Κυριακή 28 Μαΐου 2017

ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ: Νίκη στην τελευταία αγωνιστική του Περιφερειακού Ομαδικού Πρωταθλήματος ΤΕΣΣΣΕ 2017! Κατάκτηση της 2ης θέσης στην τελική βαθμολογία! “Abacus And Pieces”: Victory (and 2nd place) at the last round of the Regional Team Championship TESSSE 2017. “Abaco E Pezzi”: Terza vittoria e 2o posto alla classifica finale nel Campionato Regionale Greco 2017!!

ΜΕ ΤΡΙΤΗ ΝΙΚΗ, ΔΕΥΤΕΡΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ! 
Γράφει ο Θανάσης Κονταξής 

Ανάκαμψη την ύστατη στιγμή παρουσίασε η ομάδα του «ΑΕΚ Άβαξ και Πεσσοί», η οποία κατόρθωσε σήμερα, Κυριακή 28-05-2017, να νικήσει την ομάδα του Σκακιστικού Όμιλου Θηβών μέσα στην έδρα του και να κατακτήσει τοιουτοτρόπως την δεύτερη θέση στο Περιφερειακό Ομαδικό Πρωτάθλημα ΤΕΣΣΣΕ 2017, πίσω από την Ευβοϊκή Ένωση Σκακιστών.
Ο αγώνας έλαβε χώρα στην Θήβα μετά από αναβολή και πολλές διαβουλεύσεις σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής του. Κατόπιν τούτου, η ομάδα μας παρατάχθηκε με σημαντικές ελλείψεις, ενόψει του γεγονότος ότι αρκετοί αθλητές μας είχαν ακαδημαϊκές και σχολικές υποχρεώσεις. Μολαταύτα, κατάφερε να κερδίσει πειστικά την ομάδα της Θήβας, επιτυγχάνοντας 6 νίκες και μία ισοπαλία, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ σε 6,5 – 3,5.
Οι παίκτες που αγωνίστηκαν ήταν, κατά σειρά σκακιέρας:

1.            Βασίλης Μιχάλης
2.            Άγγελος Ράντεφ
3.            Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης
4.            Θανάσης Κονταξής
5.            Αθανασία Κοφίτσα
6.            Στέλλα Γραμματικού
7.            Μυρτώ Μπεληγιάννη
8.            Άγγελος Βιτάλης
9.            Νίκος Μπεληγιάννης
10.          Κωνσταντίνος Κοφίτσας

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

«400 ΤΟΝΝΟΥΣ ΟΣΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΑΣΣΑΛΙΑΝ, ΠΡΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΙΝ...»: άρθρο του Θ. Μαλκίδη (Αναδημοσίευσι). Un articolo come risposta ai negazionisti del Genocidio di Pontos. Article by Theophanis Malkides; as an answer to Pontian Genocide deniers.

Οι Τούρκοι 5 χρόνια μετά το 1919 έστειλαν 400 τόνους οστά Ελλήνων στην Ευρώπη; Για ανακύκλωσι των εγκλημάτων της γενοκτονίας και της ενοχής των θυτών ή για κονιορτοποίησι και του τελευταίου ίχνους μνήμης των θυμάτων;
Και οι πολιτισμένοι Φραντσέζοι και λοιποί Ευρωπαίοι; Τα καλά παιδιά του διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης; Τους έλλειπε πρώτη ύλη για ζωοτροφές, αμαλγάματα οδοντιατρικά ή σαπούνια;
Αλήθεια 400.000 κιλά κόκκαλα Ελλήνων του Πόντου πόσα θύματα μας κάνουν;
Και ακόμα κάποιοι, (όχι μόνο Τούρκοι, αλλά και φιλότουρκοι, ελληνόφωνοι Χατζηαβάτηδες), εξακολουθούν 100 σχεδόν χρόνια μετά να αρνούνται την αναγνώρισι της Γενοκτονίας μας.
Οι πρώτοι 353.000 νεκροί περιμένουν.
Εμείς, οι σημερινοί, στην κοιτίδα του Ελληνισμού; Κάποιο αναστοχασμό; Έστω ενός λεπτού σιγή; Μισό δάκρυ;
Τί νούμερα θα βγάλη άραγε η τηλεθέασι του αποψινού «Σαρβάιβορ».
Λέτε μικρότερο από τους 353.000 αδικαίωτους;
.............................................................................


«400 ΤΟΝΝΟΥΣ ΟΣΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΑΣΣΑΛΙΑΝ, ΠΡΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΙΝ...»
Του Θεοφάνη Μαλκίδη
Μέλους της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών

Αυτές τις ημέρες του 1922 γράφονταν δύο από τις τελευταίες πράξεις της Γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων της Θράκης, της Μικράς Ασίας, του Πόντου.
Μία ήταν καταστροφή της Σμύρνης και η άλλη η ανακωχή των Μουδανιών, με την οποία ο Ελληνισμός υποχρεώθηκε σε φυγή και από τη Θράκη.
Από τον όμορφο αυτό λιμένα όμως της Θρακικής ενδοχώρας, δεκαπέντε μήνες αργότερα θα διαδραματιζόταν η τελευταία και πιο φρικιαστική πράξη του Ελληνικού Ολοκαυτώματος.
Μπορεί οι Νεότουρκοι, Τζεμάλ, Ενβέρ και Ταλαάτ πασά και ο Μουσταφά Κεμάλ, να δολοφόνησαν 1.000.000 Έλληνες και Ελληνίδες, αλλά φρόντισαν να τα εξαφανίσουν τα ίχνη τους, με ένα τρόπο που αφού δεν τιμωρήθηκε. επαναλήφθηκε από τον πιστό τους μαθητή Χίτλερ, λίγα χρόνια αργότερα.
Ο Χ. Αγγελομάτης στο βιβλίο του «Χρονικόν Μεγάλης Τραγωδίας» (Αθήνα 1924) αναφέρεται στο μέγεθος του εγκλήματος, τους θύτες και τους συνεργάτες τους:
«Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται την δημοσιευθείσαν είδησιν εις τα αθηναϊκάς εφημερίδας, μίαν ημέρα του Φεβρουαρίου του 1924. Το προσεγγίσαν εις την Θεσσαλονίκην αγγλικόν πλοίον “Ζαν”, μετέφερε 400 τόννους οστών Ελλήνων, από τα Μουδανιά της Μικράς Ασίας εις την Μασσαλίαν, προς βιομηχανοποίησιν. Οι εργάται του λιμένος Θεσσαλονίκης, πληροφορηθέντες το γεγονός, εμπόδισαν το πλοίον να αποπλεύσει, επενέβη όμως ο Άγγλος πρόξενος και επετράπη ο απόπλους» .
Έτσι όπως αναφέρει ο διευθυντής του Μουσείο της Γενοκτονίας στο Ερεβάν, Χαΐκ Ντεμογιάν, στην ομιλία του για τη Γενοκτονία των Ελλήνων (Αθήνα, Μάιος 2014) :
η τουρκική πολιτική της γενοκτονίας, κατά των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, αφού παρέμεινε ατιμώρητη, έχει γεννήσει νέο κακό για την ανθρωπότητα. Η ατιμωρησία και η απροκάλυπτη εύνοια εκ μέρους των παγκόσμιων μεγάλων δυνάμεων προς ένα κράτος-διάδοχο και συνεχιστή της οθωμανικής παράδοσης, δημιούργησαν το γόνιμο έδαφος ώστε να φυτρώσουν σε αυτό νέα σχέδια για τη διάπραξη γενοκτονίας. Η ατιμωρησία και ως επακόλουθο η επιθετική συμπεριφορά του τουρκικού κράτους, οδήγησαν σε νέα εγκλήματα”.

Μπροστά στο έγκλημα κανείς δεν έχει δικαιώμα να σιωπήσει, πόσο μάλλον να το αρνείται. Μπροστά στην σύληση των οστών των δικών μας ανθρώπων, από εκεί απ΄ όπου είναι βγαλμένη η ελευθερία των Ελλήνων, όπως γράφει ο Διονύσιος Σολωμός “εμείς οι απόγονοι αυτών που βίωσαν τη φρίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων, όπως λέει ο Αρμένιος συναγωνιστής Χ. Ντεμογιάν, “δεν έχουμε το δικαίωμα να σιωπούμε και να ανεχόμαστε την εγκληματική άρνηση των διαπραχθέντων φρικαλεοτήτων και των συνέπειών τους. Το ηθικό χρέος της νέας γενιάς των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων δεν είναι μόνο να τιμά και να θυμάται, αλλά από κοινού, χέρι-χέρι, να συνεχίζει τον αγώνα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης.
Πρέπει να πιστεύουμε και να είμαστε σίγουροι ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει, αν είμαστε μαζί στον αγώνα μας και αν είμαστε γεμάτοι πίστη στην επιτυχή κατάληξή του. Η Πατρίδα των προγόνων μας – είναι και δική μας Πατρίδα, ανεξάρτητα από το πού και πότε εμείς και οι απόγονοί μας θα ζήσουν. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν τον πόνο, τους καημούς και τα ανεκπλήρωτα όνειρα των προγόνων μας και μαζί να σηκώσουμε το λάβαρο του αγώνα για να θριαμβεύσει το δίκαιο και η αλήθεια”.


Υ.Γ. Οι 400 τόνοι οστών που μετέφερε το πλοίο από τα Μουδανιά στη Μασσαλία, είναι πολλές χιλιάδες   πρόγονοί μας.   Πέρα από το σεβασμό, οφείλουμε και την αλήθεια   σ΄ αυτούς   για τη  Γενοκτονία, αυτή  που δυστυχώς  πολλοί ψευτοπολιτικοί, ψευτοκαθηγητές και ψευτοδιανοούμενοι την αρνούνται και την τοποθετούν μέσα σε εισαγωγικά!

ΠΗΓΗ

«Μνήμες Γενοκτονίας» απόψε στην ΕΡΤ3 : Ένα δίωρο αφιέρωμα στην Ποντιακή Γενοκτονία και την τύχη του ποντιακού ελληνισμού. “Memorie del Genocidio di Pontos”; appuntamento stasera su ERT3. “Genocide Memories”; 1919-2017: 98 Years since the Genocide against Pontian Hellenism

Η παθητική στάσι στην όποια συστημική προπαγάνδα δεν είναι μονόδρομος.


Σε περίπτωσι που δεν ...ματαιωθεί ή αναβληθεί το συστηματικά διαφημιζόμενο επεισόδιο «ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ, Survivor 2017», εμείς από τον «Νέο Παλαμήδη» προτρέπουμε τα μέλη του Συλλόγου και τους φίλους του Ιστολογίου, αν επιθυμούν να παρακολουθήσουν ένα ενδιαφέρον τηλεοπτικό πρόγραμμα σήμερα το βράδυ, (ώρα 22:00), αντί για το made in Turkey Survivor”, να επιλέξουν το δίωρο αφιέρωμα στο κανάλι της ΕΡΤ 3  με τίτλο «Μνήμες Γενοκτονίας».


-----------------------------------------------------





Ένα δίωρο αφιέρωμα στην τραγική ιστορία 353.000 αθώων θυμάτων στον Μικρασιατικό Πόντο, με τίτλο «Μνήμες Γενοκτονίας», μεταδίδει η ΕΡΤ3 σε απευθείας σύνδεση με τον «Κήπο των Εποχών» στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 και ώρα 22:00.

Επιστήμονες, ιστορικοί, Έλληνες και ξένοι, ακαδημαϊκοί, επιζώντες των γεγονότων αιωνόβιοι γέροντες και καλλιτέχνες, ενώνουν τις φωνές και παρουσίες τους, αλλά και τις εμπειρίες,  τις γνώσεις και τις μνήμες τους σε μια μεγάλη παραγωγή της ΕΡΤ3.


Info:

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, στις 22:00

Παρουσίαση: Γιώργος Γεωργιάδης – Αιμίλιος Σαπρανίδης

Αρχισυνταξία: Παναγιώτης Κώστας

Σκηνοθεσία: Ηλίας Γεωργακόπουλος

Παραγωγή: Θέμης Μαυροπεραστής