Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

"ΒΡΥΝ" ή "ΜΠΟΥ"; Μια νεφελώδης Αριστοφάνους λέξις. Su una parola hapax legomenon in Aristofane; la parola infantile per l'acqua nella commedia “Le Nuvole”.


Ανάμεσα στα περιορισμένα φιλολογικά (όχι ότι τα θεατρικά μου είναι περισσότερα) μου ενδιαφέροντα για την παλαιά Κωμωδία και, εννοείται, τον Αριστοφάνη,  ξεχωριστή περιέργεια μου είχε κάνει από τα νιάτα μου η φράση «ΒΗ, ΒΗ…»  για την αυτονόητη σημασία της στο ζήτημα της ζωντανής προφοράς της αρχαίας Αττικής διαλέκτου.
Η πρόσφατη όμως ενασχόληση μου με τις «Νεφέλες» με έφερε (ανάμεσα σε διάφορα άλλα ωραία και θαυμαστά) μπροστά σε μία νέα και ιδιαίτερα σημαντική διαπίστωσι: Πως στο αριστουργηματικό αυτό κείμενο και κορυφαίο δείγμα της αριστοφάνειας μεγαλοφυΐας, διασώζεται μαζί με πλουσιώτατο υλικό από τον ζωντανό λόγο των Ελλήνων του 5ου αιώνα και το μοναδικό δείγμα βρεφικής ομιλίας σε ολόκληρη την αρχαία ελληνική γραμματεία.

Συγκεκριμένα στο παρακάτω απόσπασμα των Νεφελών (στ. 1380-1385) ο Αριστοφάνης καταγράφει, βάζοντας στο στόμα τού πρωταγωνιστή του Στρεψιάδη,* όχι μία, αλλά τρείς λέξεις από το βασικό λεξιλόγιο των βρεφών!

*Ο ταλαίπωρος όσο και πανούργος αθηναίος Στρεψιάδης, καταγγέλλοντας την αδικία και την υιική ασέβεια που εισπράττει, θυμίζει στον ακαμάτη και κακομαθημένο γιό του Φειδιππίδη, ο οποίος έφτασε στο σημείο να τον δέρνει, πόσο σωστός του στάθηκε σαν πατέρας, όταν εκείνος ήταν μωρό:

[ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ]

ΣΤΡΕΨΙΑΔΗΣ:
Καὶ πῶς δικαίως; ὅστις, ὦναίσχυντέ, σ᾽ ἐξέθρεψα,
αἰσθανόμενός σου πάντα τραυλίζοντος, ὅ τι νοοίης.
εἰ μέν γε βρῦν εἴποις, ἐγὼ γνοὺς ἂν πιεῖν ἐπέσχον·
μαμμᾶν δ᾽ ἂν αἰτήσαντος ἧκόν σοι φέρων ἂν ἄρτον·
κακκᾶν δ᾽ ἂν οὐκ ἔφθης φράσας, κἀγὼ λαβὼν θύραζε
ἐξέφερον ἂν καὶ προὐσχόμην σε· (…)


(ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ, «Νεφέλαι», στ. 1380-5)

[ΜΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ «ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ»]

Στρεψιάδης
Πώς δικαίως, αναιδή;
που σ’ ανέθρεψα μικρούλη, και σαν τραύλιζες παιδί
καταλάβαινα τι θάχεις στο μυαλό σου το μικράκι…
μπου σαν ήθελες ψευδίσει σου ’δινα να πιεις νεράκι,
σαν εγύρευες μαμμά σου’ φερνα ψωμί κοκό,
και σαν φώναζες κακά σ’ έπαιρνα, παιδί κακό,
κι απ’ το σπίτι μας απέξω σε βαστούσα να τα κάνεις…

(Μετάφραση: Γεωργίου Σουρή, 1900)


ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΟΛΜΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ

Οι τρεις λέξεις του πρωτοτύπου στο εν λόγω απόσπασμα:

ΒΡΥΝ, ΜΑΜΜΑΝ, ΚΑΚΚΑΝ «σηκώνουν» βεβαίως πολλή φιλολογική συζήτησι.

Είναι φαινομενικά απαρεμφατικές εκφράσεις (η άλλη ερμηνεία θεωρεί το τελικό «ν» ευφωνικό και απαραίτητο για το μέτρο). Σε κάθε περίπτωσι πρόκειται για λέξεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε βασικές ανάγκες των πολύ μικρών παιδιών. Αυτές προφανώς τις ανάγκες τα βρέφη, μέσω των ψελλισμάτων τους προς το γονεϊκό περιβάλλον προσπαθούν από δημιουργίας του ανθρωπίνου είδους να καλύψουν. 
Πώς λέμε «μάμ, κακά και νάνι»; Το αριστοφάνειο κείμενο στην θέσι του τρίτου –και μάλιστα το προτάσσει—έχει την ανάγκη λήψης νερού. Κι όμως η εμφανιζόμενη μονοσύλλαβη λέξι ΒΡΥΝ είναι “very suspicious” (όπως θά 'λεγε ένας γνωστός αμερικανός Γκρανμαίτρ!).   
Για την εδώ φωνητική αξία του «Β» ως χειλικού «μπ» (= λατινικού b) δεν υπάρχει βεβαίως καμμία αμφιβολία. (Κατα το ΒΗ, ΒΗ = "B-e-e", "b-e-e" του πολυφημισμένου αποσπάσματος του Κρατίνου, που λέγαμε). Το ίδιο σχεδόν με την ταύτισι του «Υ» με το «ου» (= λατινικό u). Αυτό που δημιουργεί πρόβλημα, είναι το «Ρ». Με δεδομένο πως δύσκολα μπορεί να αντακλά στην γλωσσική πραγματικότητα (ως γνωστόν ο φθόγγος «ρ» --λατινιστί r--  δεν εμφανίζεται καθαρά στην φωνητική δυνατότητα των βρεφών και συνήθως εκλείπει ή αργεί πολύ να κατακτηθή), δεν αποκλείεται να έχει μεταφερθή λανθασμένως πως από την αντιγραφική παράδοσι του κειμένου. 

Σε κάθε περίπτωσι αυτό το «βρῦν» είναι hapax legomenon στην Αρχαία Γραμματεία. Ως όρος θα μπορούσε να είναι  -ποιητική αδεία-  απλά μια κωμικά φορτισμένη λέξι-φράσι. Όμως από τον παρατηρητικό και μεγαλοφυή συγγραφέα Αριστοφάνη, σ' αυτήν την περίπτωσι ειδικά, θα περιμέναμε καί αυτή η λέξι να είναι ηχοποιημένη λέξι και όχι συμβατικά κωμική. Μια λέξι ηχομιμητική της ποσοτικά περιορισμένης, αλλά γοητευτικά αποτελεσματικής γλώσσας των βρεφών, όπως ΑΚΡΙΒΩΣ και οι άλλες δύο στο ίδιο απόσπασμα. Επομένως; Μυστήριο! 

Ένα ακόμα που προστίθεται στο σκοτεινό,  αληθινά νεφελώδες όσον αφορά στην διακωμωδούμενη φιγούρα του Σωκράτους, μήνυμα των «Νεφελών»!

[Η χειρόγραφη παράδοσι δεν έχει σαφείς αποδείξεις, αλλά εγώ --αυθαιρετώντας όπως πάντα – υποπτεύομαι κάποιο lapsus calami, λάθος δηλ. του copista (κάποιου από τους αρχικούς, τον οποίο οι υπόλοιποι ακολούθησαν). Ο όποιος αλεξανδρινός ή ακόμα χειρότερα (πρωτο)βυζαντινός αντιγράφος θα είχε άδικο να πιστέψη πως αυτό (άς υποθέσουμε) το μεγαλογράμματο «ΒΟΥΝ» που θα έβλεπε (για να μην πώ…«ΒΒΥΝ» ?!) στο προς αντιγραφή  χειρόγραφο, έπρεπε κάπως να το …τακτοποιήση; Ποιος να ξέρει; ]

Ad maiora!
Πάντως διαπιστώνουμε με έκπληξι πως οι λεξούλες "Μπου-μπού", "μαμ-μά(μ)" "κακ-κά" (εντάξει, με μια επιφύλαξι –όπως είπαμε- για την πρώτη) δέν έχουν εδώ και 25 αιώνες αλλάξει!! 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ


Ακολουθεί  σαν υστερόγραφο η νεοελληνική απόδοσι του ...Σελλενίδη!

ΜΠΑΜΠΑΣ (ΣΤΡΕΨΙΑΔΗΣ) ΣΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ:

Εγώ που σε μεγάλωσα, λίγο να με σεβόσουν!

Μωράκι σαν μπεμπέκιζες, τα καταλάβαινα όλα:

Έλεγες "μπ(ου)-μπού"·  να πιεις, φρόντιζα να σου φέρω!

«Μαμ_μάμ" όταν μου ζήταγες, έτρεχα για ψωμάκι!

Κι ύστερα, πριν να πεις "κακ-κά", σε βούταγα·  κι αμέσως

έξω από το πορτάκι μας, τα έκανες εμπρός μου!

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Κραυγή Αγωνίας για τον Εθνικό μας Πλούτο και τα Ενεργειακά! Η πρόσφατη συνέντευξι του καθηγητή Αντώνιου Φώσκολου (Α΄ μέρος)

[Η συστηματική απόκρυψι δεδομένων σχετικά με τον εθνικό πλούτο (και ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ) καθώς και οι από δεκαετίες επιλογές κάθε είδους εξάρτησης (και πάλι ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ) από ξένους, συνιστά –κατά την άποψί μας- ένα εθνικό έγκλημα in progress. ‘Εγκλημα για το οποίο ο Θεός μόνο ξέρει αν θα υπάρξη ποτέ τιμωρία. Και εννοούμε των πραγματικών ενόχων…
Οι μαρτυρίες είναι πολλές, τα στοιχεία αμέτρητα, τα συμφέροντα …λίγο περισσότερα!
Ευχαριστούμε τον Δημ. Προβελέγγιο για την συνεργασία!]
..........................................
Λόγω του μάκρους της, αλλά και της βαρύτητας των θεμάτων, χωρίσαμε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης στο You Tube, (εννοείται παραθέτουμε και την συνέντευξι, αλλά… «δια τον φόβο των Ιουδαίων» …), σε δύο μέρη.

Στο α΄ μέρος περιλαμβάνονται: Η απολιγνιτοποίησι, τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, το φυσικό αέριο και η εξυπηρέτησι ξένων συμφερόντων με τις ψευτοπεριβαλλοντικές επιλογές υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
.........................................
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΙ του Αντ. Φώσκολου στον Γ. Σαχίνη (Ιούν, 2020):

[Α΄  ΜΕΡΟΣ:]

Ραδιοφωνική συνέντευξι του ομότιμου καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ομότιμου ερευνητή στην Γεωλογική Υπηρεσία του Καναδά, Αντώνιου Φώσκολου, στον σταθμό 984 Ηρακλείου, με τον δημοσιογράφο Γεώργιο Σαχίνη.

Γεώργιος Σαχίνης  :  Φίλες και φίλοι ακροατές θέλω να καλημερήσω εκεί στον Καναδά, ξημερώματα βεβαίως, τον κύριον Αντώνη Φώσκολον, γνωστόν και μη εξαιρετέον, ομότιμο καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ένα από τους βασικούς συμβούλους σε ζητήματα υδρογονανθράκων και στον Καναδά στο κράτος. Όμως ο Αντώνης Φώσκολος είναι γνωστός περισσότερο από την επιμονή του,το ξέρετε όλοι, γύρω από την αναγκαία αξιοποίησι των υδρογονανθράκων, και επειδή ένα από τα μενού των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειον είναι οι υδρογονάνθρακες, άλλωστε αυτούς χρησιμοποιεί, βάζοντας μπροστά την Τουρκική εταιρεία πετρελαίου η ίδια η Τουρκία, νομίζω ότι η προσέγγισί του  σήμερα θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, και θα μας δώσει και ειδήσεις. κ. Φώσκολε καλημέρα από το Ηράκλειο.

Αντώνιος Φώσκολος : Καλημέρα σας! Θα ήθελα να ξεκινήσω λίγο με την ανακοίνωσι του ΑΔΜΗΕ σχετικά με την χαρά του κ. Χατζηδάκη, όσον αφορά την απολιγνιτοποίησι, και μέσα από εκεί θα καταλάβουμε την σημασία των υδρογονανθράκων.

Γεώργιος Σαχίνης  :  Βεβαίως, αλλά θα μου επιτρέψετε κ. Φώσκολε, πρίν απ’ αυτό, να σας ρωτήσω το εξής απλό: σήμερα στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχει μία υπερσυσσώρευσι ενδιαφέροντος, ιδίως από τηνΤουρκία, από την Λιβύη μέχρι και νοτίως του Καστελλόριζου. Αναρωτιέμαι αυτά τα τριάντα (30) χρόνια που έχουν χαθεί, άν η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε έρευνα και εξόρυξι υδρογονανθράκων με τα θαλασσοτεμάχια, νωρίτερα, αν είχε ανακηρύξει και οριοθετήσει ΑΟΖ, πόσα από αυτά θα είχαμε προλάβει; Το ΄χετε σκεφθεί;

Αντώνιος Φώσκολος : Πάρα πολλά, πάρα πολλά! 
Τώρα θα σου εκμυστηρευτώ κάτι, που συζητούσα με τον Γιάννη τον Μανιάτη. Εντάξει πρώτη φοράτο λέω. Όταν έβγαλε τα θαλάσσια οικόπεδα και άρχισε η έρευνα μαζί με την PGS, μου λέει ο υπεύθυνος της PGS ο Jason Robinson, εγώ θέλω να προχωρήσω τις έρευνες υδρογονανθράκων μέχρι κάτω από την Ρόδο. Μπορεί το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να με στηρίξει; 
Γράφω στον Γιάννη τον Μανιάτη. Γιάννη μπορεί το Ελληνικό Ναυτικό να στηρίξει την επέκτασι της έρευνας μέχρι κάτω απ΄την Ρόδο; Δέν πήρα απάντησι. 
Επομένως βλέπετε ότι υπήρχε μία συνέχεια επιφύλαξι! Έφτασε μέχρι εκεί πού έφτασε ο Μανιάτης μέχρι κάτω από την Ιεράπετρα, αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε προχωρήσει ακόμα ανατολικότερα, τουλάχιστον εκατόν πενήντα (150) χιλιόμετρα και να βγάζαμε και άλλα οικόπεδα. Δεν το κάναμε. Καθυστερήσαμε την ΑΟΖ πάλι εις βάρος μας. 
Συνέχεια κάναμε σφάλματα, από πλευράς εξωτερικής πολιτικής, τα  οποία τα πληρώνουμε. 
Ευτυχώς αυτήν την στιγμή ο πλούτος ο τεράστιος είναι συγκεντρωμένος νοτιοδυτικά της Κρήτης και βορειοανατολικά της Λιβύης, γι αυτό τώρα παίζεται το παιχνίδι, με την Τουρκία, που θέλει να κάνει βάσι στην Μισράτα. Θέλει να κυκλώσει την Ελλάδα και να εξοπλίσει τα κοιτάσματα τα οποία, βασικά, είναι προς την μεριά της Κυρηναϊκής, της Βεγγάζης, δηλαδή είναι στην  περιοχή Χαφτάρ, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Λιβύης, και αυτά ανακαλύφθηκαν, όταν τυχαίως, .εεε..όχι δεν ήταν τυχαίως: όταν η PGS έκανε έρευνα για τα δικά μας κοιτάσματα νότια της Κρήτης, τον ρώτησα τον διευθυντή της έρευνας, τον Jason. Του λέω: για να φθάσης μέχρι αυτό το σημείον πρέπει να έχεις μπεί μέσα στην Λιβύη. 
Μου λέει, ναί, μπήκα επτά(7) χιλιόμετρα μέσα, για να μπορέσω να ολοκληρώσω τις μελέτες στην Ελλάδα. Μόλις μου το ΄πε και τελείωσε όλο αυτό το πράγμα, που ήτανε Σεπτέμβριος του 2014, παραιτείται από την PGS ο Jason Robinson, και πηγαίνει σε άλλη εταιρεία την ION, με αποστολή να δουλέψει στην περιοχή, που είχε ήδη ανακαλύψει τα κοιτάσματα. Η ION με την SPECTRUM αυτή την στιγμή έχουνε δεί πόσα κοιτάσματα υπάρχουν πλέον κάτω από την ΑΟΖ της Κρήτης στο Λιβυκό κομμάτι. 
Λοιπόν υπάρχει ένας τεράστιος πλούτος, ο οποίος ξεκινάει με την λεγόμενη μεσογειακή ράχη. Ξεκινάει από τον κόλπο της Κυπαρισσίας και τελειώνει στο Ζόρ της Αιγύπτου. Όλη αυτή η ράχη είναι γεμάτη από κοραλλιογενείς ύφαλους, οι οποίοι έχουν φυσικό αέριο. Κι αυτά τα κοιτάσματα είναι η λύσις του ενεργειακού προβλήματος της Ευρώπης. Καλά το θέτει τελευταίως ο πρωθυπουργός, ότι η φασαρία μας με την Τουρκία δεν είναι Ελλάδα–Τουρκία, είναι Ευρώπη – Τουρκία. Θα πρέπει κάποια στιγμή η Ευρώπη να καταλάβει ότι ο ενεργειακός της πλούτος βρίσκεται στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Γεώργιος Σαχίνης  :  Ναι, ναι βεβαίως και δώσατε και νέα στοιχεία που θα κάνουν πάταγο. Όμως θέλω να σας ρωτήσω, μιάς και το είπατε στην αρχή: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ  η ζήτησι της 8ης Ιουνίου είναι 95.728 MWh που καλύφθηκε χωρίς λιγνίτη κατά 57,65% από μονάδες φυσικού αερίου, 14,23% υδροηλεκτρικά, 4,92% ανανεώσιμες πηγές και 23,21% από εισαγωγές. Για πρώτη φορά από της 8ης Ιουνίου, ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, λειτουργήσαμε χωρίς τα λιγνιτικά. Το ερώτημα, λοιπόν, κ. Φώσκολε, που τίθεται με βάσι αυτά τα δεδομένα, είναι ότι ενώ εμείς συζητάμε για το φυσικό αέριο, και βλέπω εδώ ότι καλύφθηκε η ζήτησι κατά 57,65% από μονάδες φυσικού αερίου και κατά 23,21% από εισαγωγές, αυτό που προβάλλεται ως μοντέλο και για την κυβέρνησι που αναφερθήκατε, τουλάχιστον για τον αρμόδιο υπουργό, είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αντώνιος Φώσκολος : Ναι, η οποία είναι πατάτα! Δεν μπήκανε σε λεπτομέρειες. Εντάξει. Παραδεχθήκανε όμως ότι το Ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο εισάγουμε, είναι αυτό που στηρίζει ουσιαστικά τον εξηλεκτρισμό της χώρας. Η μεγάλη πατάτα λοιπόν είναι το 4,9% ΑΠΕ. Αυτό το ποσοστό μας το έδωσαν 3000 ανεμογεννήτριες που έχουν 3000 MW, και η αγορά τους εστοίχισε στην Ελλάδα 6 δις και 2440 MW φωτοβολταϊκά που εστοίχισαν 7,5 δις. Σύνολο πληρώσαμε 13,5δις για 5442 MW οι οποίες μας δίνουν μόνον 5% των αναγκών μας. 
Το καταλαβαίνετε αυτό το πράγμα; Πατάτα! Πατάτα! Δεν δουλεύουν!. Και ερώτησα ορισμένους και μου λένε: Ναί οι ανεμογεννήτριες δουλεύουν όταν φυσάει αέρας και τα φωτοβολταϊκά όταν δεν έχει συννεφιά γι αυτό η απόδοσί τους είναι πολύ μικρή. 
Ερωτώ: Το ίδιο ποσοστό, δηλαδή, περίπου 5500 MW είχανε και οι λιγνιτικοί σταθμοί της Πτολεμαΐδος, και εκάλυπταν το 72% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. Αυτή την στιγμή δεχθήκαμε πλέον, ότι ενεργειακά είμαστε υποτελείς. Ενώ είμασταν ανεξάρτητοι κατά 86%, τώρα είμαστε υποτελείς κατά 86% και πληρώσαμε και 13,5 δις για τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά που δεν δουλεύουνε, και πληρώνουμε αυτή  την στιγμή για την εισαγωγή του φυσικού αερίου εκ Ρωσίας ετησίως 2 δις, σύνολο για τα 30χρόνια που παίρνουμε φυσικό αέριο από την Ρωσία, μέχρι το 2027, 60 δις. 60 δις φυσικό αέριο και 13,5 δις έχουμε ανεμογεννήτριες. 80 δις κοντά και μετά μου λέτε σείς γιατί δεν μπορούμε να αγοράσουμε κορβέτες για τον Ελληνικό Στρατό!. Εντάξει!; Διότι όλα τα χρήματα αυτά τα δίνουμε έξω. 
Από πού βγαίνουν αυτά τα χρήματα κ. Σαχίνη; Από τον τουρισμό. Ο τουρισμός δεν αφήνει φράγκο στην Ελλάδα! 
Όλα αυτά τα παίρνουμε και τα δίνουμε για να αγοράσουμε Ενέργεια: Ανεμογεννήτριες από την Γερμανία, που δεν δουλεύουνε, φωτοβολταϊκά, που δεν δουλεύουνε ή μάλλον δουλεύουνε πάρα πολύ λίγο και φυσικό αέριο από την Ρωσία.
 Και θέλω να μπώ λίγο σε ένα θέμα της Κρήτης που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωσι.

Γεώργιος Σαχίνης  :  Μισό λεπτό, μισό λεπτό, θα μπείτε

Αντώνιος Φώσκολος : Μεγάλο σκάνδαλο!

Γεώργιος Σαχίνης  :  Μισό λεπτό, κ. Φώσκολε, θα μπείτε! Όμως αν αντιλαμβάνομαι σωστά, εδώ μας ξεδιπλώνετε ότι ο στρατηγικός προσανατολισμός πολιτικά περί πράσινης ανάπτυξης, από  πράσινη ενέργεια, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν έχει ούτε σταθερότητα, είναι κοστοβόρος, μας οδηγεί σε εισαγωγή φυσικού αερίου, και την ίδια ώρα, αυτό θέλω πρώτα να μου πείτε κ. Φώσκολε, αν είναι έτσι, για τους δικούς μας ενεργειακούς πόρους, όπως είναι το φυσικό αέριο, όχι απλά δεν κάνουμε τίποτε, αλλά δεν ξέρω αν το έχετε υπ’ όψιν σας, η εταιρεία διαχείρισης, η ελληνική, των υδρογονανθράκων για την ώρα είναι ακέφαλος.

Αντώνιος Φώσκολος : Την έχουνε καταστρέψει, το δίδυμο Χατζηδάκη-Θωμά.

Γεώργιος Σαχίνης  :  Γιατί το λέτε αυτό;

Αντώνιος Φώσκολος : Κοιτάξτε. Μήν κοροιδευόμαστε! Αυτή την στιγμή δεν συζητάνε την αξιοποίησι του δικού μας πλούτου. Συζητάνε την εισαγωγή ανεμογεννητριών οι οποίες στοιχίζουν ο κούκος αηδόνι και δεν δουλεύουνε. Και θα πούμε λίγο παρακάτω, και τί μολύνουνε. Θα δημιουργήσουν προβλήματα καρκίνου στην Κρήτη και σ΄όλη την Ελλάδα κι αυτό κανένας δεν το ΄χει πιάσει. Κι όπως έχετε καταλάβει, ο κ. Χατζηδάκης δεν κάνει περιβαλλοντολογικές μελέτες, όταν γίνεται εγκατάστασις ανεμογεννητριών. 
Θα σας αναλύσω από τί κατασκευάζεται μία ανεμογεννήτρια και τί τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα δίνει η κάθε ανεμογεννήτρια, τα οποία, δεν μας λένε πού θα τα θάψουνε, διότι αυτά τα πράγματα όταν τα θάψεις μέσα σε ασβεστολιθικά πετρώματα, όπου τρέχει το νερό και φεύγει το νερό και πηγαίνει μέσα στα υπόγεια ύδατα, θα πίνουμε εμείς τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, θα πάθουμε καρκίνο.  Και έχουμε το ίδιο πρόβλημα σ΄ένα μέρος σ΄ένα νομό, τον νομό της Δράμας, όπου ο Αγγίτης ποταμός πηγάζει από την Ροδόπη, όπου υπάρχουν ακριβώς αυτά τα τοξικά και ραδιενεργά στοιχεία. Και μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνου στην Ελλάδα υπάρχει στον νομόν της Δράμας. Οι άνθρωποι της Δράμας πίνουν νερό από τον Αγγίτη ποταμό και παθαίνουνε καρκίνο. Και δεν το ‘χουν καταλάβει, ότι μολύνουν αυτά τα πράγματα.

Γεώργιος Σαχίνης  :  Θα έρθετε στα υλικά. Θέλω να μου πείτε, λοιπόν, θεωρείτε ότι είναι επιλογή να πάει πίσω η δική μας έρευνα και εξόρυξι των υδρογονανθράκων και σε μία εποχή που η Τουρκία έχει φθάσει νοτίως της Κρήτης, στην Λιβύη;

Αντώνιος Φώσκολος : Αυτό είναι το σκεπτικό του Χατζηδάκη και του Θωμά. Αν σας φέρω το  παράδειγμα της Κρήτης, θα καταλάβετε τι παιχνίδι παίζεται:
Το θέμα της Κρήτης, δεν ξέρω, ήρθαν κάτω στην Κρήτη και μου γράψανε την διασύνδεσι της Κρήτης με την Πελοπόννησο και την Αττική.

Γεώργιος Σαχίνης  :  Σωστά θα σας ΄πώ εγώ, για να έχουμε μία αυτάρκεια

Αντώνιος Φώσκολος : 1000 MW θα έρχονται από αυτές τις δύο περιοχές, που θα παράγουνε ρεύμα με Ρωσικό φυσικό αέριο, και θα έρχεται στην Κρήτη. Τα 1000 MW  είναι υπεραρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες της Κρήτης. Την επόμενη μέρα έρχεται ο κ. Θωμάς, ο υφυπουργός, και λέει ότι στην Κρήτη μπορούμε να βάλουμε ανεμογεννήτριες των 2500 MW. 
Ερώτημα. Γιατί;. 
Όταν έχω ήδη ικανοποιήσει τις ανάγκες μου από την διασύνδεσι που κάνει η SIEMENS, τι θέλω τις άλλες 2500 MW, που θα στοιχίσουν άλλα 5 δις για να εγκατασταθούνε; Ερώτημα είναι!
Η απάντησι είναι: δεν δουλεύουνε! Αλλά, αν δεν δουλεύουνε, τότε γιατί τις αγοράζουμε!; Και {το} ότι δεν δουλεύουνε, μας το είπε η ΑΔΜΗΕ στις 8 Ιουνίου. Δεν δουλεύουνε οι ανεμογεννήτριες!!!.

Γεώργιος Σαχίνης  :  Μισό λεπτό κ. Φώσκολε, για να καταλάβουν οι πολλοί, όταν λέτε δεν δουλεύουνε, υπονοείτε ότι δεν έχουν μία σταθερότητα παροχής ενέργειας;

Αντώνιος Φώσκολος : Δίνουν το 10% της εγκατεστημένης ισχύος. Όταν λέω 2500 MW, το πολύ να σου δώσει το 10%. Εντάξει!;. να σου δώσει 250 MW. Δεν είναι ...λεμόνια! Αγοράζουμε λεμόνια για να στηρίξουμε την Γερμανική βιομηχανία. Ξυπνήστε!! Λεμόνια, και όχι μόνο: δηλητηριώδη λεμόνια! Άμα θα πάμε να δούμε τι γίνεται με το περιβάλλον!? Είναι πατάτα!!
Με συγχωρείτε που είμαι τόσο ακραίος.

Γεώργιος Σαχίνης  :  Παρακαλώ! Είναι η άποψί σας!


[Αύριο - μεθαύριο η συνέχεια]

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Θέμα: Μάσκα από την Βόρεια Μακεδονία σε επιτηρητή στις πανελλαδικές (= παραληρηματικός μονόλογος ή μια δοκιμή με το speechnotes!). Esami di maturità 2020 in Grecia con uso (per il personale docente) di mascherine fatte in (Pseudo)Macedonia; donazione dei supermercati LIDL al Ministero della Pubblica Istruzione. (Un monologo del administrator...)

Μονόλογος μασκοφόρου επιτηρητού
(σε ψευδοθέμα – πώς λέμε ψευδοκράτος ή Ψευδομακεδονία;):

 -- Σε πόσες λέξεις να αναπτύξω το εν λόγω θέμα ή μάλλον πόσο χώρο και χρόνο έχω για να καταθέσω την άποψή μου;

--  "Μωρέ, καλά κάνατε και του την δώσατε να την φορέσει! Αυτός δεν ήταν που αντιδρούσε στην υπογραφή της συνθήκης των Πρεσπών; Αυτός δεν ήταν που ήθελε δημοψήφισμα; Αυτός δεν ήταν που παραλίγο να σπάσει την τηλεόραση όταν άκουσε τον Κοτζιά να δηλώνει ότι δεν χρειάζεται το δημοψήφισμα, αφού η κυβέρνηση Τσίπρα ξέρει ότι ο λαός συμφωνεί και όποιος διαφωνεί είναι ακροδεξιός φασίστας; Αυτός δεν ήταν που κατέβηκε στο συλλαλητήριο της Αθήνας, αφού πρώτα έδωσε το παρών στην αντίστοιχη συγκέντρωση - διαμαρτυρία στην πόλη του; Αυτός δεν είναι που μιλάει και γράφει για ελληνικό πολιτισμό, μνήμη, ιστορία, αξίες, πατρίδα, Έθνος; Για θλιβερό ελλαδικό «κράτος», και οραματίζεται ένα πραγματικά ελληνικό και όχι δήθεν κράτος, με Αυτάρκεια, Αυτονομία και Ανεξαρτησία; Αυτός δέν είναι; Έ, φτάνει που του βουλώσαμε το στόμα, όχι μόνο με τα κρικάκια των Antifa, την κατασυκοφάντηση της άποψής του και την ανηλεή προπαγάνδα των ΜΜΕ, αλλά και με την «υφασμάτινη, διπλής στρώσης, πλενόμενη και επαναχρησιμοποιούμενη» μάσκα που φέραμε με το κόλπο της δωρεάς στο Υπουργείο του. Και μόνο για αυτό, που τον φιμώσαμε (αυτόν και τους όποιους ομοίους του) με την κορωνομάσκα για 2-3 ώρες, άξιζε ο κόπος μας!"

Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης - Σελλενίδης

[ΥΓ Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην σύζυγο, η οποία με δευκόλυνε αφάνταστα με την υπόδειξι της απίστευτα χρήσιμης και επιπλέον εύχρηστης εφαρμογής speechnotes. (Για ανάμνησι της πρώτης αυτής εφαρμογής, αφήσαμε την ορθογραφία στο κείμενο του "μονολόγου".) Εννοείται πως, ως πρώτη δοκιμή και πραγματοποίησι, όλη η ανάρτησι της αφιερώνεται ]



«Βιβλιογραφία» (ενδεικτική):
2. Τα γένια μας (ένα ποσοστό)