Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Το «Ανυμνούμεν, Λόγε» του Σταμάτη Σπανουδάκη και η διαφορά Ελλήνων και Δυτικών στον εορτασμό του Πάσχα. Stamatis Spanudakis sulla differenza tra Greci ortodossi e cristiani Occidentali per quanto riguarda il festeggiamento della Pasqua; + il brano “Innegiamo per te, Verbo”


"Έχετε παρατηρήσει ότι εμείς γιορτάζουμε, ως Έλληνες, ως Ορθόδοξοι, το Πάσχα πολύ περισσότερο από τα Χριστούγεννα, ενώ αντιθέτως οι Δυτικοί, οι Αμερικάνοι τα Χριστούγεννα. Εδώ είναι όλη η διαφορά στο μυαλό μας, εδώ είναι όλη η διαφορά στη νοοτροπία μας, εδώ είναι αυτό που μας κάνει Έλληνες. Αυτό το λεπτό σημείο: Για όλους τους Ευρωπαίους, αλλά και για όσους από εμάς παρασύρουν εκείνοι και τους εκσυγχρονίζουν, η ζωή είναι η γέννησι, η ζωή είναι η χαρά, η ζωή είναι το χειροκρότημα, η ζωή είναι επιτυχία, άρα κατά συνέπειαν η ζωή είναι τα λεφτά, και τα λοιπά και τα λοιπά.

Για μάς τώρα, τους Ορθόδοξους, τους Έλληνες - ας μήν προτάσσω το ορθόδοξους- για μάς τους Έλληνες, τί γιορτάζουμε; Την Μεγάλη Παρασκευή, τον Θάνατο, την Σταύρωσι!
Γιατι εμείς ξέρουμε: ότι μόνο μέσα από την Σταύρωσι έρχεται Ανάστασι!"

Σταμάτης Σπανουδάκης 
(Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Σεπτέμβριος 2013)

Σταμάτης Σπανουδάκης "Ανυμνούμεν Λόγε"

Δεν υπάρχουν σχόλια: