Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Σταυρός και Ελλάδα απο το στόμα ενός φιλέλληνα μοναχού. (Απόσπασμα). Croce e Grecia: l’ opinione del monaco ortodosso del Monte Athos Simeone. (padre Simeon de la Jara).

Ο γνωστός στο ιστολόγιό μας απο το ποιητικό του ταλέντο Ἱερομόναχος Συμεών Miguel Angel de la Jara Higginson σε μια παλιά συνέντευξί του είχε ερωτηθή μεταξύ άλλων για την σχέσι της Ελλάδας με τον Χριστιανισμό και ειδικά την σημασία του Σταυρού για τον ελληνικό λαό. Έχει ιδιαίτερη βαρύτητα να ακούμε την άποψι ενός αλλοεθνούς (ως προς την καταγωγή) οτι ο Σταυρός είναι κομμάτι της συλλογικής ψυχής μας.
Ελπίζουμε λοιπόν ακόμα πιο βάσιμα και στο απώτερο πνευματικό του συμπλήρωμα, την Ανάστασι!  
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ 
και 
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙ!
Σε όλους! Σ’ εχθρούς και φίλους, αλλά ας πούμε, αν είναι το θέλημά Του, και
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ!! 
 .....................................................................
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
-Tι σημαίνει ο σταυρός για την Eλλάδα;

 Π. Symeon de la Jara:
-Ο σταυρός είναι η ταυτότητα του ελληνικού λαού. Tο δηλώνει και η σημαία του. Mόνο ο σταυρός -ως βίωμα, υπαρξιακή αναφορά, νέκρωση του εγώ και προϋπόθεση της ανάστασης του νέου ανθρώπου και όχι ως σύμβαση και διακοσμητικό στοιχείο- ανοίγει και μαλακώνει την καρδιά μας με την αγάπη, που είναι ο Xριστός, η αστραπή της Θεότητος. Έτσι μας επιτρέπει να συγχωρούμε τους πάντες και μεταβάλλει την αγριότητά μας σ᾿ ευγένεια. Αυτά τα λέω πέρα από κάθε εθνικισμό και φανατισμό, που άλλωστε δεν μου ταιριάζουν. Tα λέω, όμως, με πολύ πόνο γι᾿ αυτή τη χώρα και αυτόν το λαό που υπεραγαπώ.

(Σ.Σ. Όλη η ενδιαφέρουσα συνέντευξί του: εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: