Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Για την προεκλογική σύμπραξι της Δημοκρατικής Αναγέννησης με το κίνημα του «ΟΧΙ». Κείμενο του Θ. Παντούλα (Αναδημοσίευσι)

Με χαρά αναδημοσιεύουμε το σημαντικό κείμενο που ο φίλος, συνάδελφος και εν πολλοίς ομοϊδεάτης, Θοδωρής Παντούλας, ανήρτησε προχθές στην επίσημη ιστοσελίδα -ή μάλλον ιστολόγιο- της Δημοκρατικής Αναγέννησης



Και δραγουμάνος Του ο λαός...


του ΘΕΟΔΩΡΟΥ Ε. ΠΑΝΤΟΥΛΑ*

Στην Δημοκρατική Αναγέννηση δεν μπερδέψαμε ποτέ το μπόι μας μα την σκιά μας. Αυτό ωστόσο δεν μας εμπόδισε στο να δώσουμε με ανιδιοτέλεια και παρρησία τις δικές μας μάχες.
Βγαίνουμε από έναν ιστορικό κύκλο έχοντας όμως την περηφάνια ότι ούτε κιοτέψαμε ούτε ηττηθήκαμε. Είμαστε –και σεμνυνόμεθα γι’ αυτό- από τους πρώτους απελεύθερους της κομματοκρατίας. Προειδοποιήσαμε εγκαίρως κι επιβεβαιωθήκαμε ευκαίρως. Και εξ αρχής είχαμε και συγκεκριμένες θέσεις και συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές: Με τους επίδοξους κατακτητές μας ΔΕΝ διαπραγματευόμαστε τους όρους παράδοσης. Αντιστεκόμαστε. Κι αυτό κάναμε. Γράφοντας, διαδηλώνοντας, στηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία αντίστασης κι αλληλεγγύης.
Κι επειδή «αυτή την πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί»
συνομιλήσαμε καλοπροαίρετα με όλες τις μικρές και μεγάλες δυνάμεις που ανθίστανται στην εκποίησή της. Ο διάολος όμως έχει πολλά ποδάρια κι η κομματοκρατία πολλά παρακολουθήματα που εμφανίζονται εσχάτως με αντιμνημονιακή λεοντή. Σπαταλήσομε πολύτιμο χρόνο διαπραγματευόμενοι με ανθρώπους πολύ κατώτερους των περιστάσεων. Εγωισμοί, ιδιοτέλειες και μικροκομματικές υστεροβουλίες.
Το αποτέλεσμα; Πάμε σ’ εκλογές-express συζητώντας την τιμή εκποίησης της πατρίδας μας! Χωρίς όμως εκείνη την αναγκαία συμπόρευση των κατακερματισμένων πατριωτικών και δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου. Επιπροσθέτως η κομματοκρατία έχει ήδη παρατάξει τις πολύχρωμες εφεδρείες των προθύμων της, που με την υποκρισία μιας όψιμης αντιμνημονιακής ρητορικής φιλοδοξούν να εξουδετερώσουν την γενικευμένη αντικαθεστωτική δυναμική και να εκτονώσουν την δίκαιη οργή των πολιτών. Μας καλούν εν ολίγοις και πάλι να επιλέξουμε τους λιγότερο ... απατεώνες! Δεν θα το κάνουμε. Αυτοί που κατόρθωσαν αυτό το ναυάγιο δεν μπορεί να είναι και οι ναυαγοσώστες. Ούτε αυτοί ούτε οι μούτσοι τους.

Φίλες και φίλοι,
δεν μας αντιστοιχεί αυτό το βάρος αλλά το σηκώνουμε. Η Δημοκρατική Αναγέννηση κατέρχεται σε αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση συμπράττοντας εκλογικά με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις υπό την επωνυμία «ΟΧΙ». Μέλη και φίλοι μας θα δώσουν το παρόν στους συνδυασμούς του «ΟΧΙ» σε όλη την επικράτεια. Και αυτό το κάνουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης που δεν μας επιτρέπει ούτε και τώρα να χρησιμοποιήσουμε «τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα», αυτά που με τόση ευκολία εκστομίζουνε οι δυνάμεις της υποτέλειας και τα δήθεν αντιμημονιακά μικροκομματικά τους παραρτήματα. «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή». Βάζουμε πλάτη και δεν γινόμαστε άλλοθι για να πάμε από το κακό στο χειρότερο.
Φίλες και φίλοι,
σε μιαν εποχή δίκαιης απαξίωσης των πολιτικών η Δημοκρατική Αναγέννηση δεν απαξιώνει την πολιτική. Η Δημοκρατική Αναγέννηση δεν υποστέλλει την σημαία αλλά συνεχίζει τον αγώνα της φρονώντας ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Συνεχίζουμε ξεπερνώντας ή αγνοώντας τα συστημικά προσκόμματα. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο τόπος και οι ζωές μας χρειάζονται μια πολιτική έκφραση χωρίς εκπτώσεις και χωρίς επιλήψιμες συναλλαγές. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα. Δεν είναι φιλοδοξία μας η επιστροφή στις Αγορές. Φιλοδοξία μας είναι η επιστροφή στην αξιοπρέπεια. Στη δημιουργία κι όχι στον παρασιτισμό. Αυτή η προοπτική μας εμπνέει, γι’ αυτήν εργαζόμαστε και αυτήν διακονούμε.
Είμαστε βεβαίως εν πολλοίς απομονωμένοι –κι αυτό μας περιποιεί τιμή- από τα μέσα μαζικής χειραγώγησης αλλά δεν πιστεύουμε ότι είμαστε μόνοι. Πιστεύουμε ότι η φωνή μας είναι η φωνή όλων όσων δεν έχουν φωνή. Είναι η φωνή όλων όσων δεν ευθύνονται για την μεταπολιτευτική χρεωκοπία. Γι΄αυτό δεν γυρνάμε την πλάτη στα κοινά και δεν παραδίδουμε την πατρίδα ούτε σε «προστάτες» ούτε στους «εθνικούς» εργολάβους και τους υπαλλήλους τους. Δεν φυγομαχούμε.
Λέμε «ΟΧΙ» σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Λέμε όχι στην υποτέλεια των Μνημονίων, όχι στην κομματοκρατία, όχι στην αμνήστευση των ενόχων. Κι όλα ετούτα τα «όχι» δεν είναι μια απλή άρνηση, διότι έχει προηγηθεί μια μεγάλη κατάφαση. Κατάφαση στην άλλη Ελλάδα, αυτή την Ελλάδα που εργάζεται, που παράγει, που αγωνίζεται να μην μαγαρίσει τ’ ακριβό όνομά της.
Φίλες και φίλοι,
η δική μας διαδρομή δεν έχει ούτε εξαρτήσεις ούτε βαρίδια. Γι’ αυτό μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια, γι’ αυτό και σε αυτή την συγκυρία προτιμούμε την διακινδύνευση μιας εκλογικής συστράτευσης, γιατί μόνο το όντως νέο μπορεί να οικοδομήσει ένα άλλο, όντως νέο πολιτικό πρόταγμα πατριωτισμού για ν’ αναμετρηθεί με τους υποτελείς της κατεστημένης κομματοκρατίας.
Δεν μας ταιριάζουν οι συμβιβασμοί. Πολιτευόμαστε επειδή αγαπούμε την πατρίδα μας κι όχι επειδή είμαστε ανεπάγγελτοι ή κληρονόμοι βουλευτικών εδρών.
Βεβαίως όπως πάντοτε, ακόμη και στην κολοβή και κολοβωμένη μας δημοκρατία «κριτής κι αφέντης είν’ ο Θεός και δραγουμάνος του ο λαός».
Απ’ αυτόν προερχόμαστε και σ’ αυτόν λογοδοτούμε. Σε κανέναν άλλο.


*π.Γ.Γ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: