Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Μια σπάνια μινιατούρα από το ΠΠ Σκακιστικών Προγραμμάτων στο Τίλμπουργκ. Una miniatura strana dal Campionato del mondo di Programmi a Tilburg

Στην εποχή των ηλεκτρονικών μηχανών και των πανίσχυρων υπολογιστικών προγραμμάτων φτάσαμε να μας προκαλεί τρόμο η απ’ ευθείας αναμέτρησι με τα προηγμένης τεχνολογίας σύγχρονα σκακιστικά προγράμματα. Οι υψηλές ταχύτητες στους επεξεργαστές καθιστούν ακόμα κι αυτούς τους οικιακούς υπολογιστήρες μας φόβητρο, αφού και η υπολογιστική ισχύς τους είναι ήδη ασύλληπτη και τα ίδια τα προγράμματα ενσωματώνουν με επιστημονική ακρίβεια χαρακτηριστικά του παιγνιδιού μας επιπέδου γκρανμέτρ. Ειδικά στο άνοιγμα (για να μην μιλήσουμε για τις τακτικές κινήσεις και τους συνδυασμούς «φορσέ» μάτ) τα θεωρούμε περίπου αλάνθαστα.
Και όμως αυτό που έγινε στο εφετινό ΠΠΣΠ (Έχουμε αναφερθή στο ICGA “Tournament between computer programs” και το 19ο αυτό "World Championship" του Τίλμπουργκ) στην δέκατη μόλις κίνησι των μαύρων στην παρτίδα The Baron – Pandix, δεν μοιάζει και πολύ συνηθισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη. Με τα ανθρώπινα μέτρα είναι τόσο χονδροειδές που θα το λέγαμε …αψυχολόγητο!





Σημειωτέον ότι το Pandix που διέπραξε αυτήν την ακατανόητη μαζετιά δεν είναι ευκαταφρόνητο, αφού νίκησε στο Τίλμπουργκ σε μεταξύ τους παρτίδα το πρόγραμμα-εφετινό πρωταθλητή, το «Τζούνιορ»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: