Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Βερολίνα, Μπερολίνα ή Σκάκι αλά Βερολίνο! Berolina Pawn, Berlin Chess o(de)r Berlin Schach. Una variazione: Scacchi "ala Berolina"...

ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Βερολίνα, Μπερολίνα ή Σκάκι αλά Βερολίνο! (A΄ Μέρος)
Una variazione: Scacchi ala Berolina (Progressivi) o Pedoni Berolina !

Μία από τις όχι ευρύτερα γνωστές, αλλά πολύ ενδιαφέρουσες παραλλαγές του Σκακιού είναι η λεγόμενη «Βερολίνα», "Μπερολίνα" ή θα λέγαμε Σκάκι αλά Βερολίνο.
Χωρίς να απομακρύνεται ιδιαίτερα από το «ορθόδοξο» σκάκι, το κύριο χαρακτηριστικό της έγκειται στην διαφορετική συμπεριφορά των πιονιών επί της σκακιέρας.
Η ιδέα της κίνησης του πιονιού έχει αντιστραφή: το πιόνι στην παραλλαγή αυτή κινείται διαγωνίως (ένα τετράγωνο – ή, όταν εκκινεί, δύο τετράγωνα) και «τρώει» στην ευθεία, ένα, δηλαδή, τετράγωνο ακριβώς μπροστά του.
Οι πεσσοί στήνονται κατά τον παραδοσιακό («ορθόδοξο») τρόπο πάνω στην σκακιέρα.
Η προαγωγή των πιονιών ισχύει κανονικά, όπως και το «εν διελεύσει» πάρσιμο (:κόψιμο «αν πασάν» en passant).

Το «πιόνι Βερολίνου» αποδίδεται ως επινόησι στον Γερμανό Εντμουντ Νέμπερμαν (Edmund Nebermann) πριν από 83 χρόνια, ενώ η ονομασία δόθηκε προς τιμήν της πόλης όπου ζούσε και εργαζόταν ο εμπνευστής.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ
Επειδή με την «διασκευή» αυτή στην κίνησι του πιονιού, αυξάνεται (διπλασιάζεται, για την ακρίβεια!) η κινητικότητα του ταπεινού αυτού πεσσού, το παιχνίδι αποκτά κάποια νέα χαρακτηριστικά (νέα δεδομένα στο Άνοιγμα, διαφοροποίησι και στην στρατηγική κατα το Μέσον της παρτίδας) που οδηγούν σε περιορισμό των ισόπαλων θέσεων και στατιστικά ταχύτερη έκβασι των παρτίδων. (Σ’ αυτήν την παραλλαγή, επομένως, δεν είναι καθόλου σπάνιες οι αγαπημένες μας …μινιατούρες).
Ο ρόλος του πιονιού είναι καταλυτικός και μάλιστα όσο πλησιάζουμε στο φινάλε τόσο αυτό αυξάνει την σημασία και την επικινδυνότητά του. Φτάνει να αναλογισθούμε πως για το μπλοκάρισμά του χρειάζονται πια δύο (κι όχι ένας) πεσσοί (πιόνια ή κομμάτια).

Ως αντιστάθμισμα στην κινητικότητα και ευελιξία του πιονιού, περιορίζεται η «δύναμι πυρός» του (αφού έτσι ο στρατιώτης ελέγχει ένα και όχι πια δύο τετράγωνα).
Επιπλέον το πιόνι αλά Βερολίνα δεν μπορεί να υποστηριχθή από δύο άλλα πιόνια και επομένως δεν μπορούμε να έχουμε τριγωνικούς-πυραμιδοειδείς σχηματισμούς στις παρατάξεις των στρατιωτών. Τέλος στα σχήματα αλυσίδων με σκατζόχοιρους, δράκους κλπ ...πλάσματα της παραδοσιακής σκακιέρας.
(.. )


Αύριο το β΄μέρος: Μια σύντομη ΠΑΡΤΙΔΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: