Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Επέτειος Απόβασης στην Νορμανδία και γνωριμία με τους Sabaton. 06.06.1944 Ricorrenza “D-Day” e il brano “Primo Victoria” del gruppo Sabaton (+ video)

Ψάχναμε εδώ και καιρό μια αφορμή να παρουσιάσουμε τους Σουηδούς παουερμεταλλάδες Sabaton, μετά από αλεπάλληλες αναβολές να’ μαστε επ’ ευκαιρία της (66ης) επετείου της απόβασης στην Νορμανδία. Για τους Σάμπατον έχουμε αρκετά να πούμε.
Άς αναρτήσουμε το “Primo Victoria” και ...θα επανέλθουμε.

«ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ Η ΝΙΚΗ» (Primo Victoria)
Η τελειωτική νίκη για τις συμμαχικές δυνάμεις κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο επήλθε μετα από την πολυήμερη και αιματηρή μάχη στις ακτές της Γαλλίας, στην Νορμανδία.
Η απόβασι της 6ης Ιουνίου του 1944 ήταν το πρώτο μέρος της «Επιχείρησης Ποσειδών» (η γενικώτερη κωδική ονομασία του σχεδίου ήταν Operation Overlord) η οποία με το γιγαντιαίο μέγεθός της αποτελεί την μεγαλύτερη αμφίβια στρατιωτική εισβολή όλων των εποχών. [Κρατάγαμε μια επιφύλαξι για τις αντίστοιχες απόπειρες των Περσών κατά τα Μηδικά, αφού στον Μαραθώνα μπορεί οι Περσικές δυνάμεις να μην ξεπερνούσαν κατά πολύ τις 100.000, αλλά κατά την 3η εκστρατεία τους οι πεζές δυνάμεις τους ήσαν πολλαπλάσιες, όμως εδώ τα νούμερα είναι κολοσσιαία].
Σ΄ αυτήν την επιχείρησι που την συναντάμε λαθεμένα επονομαζόμενη ξενιστί “D-Day”, ορθά χαρακτηρίστηκε ως «η μεγαλύτερη μέρα του πολέμου», υπήρχε και ελληνική συμμετοχή! Τουλάχιστον 3 πολεμικά πλοία (αναφέρονται οι Κορβέτες «ΚΡΙΕΖΗΣ» και «ΤΟΜΠΑΖΗΣ» και το Αντιτορπιλικό «ΣΑΛΑΜΙΣ») βρέθηκαν ανάμεσα στα περίπου 7.000 σκάφη κάθε τύπου (από όλες σχεδόν τις χώρες των συμμαχικών δυνάμεων) ενώ δεν είναι σαφές το νούμερο των Εμπορικών μας.
Πρωτίστως, η νίκη αυτή (που, μεταξύ μας, ήταν αναμενόμενη δεδομένης της συντριπτικής υπεροπλίας των Συμμάχων μας) επιτάχυνε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

PRIMO VICTORIA (SABATON + Saving Private Ryan)




Το βιντεάκι που τόσο επιτυχημένα οπτικοποιεί το κομμάτι των Sabaton, δεν είναι καθόλου άσχετο: περιλαμβάνει υλικό από την κινηματογραφική επιτυχία: «Ο στρατιώτης Ράιαν» (Saving Private Ryan) μια πολεμική ταινία (με αρκετά ρεαλιστικές και βίαιες σκηνές) που βασίζεται στον ιστορικό πυρήνα της απόβασης στην Νορμανδία και υπογράφεται από τον Στήβεν Σπήλμπεργκ στην σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ρόντατ (Robert Rodat) στο σενάριο. [Ο Σπήλμπεργκ βραβεύτηκε και με το Όσκαρ ενώ ο πρωταγωνιστής Τόμ Χάνκς (Tom Hanks) έμεινε μόνο με την τιμητική υποψηφιότητα στην Α΄ Ανδρική Ερμηνεία.]

Δεν υπάρχουν σχόλια: