Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ – ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας (2016). Η Γενική Προκήρυξι .                                        Αρ. Πρωτ. 95/15.03.2016


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ – ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ (2016)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ – ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ (2016)


1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ:
Σύμφωνα με την προκήρυξη της ΕΣΟ (Αριθ. Πρωτ.: 96437/10-12-2015) το Αθλητικό Εκπολιτιστικό Κέντρο ΑΒΑΞ και ΠΕΣΣΟΙ με την έγκριση της ΕΣΟ (Αριθ. πρωτ. 96630/26-2-2016) προκηρύσσει τα περιφερειακά πρωταθλήματα μαθητών – μαθητριών για το 2016, που θα διεξαχθούν στη Χαλκίδα το Σάββατο 26 Μαρτίου το ΟΜΑΔΙΚΟ, (ώρα 10:00πμ)  και την Κυριακή 27 Μαρτίου το  ΑΤΟΜΙΚΟ (ώρα 10:00πμ).

2. ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ:
Το ΟΜΑΔΙΚΟ θα διεξαχθεί στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδος  (Χειμάρρας και Ελεφήνορος, Κάνηθος), ενώ το ΑΤΟΜΙΚΟ στο Ξενοδοχείο LUCY (Λεωφόρος Βουδούρη, Παραλία) το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Μαρτίου 2016.

3. ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ:
Α) ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Θα διεξαχθεί σε τρεις ομίλους με Ελβετικό σύστημα 5 γύρων.
1ος όμιλος: Δημοτικά,  2ος όμιλος: Γυμνάσια,  3ος όμιλος: Λύκεια.
Προϋπόθεση για τη δημιουργία ομίλου είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 6 ομάδων (πουλ 5 γύρων). Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνει συγχώνευση ομίλων (όπου θα ισχύσει ξεχωριστή κατάταξη και βραβεύσεις).  Ο Διευθυντής των Αγώνων σε συνεννόηση με τον επικεφαλής διαιτητή μπορεί να αλλάξει το σύστημα των αγώνων ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών.
Β) ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη  και θα αγωνιστούν στις εξής 11 κατηγορίες:
1
Μαθητές-Μαθήτριες
Νηπιαγωγείων
2
Μαθητές-Μαθήτριες
Α’   Τάξης Δημοτικών Σχολείων
3
Μαθητές-Μαθήτριες
Β’   Τάξης Δημοτικών Σχολείων
4
Μαθητές-Μαθήτριες
Γ’   Τάξης Δημοτικών Σχολείων
5
Μαθητές-Μαθήτριες
Δ’   Τάξης Δημοτικών Σχολείων
6
Μαθητές-Μαθήτριες
Ε’   Τάξης Δημοτικών Σχολείων
7
Μαθητές-Μαθήτριες
ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
8
Μαθητές-Μαθήτριες
Α’  Γυμνασίου
9
Μαθητές-Μαθήτριες
Β’  Γυμνασίου
10
Μαθητές-Μαθήτριες
Γ’  Γυμνασίου
11
Μαθητές-Μαθήτριες
Λυκείων
Με βάση τον αριθμό των συμμετεχόντων, το σύστημα αγώνων καθορίζεται σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
3-4
Κυκλικό σύστημα (πουλ) διπλών παρτίδων
5-6
Κυκλικό σύστημα (πουλ)
7-20
Ελβετικό 5 γύρων
≥20
Ελβετικό 6-7 γύρων

Ο Διευθυντής των Αγώνων σε συνεννόηση με τον επικεφαλής διαιτητή μπορεί να αλλάξει το σύστημα των αγώνων ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών.
Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για τα Νηπιαγωγεία, την  Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού. Σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις η αρχική κατάταξη θα γίνει σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ της 1.1.2016 (με την προϋπόθεση ότι ο μαθητής-τρια έχει ΕΛΟ μεγαλύτερο ή ίσο του 1040, αλλιώς και πάλι αλφαβητικά).

4. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:
Η σύνθεση των ομάδων θα είναι 4μελής με υποχρεωτική συμμετοχή 1 τουλάχιστον κοριτσιού στην 4η σκακιέρα. Οι ομάδες με την έναρξη των αγώνων θα δηλώσουν τη βασική σύνθεσή τους (αποτελούμενη από 6 το πολύ μέλη), με μοναδικό περιορισμό τη συμμετοχή μαθήτριας στην 4η σκακιέρα. Η σειρά των σκακιέρων στη βασική σύνθεση δεν αλλάζει και ισχύει για όλο το πρωτάθλημα.
Κάθε σχολική ομάδα υποχρεούται να προσκομίσει, πριν την έναρξη των αγώνων, στον επικεφαλής διαιτητή, βεβαίωση του σχολείου ότι όλα τα μέλη της είναι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου.

ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΜΑΔΩΝ
§         Κάθε ομάδα, παράλληλα με την κατάθεση της σύνθεσης ορίζει τον αρχηγό της, καθώς και έναν αναπληρωματικό που τον αντικαθιστά σε περίπτωση αδυναμίας του πρώτου να εκτελέσει τα καθήκοντά του.
§         Αρχηγός μπορεί να είναι μόνο ένας από τους αγωνιζόμενους μαθητές. Δεν επιτρέπεται ο ορισμός του ίδιου αρχηγού ομάδας σε διαφορετική ομάδα σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος.
§         Ο αρχηγός είναι ο μόνος που εκπροσωπεί επίσημα την ομάδα. Έχει το αποκλειστικό δικαίωμα, χωρίς να σχολιάζει σκακιστικά τη θέση της παρτίδας, να υποδεικνύει σε παίκτη της ομάδας του να προτείνει ή να αποδεχτεί πρόταση ισοπαλίας ή να εγκαταλείψει την παρτίδα. 
§         Οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ παικτών και αρχηγού γίνεται μόνο παρουσία του διαιτητή της συνάντησης.
§         Για τους αρχηγούς των ομάδων που δεν τηρούν τα όσα ρητά ορίζονται από την παρούσα προκήρυξη καθώς και από τους κανονισμούς της FIDE Handbook (C.05.13) και της ΕΣΟ μπορεί να επιβληθεί ποινή αποβολής από την αίθουσα των αγώνων χωρίς αναπλήρωση. Στην περίπτωση που ο αρχηγός είναι παίκτης της ομάδας που αγωνίζεται ακόμα, τότε η προαναφερόμενη ποινή μετατρέπεται σε παύση από τα καθήκοντα του αρχηγού χωρίς αναπλήρωση.

5. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:
Οι αγώνες στο Ομαδικό Πρωτάθλημα και στο Ατομικό Πρωτάθλημα θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας.

6. ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ:
Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:
Α) Για το ομαδικό πρωτάθλημα: Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά :
    (α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων (βαθμοί, πόντοι, εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
    (β). Το σύνολο των πόντων σε όλους τους αγώνες.
    (γ). Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στη 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ
Β) Για το ατομικό πρωτάθλημα:
     Για ελβετικό σύστημα
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
(γ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(δ). Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
  Για κυκλικό σύστημα (round robin)
(α). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
(γ). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων (τα μεταξύ τους αποτελέσματα).

7. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Στο ομαδικό πρωτάθλημα δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών των νομών που ανήκουν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (νομοί Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας), με 4μελείς ομάδες. Επιτρέπεται η συμμετοχή και περισσοτέρων της μίας ομάδας από το ίδιο σχολείο.

Δικαίωμα συμμετοχής στο ατομικό πρωτάθλημα έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών, των νομών που ανήκουν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (νομοί Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας).

8. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ - ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ :
Διευθυντής Αγώνων ορίσθηκε ο κ. Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης και οι Διαιτητές θα ορισθούν από την ΚΕΔ.

9. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ:
Οι ενστάσεις εκδικάζονται από τριμελή Επιτροπή, που θα ορίσει η Οργανωτική Επιτροπή κάθε Διοργάνωσης. Για να εκδικασθεί μία ένσταση, καταβάλλεται στο Διευθυντή Αγώνων παράβολο ένστασης 50 € το οποίο επιστρέφεται, εάν δικαιωθεί η ένσταση έστω και μερικώς, αλλιώς εκπίπτει υπέρ της διοργάνωσης.

10. ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ:
Α) Για το ομαδικό πρωτάθλημα: Στην τελική φάση προκρίνονται τα τρία 1α Δημοτικά, τα δύο 1α  Γυμνάσια και το 1ο Λύκειο.
Β) Για το ατομικό πρωτάθλημα: Για την τελική φάση προκρίνονται τα δύο πρώτα αγόρια κάθε κατηγορίας και το πρώτο κορίτσι ανά κατηγορία.
Για τους προκρινόμενους, ισχύει το σύστημα επιλαχόντων (εάν δεν πάει ο πρώτος αναπληρώνεται από τον δεύτερο κ.ο.κ.) τόσο στο ομαδικό όσο και στο ατομικό πρωτάθλημα.
Δικαιούνται επίσης συμμετοχή στην Τελική Φάση και όσοι αγωνίστηκαν και δεν προκρίθηκαν στο ατομικό, αλλά αγωνίστηκαν στα προκριματικά ομαδικά και η ομάδα του σχολείου τους προκρίθηκε στην τελική φάση. Διευκρινίζεται  ότι η παραπάνω ρύθμιση αφορά αποκλειστικά όσους δεν έχουν προκριθεί στο ατομικό πρωτάθλημα. Όσοι μαθητές λυκείων συμμετέχουν με την ομάδα τους στην τελική φάση (βλέπε 6.Α), έχουν δικαίωμα συμμετοχής και στην τελική φάση των ατομικών πρωταθλημάτων μαθητών λυκείου.

11. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ:
ΟΜΑΔΙΚΟ: Τα τρία (3) πρώτα σχολεία σε κάθε κατηγορία: Κύπελλα και όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές των 3 πρώτων Σχολείων: Μετάλλια.
ΑΤΟΜΙΚΟ: Σε κάθε κατηγορία ο πρώτος της γενικής κατάταξης κύπελλο και οι 3 πρώτοι της γενικής κατάταξης και τα τρία (3) πρώτα κορίτσια μετάλλια.
Ο 1ος χωρίς αθλητικό δελτίο στην ΕΣΟ: Μετάλλιο
Όλοι οι συμμετάσχοντες: Αναμνηστικά Διπλώματα.

12. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Πέμπτη 24 Μαρτίου στο διοργανωτή σύλλογο :
ABAΞ  KAI   ΠΕΣΣΟΙ
Τηλ. 6936550215, 22210 74558 (ώρες: 09:00 - 14:30 και 17:30 - 20:00)

Στις δηλώσεις συμμετοχής αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η κατηγορία (π.χ. Β’ Δημοτικού) το σχολείο και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
Η επιβεβαίωση των συμμετοχών για το ομαδικό θα γίνεται το Σάββατο 26/03/16 από τις 09:00 έως τις 09:30.
Η επιβεβαίωση των συμμετοχών για το ατομικό θα γίνει την Κυριακή 27/03/2016 από τις 09:00 έως τις 09:30 στο χώρο των αγώνων.
Όσες ομάδες κάνουν επιβεβαίωση μετά τις 09:45 θα αγωνιστούν στον 2ο γύρο.
Όσοι μαθητές κάνουν επιβεβαίωση μετά τις 09:45 θα αγωνιστούν στον 2ο γύρο.

Για όσους προκριθούν στην τελική φάση οι δηλώσεις πρέπει να γίνουν μέχρι την Πέμπτη 07/04/2016 στο email του ΑΕΚ ΑΒΑΞ και ΠΕΣΣΟΙ, : al5zkgps@otenet.gr


13. ΓΕΝΙΚΑ:
Επισημαίνεται ότι οι μαθητές θα αγωνιστούν απομονωμένοι από τους συνοδούς τους σε ιδιαίτερο χώρο (αίθουσα εκδηλώσεων) για κάθε κατηγορία ή σε κοινό χώρο για όλους τους ομίλους, στον οποίο θα απαγορεύεται η είσοδος κάθε αναρμοδίου.
Κυρώσεις σε περίπτωση Αντιδεοντολογικής Συμπεριφοράς: Συνοδοί αθλητών, οι οποίοι έχουν απέναντι στους συμμετέχοντες, στο προσωπικό και στους επισήμους συμπεριφορά αντίθετη προς το Νόμο και το αθλητικό ιδεώδες, και οι παίκτες που αυτοί θα συνοδεύουν θα αποβληθούν από το χώρο της διεξαγωγής των αγώνων, κατόπιν απόφασης του Διευθυντή των Αγώνων, η οποία θα υποστηρίζεται από ειδική και εμπεριστατωμένη έκθεση του ιδίου.

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.
Διευκρινίζεται ρητά ότι, ισχύουν οι κανονισμοί rapidplay της FIDE (FIDE handbook, Laws of Chess), με την εξής  διαφοροποίηση στο άρθρο A.4.b: ποινή μηδενισμού για αντικανονική κίνηση επιβάλλεται στην περίπτωση που κάποιος από τους αντιπάλους πραγματοποιήσει 2 αντικανονικές κινήσεις (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 20/12/2014).

Σε όλες τις πανελλήνιες διοργανώσεις που διεξάγονται σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η φωτογράφηση αθλητών-συμμετεχόντων μόνο από τον εξουσιοδοτημένο φωτογράφο της διοργάνωσης. Το συγκεκριμένο φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα μόνο από την ΕΣΟ για την προβολή της διοργάνωσης και του αθλήματος γενικότερα. (απόφαση ΔΣ 19/9/2015). Διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται στους θεατές η φωτογράφηση των συμμετεχόντων τα πρώτα 5 λεπτά των αγώνων.
 
O ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΑλέξανδρος Σοϊλεμέζης

Ζωή Κωνσταντινίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια: