Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Η ανοιχτή επιστολή- υπερκομματική έκκλησι των Μαρκεζίνη - Καρυώτη περί Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)

Φίλος του ιστολογίου μάς επεσήμανε ως σημαντική την χθεσινή ανοικτή επιστολή στον αθηναϊκό Τύπο, την οποία υπογράφουν ο ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης, και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Θεόδωρος Καρυώτης, περί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) του Καστελόριζου και των τελευταίων κρίσιμων εξελίξεων στο μείζον αυτό εθνικό ζήτημα.
Αναδημοσιεύουμε το βαρυσήμαντο κείμενο χωρίς να παραγνωρίζουμε
α’: ότι αμφότεροι οι επιστολογράφοι έχουν κατ’ επανάληψι εκφρασθή δημοσίως (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι οι μόνοι) για τα σχετικά με το ζήτημα της ΑΟΖ καθώς και τα ευρύτερα γεωπολιτικά θέματα του Αιγαίου (ελληνική εξωτερική πολιτική κλπ) και
β’: ότι η επι δεκαετίες συσκότισι/απόκρυψι των πορισμάτων εγχωρίων και διεθνών ερευνών σχετικά με την ύπαρξι κοιτασμάτων πετρελαίου και η εκκωφαντική σιγή των αρμοδίων του ελλαδικού κράτους γύρω απο το ζήτημα "Πετρέλαια στο Αιγαίο", ίσως τώρα να βρίσκουν την εξήγησί τους.

Όπως, δηλαδή, κάποιοι πολιτικοί δηλώνουν σήμερα ανερυθρίαστα, ως πρότασι, να εκχωρήσουμε δικαιώματα εκμετάλλευσης του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης (!), έτσι κάποια στιγμή θα προταθή αύριο η αναγκαιότητα ξεπουλήματος του ορυκτού πλούτου της χώρας μας, των όποιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων -γνωστών ή μη- συμπεριλαμβανομένων.

Και βέβαια θα έπρεπε για ένα τέτοιο στόχο να γιγαντωθή όσο γίνεται το έλλειμμα και η οικονομική κρίσι της Ελλάδας να εγγίση την απόλυτη καταστροφή (η απειλή χρεοκοπίας), ούτως ώστε οι φανεροί και αφανείς δανειστές να φτάσουν –φυσιολογικά- να περιλάβουν στην λίστα των αιτημάτων τους κάτι τόσο μεγάλο. Το αρχαίο ζητούμενο των κατά καιρούς επίδοξων κατακτητών μας: «Γήν και ύδωρ»!
Ή μήπως η δυνατότητα κατάσχεσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου (όπως και το σύνολο του ορυκτού πλούτου) μιας χώρας θα μείνη ανεκμετάλλευτη από τους ...φιλάνθρωπους «ανθρώπους των αγορών» σε περίπτωση που η χώρα αυτή βρίσκεται σε ολική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους;


Προς τους Διευθυντές των εφημερίδων (κατ’ αλφαβητική σειρά):
Αυγή
Βήμα
Έθνος
Ελεύθερος Τύπος
Εστία
Ναυτεμπορική
Τα Νέα
Το Παρόν


8 Ιανουαρίου 2012
Κύριε Διευθυντά,

Εδώ και αρκετό καιρό οι δύο υπογράφοντες, από κοινού και χωριστά o καθένας μας, επισημαίνουμε την ανάγκη κήρυξης και οριοθέτησης της ΑΟΖ μας, αντιμετωπιζόμενοι από τους «σοφούς» που επηρεάζουν το Υπουργείο των Εξωτερικών με δήθεν εχέφρονες συμβουλές απραξίας ή και ακόμη και με θρασεία αμφισβήτηση ως προς το αν υπάρχουν καν αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου! Σήμερα, τα ίδια τα γεγονότα έρχονται να μας δικαιώσουν πλήρως, καθώς και να ενισχύσουν την πεποίθησή μας ότι ο υπάρχων πλούτος υδρογονανθράκων αποτελεί μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της χώρας μας τη στιγμή που όλοι οι Ευρωπαίοι «φίλοι» μας μας «μαδούν» ζωντανούς.

Η χθεσινή δήλωση της Αιγύπτου ότι σχεδιάζει να έλθει σε επαφή με την Κύπρο και την Τουρκία για να οριοθετήσουν την ΑΟΖ των τριών κρατών απαιτεί την άρδην μεταβολή της ουσιαστικής πολιτικής και διπλωματικής αδράνειας των δύο τελευταίων ετών και καθιστά αναγκαία μιαν άμεση απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η ΑΟΖ της Αιγύπτου δεν συνορεύει με την ΑΟΖ της Τουρκίας. Η Αίγυπτος έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία μόνον εάν δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ του Καστελόριζου.

Εάν ανεχθούμε αυτή την έμμεση αναγνώριση των τουρκικών θέσεων, θα δυσχεράνουμε αφάνταστα τη μέλλουσα διαπραγματευτική μας θέση. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και τη φημολογούμενη πρόθεση του Προέδρου της Κύπρου να μεταφέρει το πετρέλαιο και το αέριο της χώρας του στην Τουρκία, αντί να συνδράμει άμεσα και να συμβάλει στην περαιτέρω ενεργοποίηση των στενών σχέσεων Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ, τότε ο Ελληνισμός της Ανατολικής Μεσογείου θα υπογράψει μόνος του την υποταγή του στους Νεο-Οθωμανούς.

Η σημερινή χάωδης πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι όλοι μας πρέπει να αναμένουμε μοιρολατρικά το τέλος μας.
Πρέπει, λοιπόν, όχι μόνον η κυβέρνηση της Κύπρου να αρνηθεί να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων με τα άλλα δύο κράτη, αλλά και η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ να διακηρύξουν τρανταχτά την πρόθεση κοινής δράσης αμέσως μετά το πέρας των επικείμενων, ελπίζουμε, ελληνικών εκλογών.

Σε αυτή την έκκλησή μας ζητούμε την στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας, καθότι εν προκειμένω δεν διακυβεύονται κομματικά, αλλά εθνικά συμφέροντα υψίστης σημασίας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς


Βασίλειος Μαρκεζίνης
, Ακαδημαϊκός
Θεόδωρος Καρυώτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου


(Σημ. Το κείμενο της επιστολής το αντιγράψαμε από το Αντίβαρο.
Όσο για την φωτογραφία, αξίζει να κοιτάξετε κι εδώ )

Δεν υπάρχουν σχόλια: