Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012

«ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ»: Μάτ ή κίνησι αναμονής; Νέα αντιπροεδρική παράταξι στις προσεχείς εκλογές Ε.Σ.Ο. “Mossa per cambiare”; nuovo schieramento contro Makropoulos

Έμειναν λιγότερο από τρείς εβδομάδες για την τακτική Γενική Συνέλευσι των σωματείων-μελών της Ελλ. Σκακιστικής Ομοσπονδίας, (από την οποία θα προκύψη η νέα Διοίκησι), και άλλη μια παράταξι δημοσίευσε τις θέσεις της αυτές τις ημέρες. 
Πρόκειται για την «Κίνηση Για Την Αλλαγή», η οποία παρουσιάζεται ως μια ανεξάρτητη κίνηση και διεκδικεί την συμμετοχή στα διοικητικά πράγματα της ΕΣΟ τασσόμενη στους αντίποδες της διοικούσας ομάδας, που έχει επι κεφαλής τον παλιό Πρωταθλητή Ελλάδος, Γιώργο Μακρόπουλο, έναν από τους μακροβιότερους προέδρους αθλητικής Ομοσπονδίας στην Ευρώπη. 
Στο κείμενο που αναδημοσιεύουμε πιο κάτω, ο πυρήνας της καταστατική ομάδα της κίνησης παραθέτει λεπτομερώς τις «Βασικές Αρχές» καθώς και τις «Στοχεύσεις» της. 
Ανάμεσα στις βασικές αρχές διαβάζουμε την «Ανεξαρτησία από προσωπικά, σωματειακά ή κομματικά συμφέροντα», την «Εθελοντική, πολύπλευρη και πολυεπίπεδη εργασία των μελών του Δ.Σ.» και κάτι που θεωρούμε βασικό για την εκδημοκρατικοποίησι του Ελληνικού σκακιού και την αντιμετώπισι των χρόνιων στρεβλώσεων στην διοίκησί του, την « Καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος.» 
Ανάμεσα στις «Στοχεύσεις» υπογραμμίζουμε με ιδιαίτερη ευχαρίστησι την σημασία που φαίνεται να αποδίδουν σε αυτό που και εμείς θεωρούμε ύψιστο στόχο (Βλ. Καταστατικό "Α.Ε.Κ. ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ", Άρθρον γ΄, Σκοποί), το Σχολικό Σκάκι: Οι υπογράφοντες την διακήρυξι υπόσχονται πως θα δώσουν όχι απλώς και γενικόλογα «ιδιαίτερη προσοχή στο σχολικό σκάκι γιατί είναι ο ουσιαστικός και κύριος αιμοδότης των Συλλόγων δηλαδή το «αύριο», αλλά και συγκεκριμένα ότι «Θα προχωρήσουμε σε συνολική απογραφή όλων των σχολείων που διδάσκεται το σκάκι και θα ακολουθήσουν στοχευμένες δράσεις σε όλα τα επίπεδα: τόσο προς την πολιτεία για την ένταξη του σκακιού στις δράσεις του υπουργείου παιδείας, όσο βέβαια και σε τοπικό επίπεδο (Δήμοι, σύλλογοι γονέων) πάντα όμως σε συνεργασία με τις ενώσεις και τα τοπικά Σωματεία. Θα καθιερώσουμε τακτικά προπονητικά σεμινάρια για το σχολικό σκάκι…» 
Όπως λοιπόν κάναμε με την διακήρυξι της «Νέας Σκακιστικής Κίνησης – Μέτωπου Συνεργασίας», δημοσιεύουμε αυτούσιο και το κείμενο αυτής της ανακοίνωσης. 

Εντούτοις, ευρισκόμενοι και εμείς προσωπικά κοντά σε αμφότερες αυτές τις κινήσεις οι οποίες δεν εκκινούν, όπως φαίνεται, από στείρα αντι-μακροπουλική διάθεσι, αλλά τοποθετούνται με πνεύμα δημιουργικό και ανανεωτικό, διαπιστώνουν ορθά και προτείνουν θετικά πράγματα για τον επικινδύνως χρονίζοντα ασθενή, το Ελληνικό Σκάκι, θα επιθυμούσαμε ολόψυχα την αναμεταξύ τους ειλικρινή συνεργασία –ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ! 
Μαζί με τις επ’ αυτού προφορικές διαβεβαιώσεις του φίλου Νίκου Σερετάκη εκ μέρους της Ν.Σ.Κ.–Μ.Σ, κρατάμε με συγκρατημένη αισιοδοξία το επιλογικό κλείσιμο του σημερινού κειμένου της «Κίνησης για την Αλλαγή» που καταλήγει : «Στην προσπάθειά μας αυτή καλούμε σε συνεργασία όλες τις υγιείς δυνάμεις που έχουν ως στόχο την ανατροπή της απερχόμενης Διοίκησης που οδήγησε το σκάκι στη στασιμότητα και απαξίωση.». 
Βεβαίως, για να το επαναλάβω και σκακιστικά, θα προτιμούσαμε εν όψει των αρχαιρεσιών και για το όραΜΑ Της Αλλαγής, όχι απλώς μια μεμονωμένη κίνησι, αλλά έναν συνδυασμό

Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης
 ................................................................................................


 Κίνηση για την Αλλαγή

Φίλες και φίλοι,
 Η «ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ» είναι μια ανεξάρτητη κίνηση που συμμετέχει στις προσεχείς εκλογές της Ε.Σ.Ο με σκοπό τη διαδοχή μιας διοικούσας ομάδας που αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών των Συλλόγων – μελών και που έχει οδηγήσει το Ελληνικό σκάκι στην περιθωριοποίηση και απαξίωση
Το ισοζύγιο θετικών (υπήρξαν και τέτοια) και αρνητικών της θητείας του προαναφερόμενου Διοικητικού Συμβουλίου με πρόεδρο τον κ. Μακρόπουλο είναι σαφώς αρνητικό. Αδιαφάνεια, ευνοιοκρατία, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, ανικανότητα, αστοχίες κυριάρχησαν
Αναφέρουμε μερικά (από τα πολλά) παραδείγματα:
1) Η σκανδαλώδης απευθείας ανάθεση μαζικών πανελληνίων διοργανώσεων χωρίς, ούτε καν, στοιχειώδη διαγωνισμό. (ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ)
2) Η ευθεία αντιθεσμική εμπλοκή στην ανατροπή της προηγούμενης της σημερινής εκλεγμένης διοίκησης της Ε.Σ.Σ.Ν.Α που ασκούσε καθαρή και ανεξάρτητη πολιτική. (ΕΥΝΟΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ)
3) Ο τρόπος δράσης στην επίλυση των διαφορών με την Ε.Σ.Σ.Κ.Ε που τελικά κατέληξε με τα γνωστά σε όλους μας άσχημα αποτελέσματα (μη αξιολόγηση παιγμένων παρτίδων). (ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ)
4) Οι άσκοποι και αυθαίρετοι χειρισμοί που έγιναν στην περίπτωση του Τούρκου σκακιστή Αταλίκ με αποτέλεσμα τη ματαίωση του προγραμματισμένου διεθνούς τουρνουά της Χαλκίδας. (ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ)

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ 
ΑΡΧΕΣ:
 - Ανεξαρτησία από προσωπικά, σωματειακά ή κομματικά συμφέροντα.
 - Καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος. Θα οδηγήσει σε πιο αντιπροσωπευτική σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και στην εκλογή πιθανότατα ικανότερων στελεχών. 
 - Εθελοντική, πολύπλευρη και πολυεπίπεδη εργασία των μελών του Δ.Σ.
 - Διαφάνεια σε όλους τους τομείς λήψης αποφάσεων. 
ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ 
- Η θεσμοθέτηση υποχρεωτικής σύνταξης οικονομικού απολογισμού από κάθε διοργανωτή μαζικής διοργάνωσης και η δημοσίευσή του προς ενημέρωση όλων.
 - Η καθιέρωση της ανάθεσης των διοργανώσεων μόνο μέσα από διαγωνισμό και αξιολόγηση των προτάσεων. - 
 - Σχολικό Σκάκι
Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο σχολικό σκάκι γιατί είναι ο ουσιαστικός και κύριος αιμοδότης των Συλλόγων δηλαδή το «αύριο». Θα προχωρήσουμε σε συνολική απογραφή όλων των σχολείων που διδάσκεται το σκάκι και θα ακολουθήσουν στοχευμένες δράσεις σε όλα τα επίπεδα: τόσο προς την πολιτεία για την ένταξη του σκακιού στις δράσεις του υπουργείου παιδείας, όσο βέβαια και σε τοπικό επίπεδο (Δήμοι, σύλλογοι γονέων) πάντα όμως σε συνεργασία με τις ενώσεις και τα τοπικά Σωματεία. Θα καθιερώσουμε τακτικά προπονητικά σεμινάρια για το σχολικό σκάκι. 

- Όλοι γνωρίζουμε ότι η βάση του οικοδομήματος του Ελληνικού σκακιού είναι το Σωματείο. Δυστυχώς το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο επέδειξε πλήρη αδιαφορία για τα προβλήματά των σωματείων. Μοναδική επαφή με αυτά γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, φυσικά λόγω των εκλογών.
Θα καθιερώσουμε την υποχρέωση κάθε συμβούλου να έχει στην ευθύνη του ικανό αριθμό Σωματείων, με σκοπό να μεταφέρονται άμεσα τα προβλήματα και οι απόψεις τους προς την κορυφή της πυραμίδας του Ελληνικού σκακιού. Θα είναι πλέον υποχρέωση της Ε.Σ.Ο να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων τους π.χ. στεγαστικό, με άμεση παρέμβαση στελεχών της προς τους τοπικούς άρχοντες, αλλά και άλλους φορείς.
-Μετά τις εκλογές θα προτείνουμε δημόσια διαβούλευση με τα σωματεία, έτσι ώστε να κατατεθούν οι προτάσεις τους για αλλαγές στα πρωταθλήματα.
-Οι επιτροπές θα στελεχωθούν με αξιοκρατία, χωρίς αποκλεισμούς από άτομα από όλο το φάσμα του σκακιστικού χώρου (σκακιστές, παράγοντες αλλά και γονείς). Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τη γνώση και την εμπειρία ακόμη και την εξωσκακιστική (επαγγελματική, επιστημονική κτλ) που θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του αθλήματος.
- Η αναβάθμιση του ρόλου των περιφερειακών προπονητών είναι απαραίτητη για την αναζήτηση και την καλλιέργεια των ταλέντων που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια.
- Θα ζητήσουμε από την πολιτεία την κατάργηση του ενός αλλοδαπού σκακιστή (μη κοινοτικού) στην Α΄ Εθνική, γιατί ξοδεύονται άσκοπα πόροι που θα μπορούσαν να δοθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς, ενώ καταλαμβάνονται θέσεις Ελλήνων σκακιστών και μάλιστα ταλαντούχων.
- Θα παλέψουμε με κάθε μέσο ώστε μέσω της πολιτείας να επιβάλουμε το σκάκι στη θέση που πρέπει να κατέχει δηλαδή του κορυφαίου πνευματικού παιχνιδιού με ότι αυτό θα συνεπάγεται και θα σηματοδοτεί στο μέλλον.
- Διαφωνούμε κάθετα στην επιβολή χαρατσιού στους σκακιστές και στα Σωματεία. Στην διαρκώς μειούμενη κρατική επιχορήγηση η Ε.Σ.Ο θα πρέπει να στραφεί οργανωμένα σε οποιαδήποτε νόμιμη πηγή άντλησης πρόσθετων εσόδων π.χ ιδιώτες χορηγούς και παράλληλα στην μείωση των λειτουργικών της κοστολογίων ( λογαριασμοί τηλεφώνων, αεροπορικά εισιτήρια κ.τ.λ.).
- Θα διεκδικήσουμε από την πολιτεία να παραχωρηθεί στην Ε.Σ.Ο κάποιος αναξιοποίητος χώρος που θα μπορεί να στεγάζει τα γραφεία της, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα από την μη καταβολή του ενοικίου.
- Για την καλύτερη προβολή του αθλήματος θα επιδιώξουμε τη δημιουργία σκακιστικής στήλης σε όσο το δυνατόν περισσότερες εφημερίδες ή και περιοδικά. Για αυτό το σκοπό ως νέα διοίκηση θα επιδιώξουμε συναντήσεις με όλους τους διευθυντές των πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδων. Ανάλογες δράσεις φυσικά μπορούν να γίνουν και θα γίνουν σε τοπικό επίπεδο.

Φίλες και φίλοι
Δεν είναι η πρώτη φορά που τοποθετούμαστε δημόσια για κρίσιμα θέματα του σκακιού που τόσο αγαπάμε. Ο κάθε ένας από εμάς έχει μία πορεία και ιστορία σε αυτό. Με δεδομένα τα παραπάνω συμμετέχουμε στις κρίσιμες αρχαιρεσίες με έντονο το αίσθημα ευθύνης νιώθοντας την ανάγκη να επιβάλουμε εκείνες τις θεσμικές αλλαγές που έχει ανάγκη το Ελληνικό σκάκι. 
Στην προσπάθειά μας αυτή καλούμε σε συνεργασία όλες τις υγιείς δυνάμεις που έχουν ως στόχο την ανατροπή της απερχόμενης Διοίκησης που οδήγησε το σκάκι στη στασιμότητα και απαξίωση.

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ 
ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΛΥΜΒΕΡΙΟΣ 
ΓΑΛΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 
ΚΕΦΑΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 
ΛΙΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 
ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 
ΣΠΥΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 
ΧΩΜΑΤΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: