Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας (Φωτογραφίες - ρεπορτάζ από τα Πινδάρεια). Α’ ΜΕΡΟΣ (Το εξωτερικό). Il Nuovo Museo Archeologico di Tebe (Foto-reportaggio); Parte PRIMA: L’ esterno). The new Archeological Museum of Thebes (Photo-reportage). 1st PART.

Η καταπληκτική ιδέα των ανθρώπων του Σκακιστικού Ομίλου Θήβας, να διοργανώσουν τις εκδηλώσεις των «Πινδαρείων 2017» στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου τής πόλης τους, μάς πρόλαβε εμάς του Α.Ε. Κέντρου «ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ», με την έννοια ότι προγραμματίζαμε από πέρυσι μια συστηματική επίσκεψι στο νεότευκτο αυτό βοιωτικό Μουσείο. 
Είχαμε λοιπόν σαν παράλληλη εκδήλωσι των καθαρά σκακιστικών, τότε, το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στα «Πινδάρεια», την ευκαιρία να επισκεφθούμε -έστω και σε μή ολοκληρωμένη μορφή- το εν λόγω  Μουσείο. 
Από την επίσκεψι αυτή συλλέξαμε το φωτογραφικό υλικό, το οποίο κρίνουμε άξιο δημοσιοποίησης στο ιστολόγιό μας. Επειδή όμως είναι αρκετά μεγάλο σε ποσότητα (για τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά ενός blog 40+ φωτογραφίες είναι πολλές), αποφασίσαμε να το δημοσιεύσουμε σε δύο συνέχειες.
Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας έχοντας μόλις ένα χρόνο που εγκαινιάσθηκε επισήμως (Καλοκαίρι 2016). είναι ένα έργο που ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια ευρώ και χρειάσθηκε σχεδόν μια δεκαετία για την κατασκευή /επαναλειτουργία του. Η μόνιμη έκθεση, οργανωμένη τόσο χρονολογικά όσο και θεματικά (σε δεκαοκτώ ενότητες συνολικά), σύμφωνα με τους τύπους ευρημάτων, καταλαμβάνει τέσσερις μεγάλες αίθουσες, τον προθάλαμο και επιπλέον τον υπαίθριο χώρο στον κήπο του Μουσείου.
ΜΕΡΟΣ 1ον
Το πρώτο μέρος σήμερα περιλαμβάνει τα σχετικά με το εξωτερικό του Μουσείου. 
Ένα χαρακτηριστικό του ανακαινισμένου Μουσείου είναι η αξιοποίησι 1.390 τετραγωνικών μέτρων ημιυπαίθριων και 1.750τ.μ. υπαίθριων χώρων για φιλοξενία εκθεμάτων, στους οποίους εκτίθενται αρχαιότητες που δεν επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες.
Παρόλο το οτι το περιορισμένο στην 1,5 ώρα χρονικό όριο της επίσκεψής μας στις εγκαταστάσεις του δεν ήταν αρκετό για μια πλήρη εικόνα, οι εντυπώσεις μας ήσαν άριστες. Ήδη από το εξωτερικό του η ευρυχωρία, η προσεκτικά επιλεγμένη τοποθέτησι μεγάλων και ανθεκτικών αρχαιολογικών αντικειμένων (ογκώδη θραύσματα γλυπτικών διακόσμων ή αγαλμάτων, επιτύμβιες ενεπίγραφες ή ανάγλυφες πλάκες, κ.λ.π. συνήθη υπαίθρια εκθέματα από μάρμαρο ή πέτρα) και βεβαίως η καθαριότητα μας δημιούργησαν μια πολύ θετική προδιάθεσι.
(Η ευστοχία της επιλογής του προαύλειου χώρου για τις σκακιστικές εκδηλώσεις είναι κάτι που από ην αρχή πιστώθηκε στον Σ.Ο. Θήβας, αλλά ομολογουμένως, σχεδόν προξενώντας σε εμάς αισθήματα…ζήλειας!).

[Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ (Β' Μέρος) ΠΡΟΣΕΧΩΣ]

PHOTO REPORTAGE:

Δεν υπάρχουν σχόλια: