Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ ΧΩΡΙΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ) ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ
Αγαπητοί φίλοι επιτρέψτε μου και κάτι προσωπικό:
Θέλοντας και να ανακουφιστώ από την στενοχώρια μου την μοιράζομαι μαζί σας αναφέροντας κάτι εντελώς πρόσφατο. Οτι δεν θα μπορέσω, ως δάσκαλος - προπονητής τους να ‘κατεβάσω’ ομάδα από δύο εκ των τριών ( πολυπληθών και πολυτάλαντων σκακιστικών τμημάτων) Δημοτικών Σχολείων (κι απ’ το τρίτο θα φτιάξω μια σύνθεσι ανάγκης) της πόλης μου, Χαλκίδας, στο προσεχές «7o ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝ. ΣΤΕΡΕΑΣ» στην Άμφισσα. Κι αυτό διότι κάποιοι από την ΤΕΣΣΑΣ επέλεξαν για τους αγώνες την ημερομηνία της 15.03.08, κατά την οποία διεξάγεται ο Διαγωνισμός της Μαθηματικής Εταιρίας στην Εύβοια ( βλ . http://www.emepne.gr/ ). Στην έγγραφη και έγκαιρη (νομίζω) γραπτή διαμαρτυρία μου – πρότασι (Βλ. το επισυναπτόμενο κείμενο πιο κάτω) μέχρι στιγμής δεν έχω λάβη ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΙ . Δεν είναι μόνο ότι δεν θα μπορέσω να συνοδεύσω περισσότερες (και ισχυρότερες αγωνιστικά) ομάδες μαθητών μου σ’ αυτό το κατ’ εξοχήν ετήσιο ‘ραντεβού’, είναι πάνω απ’ όλα, νομίζω, άδικο για το σύνολο των παιδιών τής Εύβοιας, που στο σχετικό δίλημμα θα επιλέξουν τον δημοφιλή (1200 συμμετοχές εφέτος) και πιο «σχολικό» Διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρίας.
Δημοσιοποιώ, λοιπόν, το θέμα επιδιώκοντας έναν ευρύτερο προβληματισμό.

[Κάνω επικόλλησι στο κείμενο-αρχείο που υπο τον τίτλο "RE: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ (ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ)" απέστειλα με 'e-mail' νύκτα Τρίτης προς Τετάρτη, ώρα: 02.16,
με το εξής επεξηγηματικό κείμενο:
"Κύριε Ζανιά,

Καταθέτω όπως σας υποσχέθηκα την άποψι και την πρότασί μου.

Πιστεύω με εποικοδομητική διάθεσι.


Εν αναμονή και φιλικά

Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης" ]

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ:

{Χαλκίδα, 26.02.08 Προς : Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.
Πρόεδρον κ. Σπ. Ζαννιά,
Γ.Γ. Σίμο Δημόπουλο
Αγαπητοί φίλοι,
Ευχαριστώ για την χθεσινή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστολή τού με αρ. πρ.: 06/22-2-2008
εγγράφου σας υπο τον τίτλο: 7ο ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ 2008 .
Με την ιδιότητά μου ως παλαιού παίκτου και προπονητού και προσφάτως Προέδρου Πολιτιστικού Συλλόγου που προάγει και καλλιεργεί το ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ στην πόλι μου και αναφορικά με την επικείμενη διεξαγωγή τής τελικής φάσης προκριματικών αγώνων για το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2008, επιτρέψτε μου να καταθέσω τις απόψεις μου και μία πρότασι.

--- ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ επι του σχεδιασμού για αλλαγή τρόπου ΠΡΟΚΡΙΣΕΩΝ, ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΩΝ κλπ
Α΄ 20ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ
(Κατά την από τηλεφώνου ενημέρωσί μου από τον κ. Ζαννιά)
1.α.Η πρότασι (ΤΙΝΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ;) να ‘σπάσουν’ οι 30 προσφερόμενες θέσεις προκρίσεων της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ σε «20 για την Ανατ. Στερεά και 10 για την Εύβοια», μπορεί να φαντάζη δίκαιη για κάποιους, όμως συνιστά ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ όλους εμάς που παρακολουθούμε τις υποχρεώσεις του Σχολικού Σκακιού τα τελευταία 7 τουλάχιστον χρόνια. Με την δική μας λογική η αναλογία 10 + 20 ΠΟΥ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ κρίνεται άδικη και μπορεί να θεωρηθή και αυθαίρετη.[Είναι ψέμα πως τα τελευταία χρόνια οι θέσεις ήταν 20 όλες κι όλες και ότι οι ενδιαφερόμενοι όλων των Νομών τις διεκδικούσαν ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ;] Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 83378 της ΕΣΟ κάνει λόγο για τις 30 συνολικές θέσεις για την Περιφέρειά μας όπου την αρμοδιότητα, από όσο γνώριζα έως τώρα, έχει η Υμετέρα ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΩΣΙ. Ιδρύθηκε και 2ος υπάλληλος θεσμός ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ; Κι αν ναι πότε; Και πώς θα εφαρμοσθή το ΑΡΘΡΟ 4 της Εγκυκλίου («ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ») σχετικά με την αναπλήρωσι των προκριθέντων;
Β.Η προφορική μου ενημέρωσι από τον αξιότιμο Πρόεδρο συμπεριλάμβανε και μια άλλη λεπτομέρεια που ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ως προβληματική - αν όχι και αντιδεοντολογική: ΤΗΝ επιπλέον ΑΝΑΛΟΓΙΑ 7 + 3 . Επτά δηλ. αγόρια και τρία κορίτσια ΣΤΙΣ 10 ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΊΕΣ ?! Μια δυσνόητη, γεμάτη ασάφεια πρότασι για «σύντμησι – συγχώνευσι κατηγοριών στο Νομαρχιακό» που έχει ΠΟΣΟΤΙΚΑ και ΟΧΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Δεν βλέπουμε καμμία συνάφεια με το πνεύμα της Εγκυκλίου της ΕΣΟ. Θυμίζω μόνο ένα σημείο: «Οι ατομικές προκρίσεις είναι υποχρεωτικά ανά τάξη έτσι ώστε να μην υπάρξουν δυσανάλογες συμμετοχές».

2. Οι προτεινόμενες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ διεξαγωγής των δύο διοργανώσεων είναι αποτέλεσμα σοβαρής μελέτης ή λύσι εκ του προχείρου;
16 Μαρτίου το «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ» Αν. Στερεάς,
23 >> το «ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ» της Εύβοιας;
Πρώτα δηλ. θα γίνη το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ και μετά το ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ??

Β΄ 6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ που επιλέχθηκε για το ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ [αλήθεια γιατί ΚΙ αυτό ΔΕΝ ΈΣΠΑΣΕ σε δύο;] είναι απαράδεκτη* με αξιοκρατικά, αλλά και παιδαγωγικά κριτήρια, καθόσον , με δεδομένο ότι εκείνη την ημέρα, Σάββατο 15 Μαρτίου, διεξάγεται ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός της Μαθηματικής Εταιρίας στον Νομό μας, καταλήγει να στερεί απο τους καλύτερους μαθητές των Σχολείων και μαθητές των Σχολών μας [παράδειγμα τα 3 ‘εκτάκια’ της επι 3 χρόνια πρωταθλήτριας - Νομού και όχι μόνο - Σχολικής Ομάδας του 20ου Δημοτικού Σχολείου, αλλά και άλλα γεμάτα ελπίδες διάκρισης παιδιά των Ομάδων των άλλων δύο Σχολείων, 7ο και 1ο Δημοτικό Χαλκίδος που «κοουτσάρω»] να διεκδικήσουν τις όποιες θέσεις πρόκρισης.
[*Δεν αποδίδω κανένα δόλο, σε κανέναν. Θεωρώ, απλώς ότι σας διέφυγε].


--- ΠΡΟΤΑΣΙ
Με τους συνεργάτες μου (στην συντριπτική πλειονοψηφία εκπαιδευτικοί) αφού σταθμίσαμε τα δεδομένα,
και με κάθε σεβασμό στα πρόσωπά σας, καταλήξαμε στην εξής καλοπροαίρετη πρότασι:
1. Να μην αλλάξη ο τρόπος επιλογής των παιδιών για το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ Σχολικό.
Να ισχύση δηλαδή και για εφέτος ό,τι και τα τελευταία χρόνια: Όλοι οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν στο
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ (στην Άμφισσα)να πάρουν μία από τις ΤΡΙΑΝΤΑ (30) [Δέκα παραπάνω από πέρυσι και πρόπερσι…!!] ΘΕΣΕΙΣ:
Οι δύο πρώτοι από κάθε κατηγορία + το καλύτερο κορίτσι. {20+10 = 30} ΤΙ ΠΙΟ ΑΠΛΟ;
Η ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΑΓΗ Ή ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΙ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΝΑ ΓΙΝΗ ΜΕ ΕΓΚΑΙΡΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
2. ΤΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ να γίνη στην Άμφισσα σε μία από τις ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ 22 ή 23.03.2008
ΣΗΜ. : Σε περίπτωσι που αντιμετωπίζετε αδυναμία αλλαγής ημερομηνίας στην διοργάνωσι του ΟΜΑΔΙΚΟΥ πέραν της 15.03.08 (για την 16 Μαρτίου, Κυριακή, έστω και ενωρίς το απόγευμα, εμείς ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙ), σας δηλώνουμε ότι ο Σύλλογός μας, ‘Α.Ε. Κέντρο ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ’ με εχέγγυο την συσσωρευμένη μας πείρα [3 επιτυχείς διοργανώσεις Ομαδικών Ανοικτών Σχολικών Πρωταθλημάτων Δημοτικών Σχολείων τα τελευταία τρία χρόνια στην Χαλκίδα, ήσαν δικιά μας ιδέα και πράξι] είναι πρόθυμος
να το διοργανώση αυτός ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΙ (Με μόνη προϋπόθεσι την έγκαιρη συνεννόησί μας. Λ.χ. για τις προειρημένες ημερομηνίες 22 ή 23 Μαρτίου μάς φθάνει ένα 20ήμερο χρονικό περιθώριο).
[Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω πως, προσωπικά, θα χαιρόμασταν ιδιαιτέρως ενδεχόμενη συνεργασία με εσάς, κ. Ζαννιά, τους αδελφούς Δημόπουλους, τους κυρίους από τον Σύλλογο της Αμφίκλειας ή και τον κ. Ρέρρα που μας γνωρίζουν).

Περιμένω με ενδιαφέρον την απάντησί σας.
Και βέβαια, ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις μου στις εφετινές εξελίξεις του Σχολικού Σκακιού στην Περιφέρειά μας και τις σχετικές μου απόψεις, η εκτίμησι μου στα πρόσωπά σας παραμένει δεδομένη.

Φιλικά

Αλέξανδρος ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ}

Δεν υπάρχουν σχόλια: