Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Προκηρύχθηκε το Ατομικό Πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων Ανατολικής Στερεάς-Εύβοιας 2012. Scacchi: Campionato individuale giovanile (regionale) 2012

Αναδημοσιεύουμε την «προκήρυξη των Πανελλήνιων Ατομικών Πρωταθλημάτων παίδων-κορασίδων (8, 10, 12, 14, & 16 ετών) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ (ΤΕΣΣΑΣ) για το 2012», όπως μας εστάλη χθες από τον Έφορο Αγωνιστικού Προγράμματος της ΕΣΟ, κ. Βασίλη Ανδρώνη. Παροτρύνουμε όλους τους αθλητές του Α.Ε. Κέντρου ΆΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο αντίστοιχο με την ηλικία τους Ατομικό Πρωτάθλημα και έχουν εξασφαλίση την μετακίνησί τους στην Άμφισσα με ευθύνη των γονέων τους, να το δηλώσουν εγκαίρως (μέχρι την προσεχή Δευτέρα το βράδι) στους υπεύθυνους του Σκακιστικού Τμήματος του Συλλόγου (τα τηλέφωνα και η δ/σι ηλ-ταχυδρομείου. = το e-mail, βρίσκονται ως γνωστόν και στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ).

ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΨΕΥΣΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ

Επι τη ευκαιρία να ΔΙΑΨΕΥΣΟΥΜΕ την φήμη, πως αρνηθήκαμε τάχα να συνδιοργανώσουμε το Νομαρχιακό Σχολικό με Σωματείο της πόλης μας. Πρότασι Συνδιοργάνωσης από άλλον Σύλλογο ΟΥΔΕΠΟΤΕ μάς έχει γίνη (ενώ εμείς έχουμε κατ’ επανάληψι απευθύνη ακριβώς αυτό σε ένα από τα 2 σκακιστικά Σωματεία της Χαλκίδας) και επίσης ποτέ δεν μας προτάθηκε κάτι τέτοιο από την ΕΣΟ. Σε περίπτωσι που δεχόμασταν ΕΠΙΣΗΜΗ πρότασι για ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΙ από την Ομοσπονδία, είναι βέβαιο ότι θα κάναμε τα αδύνατα δυνατά για την διοργάνωσι του Σχολικού. Σαφώς! Λόγω της αυξημένης ευθύνης μας ως Εκπαιδευτικοί από την μια, και Σκακιστές με αδιαμφισβήτητη εμπειρία στο Σχολικό Σκάκι από την άλλη.

..........................................................................



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2012

(8, 10, 12, 14, & 16 ΕΤΩΝ)
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ
(ΤΕΣΣΑΣ)

Αριθ. Πρωτ. 90403/29.02.2012

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

1.ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ προκηρύσσει τα Περιφερειακά Ατομικά Πρωταθλήματα Παίδων-Κορασίδων Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας (ΤΕΣΣΑΣ) 2012 τα οποία θα διεξαχθούν σε πέντε κατηγορίες ηλικιών. Οι κατηγορίες σύμφωνα με τα όρια ηλικίας (ημερομηνίες γέννησης) έχουν ως εξής:


2. ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Οι σκακιστές και σκακίστριες συμμετέχουν υποχρεωτικά στο πρωτάθλημα της Ένωσης/Τοπικής Επιτροπής στην οποία ανήκει το σωματείο τους. Ειδικά για τις παρακάτω περιπτώσεις ισχύουν τα εξής (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 21.10.2006):
Σκακιστές και σκακίστριες που έχουν μεταγραφεί με «υποσχετική» θα αγωνίζονται υποχρεωτικά στα προκριματικά των Ενώσεων-ΤΕ που ανήκει το σωματείο από το οποίο προέρχονται και στο οποίο θα επιστρέψουν με τη λήξη της υποσχετικής και τα αποτελέσματά τους θα προσμετρούνται στη βαθμολογία της.
Σκακιστές και σκακίστριες που μεταγράφηκαν με «ελεύθερη» μεταγραφή θα αγωνίζονται υποχρεωτικά στα προκριματικά της Ένωσης-ΤΕ που ανήκει το νέο τους σωματείο και τα αποτελέσματά τους θα προσμετρούνται στη βαθμολογία της.
Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελεί η περίπτωση αθλητών που μετακομίζουν μόνιμα σε άλλη περιοχή ενώ συνεχίζουν να αγωνίζονται στο παλιό τους σωματείο. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν μετά από έγγραφο αίτημά τους να αγωνισθούν στα προκριματικά της Ένωσης-ΤΕ που κατοικούν όπου και θα προσμετρούνται τα αποτελέσματά τους.

Διευκρινίζεται ότι αθλητής που αγωνίστηκε στα προκριματικά πρωταθλήματα μίας Ένωσης/Τοπ. Επιτροπής δεν μπορεί να αγωνιστεί στα προκριματικά του ίδιου πρωταθλήματος κάποιας άλλης περιοχής. Επίσης αθλητής που μεταγράφηκε σε Ένωση/Τ.Επιτροπή που έχει ήδη διεξαγάγει τα προκριματικά της μπορεί να αγωνιστεί στα προκριματικά πρωταθλήματα της Ένωσης/Τ.Επιτροπής που ανήκει το παλιό του σωματείο.

Για τη συμμετοχή απαιτείται έγκυρο Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας της ΕΣΟ.
Το σύστημα των τελικών αγώνων θα ορισθεί με βάση των αριθμό συμμετοχών ανά ηλικιακή κατηγορία και σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:


Σε κάθε κατηγορία θα διεξαχθεί ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ πρωτάθλημα.

Ελάχιστη προϋπόθεση για τη πραγματοποίηση των πρωταθλημάτων των κατηγοριών, είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 2 αθλητών και η διεξαγωγή τουλάχιστον 4 αγώνων. Εάν δεν συντρέχει η προϋπόθεση αυτή, τα πρωταθλήματα θα συγχωνεύονται με μεγαλύτερης ή μικρότερης ηλικίας πρωτάθλημα με απόφαση του Διευθυντή Αγώνων.


3. ΕΠΑΘΛΑ - ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ
Στους τρεις πρώτους κάθε κατηγορίας θα απονεμηθούν μετάλλια.
ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ : Τα 3 πρώτα αγόρια και το 1ο κορίτσι, σύμφωνα με το ποσοστό επιτυχίας τους (σε περίπτωση ίσου ποσοστού προηγείται η υψηλότερη ηλικιακή κατηγορία), προκρίνονται στην τελική φάση των πανελλήνιων ατομικών πρωταθλημάτων του 2012.
4. ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
ΕΣΟ - Ε.ΣΚ.ΑΜΦΙΣΣΑΣ

5. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Τα σωματεία πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να δηλώσουν τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων σκακιστών και σκακιστριών τους μέχρι και την ΤΡΙΤΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 στον Πρόεδρο της Ε.ΣΚ.ΑΜΦΙΣΣΑΣ κ. Κ.Παπακωνσταντίνου τηλ : 6932380187 ή e-mail :, protamfissas@yahoo.gr ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής.


6. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.
Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.
Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 1 ώρας από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.6 FIDE Laws of Chess).
7. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ
Παπακωνσταντίνου Κώστας
8.ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ
Διαιτητές : Θα ορισθούν από την Τ.Ε.Δ.

9.ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ – ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ - ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ
Η αρχική κατάταξη των συμμετεχόντων, για τις ανάγκες της κλήρωσης, γίνεται με πρώτο κριτήριο το διεθνές ΕΛΟ - τίτλο και με δεύτερο κριτήριο το Εθνικό ΕΛΟ - τίτλο (σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους δημοσιευμένους διεθνείς και εθνικούς πίνακες αξιολόγησης) και στην συνέχεια αλφαβητικά, με λατινικούς χαρακτήρες. .
Σε περίπτωση ισοβαθμίας ακολουθούνται κριτήρια που προβλέπονται από τον Κανονισμό Αγώνων. Συγκεκριμένα,όλες οι θέσεις καθορίζονται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:
Για ελβετικό σύστημα
α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
β) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων )
γ) Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
δ) Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
Για κυκλικό σύστημα (roundrobin)
α) Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
γ) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισοβάθμων.
Διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του Μπούχολτζ ή του Μπέργκερ θα γίνει εφαρμογή του “virual opponent”.
Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων, διατηρείται η ισοβαθμία ανάμεσα σε 2 συμμετέχοντες,σε κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, τότε θα γίνει διπλός αγώνας μπαράζ μεταξύ των ισοβάθμων (τα χρώματα του 1ου αγώνα καθορίζονται με κλήρωση),με χρόνο σκέψης 5 λεπτά και επαύξηση 3 δευτερολέπτων ανά κίνηση για κάθε σκακιστή.
Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα διεξαχθεί αγώνας «ξαφνικού θανάτου»,κατά τα πρότυπα των κανονισμών που ισχύουν για το παγκόσμιο κύπελλο της FIDE, με χρόνο σκέψης 5 λεπτά για τα λευκά και 4 λεπτά για τα μαύρα. Μετά την 60ηκίνηση υπάρχει επαύξηση 3 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για κάθε σκακιστή. Ο καθορισμός του χρώματος (λευκά ή μαύρα) γίνεται με κλήρωση (ο νικητής της κλήρωσης επιλέγει χρώμα). Αν και αυτός ο αγώνας λήξει ισόπαλος, για την άρση της ισοβαθμίας νικητής ανακηρύσσεται ο σκακιστής-στρια που αγωνίστηκε με τα μαύρα. Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων α,β και γ προκύψει ισοβαθμία σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των 3 πρώτων, οι αθλητές ανακηρύσσονται ισόβαθμοι.

10. ΑΝΑΒΟΛΕΣ
Σύμφωνα με το άρθρο 1.25 του Κανονισμού Αγώνων, δεν επιτρέπεται, καταρχήν, η αναβολή αγώνων ή η συνέχεια μιας παρτίδας που διακόπηκε. Το αρχικό πρόγραμμα των αγώνων πρέπει να τηρείται. Εξαιρέσεις μπορεί να γίνουν σε ειδικές περιπτώσεις, ύστερα από έγκαιρη αίτηση του ενδιαφερόμενου και αιτιολογημένη απόφαση του διευθυντή αγώνων. Οι ειδικές περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ασθένεια οπωσδήποτε διαπιστωμένη από διαπιστευμένο γιατρό των αγώνων, αντικειμενική αδυναμία μετάβασης στο χώρο διεξαγωγής κ.α. Στα οξέα γενικά νοσήματα που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, αρκεί η πιστοποίηση από ιδιώτη γιατρό με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού των αγώνων και σε περίπτωση διαφωνίας των δύο γιατρών η βεβαίωση δευτεροβάθμιου οργάνου, ή μπορεί να ορίζεται διαπιστευμένος γιατρός. Τις σχετικές αλλαγές στο Πρόγραμμα ανακοινώνει ο διευθυντής αγώνων και η απόφαση του θεωρείται τελεσίδικη.

11. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Υποβάλλονται έως και 30 λεπτά μετά τη λήξη του γύρου. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια μέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη παρτίδας. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων και που θα καθοριστεί με συμπληρωματική προκήρυξη,
Το παράβολο ορίζεται στα 30 € και μπορεί να κατατεθεί στο διευθυντή ή στον επικεφαλής διαιτητή των αγώνων.

12. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Η προσέλευση των αθλητών , την πρώτη ημέρα των αγώνων, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10.30 , δηλαδή τουλάχιστον
μισή ώρα πριν την έναρξη των αγώνων, για επιβεβαίωση της συμμετοχής με τη φυσική παρουσία τους

Η Διεύθυνση Αγώνων διατηρεί το δικαίωμα μεταβολής του προγράμματος.
1
3. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Εντευκτήριο Ένωσης Σκακιστών Άμφισσας.

14. ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Η μετάβαση των συμμετεχόντων θα γίνει με ευθύνη των ιδίων.

15. ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Η δήλωση συμμετοχής είναι δεσμευτική σε ότι αφορά το πρωτάθλημα που θα συμμετάσχουν και δεν μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια.

16. ΓΕΝΙΚΑ
Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια: