Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Θερινό Πρόγραμμα Γλώσσας και Πολιτισμού 2014: Μια σύντομη παρτίδα σε υπαίθρια σκακιέρα! In Country program 2014; Una partita a scacchi (miniatura) tra l’ amministratore del Neos Palamidis e due studenti!


Για άλλο λόγο η ομάδα φοιτητών και καθηγητών του εφετινού Θερινού Προγράμματος βρέθηκε στην περιοχή κοντά στην Καστανιά της Βέροιας, κάπου στο Βέρμιο, όπου η Μονή Δοβρά και η Παιδούπολη της Καλής Παναγιάς.
Η μικρή υπαίθρια σκακιέρα όμως που βρίσκεται τοποθετημένη στον προαύλιο χώρο μπροστά από το κεντρικό κτίριο της παλιάς Παιδούπολης, τράβηξε με το που φθάσαμε την προσοχή μας!
Έτσι μετά από το προσκύνημα αξιοποιήθηκε απροσδόκητα για να παιχθή μια γρήγορη παρτίδα μεταξύ «Καθηγητών-Φοιτητών! Που έμεινε ανολοκλήρωτη, αλλά που έτσι κι αλλιώς αποτέλεσε μια ακόμα όμορφη στιγμή στο εφετινό Πρόγραμμά μας!

The game:
Fotos:

n

P.S. Special thanks to the guys (Panaghiotis and Vassileia) for the good game and to Helen and Martha for the photos.

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού 2014: Η επίσκεψι στον Δήμο Αριδαίας (από αναδημοσίευσι). 8th In Country Program: Our visit to the Town Hall of Aridaia

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ DARWIN ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ 

Ο Ελληνικός Μακεδονικός Σύλλογος της Βόρειας Αυστραλίας μαζί με φοιτητές και καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Darwin της Αυστραλίας επισκέφτηκαν την Πέμπτη 17 Ιουλίου το Δημοτικό κατάστημα Αριδαίας, στα πλαίσια ειδικού προγράμματος διάδοσης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και του μακεδονικού πολιτισμού. 


Τους προσκεκλημένους υποδέχτηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Πασόης και η Προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας & Πολιτισμού κα Χατζηαβραμίδου Ευδοκία.

 Ο Δήμαρχος Αλμωπίας στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ελληνική παιδεία, την ιστορία της Αλμωπίας και τον πολιτισμό, ενώ συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς του Πανεπιστημίου του Darwin για την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Charles Darwin στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας. Τέλος αναφέρθηκε και στην υλοποίηση του διασυνοριακού προγράμματος με τον τίτλο Living history – Living nature  με εταίρους το Δήμο Αλμωπίας και το Δήμο Νόβατσι και τις ενέργειες που θα γίνουν στο επόμενο διάστημα για την ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Αλμωπίας.


Ο υπεύθυνος του προγράμματος, κ. Αλέξανδρος Σουλεμέζης, μίλησε για τη σημασία του  προγράμματος τονίζοντας ότι στο φετινό πρόγραμμα έχουν ως κεντρικό θέμα εκπαίδευσης τη Μικρά Ασία την οποία και επισκέφθηκαν πριν από λίγες ημέρες.

 Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Μακεδονικού Συλλόγου του Darwin , κ. Ευστράτιος Πούλος, ο οποίος ευχαρίστησε το Δήμο Αλμωπίας και τον Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Δημήτρη Πασόη για την επί σειρά ετών φιλοξενία που τους παρείχε και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από τους ομογενείς της Αυστραλίας για την διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.



Μετά το πέρας της συνάντησης ο Δήμαρχος Αλμωπίας δώρισε στους προσκεκλημένους, φακέλους με ενημερωτικό υλικό  του διασυνοριακού προγράμματος και ακολούθησε ξενάγηση στο μουσείο Φυσικής ιστορίας της Αριδαίας από την κα Χατζηαβραμίδου Ευδοκία.



Από το Δήμο Αλμωπίας




ΣΗΜΕΙΩΣΙ: Προφανώς απο παραδρομή του συντάκτου της είδησης, ο διαχειριστής του Νέου Παλαμήδη απο απλό μέλος του Διοικητικού Προσωπικού αναβαθμίστηκε σε "υπεύθυνο του προγράμματος"!

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.: Ανοικτό Ατομικό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών 2014. Η Προκήρυξι. Open Chess Championship Men_Women, TESSAS 2014.


Αρ. Πρωτ.:15

ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ
(Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.)

 

ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ (ΤΕΣΣΑΣ)
 ΑΝΔΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2014

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Η Τοπική Επιτροπή Σκακιστικών Σωματείων Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας (Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.) προκηρύσσει  το Ανοικτό Ατομικό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών 2014.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ
Τους αγώνες διοργανώνει η Ένωση Σκακιστών Άμφισσας με την Τοπική Επιτροπή Σκακιστικών Σωματείων Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας (Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ - ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ - ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

    Οι αγώνες θα γίνουν με ελβετικό σύστημα 5 γύρων, σε χωριστούς ομίλους ανδρών - γυναικών. Σε περίπτωση μικρού αριθμού συμμετοχών, είναι δυνατόν, με απόφαση του Διευθυντή Αγώνων, να μειωθεί ο αριθμός των γύρων, ή να διεξαχθούν οι αγώνες με κυκλικό σύστημα, ή να συγχωνευθούν οι όμιλοι. Στην τελευταία περίπτωση, θα ισχύσει ξεχωριστή κατάταξη και βράβευση για Άνδρες και Γυναίκες.
    Το πρόγραμμα των αγώνων έχει ως εξής:

     ΓΥΡΟΣ                         ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ                            ΩΡΑ
1ος γύρος:
Παρασκευή
18/7/2014
17:00
2ος γύρος
Σάββατο
19/7/2014
10:00
3ος γύρος
Σάββατο
19/7/2014
17:30
4ος γύρος:
Κυριακή
20/7/2014
10:00
5ος γύρος:
Κυριακή
20/7/2014
17:30

Η τελετή λήξης και οι απονομές θα γίνουν μετά το πέρας του 5ου γύρου στο χώρο των αγώνων.
Οι αγώνες θα γίνουν στο εντευκτήριο της Ε.ΣΚ.Α. Πλατεία Ησαΐα, Άμφισσα.
Ώρα προσέλευσης 16:00/ 18-7-2014.

ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ – ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και επιπλέον 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας, με προσθήκη 30” ανά κίνηση από την 1η κίνηση.
Οι αγώνες διεξάγονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της F.I.D.E. και της Ε.Σ.Ο.
Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.
Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο μιας ώρας από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.6 FIDE Laws of Chess).
Σκακιστής ή σκακίστρια που ηττηθεί μία φορά χωρίς αγώνα θεωρείται ότι αποχώρησε από το πρωτάθλημα εκτός αν η απουσία του/της θεωρηθεί αιτιολογημένη.
Επιτρέπεται σε κάθε σκακιστή  ή σκακίστρια μία εξαίρεση απόλυτα αιτιολογημένη.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους τους σκακιστές - σκακίστριες, με θεωρημένο Αθλητικό Δελτίο της ΕΣΟ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μέχρι τις 16/7/2014, στο email: i.lazogeorgou@gmail.com    
Στη Δήλωση Συμμετοχής θα περιλαμβάνεται ο Α.Μ. ΕΣΟ και (αν υπάρχει) ο Α.Μ. FIDE του σκακιστή ή της σκακίστριας.
Οι Δηλώσεις Συμμετοχής μπορούν να είναι ατομικές ή να γίνονται και ομαδικές μέσω Σκακιστικών σωματείων. 

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ: Κώστας Παπακωνσταντίνου

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ: Τα μέλη της θα ορισθούν με συμπληρωματική προκήρυξη.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Θα ορισθούν από την Τοπική Επιτροπή Διαιτησίας.

ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ – ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Οι σκακιστές – σκακίστριες θα καταταχθούν για τις ανάγκες της κλήρωσης, σύμφωνα με τα διεθνές ΕΛΟ (αν δεν υπάρχει, σύμφωνα το Εθνικό ΕΛΟ) από τους ισχύοντες πίνακες της FIDE και της ΕΣΟ, και σε περίπτωση ίσου ΕΛΟ, αλφαβητικά, σύμφωνα με την λατινική γραφή του ονόματος. Για κάθε νίκη οι σκακιστές – σκακίστριες παίρνουν 1 βαθμό, για ισοπαλία 0,5 βαθμούς, και για ήττα μηδέν βαθμούς. Η τελική κατάταξη θα καθοριστεί από τους βαθμούς που συγκέντρωσαν οι σκακιστές – σκακίστριες και σε περίπτωση ισοβαθμίας σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:
Για ελβετικό σύστημα
α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
β) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων)
γ) Το κριτήριο Sonemborg Berger (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
δ) Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).

Για κυκλικό σύστημα (round robin)
α) Το σύστημα Sonemborg Berger (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
γ) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων.

Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων για κυκλικό σύστημα, διατηρείται η ισοβαθμία ανάμεσα σε 2 συμμετέχοντες, σε κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, τότε θα γίνει διπλός αγώνας μπαράζ  μεταξύ των ισόβαθμων (τα χρώματα του 1ου αγώνα καθορίζονται με κλήρωση), με χρόνο σκέψης 5 λεπτά και επαύξηση 3 δευτερολέπτων ανά κίνηση για κάθε σκακιστή - σκακίστρια. 
Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα διεξαχθεί αγώνας «ξαφνικού θανάτου», κατά τα πρότυπα των κανονισμών που ισχύουν για το παγκόσμιο κύπελλο της FIDE, με χρόνο σκέψης 5 λεπτά για τα λευκά και 4 λεπτά για τα μαύρα. Μετά την 60η κίνηση υπάρχει επαύξηση 3 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για κάθε σκακιστή/στρια. Ο καθορισμός του χρώματος (λευκά ή μαύρα) γίνεται με κλήρωση (ο νικητής ή η νικήτρια  της κλήρωσης επιλέγει χρώμα). Αν και αυτός ο αγώνας λήξει ισόπαλος, για την άρση της ισοβαθμίας νικητής ή νικήτρια ανακηρύσσεται ο σκακιστής ή η σκακίστρια που αγωνίστηκε με τα μαύρα. Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων α, β και γ προκύψει ισοβαθμία σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των 3 πρώτων, οι σκακιστές – σκακίστριες ανακηρύσσονται ισόβαθμοι.



ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Ενάντια σε απόφαση του Διαιτητή, ασκείται ένσταση σύμφωνα με τον κανονισμό της αγώνων της ΕΣΟ, που κατατίθεται στο Διευθυντή αγώνων μαζί με παράβολο 90 ΕΥΡΩ. Η ένσταση πρέπει να υποβληθεί αμέσως μετά την επίμαχη παρτίδα (και το αργότερο σε μισή ώρα από την ώρα λήξης της).
Την  ένσταση εκδικάζει η επιτροπή ενστάσεων υποχρεωτικά πριν την έναρξη του επόμενου γύρου. Αν η ένσταση γίνει έστω και μερικώς δεκτή, το παράβολο επιστρέφεται.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ  ΑΓΩΝΩΝ

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Το ποίημα του Καβάφη «Παλαιόθεν ελληνίς» και άλλες 12 φωτογραφίες από την Κωνσταντινούπολι. La poesia di Kavafis “Dai vecchi tempi citta greca" e 12 foto ancora da Costantinopoli. Cavafi's poem "Greek from ancient times" (greek text and translation) + Photos



Παλαιόθεν ελληνίς

Καυχιέται η Αντιόχεια   για τα λαμπρά της κτίρια,
και τους ωραίους της δρόμους·  για την περί αυτήν
θαυμάσιαν εξοχήν,  και για το μέγα πλήθος
των εν αυτή κατοίκων.   Καυχιέται που είν’ η έδρα
ενδόξων βασιλέων·  και για τους καλλιτέχνας
και τους σοφούς που έχει,  και για τους βαθυπλούτους
και γνωστικούς εμπόρους.  Μα πιο πολύ ασυγκρίτως
απ’ όλα, η Αντιόχεια  καυχιέται που είναι πόλις
παλαιόθεν ελληνίς·  του Άργους συγγενής:
απ’ την Ιώνη που  ιδρύθη υπό Αργείων
αποίκων προς τιμήν  της κόρης του Ινάχου.

Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ
[1927]

ΑΓΓΛΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΙ: 



Greek from Ancient Times


Antioch is proud of its splendid buildings,
its beautiful streets, the lovely countryside around it,
its teeming population;
proud too of its glorious kings, its artists
and sages, its very rich
yet prudent merchants. But far more
than all this, Antioch is proud to be a city
Greek from ancient times, related to Argos
through Ione, founded by Argive colonists
in honor of Inachos’ daughter.

Translated by Edmund Keeley/Philip Sherrard
 













Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

«Εις την Πόλ’ν»: ένα καβαφικό προσόμοιο του Αλέξανδρου Σελλενίδη συν 24 φωτογραφίες από την Κωνσταντινούπολι. A Cavafis like poem by Alex. Sellenides and some photos from Istanbul". “Is tin Pol’”: una poesia/imitazione kavafiana di Al. Sellenidis + 24 fotos da Kostantinopoli.




ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛ’Ν
(Καβαφίζον προσόμοιον)

Καυχιέται η «ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ»  για τα λαμπρά της κτίρια

Για τους Ωραίους της δρόμους  τις κρεμαστές της

Γέφυρες, τα πολύχρωμα τζαμιά, για τις πλατείες,

Για την θαυμάσια εξοχή και για τα δεκαέξι

Εκατομμύρια των σε αυτήν κατοίκων. Καυχιέται

Για τους πάσης φυλής αρτίστες, αθλητές και τους σοφούς

Που έχει, καθώς και τους βαθύπλουτους εμπόρους-

Τραπεζίτες... Μα πιο πολύ μακράν και ασυγκρίτως

Απ’ όλα η πρώην Konstantiniyye καυχιέται που είναι

Αποικία «Παλαιόθεν ελληνίς», των Ιώνων συγγενής,

Απο τον Βύζαντα τον Μεγαρέα και που επανιδρύθη Πόλις

Απ’ το βασιλοτόκι Ελένης της Αγίας - Καίσαρος Κωνσταντίου:

Αυτόν τον ισαπόστολο, τον Μέγα Κωνσταντίνον!

Αλέξανδρος  Σελλενίδης
(Κωνσταντινούπολι, 10 Ιουλίου 2014)






















Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Το ποίημα του Εμπειρίκου «Το ρήμα αγναντεύω» και μερικές φωτογραφίες από την σημερινή βαρκάδα στην Πριγκηπόννησο. La poesia “Il Verbo Guardare” di Andreas Empirikos e una decina di foto odierne, andando in barca all’ isola Principe (del mar di Marmara)




ΤΟ ΡΗΜΑ ΑΓΝΑΝΤΕΥΩ

Τούτη η αιθρία με το σύννεφο που πλέχει στον αέρα

Είναι γαλάζιος πλούς μιας κάτασπρης φρεγάδας

Ιστάμενος ακουμπιστός στην κουπαστή κοιτάζω

Και βλέπω τα θηράματα των λογισμών μου:

Δελφίνια που αναδύονται κι εισδύουν μες στο κύμα

Πεδιάδες ακρογιάλια και βουνά

Και μια ξανθή νεάνιδα που στέκει στο πλευρό μου

Μες στης οποίας τα γαλήνια μάτια βλέπω

Το μέλλον της ολόκληρο και το παρόν μου.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ (Ενδοχώρα 1934-1937)
.................................................................
In Country Program 9.07.2014:
Απο την Χάλκη στην Πρίγκηπο