Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

29 ΜΑΪΟΥ, ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΛΩΣΕΩΣ: «ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΑΘΗΜΑ...». Η ΤΑΙΝΙΑ ΣΕ 8 ΜΕΡΗ. The russian film "The fall of an Empire-the Lesson of Byzantium" in 8 videos

Пропаст империје. Византијска лекција
The Russian film: The fall of an empire—the Lesson of Byzantium
29 ΜΑΪΟΥ 2009: 556η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΛΩΣΕΩΣ «ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΑΘΗΜΑ. Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ» Η ΡΩΣΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΣΕ 8 ΜΕΡΗ (=8 “βίντεο” από το “You Tube”).

Με αφορμή την σημερινή επέτειο της αποφράδας ημέρας της (δεύτερης) Άλωσης νομίζουμε πως δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο θέμα για το Ιστολόγιό μας, που παραμένει -αιρετικά κατά πολλούς- προσανατολισμένο στον «ένδοξό μας βυζαντινισμό», από την πρόσφατη ταινία- ιστορικό ντοκυμαντέρ με τον τίτλο «Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ. ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΑΘΗΜΑ»
Πρόκειται για μια καλογυρισμένη –ώρες ώρες συγκλονιστική - ταινία που αποσπασματικά προβλήθηκε χθές/προχθές κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής «Ανιχνεύσεις» από την ΕΤ3.
Το βορειοελλαδίτικο κανάλι στην συνέχεια, μετά την όπως αναμενόταν πολύ ενδιαφέρουσα εκπομή του κ. Παντελή Σαββίδη, αργά την νύκτα πρόβαλε το εν λόγω ρωσσικό ντοκυμαντέρ ολόκληρο.
Απονέμοντας τα εύσημα στην διοίκησι του καναλιού και κυρίως στον υπεύθυνο της εκπομπής για την τόλμη των επιλογών του (σε θέματα και καλεσμένους) στην υψηλής ποιότητας εκπομπή του, προχωρούμε στην αναδημοσίευσι της ταινίας για ευρύτερο προβληματισμό.


«Το 1453 κατέρευσε η Βυζ αυτοκρατορία. Ας δούμε πως συνέβη αυτό»
Έτσι αρχίζει την αφήγησί του ο Αρχιμανδρίτης Τύχων (αφηγητής και σεναριογράφος ο π. Τύχων, φέρεται και ως πνευματικός του προέδρου Πούτιν). Ο ρώσσος αυτός ρασοφόρος στο πολυσήμαντο (και γενικά καλαίσθητο) Ντοκυμαντέρ του, μεσα σε κάτι περισσότερο από 1 ώρα αναφέρεται με πολύ σύγχρονη γλώσσα, αλλά και ιστορικά όχι αθεμελιωμένη ματιά, στο φαινόμενο Βυζάντιο (ή «Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Ελληνικού Έθνους»).
Δεν ισχυριζόμαστε, βεβαίως, οτι όλες οι απόψεις του είναι αλάνθαστες και ούτε θα αρνηθούμε κάποια σημεία υπεραπλούστευσης ή και αμφιλεγόμενης υποκειμενικότητας. Όμως θεωρούμε εξαιρετικά ενδιαφέρον -και σε κάποια σημεία πρωτότυπο- το προϊόν αυτό και πάρα πολύ χρήσιμο μέσον για βαθύτερο αναστοχασμό και προσωπική έρευνα όλων μας.
Μια ιδέα για τον γόνιμο διάλογο (μέσα απο θεμιτότατες αντιπαραθέσεις) που μπορεί να προκαλέση η προβολή και μελέτη του μπορεί κανείς να πάρη και απο τα εκατοντάδες (μέχρι στιγμής πανω απο 280!) σχόλια που πλαισίωσαν την εκπομπή και την επακόλουθη προβολή του στην ηλεκτρονική διεύθυνσι της εκπομπής.

ΜΕΡΟΣ Α’
ΜΕΡΟΣ Β’
ΜΕΡΟΣ Γ’
ΜΕΡΟΣ Δ’
ΜΕΡΟΣ Ε’
ΜΕΡΟΣ F’
ΜΕΡΟΣ Ζ’
ΜΕΡΟΣ Η’

Σημ. 1: Την με ελληνικούς υπότιτλους παραλλαγή του πέμπτου μέρους θα την βάλουμε αμέσως μόλις κατορθώσουμε να την εντοπίσουμε στο διαδικτυακό χάος.
Σημ. 2: Την παρακολούθησι ολόκληρου του ντοκυμαντέρ (με ελληνικό υποτιτλισμό) μπορεί κανείς να πραγματοποιήση είτε στον ιστότοπο που πρώτος το παρουσίασε στο ελληνόφωνο Διαδίκτυο, το Αντίφωνο, είτε στην ιστοσελίδα του «πόρταλ» των «Ανιχνεύσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: