Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2009

ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΣΕΙΡΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΤΑΡΡΑΣ! Siegbert Tarrasch; a euro coin collection (blister) in his honour.

Una serie di monete Euro in memoria dello scacchista tedesco Siegbert Tarrasch.
Επιτέλους μετά από καιρό αναζήτησης, έφτασε στα χέρια μας ένα μάλλον σπάνιο συλλεκτικό αντικείμενο που θέλαμε πώς και πώς να το προβάλουμε μέσα από το Ιστολόγιο. Είναι σχετικό με μια από τις μεγάλες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας του σκακιού, τον Ζήγκμπερτ Τάρρας . Με μεγάλη συμβολή στις ιδέες του παιχνιδιού και ιδίως την εξέλιξι της θεωρίας των ανοιγμάτων.

Ο συλλέκτης – κάτοχος του σπάνιου αντικειμένου (ιδρυτικό μέλος της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος «Παλαμήδης ο Ευβοεύς»), μας το ενεχείρισε προσφάτως με αποτέλεσμα να μπορούμε να το περιγράψουμε καλύτερα.
Πρόκειται, λοιπόν, για μία πλήρη σειρά νομισμάτων (οι 8 αξίες του Euro) της επίσημης έκδοσης της Γερμανίας του έτους 2002 (κοπή D).
Τα νομίσματα, ακυκλοφόρητα φυσικά, είναι συσκευασμένα αεροστεγώς σε ένα «blister», όπως λένε οι συλλέκτες τις πλαστικοποιημένες θήκες. Η σειρά των κοινών κατά τα άλλα ευρονομισμάτων σε αυτήν την σφραγισμένη ειδική έκδοσι, φαίνεται αρκετά σπάνια, καθώς περιορίστηκε αυστηρά σε 333 κομμάτια (αριθμημένες σειρές)! Το ανα χείρας κομμάτι (όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στις σκαναρισμένες εικόνες), είναι το υπ’ αρ. 24.
Έκδοσι ιδιωτικής μεν πρωτοβουλίας, αλλά υπο την επίβλεψι του γερμανικού Δημοσίου (vom bayerische Hauptmuenzenamt = της δημόσιας νομισματικής υπηρεσίας της Βαυαρίας).

Εν τούτοις σημαντικότερο για ’μάς είναι το γεγονός της επιλογής του τιμώμενου ποσώπου σ’ αυτό το συλλεκτικό αντικείμενο. Κι αυτό είναι ένας από τους πιο μεγάλους σκακιστές της εποχής του, ένας άνθρωπος με υψηλή παιδεία και με έντονη προσωπικοτητα. Ο γερμανός (γεννηθείς στην σημερινή Πολωνία) Ζήγκμπερτ Τάρρας (Siegbert Tarrasch )!
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Rectum
Δύο φωτογραφίες του τιμώμενου προσώπου (μία από την νεανική και μία από την ώριμη ηλικία του) μπορεί να δή κανείς στις επάνω γωνίες της μπροστινής πλευράς της πλαστικοποιημένης θήκης, ενώ στην μέση πάνω από τα οκτώ νομίσματα διαβάζουμε: Ζήγκμπερτ Τάρρας. Εις μνήμην. 1862-1934 (…)

Versum
Στην πίσω πλευρά του blister διαβάζουμε τον τίτλο του δίπλα στο όνομά του: «Δρ Τάρρας. Ειδικευμένος Ιατρός στην θεραπεία υποβολής δια υπνωτισμού και Μαίτρ» (Dr. Tarrasch spezialarzt fuer Suggestionsbehandlung und Schachmeister).
Στην ίδια πλευρά, κάτω από ένα σκίτσο του, οι γερμανοί εκδότες δικαιολογούν την επιλογή τους να αφιερώσουν την παρούσα έκδοσι στο τιμώμενο πρόσωπο («για τα 140ά γενέθλιά του») σε ένα σύντομο κείμενο παρουσίασης.
Σας το παραθέτουμε και αυτό σε μετάφρασι:

«Ο Δρ. Siegbert Tarrasch γεννήθηκε στο Μπρέσλαου (Breslau) και ενωρίς συμπεριλήφθηκε στους κορυφαίους Γερμανούς στο σκάκι. Πολύ σύντομα ανέβηκε και στην απόλυτα παγκόσμια κλάσι (του αθλήματος).
Το 1908 έπαιξε για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά έχασε από τον «αντίζηλό» του Εμάνουελ Λάσκερ με 3-8.
Ο Τάρρας είναι ένας από τους πιο ιδιοφυείς σκακιστές και παιδαγωγούς όλων των εποχών.
Έζησε και δραστηριοποιήθηκε για πολύ καιρό στο Μόναχο, όπου και είναι θαμμένος
…»

Αλλά (και) στον Τάρρας θέλουμε να επανέλθουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: