Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Το Ικάριαμ. Η νέα έκδοσι, η "Πειρατεία" και ένα ποίημα του Αγγ. Σημηριώτη για «Κουρσάρους» . Videogioco Ikariam: L’ edizione 0.5.3 con la "Pirateria" e una poesia allegorica



Την ώρα που φαινόταν πως το διαδεδομένο και από τετραετίας γνωστό διαδικτυακό παιχνίδι Ικάριαμ αντιμετώπιζε το φάσμα της ασυγκράτητης εμπορικής καθόδου, ένα νέο εύρημα, πρόσθετο χαρακτηριστικό στο παιχνίδι, ήλθε να δώση μια κάποια αναλαμπή και να αναθερμάνει το ενδιαφέρον των φανατικών παικτών του.
Το νέο αυτό χαρακτηριστικό ήλθε με την τελευταία έκδοσι του παιχνιδιού, την «έκδοση 0.5.3» που είναι σε ισχύ από την Τρίτη 18/12/2012 και ονομάζεται «Πειρατεία»
Οι ιθύνοντες του παιχνιδιού είχαν ενημερώσει εγκαίρως στο forum με σχετική ανακοίνωσι τους παίκτες:

Περί του χαρακτηριστικού Πειρατείας:

Μια νέα έρευνα η «Πειρατεία» καθιστά δυνατή την κατασκευή του κτιρίου «Πειρατικό φρούριο» σε μια νέα γεωγραφική θέση που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της πόλης. Η υποδοχή είναι διαθέσιμη μόνο για χρήση αυτού του κτιρίου. Το κτίριο και τα 30 επίπεδά του επιτρέπει τις ακόλουθες νέες δράσεις:

Eπιχείρηση σύλληψης - Πειρατές μπορούν να σταλούν σε 9 διαφορετικές επιχειρήσεις σύλληψης για να λεηλατήσουν χρυσό και πόντους σύλληψης [ΣΣ  Όπως επεξηγήθηκε στην συνέχεια λεηλατείται μόνο το ποσό των πειρατικών πόντων του κάθε ηττημένου παίκτη από τον νικητή, όχι ο χρυσός]

Επιδρομές - Τα πειρατικά φρούρια που ανήκουν σε άλλους παίκτες που βρίσκονται εντός εμβέλειας μπορούν να εισβάλουν για να λεηλατήσουν τα σημεία λήψης τους. Άν επιτύχουν, όλοι οι πόντοι σύλληψης του εχθρού θα λεηλατηθούν.

Μετατροπή πόντων σύλληψης - οι μεμονωμένοι πόντοι σύλληψης μπορούν να επενδυθούν στη δύναμη του πληρώματος σας, όμως η εφαρμογή αυτή απαιτεί χρόνο. Όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη του πληρώματός σας, τόσο καλύτερα είστε σε θέση να υπερασπιστείτε το πειρατικό φρούριο και να κάνετε επιδρομή σε άλλους παίκτες. Η μετατροπή των πόντων σύλληψης μπορεί να επιταχυνθεί με τη χρήση αμβροσίας.

Μια νέα λίστα βαθμολογίας για τους πόντους σύλληψης έχει δημιουργηθεί η οποία τρέχει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και η τελική βαθμολογία είναι ορατή μέχρι τον κύκλο της επόμενης περιόδου κρίσης.

Ένα κομμάτι της βαθμολογίας των πόντων σύλληψης εμφανίζεται στο πειρατικό φρούριο - η θέση σας, των παικτών που βρίσκονται 5 θέσεις πάνω και 4 κάτω από σας. Αυτή η επισκόπηση θα ανανεώνεται μία φορά την ημέρα.

Οι 50 παίκτες με τους περισσότερους πόντους σύλληψης στο λογαριασμό τους μετά απο μερικές μέρες της περιόδου κρίσης θα ανταμείβονται με ένα γενναιόδωρο θησαυρό πόρων: έως και 16 φορές την ικανότητα ασφαλούς αποθήκευσης από κάθε πόρο σε κάθε μία από τις πόλεις του παίκτη για εκείνον που επιτυγχάνει την πρώτη θέση στη βαθμολογία των πόντων σύλληψης κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου. Μετά την κατανομή των βραβείων, όλοι οι πόντοι σύλληψης καθώς και οι αναβαθμισμένες δυνάμεις του πληρώματος θα μηδενίζονται και το πειρατικό κυνήγι για τους πόρους θα ξεκινάει απο την αρχή!



Πιο καλά τα συνοψίζει όμως ένας φίλος από την συμμαχία ΜΚΔ, ο οποίος εξηγεί:



«Περί πειρατικού:
Σκεφτείτε ότι φτιάξαν ένα ξεχωριστό παιχνίδι μέσα στο παιχνίδι. Δεν έχει καμιά σχέση με το υπόλοιπο Ικάριαμ, παρά μόνο αν καταφέρεις και μέσα στο μήνα είσαι στην πρώτη 50άδα οπότε παίρνεις έπαθλο υλικά (αρκετά) στο κανονικό παιχνίδι. Κατά τα άλλα η μόνη άλλη αλληλεπίδραση με το παιχνίδι είναι πως αν σου επιτεθούν σου ανάβει κόκκινος στρατηγός.

Καταρχήν φτιάχνουμε το κτίριο στην ειδική θέση που υπάρχει έξω από το λιμάνι. πρέπει πρώτα να ανακαλύψουμε την έρευνα πειρατεία. Υπάρχουν 2 πράγματα που μετριούνται σε αυτό το παιχνίδι:
1) Πόσους πόντους κουρσέματος έχεις (που μετράει και στη συνολική βαθμολογία)
2) πόσο πειρατικό πλήρωμα έχεις

Το πρώτο είναι κάτι σαν πειρατικός χρυσός. Είναι το έπαθλό σου.
Το δεύτερο είναι η δύναμή σου. Όσο περισσότερο πλήρωμα έχεις τόσο πιο δυνατός είσαι σε επιθέσεις ή άμυνες. Πώς αποκτάς πλήρωμα;
Κάθε επίπεδο αναβάθμισης σου δίνει 2 πειρατές [ΣΣ: Πλήρωμα]. Επίσης μπορείς να εξαργυρώσεις πόντους κουρσέματος και να τους μετατρέψεις σε πλήρωμα. Έτσι χάνεις σε βαθμολογία, αλλά γίνεσαι πιο δυνατός.

Πώς αποκτάς πόντους κουρσέματος; Είτε κάνοντας τις αποστολές που σου δείχνει το κτίριο είτε κάνοντας επιθέσεις σε άλλους παίκτες. Η αποστολή που συμφέρει περισσότερο από όλες είναι η πρώτη γιατί αναλογικά με το χρόνο που επενδύεις σου δίνει τους περισσότερους πόντους [ΣΣ. Ο φίλος εννοεί την πρώτη δυνατότητα αποστολής από το Πειρατικό Φρούριο που φέρει την ονομασία  «Λαθρέμπορας», έχει διάρκεια δυόμισι λεπτών και σου αποφέρει  115 πειρατικούς πόντους].

Επίσης κάτι σημαντικό! Αν κατορθώσεις και έχεις τουλάχιστον 7000 πειρατικούς πόντους στο λογαριασμό σου έχεις αυτόματα +1400 πλήρωμα, χωρίς να χρειάζεται να μετατρέψεις τους πόντους, οπότε γίνεσαι αρκετά δυνατός. Άρα πρώτος στόχος πρέπει να είναι να μαζέψετε πόντους. Προσοχή όμως γιατί αν σας κάνουν επίθεση και δεν έχετε αρκετό πλήρωμα θα σας λεηλατήσουν πόντους.

Ποιός νικάει ή χάνει είναι ξεκάθαρο, όποιος έχει περισσότερο πλήρωμα. Ο επιτιθέμενος έχει ένα μειονέκτημα 20%, δηλαδή αν έχεις 100 και ο άλλος 100, εσύ επιτίθεσαι με 90 και ο άλλος αμύνεται με 110. Αρα θα χάσεις. Αν έχει ο άλλος 100 θα πρέπει να έχεις 123 πλήρωμα για να κερδίσεις

Όπως και να ‘χει πάντως το θέμα,  το παιχνίδι που έδειχνε όπως λέγαμε στην αρχή πως έπνεε τα λοίσθια, έδειξε κάποια σημάδια ανάκαμψης ήδη από τις μέρες των διακοπών. Ειδικά όμως τελευταία 3-4 24ωρα φαίνεται ότι τα πληκτρολόγια έχουν πάρει φωτιά. Ο λόγος είναι ότι σήμερα 13 Ιανουαρίου κατά το απόγευμα θα τελειώσει ο πρώτος διαγωνισμός


Πρόχειρες εκτιμήσεις μας είναι πως στο πειρατικό κυνήγι θησαυρών συμμετέχουν αρκετοί από τους ενεργούς των εικονικών κόσμων. Συγκεκριμένα στον κόσμο Έψιλον, σήμερα παίκτες με πειρατικό φρούριο και 0 πειρατικούς είχαν κατά το απόγευμα θέσι γύρω στο 850. Όταν μετά από κανα δίωρο βγήκε νέα βαθμολογία, με 2000 πειρατικούς πόντους βρέθηκαν στην θέσι 300.

Συμπέρασμα: αν συμμετέχουν καμιά χιλιάδα παικτών από κάθε ελληνόφωνο «κόσμο» στον καινοφανή διαγωνισμό της Πειρατείας θα είναι τουλάχιστον οι διπλάσιοι αυτοί που για κάποιο λόγο δεν δήλωσαν συμμετοχή (δηλαδή μη κατασκευάζοντας πειρατικό φρούριο). Πράγμα που σημαίνει πως στην ελληνική του μορφή το Ικάριαμ θα απασχολεί έναν σεβαστό ακόμη αριθμό χρηστών, (αλλά πάντως μικρότερο νούμερο από τον επίσημα δηλούμενο αριθμό των 37.000 περίπου).
Σημειωτέον ότι ενώ κάθε μέρα η βαθμολογία των πειρατικών πόντων έβγαινε (όπως διβάσαμε και στην επίσημη προκήρυξι πιο πάνω) το απόγευμα κατά τις 7.00μμ, χθές και σήμερα, τελευταία ημέρα, παρατηρούμε ότι οι διαχειριστές του παιχνιδιού έφτασαν να βγάζουν τους πειρατικούς πόντους, αυτούς δηλαδή του κουρσέματος, στην αρχή (μέχρι το απόγευμα εχθές) ανα ώρα και στην συνέχεια ΑΝΑ ΜΙΣΗ ΩΡΑ!!

Έμειναν, λοιπόν άλλες 17 περίπου ώρες και ο πυρετός του ιδιότυπου αυτού κυνηγιού θησαυρού –προς μεγάλη ικανοποίησι των (Γερμανών;) ιδιοκτητών του παιχνιδιού-  είναι στα ύψη!
 


Εμείς πάντως θα κλείσουμε την σημερινή αναφορά μας στο πειρατικό εύρημα του Ικάριαμ με ένα ωραίο ποίημα του Άγγελου Σημηριώτη (1870-1944),  που μιλάει μέσα από τον παραλληλισμό των Κουρσάρων για την παιδιάτικη χαρά της ζωής και για τις τρέλες της νιότης…




<Είμαστε σαν κουρσάροι>
Είμαστε σαν κουρσάροι που βιγλίζουνε
καράβια μαγικά από ξένα μέρη.
Το σήμερα λιμάνι που τ' αφήνουμε
κάτι καινούριο το αύριο να μας φέρει.

Κι αν ήταν τη ζωή να ξαναζήσουμε
και δυο φορές τα νιάτα να χαρούμε,
ποιος για τη γνώση, θε μου, θα νοιαζότανε;
Τις τρέλες μας θα τρέχαμε να βρούμε.

Άγγελος Σημηριώτης

2 σχόλια:

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Τελική ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΟΙ 10 ΠΡΩΤΟΙ (Σε "πόντους κουρσέματος"):
Βαθμολογία

Πόντοι κουρσέματος ...

1 - 50

Όνομα παίκτη:
Αναζήτηση μόνο φίλων
Αναζήτηση μόνο μελών συμμαχίας
Θέσεις 1-50 στην κατηγορία Πόντοι κουρσέματος - 13.01.2013 της βαθμολογίας
Θέση Όνομα παίκτη Συμμαχία Πόντοι Ενέργειες
1 Κυριακή ΤΙΤ 1,555,103
2 Γιαννουτσος ΜΚΔ 1,057,375
3 Castiel ΤΙΤ 957,085
4 clarkkent ΤΙΤ 429,714
5 Badih IXP 420,142
6 Ατλαντίδα ΤΙΤ 403,553
7 Barelas PRIDE 371,944
8 Vasoula BRO 312,123
9 Medikos ΤΙΤ 259,205
10 Pshlos BRO 155,206
11 jimmys BRO 139,265
12 YOTA BRO 135,157

Unknown είπε...

an den mazepsoyn toys xrronoys xtisimatos , toys xronoys taksidioy , kai na anevasoyne thn posothta ylikon stis metafores me ta karavia malon tha eksafanisti sto vathos to xronoy !!