nτράπου! Tις προγόνοι ντράπου!
― Aντραλίζομαι!... Πεινώ!...
― Σουτ! Θα φας στον ουρανό!

K' έλεα: όταν μιαν ημέρα
παρασφίξουνε τα γέρα, 50
θα ξεκουραστώ κ' εγώ,
του θεού τ' αβασταγό!

Όχι ξύλο! Φόρτωμα όχι!
Θα μου δώσουνε μια κόχη,
λίγο πιόμα και σανό,
σύνταξη τόσω χρονώ!

Kι όταν ένα καλό βράδι
θα τελειώσει μου το λάδι
κι αμολήσω την πνοή
(ένα πουφ! είν' η ζωή), 60

η ψυχή μου θε να δράμει
στη ζεστή αγκαλιά τ' Aβράμη,
τ' άσπρα, τ' αχερένια του
να φιλάει τα γένια του!...

Γέρασα κι ως δε φελούσα
κι αχαΐρευτος κυλούσα,
με πετάξανε μακριά
να με φάνε τα θεριά.

Kωλοσούρθηκα και βρίσκω
στη σπηλιά τον Άη Φραγκίσκο: 70
-"Xαίρε φως αληθινόν
και προστάτη των κτηνών!

Σώσε το γέρο κυρ Mέντη
απ' την αδικιά τ' αφέντη
συ που δίδαξες αρνί
τον κυρ λύκο να γενεί!

Tο σκληρόν αφέντη κάνε
από λύκο άνθρωπο κάνε!..."
Mα με την κουβέντ' αφτή
πόρτα μού κλεισε κι αφτί. 80

Tότενες το μάβρο φίδι
το διπλό του το γλωσσίδι
πίσου από την αστοιβιά
βγάζει και κουνάει με βια:

― "Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
κ' οι ραγιάδες απ' τα ουράνια,
μα θεοί κι οξαποδώ
κει δεν είναι παρά δω.

Aν το δίκιο θες, καλέ μου,
με το δίκιο του πολέμου 90
θα το βρείς. Oπού ποθεί
λεφτεριά, παίρνει σπαθί.

Mη χτυπάς τον αδερφό σου -
τον αφέντη τον κουφό σου!
Kαι στον ίδρο το δικό
γίνε συ τ' αφεντικό.

Xάιντε θύμα, χάιντε ψώνιο,
χάιντε Σύμβολον αιώνιο!
Aν ξυπνήσεις, μονομιάς
θά ρτει ανάποδα ο ντουνιάς. 100

Kοίτα! Oι άλλοι έχουν κινήσει
κ' έχ' η πλάση κοκκινήσει
κι άλλος ήλιος έχει βγει
σ' άλλη θάλασσ', άλλη γη".

Βάρναλης Kώστας


[Μην χάσετε την ευκαιρία να ακούσετε τον ίδιο τον ποιητή να διαβάζει το εμπνευσμένο αυτό ποίημα: ]

Κώστας Βάρναλης - Η μπαλάντα του κυρ-Μέντιου


"I Mpalanta tou kyr mentiou-nikos Ksilouris" (sic)

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Το τραγούδι «Μάνα» του Σταύρου Λογαρίδη (Βίντεο + στίχοι). La canzone “Madre” di Stavros Logaridis (video + versi)

Ο Σταύρος Λογαρίδης (γεννήθηκε το 1953 στην Κωνσταντινούπολι) υπήρξε μέλος των θρυλικών "Poll" [Κώστας Τουρνάς / Σταύρος Λογαρίδης / Ρόμπερτ Ουίλλιαμς από κοινού στο τραγούδι/κιθάρα/σύνθεσι και στα ντράμς ο Κώστας Παπαϊωάννου ] και των "Ακρίτας".
Το 1978 κυκλοφόρησε την πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο "Λογαρίδης Σταύρος"….
(http://www.youtube.com/user/NeosPalamedes)
Δυό χρόνια μετά κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Σε Άλλη Γή" με παραγωγό τον Λουκά Σιδερά (των Aphrodites Child!), με συνεργάτες τον Παύλο Σιδηρόπουλο, Γιώργο Πεντζίκη, Δημήτρη Παπαχρήστου κ.α.
Από αυτόν τον LP δίσκο διαλέγουμε το κομμάτι με τον –επίκαιρο σήμερα- τίτλο «Μάνα», που είναι και πρώτο κατά σειράν από το σύνολο των 13 συνθέσεων, αλλά και κατέχει επιπλέον βαρύτητα, καθώς από αυτό, (από τον τελευταίο στίχο του!), προέρχεται και ο γενικός τίτλος του δεύτερου αυτού προσωπικού άλμπουμ του -άδικα υποτιμημένου- Έλληνα καλλιτέχνη.


Λογαριδης- Μανα


Σταύρος Λογαρίδης, Μάνα (Σε άλλη γή, 1980)
Στίχοι


Μάνα μου, μήν μελαγχολείς!
Σταματάω τον χρόνο
και μετράω τον πόνο
του χθές,
του χθές .
Νοιώθω ότι ήρθε ο καιρός
να γελάσης μαζί μου
να ξεχάσης, καλή μου,
το χθές,
το χθές,
και να σιγοτραγουδάς.

Δώσ’ μου τα φιλιά σου,
πάρε με σ’ άλλη γή,
σε άλλη γή.
Πάρε τα παιδιά σου
γέννησε σ’ άλλη γή,
σε άλλη γή!


Μάνα με γέννησες τρελό,
θα σου δώσω τ’ αστέρια,
τα ζεστά καλοκαίρια,
μην κλαίς.
Μήν κλαίς!

Μάνα, πόσο σε αγαπώ!
Χρειαζόμαστε ακόμα
κι απ’ τα μάτια σου χρώμα,
όταν κλαίς.
Μήν κλαίς!

Δώσ’ μου τα φιλιά σου,
πάρε με σ’ άλλη γή,
σε άλλη γή.
Πάρε τα παιδιά σου,
γέννησε σ’ άλλη γή,
σε άλλη γή!

Μάνα μου, μήν μελαγχολείς!
Σταματάω τον χρόνο,
μην μετράς πια τον πόνο
του χθές,
του χθές.
Και να σιγοτραγουδάς:

Δώσ’ μου τα φιλιά σου,
πάρε με σ’ άλλη γή,
σε άλλη γή
Πάρε τα παιδιά σου,
γέννησε σ’ άλλη γή,
σε άλλη γή,
σε άλλη γή!

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Κύπελλο Ελλάδος Ποδοσφαίρου. Ο 14ος τίτλος στην ΑΕΚ εν μέσω επεισοδίων, μετριότητας και απαράδεκτων δηλώσεων. Calcio: Coppa Greca 2011 ad AEK (14sima)

Calcio: la 14sima Coppa Greca 2011 ad AEK (vittoria vs Atromitos con 3-0 in mezzo di proteste)

Ατρόμητος - Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως 0-3
Μέτριο ποδοσφαιρικό θέαμα, (νίκη 3-0 για τον Δικέφαλο, με το πρώτο τέρμα από αμφισβητούμενη –αλλά όχι εντελώς ξεκάθαρη – θέσι “off side” του «σκόρερ» Ν. Λυμπερόπουλου), εξοργιστικές, συνηθισμένης καφρίλας, συμπεριφορές «φιλάθλων» (ύβρεις, ρίψεις καπνογόνων, κροτίδων, χρήσι ακτίνων “laser”, είσοδος στον αγωνιστικό χώρο κττ) στις εξέδρες των σταδίων της εξαθλιωμένης (και αθλητικά) χώρας μας, και εξαιρετικά απαράδεκτες δηλώσεις των ηττημένων..
Από τότε που μπήκε ο στυγνός επαγγελματισμός στο ποδόσφαιρο (όπως και εν γένει στον αθλητισμό) το αθλητικό ιδεώδες ψυχορραγεί, ο συναισθηματισμός των αγνών φιλάθλων είναι υπό ομηρία και διαρκή εκμετάλλευσι, ενώ αυτός που τελευταία χρόνια κάνει τον γύρο του θριάμβου στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ελλάδας, είναι τα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα των παραγόντων -συχνά χέρι χέρι με την κάθε είδους ανηθικότητα, την νοθεία ακόμα και την ωμή βία.
Το κύπελλο
.
.
.

Όπως και το αλλοτριωμένο (ηθικά, πολιτιστικά και γλωσσικά) επαγγελματικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στην χώρα του Ολυμπισμού, έτσι και ο θεσμός του Κυπέλλου "καπελώνεται" απο την προβολή του εκάστοτε μεγαλοχορηγού.
.

Η Είσοδος των οπαδών
"Aek vs Atromitos 3-0 Telikos kypelou Elladas 30.04.2011 eisodos opadwn"


Σύνθεσι του αγώνα. Τα "γκόλ" , επεισόδια, δηλώσεις και η απονομή.
"atromitos vs aek 0-3 High lights Goal,episodia,dilosis, aponomi Kypelou"


Οι δηλώσεις των ηττημένων:
Στα όρια της υστερίας οι δηλώσεις του πρόεδρου του Ατρομήτου:
«Ο τελικός αυτός ήταν μία παρωδία. Το ποδόσφαιρο πήγε 130 χρόνια πίσω. Η ΑΕΚ έπρεπε να το πάρει και το πήρε. Γιατί απλά έπρεπε να το πάρει. Όχι απλά δεν παίχθηκε το ματς στα ίσια αλλά έγιναν πράγματα που έφεραν το ποδόσφαιρο πολύ πίσω. Οι συνθήκες ήταν εντελώς ακατάλληλες».

Εξ ίσου απαράδεκτες οι εν θερμώ δηλώσεις του προπονητή του Ατρομήτου, Γιώργου Δώνη:
«Το ματς ήταν μια παρωδία. Στημένο και καλά σκηνοθετημένο...»
«Δεν είναι δυνατόν σε έναν τελικό του κυπέλλου Ελλάδος, και…δυστυχώς το ελληνικό κράτος είναι ένα μπουρδέλο, όπως το λέω, και το ελληνικό ποδόσφαιρο επίσης είναι ένα μπουρδέλο. Το να βλέπεις τους ποδοσφαιριστές να τρέχουνε να σώσουν τις οικογένειες τους επειδή τις σημαδεύουνε με τα μπιστόλια, να έρχονται μέσα οι ποδοσφαιριστές μου με ανοιγμένα κεφάλια και να τρώνε ξύλο , είναι μια αθλιότητα. Και νομίζω ότι συμφωνεί όλος ο κόσμος με αυτό που βλέπει.»
Και απομακρύνθηκε από τα μικρόφωνα των δημοσιογράφων με την βαρύγδουπη δήλωσι πως το Κύπελλο που κατέκτησε ο αντίπαλός του ήταν ...κάλπικο!
«--Όταν μένεις πίσω με γκολ οφ σάιντ, τότε η ΑΕΚ κέρδισε έναν κάλπικο τίτλο»


{Σ.Σ. Να παραπέμψουμε τους μικρούς σε ηλικία φίλους της ΑΕΚ στο συγγενικό ιστολόγιο "Παιχνίδι και Σπόρ" για μια άλλη ματιά, και με την ευκαιρία να δώσουμε συγχαρητήρια στον μικρό μπλόγγερ Giorgio, που για μιά ακόμη φορά πρόλαβε τον πατέρα του σε σχετική ανάρτησι!}