Σάββατο 4 Μαΐου 2013

«Ο Σταυρός του Μαρτυρίου και ο Κρανίου Τόπος»: Σκακιστικό Πρόβλημα του Νίκου Περγιάλη. “La Croce sul Calvario ed il Golgota”; problema di scacchi di Nikos Perghialis

Την πρώτη δημοσίευσι σκακιστικού προβλήματος στο ιστολόγιό μας την πραγματοποιήσαμε προ πενταετίας και είχε προκύψη εντελώς απροσχεδίαστα. Ήταν μεγάλη η τιμή για τον Νέο Παλαμήδη και τον διαχειριστή του το ότι εκείνη η εγκαινιαστική ανάρτησι είχε να κάνει με τον Νίκο τον Περγιάλη, τον μεγάλο προβληματιστή και ρεμπέτη.

Έκτοτε μας δόθηκε ξανά η δυνατότητα να αναφερθούμε στον κυρ Νίκο και να φιλοξενήσουμε όμορφες συνθέσεις του. Σκακιστικές επι το πλείστον.
Αυτές τις μέρες πάλι είχαμε την χαρά να τον βρούμε μέσω διαδικτύου και να επικοινωνήσουμε. Η χαρά είναι ακόμα πιο μεγάλη αφού συνοδεύτηκε και από την ιδιαίτερη τιμή της δι’ αλληλογραφίας αποστολής (του είχαμε ζητήση, είν' αλήθεια, κάτι ...ορθόδοξο!), μιας ανεκτίμητης συνεργασίας του. Μαζί με τις ευχές του για ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ! Ευχαριστούμε τον "έσχατο ρεμπέτη" και του ευχόμαστε "Και του Χρόνου με Υγεία"!
.............................................

Με την ευκαιρία, λοιπόν, της χθεσινής θρησκευτικής μας εορτής που κατά παράδοσι κινείται γύρω από το θέμα της Σταύρωσης και του Μαρτυρίου του Κυρίου, παρουσιάζουμε σήμερα, σε πρώτη δημοσίευσι, μια σκακιστική σύνθεσι του αγαπητού Νίκου Περγιάλη με τίτλο «Ο Σταυρός του Μαρτυρίου και ο Κρανίου Τόπος».

Το πρόβλημα όπως θα προσέξετε είναι κατασκευασμένο κατά «σκακογραφικό» τρόπο: οι εννέα πεσσοί είναι τοποθετημένοι με την συμμετρία του σταυρικού σχήματος, ενώ οι δύο ίπποι ισαπέχουν από την βάσι.

ΈΝΑ ΔΥΑΡΙ …ΤΕΤΡΑΒΑΡΙΑΝΤΟ
Πρόκειται για ένα δυάρι όχι ιδιαίτερα δύσκολο με τέσσερις βαριάντες στην λύσι του. Συμμετρία θαυμαστή. Κι όποιος την διασαλεύση ...τιμωρείται!

ΣΗΜ.1. Η λύσι δημοσιεύεται ολόκληρη στο τέλος της ανάρτησης, αλλά αποχρωματισμένη, για να δώση την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη να γευθή προσωπικά την χαρά της επιτυχημένης προσπάθειας.


ΣΗΜ. 2 Το πρόβλημα έχει θεματική και εξωτερική ομοιότητα με το πολύ γνωστό 273390. Pergialis, Nikos (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 2006, αναδημοσιευμένο και στο θεματικό ιστολόγιο του Ε. Μανωλά ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΚΑΚΙ, πρόβλημα 162). Σε σημείο να φαντάζει παραλλαγή του.


ΜΑΤ ΣΕ ΔΥΟ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Matto in due mosse, Nikos Pergialis, 1ma pubblicazione
(6+5)                                                            #2

8/4K3/8/4k3/2ppPpp1/8/4R3/2N1B1N1 b - - 0 1
wKe7,Nc1,g1,Be1,Re2,Pe4/bKe5,Pc4,d4,f4,g4

Ο Σταυρός του Μαρτυρίου και ο Κρανίου Τόπος
Ο συνθέτης μας λέει για τον τίτλο του: «Όπως βλέπετε, κυριολεκτώ. Κάτω οι τρείς πεσσοί συμβολίζουν, ο Αξιωματικός τον Θεάνθρωπο και οι Ίπποι τους δύο ληστές»
 ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

ΛΥΣΙ: Πε2! Αναμονή

Solution: 1. Re2! waiting 
1... c3 2. Nd3# 
1... d3 2. Bc3# 
1... f3 2. Bg3# 
1... g3 2. Nf3#

Δεν υπάρχουν σχόλια: