Μία συμβολή και μία επεξήγησι
Από καιρό θέλω να επανέλθω στον Φίσερ. Μην αντέχοντας να περιμένω το αφιερωματικό τεύχος του Νέου Παλαμήδη μας, απαντώ σε προφορικά σχόλια (και μέλους μας !) που περικλείουν το –καλοδεχούμενο- στοιχείο της κριτικής σχετικά με την επικριτική αναφορά μας [θυμίζω το σημείο: " ΕΣΟ. Ούτε μια έστω τυπική αναφορά από τον επίσημο δικτυακό τόπο τής Ομοσπονδίας μας ( http://www.chessfed.gr/ ) στον θάνατο του Μεγάλου… Διαφορετικά λ.χ. η Ιταλική (http://www.federscacchi.it/) , αλλά και η Τουρκική ( http://www.tsf.org.tr/")] στην σοβαρή παράλειψι της είδησης για τον θάνατο του ‘Πρώτου Παγκόσμιου Σκακιστή’ που εντοπίσαμε (εμείς πρώτοι στο ελληνικό διαδίκτυο, άραγε; http://neospalamedes.blogspot.com/2008/01/robert-j-fischer_22.html ) απο τον επίσημο ιστοτόπο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.
-- Η αυτολογοκρισία έχει και τα όριά της. Έπειτα αν ήταν να λιβανίζουμε στους βωμούς των καθωσπρεπισμών, μπορούσαμε και να ιδιωτεύσουμε και, βγάζοντας την ουρά μας απ’ έξω, να μην προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τίποτα.(Ξεκινώντας πρώτα από τον εαυτό μας). Επιπλέον μην ξεχνάμε πως μιλάμε για την ΕΣΟ μας, όχι για την ιστοσελίδα τού Υπουργείου Παιδείας ή της Ανώτατης Συνομοσπονδίας τών ψιλικατζίδων. Από την άλλη πώς συμβιβάζονται με την εικόνα επαρχιώτικης εσωστρέφειας οι μόνιμες έδρες, οι αντιπροεδρίες και οι Γ. Γραμματείες τής FIDE; (Η οποία Φίντε –για νά ‘μαστε δίκαιοι - άν και καθυστέρησε κάπως (21.01.2008), πάντως αναφέρθηκε με ένα ολιγόλογο μεν, αλλά μεστό (και αξιοπρεπές) άρθρο τού Peter Rajcsanyi .(βλ.
http://www.fide.com/news.asp?id=1578 ).
Ένα δείγμα για τα αντανακλαστικά των άλλων –προφανώς και καθρέφτισμα των ευαισθησιών τους – είναι αυτό που έκανε το τρίτο κρατικό κανάλι της Ιταλίας μόλις μια εβδομάδα μετά τον θάνατο του Μεγάλου. Με εκνευριστική καθυστέρησι έμαθα πως την Πέμπτη 24 ΙΑΝ 2008 κατά τις 2.00 π.μ. το RAI 3 έκανε ένα πρωτότυπο αφιέρωμα στον Μπόμπυ Φίσερ στην εκπομπή «Η Ιστορία είμαστε εμείς» ( La storia siamo noi). Επρόκειτο, όπως έμαθα, για ένα 50λεπτο ντοκυμαντέρ με ανέκδοτο υλικό σε μεγάλο ποσοστό και με συνεντεύξεις από πρόσωπα που γνώρισαν τον Φίσερ καθώς και από μερικούς σοβιετικούς ΜΔΜ που έπαιξαν μαζί του. Περιλάμβανε σκηνές από το Ρέικιαβικ του 1972, το Σ. Στέφαν τού 1992, αλλά και λήψεις από την Ολυμπιάδα του 2006. Εικόνες από τον ταλαιπωρημένο Μπόμπυ στο αεροδρόμιο του Τόκυο καθώς και την τελευταία άφιξί του στην Ισλανδία…
Εμείς στον ΆΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ’ θα είμαστε σε αναζήτησι…»
Αυτά περίπου είχα προετοιμάσει να αναρτήσω στο Ιστολόγιο (άσε που σκεφτόμουνα και να γράψω στην …ΡΑΙ) όταν χθές την νύκτα –σχεδόν χαράματα !– πέτυχα διάνα :
http://www.ricchidentro.it/scacchi/
Με μεγάλη μου χαρά σάς το προσφέρω:
Η ΑΡΧΗ :
Όπως διαπιστώνει κανείς ο ακριβής τίτλος του αφιερώματος είναι «ΣΑΧ ΜΑΤ: Ο ψυχρός πόλεμος του Φίσερ» ( ‘ Scacco matto: La Guerra fredda di Bobby Fischer ‘ ) και σε αρκετό ποσοστό (τo α΄ μέρος ιδίως) περιλαμβάνει απόψεις και κρίσεις (εν πολλοίς συζητήσιμες) τού χαρακτηριζόμενου ως βιογράφου τού Φίσερ, Frank Brady.
ΤΟ ΤΕΛΟΣ :
http://www.youtube.com/watch?v=y70rR88bSc0&feature=related
ΣΗΜ. Για το β΄(απο τα 5) μέρος τού Αφιερώματος, επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε με ειδική ανάρτησι. Κι αυτό διότι - κατά το ήμισυ - αναφέρεται στο παράδειγμα της σκακιστικής ανάπτυξης της Καλμουχίας (κάνει και την σχετική διαφήμισι στον Κιρσάν) και εμπεριέχει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το Σχολικό Σκάκι).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου