Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

OLYMPIC PINS (PINS TRADING Part 2 ) CATEGORIES. ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΚΑΡΦΙΤΣΩΝ και ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ

PINS TRADING; COLLECTING OLYMPIC PINS
IL COLLEZIONISMO DI SPILLE OLIMPICHE

ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΚΑΡΦΙΤΣΕΣ
Άσχετα με τις εξωτερικές σκοπιμότητες και την εκμετάλλευσι (που λέγαμε σε εισαγωγική ανάρτησι) το συλλεκτικό αυτό χόμπι των ολυμπιακών καρφιτσών (Olympic Pins), εκλεκτή ποικιλία του μεγάλου συλλεκτικού ρεύματος των Ολυμπιακών αναμνηστικών, έχει πραγματικά ενδιαφέρον.
Ένα ενδιαφέρον (που κορυφώνεται κάθε Ολυμπιακή χρονιά) αναζωπυρώνεται στους παλιούς και γεννιέται σε καινούριους συλλέκτες.
Οι περισσότεροι περιορίζονται σε μια πρόχειρη και φευγαλέα εντύπωσι από το λεγόμενο «άθλημα των θεατών», δηλαδή την ανταλλαγή καρφιτσών, πιο γνωστή αμερικανιστί ως pin trading, όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός από την διασκεδαστική του αυτή πλευρά μπορεί κανείς να ’δή και την ιστορικο-παιδαγωγική.


PINS Pro & Cons: ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ
ΥΠΕΡ

Το χόμπυ έχει πολλούς μανιώδεις φίλους(στο εξωτερικό).

Τα πίνς είναι όμορφα, επιδεικνύονται και φοριούνται.
Δεν καταστρέφονται εύκολα. Δεν σκουριάζουν.
Ανταλλάσσονται πανεύκολα.

Συχνά χαρίζονται (από χορηγούς κλπ) για διαφήμισι..

ΚΑΤΑ

Δεν είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα.

Πέφτει το ενδιαφέρον μετά τους Αγώνες.

Αντιγράφονται. Κυκλοφορούν και «κάλπικα».

Χάνονται εύκολα.

Ανεξέλεγκτοι ιδιώτες και αναξιόπιστες εταιρίες.
Συχνά οι επιτήδειοι μας τα μοσχοπουλάνε
Χιλιάδες σχέδια – Υψηλό τιράζ- πληθωριστικές τάσεις.
Δεν μεταπωλούνται.


ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
Η σχετικά πρόσφατη εμπειρία της Ολυμπιάδας της Αθήνας κατέδειξε την καθολική απειρία των υποψηφίων συλλεκτών . Το trading μπορεί να έχη την πλάκα του, όμως είναι σχεδόν ουτοπικό να επιχειρεί κάποιος να συλλέξη τα πάντα, αδιακρίτως.
Αυτό που με την μικρή προσωπική πείρα μας μπορούμε να συμβουλεύσουμε κάποιον σταθερά ενδιαφερόμενο ή νεοπροσήλυτο είναι να ξεκινήση μια συλλογή από ολυμπιακές καρφίτσες με θεματικό περιεχόμενο. Έτσι όχι μόνο εξορθολογίζεται το χόμπυ, αντιμετωπίζεται η πλευρά του κόστους, της μικρής ή μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης, αλλά και κυρίως υπηρετείται καλύτερα η συλλεκτική διάστασι και εμβαθύνεται –μεθοδολογικά- το χόμπυ. Από την χαζοχαρούμενη καταναλωτική ευχαρίστησι του ‘μαζεύω τα πάντα’, μπορούμε να φτάσουμε στην υψηλότερου επιπέδου ικανοποίησι από την διδακτική αξία της στοχευμένης θεματικής συλλογής.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΚΑΡΦΙΤΣΩΝ
Οι καρφίτσες όλων των Ολυμπιάδων μπορούν εύκολα να ταξινομηθούν σε κύριες και δευτερεύουσες κατηγορίες.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ (Bid pins)
Τέτοιες είναι οι καρφίτσες που βγαίνουν για να συνοδεύσουν την ανακοίνωσι της υποψηφιότητας μιας ολυμπιακής πόλης. Εφόσον η κατηγορία είναι άσχετη με την τελική επιλογή έχουμε πολλές ολυμπιακές καρφίτσες πόλεων που δεν κέρδισαν τους Αγώνες.

.


ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ (Souvenir pins)
Είναι η πολυπληθέστερη κατηγορία. Μπορεί να συμπεριλάβη καρφίτσες με το πιο απίθανο θέμα. Μεγάλο ποσοστό περιλαμβάνει πινς πολιτιστικού. Ιστορικού και, τελευταία κυρίως, τουριστικού ενδιαφέροντος .


Χαρακτηριστικές υποκατηγορίες:

Εμβλήματα (Logo pins)
Καρφίτσες με το έμβλημα της εκάστοτε Ολυμπιάδας σε διάφορα σχήματα και χρωματισμούς.

.

.
Μασκώτ (Mascot pins)
Αρκετά δημοφιλής κατηγορία οι καρφίτσες με τις μασκώτ των Αγώνων, με συχνό μειονέκτημα τα μεγάλα τιράζ και τα πολλά σχέδια.



Αθλήματα (Sport pins)
Όλα τα αθλήματα, εννοείται, και σε πολλές παραλλαγές.
Σημαίες (Flags pins)
Υπάρχουν καρφίτσες στις τελευταίες Ολυμπιάδες με το εθνικό σύμβολο όχι μόνο της χώρας οικοδεσπότου, αλλά και όλων των φιλοξενουμένων χωρών.
Ένα θέμα με σαφές διδακτικό περιεχόμενο για νεαρά κυρίως άτομα.



Μεταφοράς Φλόγας - Λαμπαδηδρομία (Torch Relay pins)
Ωραίο θέμα με σαφέστατο συμβολισμό. Θα ’ταν ακόμα κολύτερο αν, ήδη από την Ολυμπιάδα της Ατλάντα, δεν έριχναν στην κυκλοφορία τόσα πολλά σχέδια..

.


«Γέφυρες» Bridge pins
Έτσι λέμε τις καρφίτσες που απεικονίζουν την διαδοχική συνέχεια διεξαγωγής των αγώνων από μία πόλι με την αμέσως επόμενη (ή προηγούμενη).
Καταχρηστικά θα μπορούσαμε να εντάξουμε σ’ αυτήν την κατηγορία και τις καρφίτσες που γεφτυρώνουν αγώνες με συγκεκριμένη χρονική ή τοπική συνάφεια πχ τους Αγώνες της Αθήνας 1896 με την Αθήνα 2004, ή τα εκατόχρονα, την εκατονταετηρίδα (centennial pins: 1896-1996) της Ατλάντα.

Αντίστροφης Μέτρησης (Countdown pins) Χρόνια, μήνες, εβδομάδες και –βέβαια!- μέρες = ο ορισμός της υπερβολής. Αλλά το μάρκετινγκ έχει μάτια μυωπικά. Γέμισε ο τόπος από την Ατλάντα και δώθε με καρφίτσες του πιασάρικου αλλά ελάχιστα σημαντικού αυτού θέματος. Η συμβολή του στον πληθωρισμό των πίνς (και στην Αθήνα το 2004) ήταν εκνευριστικά μεγάλη.


ΧΟΡΗΓΟΙ (Sponsor pins)
Όλο και περισσότεροι οι χορηγοί, μικροί και μεγάλοι, των Ολυμπιακών Αγώνων, πλημμυρίζουν τον τόπο με τα πίν τους. Η κυριαρχία της ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ (Coca-cola Olympic pins) είναι -από το 1928!- καθολική. Η συγκεκριμένη εταιρία με συστηματικό τρόπο προωθεί το χόμπυ της ανταλλαγής και βρίσκει τον τρόπο κάθε τόσο να αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον των χιλιάδων φανατικών συλλεκτών των καρφιτσών της.
ΜΜΕ (MEDIA pins)
Μία πολύ ενδιαφέρουσα για τους συστηματικούς συλλέκτες κατηγορία.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ (Internal pins)
Θεωρητικά είναι η κατηγορία με τα μικρότερα τιράζ. Τα πινάκια είναι εκτός εμπορίου, αλλά –ειδικά στην Αθήνα το 2003/4- είδαμε απίστευτες συμπεριφορές εκμετάλλευσης και …τιμές!
«ΝΟΚ» - Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (NOC pins)
Αυτήν την θεματική κατηγορία διαλέγουν οι συστηματικότεροι συλλέκτες ολυμπιακής καρφίτσας. Δεν λείπουν όμως οι δυσκολίες αναγνώρισης και τα προβλήματα γνησιότητας, κυρίως από τα πολλά μικρά κρατίδια που εσχάτως γίνονται μέλη στη ΔΟΕ και τους αναξιόπιστους κατασκευαστές.

Σέτ SET pins
Σειρές καρφιτσών με διάφορα θέματα. Τοποθετημένα σε κατάλληλες συσκευασίες, πάντα κυκλοφορούν σε περιορισμένο αριθμό και συχνά έχουν αναβαθμισμένη αισθητική, καθώς προορίζονται για διακόσμησι εσωτερικών χώρων.
Αριθμημένα (NUMBERED pins)
Είναι νομίζω τα πιο αξιόπιστα από συλλεκτική πλευρά. Δεν μου έχει τύχη –πράγμα αναμενόμενο βέβαια μέσα στον ωκεανό των αντικειμένων- να βρώ έστω και ένα πινάκι νόθο. Ούτε από άλλο συλλέκτη έχω αρνητική πληροφόρησι για αυτήν την –όχι πολυπληθή- κατηγορία.



Να σημειώσουμε ότι όλες –σχεδόν- επιμέρους κατηγορίες των καρφιτσών μπορούν να συνδυάζονται μεταξύ τους.
Έτσι μπορούμε να έχουμε πχ Έμβλημα με Μασκώτ, Μασκώτ με σημαία, Μασκώτ με αθλήματα κλπ.

2 σχόλια:

babbis είπε...

mia erotisi: yparxoun eidika koutia,vitrines i allo meso parousiasis/apothikeusis ton pins pou na kikloforoun sto emporio?
exo mikri sillogi(per 30) pins kai thelo na tin apothikeuso kapos.eyxaristo.

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Αγαπητέ, babbis, συνήθως οι ιδιώτες αυτοσχεδιάζουμε με τις "βιτρίνες".
Τον καιρό της μεγάλης έξαψης κυκλοφορούσαν (καί στο e-Bay) κατάλληλα κουτάκια με πλαστικό τζαμάκι για 1 έως 3 pins. Τώρα δεν ξέρω πού να σε παραπέμψω.
Θα προσπαθήσω, πάντως, να επανέλθω στο θέμα "Ολυμπιακές καρφίτσες" λίαν προσεχώς, γιατί έχω πολλά να 'πώ -κι ακόμα περισσότερα να δείξω.

Εγώ σ' ευχαριστώ για το σχόλιο!