Το σημερινό σκακιστικό πρόβλημα μάς το έστειλε ο εξαίρετος φίλος του ιστολογίου μας Carlo De Grandi για να το αναρτήσουμε ως πιο χαρακτηριστικό για το σχήμα του γράμματος Ταύ, από το προηγούμενο (του Π. Μόρφυ).
Είναι ένα πρόβλημα πέντε (5) κινήσεων και μάλιστα βραβευμένο.
Ο καλός φίλος μάς έστειλε όχι μόνο την λύσι, αλλά και τα άλλα στοιχεία του προβλήματος:
Συνθέτης ο Βλάντιμηρ Τσεκάρκοφ, πρώτη δημοσίευσι στο ρωσικό περιοδικό «64», (Шахматное обозрение, 1981), αλλά ο φίλος μας Carlo το βρήκε και μας το έστειλε «από το βιβλίο του B. M. Archakov με τίτλο: «Chess Mosaic», έτος έκδοσης:1984».
Εμείς να τον υπερευχαριστήσουμε και να σημειώσουμε με έκπληξι όχι μόνο τον υψηλό βαθμό δυσκολίας που συναντήσαμε κατά την προσπάθειά μας να το λύσουμε, (πάνω από 1 ώρα, παρ’ όλο που πρόκειται για ένα πρόβλημα μινιατούρα), αλλά και ότι σημειολογικά το εν λόγω πρόβλημα έχει περίεργες αναλογίες με την κατακερματισμένη και υπο κατάργησι Τοπική Επιτροπή των Σωματείων της Ανατολικής Στερεάς:
Έξι συνολικά μέλη = 6 πεσσοί
Δύο παρατάξεις, 4 μέλη η μία η πλειοψηφία και 2 η άλλη, η μειοψηφία. = 4 λευκά + 2 μαύρα.
Κι αν στην πραγματική ζωή τα μέλη της πλειοψηφίας της ΤΕΣΣΑΣ παραιτήθηκαν το ένα μετά το άλλο, κάτω από την υπονομευτική τακτική του ζεύγους της μειοψηφίας, σ’ αυτό το πρόβλημα φαίνεται μια πιο «αισιόδοξη λύσι». Όταν το λύσετε, θα διαπιστώσεται αυτό που μας γράφει ο Carlo:
"Τελικά το γράμμα «Τ» μετασχηματίστηκε σε γράμμα «Γ»"!
Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015
΄Ένα δύσκολο σκακιστικό πρόβλημα πέντε κινήσεων, με έξη ακριβώς κομμάτια και με σχήμα Ταύ!! Un problema di scacchi in 5 mosse e più vicino alla figura della lettera T.
Κυριακή 30 Αυγούστου 2015
Ένα σκακιστικό πρόβλημα του Μόρφυ και ένα πάζλ σε μορφή Ταύ. Ανάκατα: Για την κατάργησι της ΤΕΣΣΑΣ. L’ unico problema di Paul Morphy e un T-puzzle. Per la dissoluzione della “TESSAS”.
Paul Morphy (1856)
3+4 ................. #2
Έψαχνα ένα πρόβλημα κατάλληλο για την αναγγελία της κατάργησης της Τοπικής Επιτροπής Σκακιστικών Σωματείων της περιοχής μας, πρόβλημα που να έχει κάτι που να μοιάζει στην εικόνα της σύνθεσής του με το αρχικό κεφαλαίο γράμμα Ταύ, αλλά επειδή δεν είχα πρόχειρη την συλλογή των «σκακογραφημένων» προβλημάτων του Ίλια Σούμοφ (Il'ja
Stepanovič Šumov, αγγλ.
Ilya Shumov, πρβλ.: Recueil de Problèmes Scaccographiques et autres positions curieuses, I. Shumov 1867), είπα να βάλω αυτό το γνωστό μου δυάρι.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Μοιάζει κάπως με το Ταύ.
Επιπλέον έχει και αυτό την ιστορία του.
Συνθέτης του είναι ο άτυπος Παγκόσμιος Πρωταθλητής της εποχής του, Αμερικανός Paul Morphy (1837-1884). Ο Μόρφυ δεν ήταν συνθέτης, άλλωστε αυτό είναι το μόνο γνωστό του πρόβλημα, αλλά ενώ το δημοσίευσε όταν ήταν 18 ετών (New York Clipper, June 28, 1856) λέγεται ότι το είχε συνθέσει δωδεκαετής!
Τέλος πάντων (ή «ΤΕΣπα», για να θυμηθούμε την …μακαρίτισσα ΤΕΣΣΑΣ), πρόκειται για μια απλούστατη μινιατούρα δύο κινήσεων. Είναι πολύ εύκολη, αλλά διασκεδαστική ειδικά για αρχαρίους.
Ά! Την έχουμε και σε ...Τ-shirt!
Η ΤΕΣΣΑΣ ΜΑΣ, ΤΕΛΟΣ!
Όσον αφορά την ΤΕΣΣΑΣ, αυτή από πέντε κομμάτια που φαινόταν στην αρχή (πενταμελής γάρ), αποδείχθηκε στην συνέχεια οτι ήταν τέσσερα, και τελικά παραιτήθηκαν τα τρία (το ένα μετά το άλλο) και έμεινε το (μακρύτερο;) ένα ! Το επόμενο σχήμα δεν έχει καμμία ουσιαστική σχέσι με τα διοικητικά της κομ-ματιασμένης επιτροπής αυτής.
Και δεν κοροϊδεύουμε όταν λέμε για πάζλ, στον τίτλο. Κανονικότατος γρίφος!
Ο μαθηματικός γρίφος (σε μορφή μωσαϊκού) λέει τα εξής περίπου:
Μπορείτε, χρησιμοποιώντας τα 4 κομμάτια αριστερά στο σχήμα της πιο πάνω φωτο, να σχηματίσετε το κεφαλαίο γράμμα Ταύ;
(Δίδουμε μια ενδεικτική λύσι στο τέλος).
Ά, για το θλιβερό τέλος της τέως ΤΕΣΣΑΣ, διαθέτουμε και σχετικό έγγραφο εκ της ΕΣΟ –αντί ...κηδειόσημου!
Οι συγγενείς, απ΄ό,τι καταλάβαμε θα δέχθηκαν τα ...συλλυπητήρια σε στενό κύκλο. Εμείς προτιμάμε αντί για τα μηδενικά και τον κύκλο, την …κιμωλία!
ΜΙΑ ΛΥΣΙ:
Ετικέτες
ΕΣΟ,
Πώλ Μόρφυ,
Σούμοφ,
ΤΕΣΣΑΣ,
Ilya Shumov,
Paul Morphy,
puzzles,
TESSAS,
two movers
Απάντησι σε μια γιορταστική ευχετήρια κάρτα πρωινού ταχυδρομείου.
ΣΠΟΛΑΤΗ ΚΑΙ ΛΙΟΓΕΡΜΑ
Ήταν σαν μια ποιητική καλημέρα
τα σημερινά χρόνια-πολλά μιας φίλης
στην ονομαστική μου γιορτή
την επαύριο της δεύτερης πανσελήνου του Αυγούστου.
Από πάνω στην ηλεκτρονικά σταλμένη κάρτα
μια φωτογραφία --σύνηθες αποτύπωμα χρόνου,
κι όμως αντί για μια καινούργια ολοκαίνουργια αυγή
έδειχνε μοναδικά πολύχρωμο ηλιοβασίλεμα!
Σημασιολογική ευχή και στην εικόνα
(ανέδιδε το ίδιο μυστηριώδες θαυμαστικό)
σαν δίδαγμα: όμορφη η μέρα
αλλά ωραία κι η νύχτα: μόνο
αυτή θα σου δείξη τ’ αστέρια!
Αλέξανδρος Σελλενίδης
30.08.2015 μ.Χ.
Σάββατο 15 Αυγούστου 2015
Οι σκακιέρες του Πάρι Σοϊλεμέζη κατασκευασμένες στο Minecraft! Una dozzina di immagini dalla costruzione di scacchiera in Minecraft (da Paris Soilemezis)! A dozen images from the construction of a chessboard in Minecraft (by Paris Soilemezis)!
Ένα από το πιο καινοτόμα διαδικτυακά και βραβευμένα παιχνίδια του καιρού μας είναι το Μάϊνκκραφτ.
Εστιάζοντας στην δημιουργικότητα επιτρέπει στους παίκτες και μέσω της διαδραστικότητας, αλλά και απλώς ως κατά μόνας παιχνίδι περιπέτειας στο εικονικό κυβερνοσύμπαν, να κατασκευάσουν τα δικά τους αντικείμενα κάθε είδους σε μια άγνωστη «γή», σε έναν ελκυστικό προς εξερεύνησι και θεωρητικά άπειρο «κόσμο». Προσόν του η ελευθερία κινήσεων και επιλογών.
Σε έναν κόσμο που τα πάντα είναι τρισδιάστατα και με δομικό υλικό (όντων και αντικειμένων) σχεδόν αποκλειστικά απο κύβους, ο παίκτης πρέπει να δρά δημιουργικά και να είναι ενεργός για να επιβιώση. Το κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο του παιχνιδιού, έχει να κάνει ακριβώς με το σπάσιμο κύβων και την μέσω αυτών αρχιτεκτονική κατασκευή και οικοδόμηση.
Έ, λοιπόν, παίζοντας με αμείωτο ενδιαφέρον εδώ και καιρό ο Πάρις Σοϊλεμέζης αυτό το παιχνίδι, είχε την καλωσύνη, αλλά και την ικανότητα να εκτελέσει για το ιστολόγιό μας κάποιες σχεδιαστικές προτάσεις με θέμα την σκακιέρα.
Οι σκακιέρες, λοιπόν, που κατασκεύασε ο Πάρις στο Minecraft μάς απεστάλησαν πριν από καιρό. Ένα μέρος αυτού του υλικού, 12 εικόνες με αυτό το θεματικό πεδίο, «παλαμήδειος άβακας (= σκακιέρα) και πεσσοί στο Minecraft», βρίσκουμε την ευκαιρία να αναρτήσουμε απόψε εδώ στον Νέο Παλαμήδη.
Για να ευχηθούμε ταυτόχρονα με τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μας στο μικρό μας καλλιτέχνη-συνεργάτη
Χρόνια Πολλά για την ονομαστική του εορτή!
Σε έναν κόσμο που τα πάντα είναι τρισδιάστατα και με δομικό υλικό (όντων και αντικειμένων) σχεδόν αποκλειστικά απο κύβους, ο παίκτης πρέπει να δρά δημιουργικά και να είναι ενεργός για να επιβιώση. Το κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο του παιχνιδιού, έχει να κάνει ακριβώς με το σπάσιμο κύβων και την μέσω αυτών αρχιτεκτονική κατασκευή και οικοδόμηση.
Οι σκακιέρες, λοιπόν, που κατασκεύασε ο Πάρις στο Minecraft μάς απεστάλησαν πριν από καιρό. Ένα μέρος αυτού του υλικού, 12 εικόνες με αυτό το θεματικό πεδίο, «παλαμήδειος άβακας (= σκακιέρα) και πεσσοί στο Minecraft», βρίσκουμε την ευκαιρία να αναρτήσουμε απόψε εδώ στον Νέο Παλαμήδη.
Για να ευχηθούμε ταυτόχρονα με τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μας στο μικρό μας καλλιτέχνη-συνεργάτη
Χρόνια Πολλά για την ονομαστική του εορτή!
Νέο πρόβλημα από τον Άλαν Ντόρις Μπαττιστόν: δυάρι και ανέκδοτο!! Un problema in due mosse da Alan Doris Battiston: interessante ed ... inedito!! A new chess problem of A.-D. Battiston: two mover and unpublished!
Η προχθεσινή δημοσίευσι των δίδυμων προβλημάτων του Ιταλού συνθέτη Άλαν Ντόρις Μπαττιστόν στο ιστολόγιό μας είχε μια απρόσμενη συνέχεια. Ο φίλος ιστολόγος και προβληματιστής φαίνεται ότι ευχαριστήθηκε τόσο πολύ από την ανάρτησι που έσπευσε να μας στείλη ακόμη μία του σύνθεσι. Και αυτή τη φορά μάλιστα ανέκδοτη!
Πρόκειται για ένα του πρόβλημα δύο κινήσεων, το οποίο όπως μας δήλωσε, είναι κι αυτό παλιά του σύνθεσι, (του 1983, αλλά μέχρι σήμερα αδημοσίευτο) και που ο ίδιος το θεωρεί ιδιαιτέρως ενδιαφέρον και «τεχνικώς άψογο».
Μην περιμένοντας τέτοια ανταπόκρισι δεν βρίσκουμε λόγια για να ευχαριστήσουμε τον φίλο μας Άλαν Ντόρις για την μεγάλη τιμή. Είναι από τις περιπτώσεις που μας προσφέρεται -και μάλιστα απρόσμενα- ηθική συμπαράστασι και δυσεύρετη ενδυνάμωσι.
Εμείς συνεχίζουμε με την ελπίδα να κρατιόμαστε σταθερά στην καλή προσπάθεια και να αποδεικνυόμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης συνεργατών και φίλων.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
MATTO IN DUE MOSSE
MATTO IN DUE MOSSE
Alan Doris Battiston (1983). Unpublished
(10+4) ................. # 2
Υστερόγραφη πληροφορία για τους επίδοξους λύτες:
Αρκετά πιο εύκολο απο το προηγούμενο (με το δίδυμο).
Κάντε, λοιπόν, λιγώτερο απο 10΄ για να περάσετε τον διαχειριστή (που πάλι δεν καταδέχθηκε να βάλη την θέσι στην σκακιέρα...).
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015
Άλλη μία «μίνι» παρτίδα από την Κύπρο. Με διδακτικό για αρχαρίους περιεχόμενο! Un’ ancora miniatura da Cipro, partita istruttiva per principianti. One more chess game from Cyprus: a miniature with an instructive trap in the opening.
Ένας νεαρός φίλος εκ Κύπρου, μας αναγκάζει ευχάριστα να επανέλθουμε σε μια πρόσφατη αναφορά μας.
Από το Τουρνουά Ράπιντ που διοργάνωσε ο «Όμιλος Φίλων Σκακιού» στο χωριό Καλοπαναγιώτης, στην Κύπρο ο Νικόλας Σκέττος, 7ος στην τελική κατάταξι μας έστειλε την παρακάτω εκεί παιγμένη παρτίδα του με το ελεύθερο να την δημοσιεύσουμε.
Εμπεριέχει μια γνωστή παγίδα στο άνοιγμα (Γκαμπί Βουδαπέστης) και καταλήγει στην ωραία εικόνα αποπνιγμού που βλέπουμε στην αρχή της ανάρτησης.
Στέλνοντας, λοιπόν τους χαιρετισμούς μας στα ιερά χώματα της Κύπρου, ευχαριστούμε τον φέρελπι φίλο του ιστολογίου μας για την εκτίμησι και την εμπιστοσύνη, και του ευχόμαστε τα καλύτερα!
Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΤΙΔΑ
Με τα μαύρα ο Νικόλας Σκέττος
1
Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015
Ένα δυάρι, σκληρό καρύδι, από την Πάντοβα. Δίδυμο πρόβλημα του Άλαν Ντόρις Μπαττιστόν. Un problema-rompicapo in due mosse da Padova. Una composizione (gemelli!) di Alan Doris Battiston. 2 two movers twins di Alan Doris Battiston.
A
MATTO IN 2 MOSSE
(A 9+12. B: Ph4 in c7) Battiston Alan Doris
- 1982
Το αποψινό δίδυμο σκακιςτικών προβλημάτων μας το έστειλε ένας διαδικτυακός φίλος από την Πάντοβα. Ο γνωστός Ιταλός προβληματιστής, Άλαν Ντόρις Μπαττιστόν, δέχθηκε την σχετική παράκλησί μας και μας έδωσε μέσω ΦΒ (όπου δεχθήκαμε και τον σχετικό με πρόσφατα αναρτημένο πρόβλημα σχολιασμό του) όχι ένα που του είπαμε, αλλά δύο προβλήματα! Δίδυμα!
Δίδυμα, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Σιαπέρας, είναι η περίπτωσι "όταν απο ένα πρόβλημα προκύπτη, με μια μικρή τροποποίηση ένα άλλο πρόβλημα (με τελείως διαφορετική λύση)...". Όσο για αυτήν την διαφοροποιητική τροποποίησι, αυτή "πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο ασήμαντη π.χ. προσθήκη ενός πιονιού..."
Και αυτό συμβαίνει και στην περίπτωσί μας: Το παραπάνω πρόβλημα διαφέρει απο το πιο κάτω αδελφάκι του, κατα το οτι το πιόνι θ4 δεν υπάρχει, αλλά "μετατοπίστηκε" στο γ7.
Λοιπόν! Και τα δύο προβλήματα είναι δύο κινήσεων. Όπως μάλιστα συμβαίνει με την κατηγορία τους, χαρακτηρίζονται και τα συγκεκριμένα από μια"εσωτερική" διασύνδεσι. Πληροφορία πολύ χρήσιμη και ιδιαιτέρως διευκολυντική για τους έμπειρους λύτες.
Αυτό, τον υποφαινόμενο δυστυχώς δεν τον απασχόλησε όσο έπρεπε. Μάλιστα επεχείρησε να λύση το πρώτο διδυμάκι από το διάγραμμα στην οθόνη του υπολογιστήρα του και έχοντας -τί υπεροψία- αναμμένη και την τηλεόρασι δίπλα του?! Αποτέλεσμα; Δεν του έφτασαν ούτε 25 ολόκληρα λεπτά προσπάθειας!;
Σκληρό καρύδι, λοιπόν; Εξαρτάται! Εσείς βάλτε τα δυνατά σας και δοκιμάστε μόνοι σας! Και γευθήτε χωρίς βιασύνη και ...κόλπα το όποιο καλλιτεχνικό περιεχόμενο της σύνθεσης!
B
(9+12) ...................... #2
Στον φίλο έξ Ιταλίας ένα μεγάλο Grazie!
Και με την ευκαιρία:
Saluti a Padova!
Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015
Δυο ολόφρεσκες μινιατούρες, 1 παρτίδα και 1 πρόβλημα, δημιουργίες φίλων. Του Σ/Κ. Due miniature appena fresche : un problema (di Perghialis) in due mosse ed una partita (di P. Klerides)
Πράγματι, προχθές Σάββατο, είδαμε μέσω διαδικτύου και τις δύο αυτές δροσερές δημιουργίες φίλων μας. Ό,τι πρέπει λοιπόν για αναδημοσίευσι!
Το πρόβλημα το παρουσίασε στον λογαριασμό του στο Φατσόβιβλο ο αειθαλής ρεμπέτης και ακόμα παραγωγικός μεγάλος συνθέτης στο καλλιτεχνικό σκάκι, Νίκος Περγιάλης. Πρόκειται για ένα πρόβλημα 2 κινήσεων με λίγα κομμάτια, «μινιατούρα», το οποίο ο τρανός δάσκαλος/προβληματιστής το ανήρτησε συνοδεύοντάς το με την προς τους φίλους του ευχή, να περάσουν ένα όμορφο βράδυ.
Η παρτίδα έχει πρωταγωνιστή τον Πάρη Κληρίδη, (ο ίδιος την δημοσιοποίησε διαδικτυακά - πάλι μέσω ΦΒ ) και παίχτηκε στο τουρνουά ράπιντ που διοργάνωσε ο «Όμιλος Φίλων Σκακιού» στο χωριό Καλοπαναγιώτης, στην Κύπρο. Εννοείται οτι ο πολυπρωταθλητής Κύπρου, Πάρης, δεν δυσκολεύτηκε να πάρη την πρώτη θέσι στην βαθμολογία του μικρού αυτού τουρνουά (βλ. φωτο).
1. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
2. Η ΠΑΡΤΙΔΑ
Κληρίδης - Γεωργίου
Το πρόβλημα το παρουσίασε στον λογαριασμό του στο Φατσόβιβλο ο αειθαλής ρεμπέτης και ακόμα παραγωγικός μεγάλος συνθέτης στο καλλιτεχνικό σκάκι, Νίκος Περγιάλης. Πρόκειται για ένα πρόβλημα 2 κινήσεων με λίγα κομμάτια, «μινιατούρα», το οποίο ο τρανός δάσκαλος/προβληματιστής το ανήρτησε συνοδεύοντάς το με την προς τους φίλους του ευχή, να περάσουν ένα όμορφο βράδυ.
Η παρτίδα έχει πρωταγωνιστή τον Πάρη Κληρίδη, (ο ίδιος την δημοσιοποίησε διαδικτυακά - πάλι μέσω ΦΒ ) και παίχτηκε στο τουρνουά ράπιντ που διοργάνωσε ο «Όμιλος Φίλων Σκακιού» στο χωριό Καλοπαναγιώτης, στην Κύπρο. Εννοείται οτι ο πολυπρωταθλητής Κύπρου, Πάρης, δεν δυσκολεύτηκε να πάρη την πρώτη θέσι στην βαθμολογία του μικρού αυτού τουρνουά (βλ. φωτο).
1. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
(4+3) ......................... #2
2. Η ΠΑΡΤΙΔΑ
Κληρίδης - Γεωργίου
Play online chess
Σάββατο 8 Αυγούστου 2015
Μια παλιά ταινία του Τζάκι Τσάν και μια τεράστια επιτυχία του Ζαν Μισέλ Ζάρ. Il film “Snake in the Eagle's Shadow” (1978) con Jackie Chan ed il brano "Oxygène Part II" di Jean-Michel Jarre.
Κούνγκ Φού χορογραφίες Τζάκι Τσάν σε υπόκρουσι Ζάν Μισέλ Ζάρ
Παρακολουθώντας μια παλιά ελαφριά ταινία δράσης με τον μικρό γιό μου χθές βράδυ σε δορυφορικό κανάλι, μου τράβηξε την προσοχή ένα μουσικό κομμάτι που σαν μουσικό χαλί κάλυπτε κάποιες σκηνές.
Snake in the Eagle's Shadow (1978) trailer
Εκτός του συμπαθούς "Τσάκι" Τσάν με αιφνιδίασε ευχάριστα η ορχηστρική μουσική υπόκρουσι που είχε χρησιμοποιηθή σε ορισμένα σημεία του φίλμ. Ήταν, παραδόξως, του είδους της ηλεκτρονικής μουσικής και από την πρώτη στιγμή μού ήχησε οικεία. Ήμουν, όπως αμέσως εκδηλώθηκα στον γιό μου, ανάμεσα στους Τάντζεριν Ντρήμ και κάπως στον Ζαν-Μισέλ Ζάρ.
Τελικά στην συνέχεια διεπίστωσα ότι (έστω κι αν ήταν σε κάποια σημεία ελαφρώς παραλλαγμένο) επρόκειτο για το 2ο κομμάτι «Όξυζεν» (ή επι το γαλλικότερον «Οξυζέν») από το ομώνυμο άλμπουμ του Γάλλου Ζάν Μισέλ Ζάρ, το οποίο με τα 15 εκατομμύρια πωλήσεις του απο το καλοκαίρι του 1977 μέχρι σήμερα, υπήρξε μια άνευ προηγουμένου (για το συγκεκριμένο είδος μουσικής) παγκόσμια επιτυχία.
Εκτός λοιπόν από το trailer της ταινίας, αναρτούμε από το Γιουτιούμπι και το εν λόγω αριστουργηματικό κομμάτι της ηλεκτρονικης μουσικής, για να …μαθαίνουν και οι νεώτεροι αυτή την ενδιαφέρουσα πτυχή της νεώτερης μουσικής ιστορίας.
JEAN-MICHEL JARRE "Oxygène Part 2" (1977)
Παρακολουθώντας μια παλιά ελαφριά ταινία δράσης με τον μικρό γιό μου χθές βράδυ σε δορυφορικό κανάλι, μου τράβηξε την προσοχή ένα μουσικό κομμάτι που σαν μουσικό χαλί κάλυπτε κάποιες σκηνές.
Το έργο ήταν του είδους πολεμικών τεχνών που κάτω από τον
γενικό τίτλο «ταινίες καράτε» ήταν στην μόδα την δεκαετία 70 και 80. Η
συγκεκριμένη ταινία όμως ήταν κινέζικης παραγωγής (για την ακρίβεια Χόνγκ Κόνγκ)
και είχε πρωταγωνιστή τον αργότερα μέγα και τρανό αστέρα του Χόλυγουντ (σήμερα,
2015, τον 2ο πιο ακριβοπληρωμένο
ηθοποιό της χρονιάς), Τζάκι Τσάν (Jackie Chan)! Ανήκει στην υποκατηγορία ταινιών Κούνγκ Φού
με τον τίτλο "Snake in the Eagle's Shadow" (ο ελληνικός κάτι έλεγε
για «φιδίσια γροθιά», αν θυμάμαι καλά) και είναι του 1978.
Snake in the Eagle's Shadow (1978) trailer
Εκτός του συμπαθούς "Τσάκι" Τσάν με αιφνιδίασε ευχάριστα η ορχηστρική μουσική υπόκρουσι που είχε χρησιμοποιηθή σε ορισμένα σημεία του φίλμ. Ήταν, παραδόξως, του είδους της ηλεκτρονικής μουσικής και από την πρώτη στιγμή μού ήχησε οικεία. Ήμουν, όπως αμέσως εκδηλώθηκα στον γιό μου, ανάμεσα στους Τάντζεριν Ντρήμ και κάπως στον Ζαν-Μισέλ Ζάρ.
Τελικά στην συνέχεια διεπίστωσα ότι (έστω κι αν ήταν σε κάποια σημεία ελαφρώς παραλλαγμένο) επρόκειτο για το 2ο κομμάτι «Όξυζεν» (ή επι το γαλλικότερον «Οξυζέν») από το ομώνυμο άλμπουμ του Γάλλου Ζάν Μισέλ Ζάρ, το οποίο με τα 15 εκατομμύρια πωλήσεις του απο το καλοκαίρι του 1977 μέχρι σήμερα, υπήρξε μια άνευ προηγουμένου (για το συγκεκριμένο είδος μουσικής) παγκόσμια επιτυχία.
Εκτός λοιπόν από το trailer της ταινίας, αναρτούμε από το Γιουτιούμπι και το εν λόγω αριστουργηματικό κομμάτι της ηλεκτρονικης μουσικής, για να …μαθαίνουν και οι νεώτεροι αυτή την ενδιαφέρουσα πτυχή της νεώτερης μουσικής ιστορίας.
JEAN-MICHEL JARRE "Oxygène Part 2" (1977)
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015
Ένα δυάρι πρόβλημα του Σάμ Λόυντ σε σκακιστική κάρτα;! A two-mover chess problem of Samuel Loyd; on a chesscard?! Un problema a 2 mosse di Sam Loyd; su una cartolina scacchistica!?
Στην προχθεσινή μας ανάρτησι είχαμε αναφερθή στην επινόησι του μακαρίτη φίλου μας, Αλέξη Κλαμαρή με τις σκακιστικές κάρτες.
Σήμερα βρήκαμε μια υλική απόδειξι πως μια ανάλογη ιδέα έχει υλοποιηθή (εμπορικά) από άλλους. Πρόκειται, όπως φαίνεται στην εικόνα μας, για μια πολύχρωμη κάρτα, η οποία όπως την βρήκαμε στο ντουλάπι, είναι από χαρτόνι και περιβάλλει κατάλληλα μια ντουζίνα παραλληλόγραμμες κάρτες εν είδει ¨σουβέρ¨, που όλες τους έχουν καλαίσθητα εκτυπωμένα επάνω τους σκακιστικά προβλήματα!
Η συγκεκριμένη φωτογραφία απεικονίζει ένα από τα χιλιάδες προβλήματα-αριστουργηματικές συνθέσεις του μεγάλου Αμερικανού καλλιτέχνη του είδους, Σάμ Λόυντ. Για τις άλλες σκακιστικές κάρτες της ¨συσκευασίας¨ θα αναφερθούμε πιθανόν σε άλλη ευκαιρία.
Αξίζει να επιχειρήσετε να λύσετε το πρόβλημα του Λόυντ.
Είναι δυάρι και με πολύ λίγα κομμάτια (πρόβλημα "Μινιατούρα"). Κατα συνέπεια εύκολο. Προβλεπόμενος χρόνος επίλυσης: από 1 έως 10+ λεπτά. Εξαρτάται από την εμπειρία και την δυναμικότητά σας.
Φυσικά λύνεται κι από το διάγραμμα.
Λοιπόν, παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 2 κινήσεις.
Σήμερα βρήκαμε μια υλική απόδειξι πως μια ανάλογη ιδέα έχει υλοποιηθή (εμπορικά) από άλλους. Πρόκειται, όπως φαίνεται στην εικόνα μας, για μια πολύχρωμη κάρτα, η οποία όπως την βρήκαμε στο ντουλάπι, είναι από χαρτόνι και περιβάλλει κατάλληλα μια ντουζίνα παραλληλόγραμμες κάρτες εν είδει ¨σουβέρ¨, που όλες τους έχουν καλαίσθητα εκτυπωμένα επάνω τους σκακιστικά προβλήματα!
Η συγκεκριμένη φωτογραφία απεικονίζει ένα από τα χιλιάδες προβλήματα-αριστουργηματικές συνθέσεις του μεγάλου Αμερικανού καλλιτέχνη του είδους, Σάμ Λόυντ. Για τις άλλες σκακιστικές κάρτες της ¨συσκευασίας¨ θα αναφερθούμε πιθανόν σε άλλη ευκαιρία.
Αξίζει να επιχειρήσετε να λύσετε το πρόβλημα του Λόυντ.
Είναι δυάρι και με πολύ λίγα κομμάτια (πρόβλημα "Μινιατούρα"). Κατα συνέπεια εύκολο. Προβλεπόμενος χρόνος επίλυσης: από 1 έως 10+ λεπτά. Εξαρτάται από την εμπειρία και την δυναμικότητά σας.
Φυσικά λύνεται κι από το διάγραμμα.
Λοιπόν, παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 2 κινήσεις.
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015
Θλιβερή Επέτειος Ιστολογίου: Έξι χρόνια χωρίς τον Αλέξη. Οι σκακιστικές κάρτες του. Ricorrenza triste: 6 anni dalla morte di Alexis Klamaris, realizzatore e co-amministratore di questo blog…
Σαν χθές ήταν, 4 Αυγούστου του 2009, που ο φίλος, συνάδελφος και σε πολλά ομοϊδεάτης και συναγωνιστής Αλέξης Κλαμαρής, ο αγαπητός σε όλους "Αντιπρόεδρος" του "Α.Ε.Κ. Άβαξ Και Πεσσοί", έσβησε σε ένα νοσοκομειακό κρεββάτι, στα 48 του χρόνια.
Στα έξη αυτά χρόνια οι στενοί του φίλοι θρηνήσαμε την απώλειά του, αλλά ίσως δεν τον τιμήσαμε όσο του άξιζε. Κάτι περισσότερο, νομίζω, θά ‘πρεπε να κάνουμε. Πέρα από την μεταθανάτια απόδοσι του τίτλου του «Επίτιμου Προέδρου» του συλλόγου μας. Πέρα από το τουρνουά Blitz στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου στην Αθήνα.
Ελπίζω κάποια στιγμή να μας δοθή η ευκαιρία να κάνουμε και στην Χαλκίδα κάτι στην μνήμη του...
Σήμερα, στο ιστολόγιο (που όπως έχουμε ξαναπή, οφείλει πολλά στον κατασκευαστή και συν-διαχειριστή Αλέξη), θέλω να σταθώ σε ένα του χαρακτηριστικό. Στην επινοητικότητά του. Επινοητικότητα που συνδυαζόταν με την πρακτική επιδεξιότητα. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα κάτι που μου είχε πρωτοδείξει και πρίν την σύστασι του συλλόγου μας, όταν ακόμα δραστηριοποιούνταν γύρω απο το Ping Pong στο Νεανικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου. Είχε σχεδιάσει κάρτες σχήματος τηλεκάρτας με θέματα γύρω απο το Πινγκ-Πόνγκ και κάποια στιγμή με ρώτησε πώς θα μου φαίνονταν να σχεδίαζε και για το σκάκι. Συμμερίστηκα τον ενθουσιασμό του και του είπα για τη πρωτότυπη ιδέα του πως θα είχε επιπλέον διδακτικό ενδιαφέρον και γύρω απο την τακτική, αλλά κυρίως γύρω απο το άνοιγμα.
Μετά απο καιρό μου έδειξε μερικές έτοιμες κάρτες του (μάλιστα τις είχε πλαστικοποιήσει) με θέμα τα σκακιστικά ανοίγματα! Του ζήτησα να μου δώσει 2-3 και πράγματι, παρόλο που τις θεωρούσε δείγματα προς τελειοποίησι, μου έδωσε. Είμαι σίγουρος οτι ο σχεδιασμός του είχε προχωρήσει. Δεν ξέρω μέχρι ποιό σημείο.
Από τις καρτούλες του (τα, ας πούμε, specimen) βρήκα στα συρτάρια μου μόνο την εικονιζόμενη. Ίσως να υπάρχουν κάποιες ακόμη στο αρχείο του που πιθανόν να έχει φυλάξη ο αδελφός του, Χρήστος.
Το αξιοσημείωτο είναι πάντως, πως την ιδέα του (που ούτε καν θα σκέφτηκε να την «πατεντάρει») την είδα κατ' επανάληψι αργότερα στο διαδίκτυο απο άλλους...
Η ζωή, αυτό δεν προλαβαίνουμε να καταλάβουμε, αυτό που δύσκολα ορίζεται, που προφανώς υπάρχει σε τόσο διαφορετικές μορφές, είναι αυτό το ίδιο που λένε ότι συνεχίζεται;
Α.Σ.
Στα έξη αυτά χρόνια οι στενοί του φίλοι θρηνήσαμε την απώλειά του, αλλά ίσως δεν τον τιμήσαμε όσο του άξιζε. Κάτι περισσότερο, νομίζω, θά ‘πρεπε να κάνουμε. Πέρα από την μεταθανάτια απόδοσι του τίτλου του «Επίτιμου Προέδρου» του συλλόγου μας. Πέρα από το τουρνουά Blitz στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου στην Αθήνα.
Ελπίζω κάποια στιγμή να μας δοθή η ευκαιρία να κάνουμε και στην Χαλκίδα κάτι στην μνήμη του...
Σήμερα, στο ιστολόγιο (που όπως έχουμε ξαναπή, οφείλει πολλά στον κατασκευαστή και συν-διαχειριστή Αλέξη), θέλω να σταθώ σε ένα του χαρακτηριστικό. Στην επινοητικότητά του. Επινοητικότητα που συνδυαζόταν με την πρακτική επιδεξιότητα. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα κάτι που μου είχε πρωτοδείξει και πρίν την σύστασι του συλλόγου μας, όταν ακόμα δραστηριοποιούνταν γύρω απο το Ping Pong στο Νεανικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου. Είχε σχεδιάσει κάρτες σχήματος τηλεκάρτας με θέματα γύρω απο το Πινγκ-Πόνγκ και κάποια στιγμή με ρώτησε πώς θα μου φαίνονταν να σχεδίαζε και για το σκάκι. Συμμερίστηκα τον ενθουσιασμό του και του είπα για τη πρωτότυπη ιδέα του πως θα είχε επιπλέον διδακτικό ενδιαφέρον και γύρω απο την τακτική, αλλά κυρίως γύρω απο το άνοιγμα.
Μετά απο καιρό μου έδειξε μερικές έτοιμες κάρτες του (μάλιστα τις είχε πλαστικοποιήσει) με θέμα τα σκακιστικά ανοίγματα! Του ζήτησα να μου δώσει 2-3 και πράγματι, παρόλο που τις θεωρούσε δείγματα προς τελειοποίησι, μου έδωσε. Είμαι σίγουρος οτι ο σχεδιασμός του είχε προχωρήσει. Δεν ξέρω μέχρι ποιό σημείο.
Από τις καρτούλες του (τα, ας πούμε, specimen) βρήκα στα συρτάρια μου μόνο την εικονιζόμενη. Ίσως να υπάρχουν κάποιες ακόμη στο αρχείο του που πιθανόν να έχει φυλάξη ο αδελφός του, Χρήστος.
Το αξιοσημείωτο είναι πάντως, πως την ιδέα του (που ούτε καν θα σκέφτηκε να την «πατεντάρει») την είδα κατ' επανάληψι αργότερα στο διαδίκτυο απο άλλους...
Η ζωή, αυτό δεν προλαβαίνουμε να καταλάβουμε, αυτό που δύσκολα ορίζεται, που προφανώς υπάρχει σε τόσο διαφορετικές μορφές, είναι αυτό το ίδιο που λένε ότι συνεχίζεται;
Α.Σ.
Κυριακή 2 Αυγούστου 2015
Η Ελλάδα Πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφήβων (Κ 18) στην καλαθοσφαίρισι! Με σκακιστικό σκόρ 64-61! Campionato Europeo di Pallacanestro 2015. Primo posto (e la Coppa) per la Grecia!! Men's Basketball FIBA Under 18 European Championship: Greece got the title!!
Τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης Κ 18 που όχι μόνο τον κατείχε η Τουρκία, αλλά που απειλούσε να καταγράψη απίστευτο ρεκόρ με ενδεχόμενη αποψινή νίκη της, μια και θα ήταν η μοναδική χώρα της Ευρώπης με «three-peat», τρείς δηλαδή συνεχόμενους τίτλους στην κατηγορία! Για να γίνει αντιληπτή η συνεχής πρόοδος των γειτόνων στο άθλημα, θα αναφέρουμε συμπληρωματικά μόνο την πληροφορία πως οι Τούρκοι μάς περνάνε στον πίνακα των μεταλλίων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων του αθλήματος καί στην κατηγορία κάτω των 18, αλλά καί στην κάτω των 16, όπου μάλιστα θα είναι μέσα στα φαβορί και στην εφετινή διοργάνωσι που ξεκινάει σε 4 μέρες στο Κάουνας.
Οι αγώνες στον Βόλο διεξήχθησαν υπο το ευτυχέστατο λογότυπο με τον δυνατό συμβολισμό της Αργούς και της από την Ιωλκό περιώνυμης αργο/ναυτικής εκστρατείας!
Εμείς θα αναρτήσουμε στο ιστολόγιο την νέα αυτή επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού με την συνοδεία 14 φωτογραφικών (μέσω…τηλεόρασης?!) στιγμιοτύπων, όσων, συμπτωματικά, και των πόντων από την μέγιστη σε βάρος μας διαφορά που χρειάστηκε να καλύψουν οι νεαροί αθλητές της εθνικής Ελλάδος κατά τον σημερινό αγώνα, πρίν να καταγράψουν το όνομά τους στις δέλτους της αθλητικής ιστορίας.
Ζήτω η νέα γενιά του ελληνικού Έθνους!
Ετικέτες
Εθνική Ομάδα,
Καλαθοσφαίρισι,
Μπάσκετμπωλ,
Basketball,
European Championship,
GREECE,
Pallacanestro,
PHOTOS,
U 18
Σάββατο 1 Αυγούστου 2015
Μίνι τουρνουά «αντικαύσωνας» στην παραλία της Χαλκίδας. Απο τον "Άβαξ Και Πεσσοί". "Abaco e Pezzi di Scacchi" a Calcide: Mini Torneo contro la canicola." Avax and Chess Pieces": Mini tournament "anti-Heat" on the seafront of Chalchis.
Με περιορισμένη συμμετοχή (τελευταία σχεδόν στιγμή ματαίωσαν την συμμετοχή τους οι Κονταξής Θ, Σοϊλεμέζης Γ., Τσάλλας Γ, Τσάλλας Κ., Χανιά Κ.), αλλά με επιτυχία ολοκληρώθηκε το μίνι «Τουρνουά-Αντικαύσωνας» που εκτάκτως οργανώθηκε εχθές το απόγευμα σε γνωστή καφετερία της πόλης μας στην παραλία.
Η πρωτοβουλία ήταν του κ. Μανώλη Βιτάλη και το φιλικό Rapid τουρνουά 4 γύρων πέτυχε τον αρχικό στόχο, του να μας βγάλει από το σπίτι και να μας απασχολήσει με την παντός καιρού μαγεία της σκακιέρας, εν μέσω καύσωνα, αλλά δίπλα στην θάλασσα και με τα αναψυκτικά ανα χείρας!
Οι μάχες μικρών και μεγάλων στα 4 τραπέζια ήταν δυνατές και ο συναγωνισμός δεν έλλειψε. Τελικός νικητής ο Άγγελος Radev με 4 στα 4.
Ακολουθούν δύο ενδιαφέρουσες παρτίδες και η τελική ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ.
2. Radev Angel - Soilemezis Alex.
Η αποφασιστική παρτίδα του 3ου γύρου που έκρινε την πρώτη θέσι!
ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΙ / ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
[N.N. First i-pad post
Πρώτη ανάρτησι με την ταμπλέτα]
Οι μάχες μικρών και μεγάλων στα 4 τραπέζια ήταν δυνατές και ο συναγωνισμός δεν έλλειψε. Τελικός νικητής ο Άγγελος Radev με 4 στα 4.
Ακολουθούν δύο ενδιαφέρουσες παρτίδες και η τελική ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ.
1. "Aggelos, Vitalis" - "Alex, Soilemezis"
[Result "0-1"]
[EventDate "2015.08.01"]
1. d4 e6 2. e4 b6 3. d5 Bb7 4. dxe6 fxe6 5. Qh5+ g6 6. Qe5 Qf6 7. Qxc7
Bc5 8.
Nf3 Bxe4 9. Qc8+ Qd8 10. Qxd8+ Kxd8 11. Ng5 Bxc2 12. Nf7+ Ke7 13. Nxh8
Nc6 14.
Bg5+ Nf6 15. Bxf6+ Kxf6 16. Na3 Bb4+ 17. Ke2 Bf5 18. Rc1 Rc8 19. Rc4 d5
20. Rh4
Kg7 (20... Rxh8 21. Kd1 Kg7 22. Nb5 a6 23. Na3 Be7 24. Ra4) 21. Nb5 a6
22. Na3
Kxh8 23. Kd1 Be7 24. Bxa6 Ra8 25. Ra4 Na5 26. Bb7
Rd8 27. Ba6 Rd6 28. Re1 (28.
Nb5 Rc6) 28... Bf6 29. Kc1 Rc6+ 30. Kd2 (30. Kd1 Bxb2 31. Re2 Rc1+ 32.
Kd2 d4
33. Nc4 Rc2+ 34. Kd1 d3 35. Re3) 30... Bxb2 31. Bb5 Rc5 32. Re2 Bxa3 33.
Rxa3
Rxb5 34. Ra4 Nc4+ 35. Kd1 Rb1# 0-1
Play online chess
2. Radev Angel - Soilemezis Alex.
Η αποφασιστική παρτίδα του 3ου γύρου που έκρινε την πρώτη θέσι!
Play chess online
ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΙ / ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. Angel Radev
4
2. Λεονάρδος Μερκάτης 3
3. Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης 3
4. Άγγελος Βιτάλης 2
5. Πάρις Σοϊλεμέζης 2
6. Μανώλης Βιτάλης 2
7. Σωτήρης Μερκάτης 2
8. Γιάννης Μερκάτης 2
9. Ραφαήλ Μερκάτης 1
[N.N. First i-pad post
Πρώτη ανάρτησι με την ταμπλέτα]
Ετικέτες
Βιτάλης,
Παραλία,
Σχολιασμενες παρτιδες,
Τουρνουά,
Χαλκίδα,
AEK ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ,
Calcide,
Calkida,
Chess tournaments,
PARTITE,
Radev
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)