ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ. Η ΚΑΠΝΟΑΠΑΓΟΡΕΥΣΙ ΌΧΙ; Η ΚΑΤΑΛΥΣΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ ΜΗΠΩΣ;
Οι συνειδητοποιημένοι μή καπνιστές έπρεπε να πανηγυρίζουμε: το ελληνικό κράτος (οριστικά από την 1η Οκτωβρίου 2010) απαγόρεψε -συμμορφούμενο με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας- το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους. Κι όμως, αν κρίνω από τον εαυτό μου, κάποιοι δεν είμαστε καθόλου πεπεισμένοι για την ειλικρίνεια των μέτρων. Αντίθετα, λοιπόν, από ό,τι θα περίμενε κανείς, δεν θα στηρίξουμε ενεργά την έξωθεν επιβαλλόμενη καπνοαπαγόρευσι. Ενώ συμφωνούμε για την βλαπτικότητα του τσιγάρου και πιστεύουμε στην ανάγκη περιορισμού και του καπνίσματος, δεν σκοπεύουμε να καταγγείλουμε τους μή προκλητικά καπνίζοντες συμπολίτες μας.
Η διαπίστωσι ότι το μέτρο είναι εισαγομένης υπαγορεύσεως (έξωθεν και άνωθεν) και ακόμα χειρότερο η υποψία, ότι μπορεί να αποτελεί απόπειρα ποινικοποίησης της προσωπικής ζωής και πρώτο στάδιο* στον δρόμο του απόλυτου ελέγχου της ανθρώπινης συμπεριφοράς, μας οδηγεί στην μή συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία και τους παντοειδείς εκπροσώπους της.
*(Το δεύτερο στάδιο θα είναι ο έλεγχος στο τί πίνουμε, το τρίτο τί θα τρώμε, τέταρτο τί διαβάζουμε, πέμπτο με ποιόν συναλλασσόμαστε και πού πάμε, έκτο τί λέμε, και έβδομο τί σκεπτόμαστε; )
Αν δεν είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον καί των έξωθεν αλλά κυρίως των εγχώριων εξουσιαστών, για την υγεία των καπνιστών και ημών των μή καπνιστών, («για το καλό μας» κατά το εύγλωττο άσμα του Μηλιώκα), πώς θα εξηγήσουμε π.χ. την προκλητική ανοχή τους στο εμπόριο των ναρκωτικών; Την ανοχή τους στο σύγχρονο δουλεμπόριο «εργασίας» και πορνείας; Την υπόθαλψι του παρακράτους, την καθολική ατιμωρησία της διαφθοράς; Την αναλγησία τους στην αδικία, στην εκμετάλλευσι; Την, την, την …
Η παρανομία βλάπτει σοβαρά την υγεία της κοινωνίας μας. Και η Υποκρισία και το Ψεύδος της Εξουσίας υποσκάπτει σοβαρά το φυσικό αλλά και το ηθικο-πνευματικό περιβάλλον και αυτήν την ψυχική υγεία της ανθρωπότητας.
Ας ψάξουν, λοιπόν, αλλού για νεροκουβαλητές της επιβολής του Μεγάλου Αδελφού. Ας κάνουν την Παγκόσμια Διακυβέρνησι με τα εκατομμύρια των αφελών και με τους εκλεκτούς τους.
Έχει μπή η ανθρωπότητα σε αυτό το «τρυπάκι» -όπως λένε κι οι νέοι μας- της παγκοσμιοποιημένης δικτατορίας και απ’ ό,τι φαίνεται, δυστυχώς, το τσιπάκι-σφράγισμα της δουλείας μας είναι κοντά...
Θα παραθέσουμε, λοιπόν με μικροσκοπικά γράμματα μερικά πραγματικά στοιχεία για την επικινδυνότητα του καπνίσματος, θα γράψουμε με κανονικά γράμματα την λέξι ΑΝΥΠΑΚΟΗ για να είναι ευδιάκριτη η ορθογραφία της, και θα σιγοτραγουδήσουμε ένα παλιό ρεμπέτικο τραγουδάκι των παιδικών μας χρόνων.
Το προτιμάμε από τα κάθε political correct προσχήματα, ακόμα κι αν δεν ταυτιζόμαστε με την αισθητική του και δεν είμαστε γενικά φάν τού είδους.
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΣΑΟΥΣΑΚΗΣ - ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΚΙ
Το πιτσιρίκι
Στίχοι: Αργύρης Νικολέσκο
Μουσική: Γιώργος Ροβερτάκης
Πρώτη εκτέλεση: Πρόδρομος Τσαουσάκης
Ένα πιτσιρίκι είναι ξαπλωμένο
μες στα χορταράκια παραπονεμένο.
Θέλει να φουμάρει ένα τσιγαράκι,
μα δεν έχει φράγκο, είναι μπατιράκι.
Του 'ρθε μια ιδέα, κάπου να τη στήσει
όποιος κι αν περάσει τσιγάρο να ζητήσει.
Μα κακή του τύχη λίγο παραπάνω
στη γωνιά τον δρόμου τρακάρει πολιτσμάνο.
Κάνει το κορόιδο, ζούλα τον κοιτάει
και με κόλπο έξυπνο τόνε χαιρετάει.
Δίχως να τα χάσει το πιτσιρικάκι,
απ' τον πολιτσμάνο ζητάει τσιγαράκι.
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ.
…Η Ελλάδα παρουσιάζει τελευταία, το υψηλότερο κατά κεφαλή ποσοστό κατανάλωσης τσιγάρων ανάμεσα στις χώρες της ΕΟΚ και είναι ένα γεγονός που αποτελεί βέβαια μια πολύ αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας.
Προϊόντα καπνού
Όταν καίγεται ένα τσιγάρο είναι σαν να δουλεύει ένα εργοστάσιο και με βάση τη θερμοδυναμική παράγονται περίπου 4.000 ουσίες – ενώσεις υπό στερεά, υγρή και αέρια μορφή. Η θερμοκρασία στο σημείο καύσεως ανέρχεται στους 900 oC και ποικίλλει αυτή μέχρι το άλλο άκρο. Τα παραγόμενα συστατικά αυτά περιλαμβάνουν πολλά, τα οποία είναι γνωστά από τη φαρμακολογία ως δραστικά, τοξικά, μεταλλαξιογόνα και καρκινογόνα. Τα 43 καρκινογόνα που έχουν περιγράφει μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, ετεροκυκλικούς υδρογονάνθρακες, Ν – νιτροζαμίνες, αρωματικές αμίνες, αλδεϋδες, πτητικές καρκινογόνες ενώσεις, ανόργανες ενώσεις και ραδιενεργά στοιχεία. Οι περισσότερες εξ’ αυτών είναι καρκινογόνες.
Διαπιστώθηκε, ότι το 26% των προϊόντων και υποπροϊόντων καπνού μένει μέσα στο τσιγάρο (φίλτρο), το 28% εισπνέετε από τον καπνιστή και το 46% σκορπίζεται στον αέρα και το εισπνέουν εκείνοι που δεν καπνίζουν. Ένα παιδί που ζει σε οικογένεια καπνιστών καπνίζει παρά τη θέληση του 80-120 τσιγάρα τον χρόνο.Οι 3 κύριες ουσίες στις οποίες επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της ιατρικής έρευνας για τις βλάβες της υγείας του ανθρώπου, είναι η νικοτίνη, η πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα.
Εθισμός
Η νικοτίνη είναι η ουσία που συνδέεται άμεσα με την εξάρτηση. Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ο εθισμός στη νικοτίνη επέρχεται ραγδαία, έπειτα από λίγες μόνο ημέρες καπνίσματος ακόμα και μικρού αριθμού τσιγάρου. Βρετανοί ερευνητές αναφέρουν ότι η νικοτίνη είναι μια ουσία εξίσου εξαρτησιογόνος με την ηρωίνη και την κοκαΐνη.. Δύο στους τρεις καπνιστές δηλώνουν ότι θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα αλλά λίγοι είναι αυτοί που το καταφέρνουν χωρίς βοήθεια, καθώς η εξάρτηση που προκαλεί είναι ισχυρή.
Μαζί με τη σωματική εμφανίζεται και η ψυχική εξάρτηση. Η ψυχική εξάρτηση (εθισμός) είναι ένα σύνδρομο συμπεριφοράς που χαρακτηρίζεται από τη ψυχαναγκαστική χρήση του τσιγάρου, παρά τη γνώση για την προκαλούμενη βλάβη. Ανάβει για παράδειγμα τσιγάρο ενώ πονάει ο λαιμός, έχει πυρετό ή πονοκέφαλο και γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα τον βλάψει.
Επίσης το τσιγάρο προκαλεί ανοχή. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου ελαττώνεται η δράση της νικοτίνης. Ο καπνιστής χρειάζεται όλο και περισσότερη νικοτίνη για να έχει την ίδια «ποσότητα ευχαρίστησης». Πάντως, ο κίνδυνος και ο εθισμός αυξάνονται ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων, τη διάρκεια του καπνίσματος, και κάποιους ενδογενείς παράγοντες.
Επιδράσεις του καπνίσματος στον οργανισμό
Τα προβλήματα υγείας που δημιουργεί το κάπνισμα είναι πολλά. Μερικά από αυτά ο καπνιστής τα διαπιστώνει και τα βιώνει καθημερινά. Άλλα κτίζονται σταδιακά και τα αποτελέσματα εμφανίζονται σαν τη κορυφή του παγόβουνου, πολύ αργότερα στη ζωή του.
Ειδικότερα, το στόμα του καπνιστή μυρίζει άσχημα, τα δόντια αποχρωματίζονται και καταστρέφονται γρήγορα. Εξασθενεί η όσφρηση και η γεύση.
Επηρεάζονται οι πνεύμονες η καρδιά το στομάχι και το έντερο και η ουροδόχος κύστη. Το κάπνισμα συμβάλλει στις διαταραχές εμμήνου ρύσεως, την ψυχρότητα και τη μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας, αυξάνει την ανδρική ανικανότητα, συμβάλλει στη μείωση της παραγωγής ορμονών – οιστρογόνων, αυξάνει τις πιθανότητες οστεοπόρωσης κατά την εμμηνόπαυση, αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής κατά την εγκυμοσύνη.
Εν κατακλείδι, το κάπνισμα έχει συσχετισθεί κυρίως με τρεις κατηγορίες νοσημάτων: τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο (πνεύμονα, λάρυγγα, ουροδόχου κύστης) και τις χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες (χρόνια βρογχίτιδα και πνευμονικό εμφύσημα)...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου