Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Το πρώτο βοηθητικό σκακιστικό πρόβλημα στο ιστολόγιο. Αφιέρωσι από έναν φίλο! Il primo problema di scacchi del tipo aiutomatto: Come dedica dal amico Carlo De Grandi. The first helpmate chess problem on our blog.

Αρκετά έγκαιρα, την επόμενη της ονομαστικής μου εορτής, ο αγαπητός φίλος του ιστολογίου μας, Carlo De Grandi είχε την ευγενή καλοσύνη να μας αποστείλη ένα ιδιαίτερο σκακιστικό πρόβλημα σαν αφιέρωσι! Όμως μια ελαφριά ευτυχώς αλλά παρατεταμένη αδιαθεσία εμπόδισε τον γράφοντα διαχειριστή να παρουσιάσει κατάλληλα το προσφερθέν δώρο.
Βέβαιοι ότι θα δείξει την αρμόζουσα κατανόησι ο φίλος Carlo, επιχειρούμε την τακτοποίησι της εκκρεμότητας απόψε.
Λοιπόν ας δούμε το πρόβλημα:

Πρόκειται για μια σύνθεσι του Evgeny Sorokin δημοσιευμένη το 1976 και είναι δύο κινήσεων. Ο Carlo μας γράφει πως το βρήκε στο «ίδιο βιβλίο του B. M. Archakov με τίτλο: "Chess Mosaic", έτος έκδοσης:1984».
Αλλά δεν πρόκειται για ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα, τα κλασσικά, τα λεγόμενα και «ορθόδοξα». Ανήκει στην ιδιαίτερη κατηγορία των «βοηθητικών» (αγγλιστί helpmates ή καλύτερα στα γερμανικά Hilfsmatts –προς τιμήν του εφευρέτη τους, του Γερμανού σκακιστή αλλά και συνθέτη/προβληματιστή του 19ου αιώνα, Max Lange).

Και μια και είναι η πρώτη φορά που φιλοξενούμε τέτοιου είδους σκακιστικό πρόβλημα, ας δώσουμε τις βασικές πληροφορίες:

ΤΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Σ’ αυτά τα προβλήματα την κίνησι την έχουν τα μαύρα! Δηλαδή παίζουν ΠΡΩΤΑ τα μαύρα και συνεργάζονται με τα λευκά, τα βοηθούν να κάνουν μάτ! Σε όσες κινήσεις αναφέρει/προβλέπει ο συνθέτης. 

Στο σημερινό ο λευκός (αφού τον βοηθήσει, όπως είπαμε, ο μαύρος με την πρώτη κίνησί του) θα κάνει μία κίνησι, θα ακολουθήσει κανονικά ο μαύρος και ο λευκός στην συνέχεια θα πραγματοποιήσει το μάτ με την δεύτερη κίνησί του. (Μπορείτε να δήτε την λύσι στο τέλος).

[Σημειωτέον ότι στο σημερινό πρόβλημα υπάρχουν, όπως δηλώνεται στο διάγραμμα, δύο λύσεις.]

Αλλά η παρούσα σύνθεσι του Sorokin έχει και κάτι επιπλέον, κάτι που προφανώς ήταν και η αιτία της επιλογής του από τον φίλο Carlo που το έκρινε ιδιαίτερα κατάλληλο για να μου το προσφέρει: η αρχική τοποθέτησι των πεσσών σχηματίζει ένα κεφαλαίο γράμμα, «σχηματίζει το γράμμα «Α» του ονόματός σου», όπως μου έγραψε. 
Όπως καταλαβαίνετε, είναι μεγάλη η χαρά μας καί για το σκακογράφημα με το πρώτο γράμμα του αλφαβήτου και του ημετέρου ονόματος, αλλά καί για τον εγκαινιασμό στο ιστολόγιο του είδους των βοηθητικών. 

Διπλές ευχαριστίες στον φίλο μας Carlo!


Λύσεις:
Α)1....,Πγ6δ6 2.Αβ5,γ6 3.Α:β4#
Β)1....,Πεδ6 2.Αζ5,ε6 3.Α:Α#

2 σχόλια:

Papaveri είπε...

Αλέξανδρε καλημέρα!!
Ελπίζω να αποκαταστάθηκε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισες. Εύχομαι και πάλι περαστικά. Σ' ευχαριστώ για όσα έγραψες σχετικά με την σύνθεση που σου έστειλα.
Φιλικά,
Carlo

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Αποκαθίσταται...
Ευχαριστώ!
Παρακαλώ!
:)